Страни, които възстановяват ддс на български фирмиДата07.08.2018
Размер42 Kb.
Нетно възстановяване на ДДС от чужбина – информация за клиентите

Страни, които възстановяват ДДС на български фирми:
Страна

Размер на ДДС

Страна

Размер на ДДС


Австрия

20%

Полша

22%

Белгия

21%

Португалия

21%

Великобритания

17,5%

Румъния*

19%

Германия

19%

Словения


20%

Гърция*

19 %

Словакия*


19 %

Дания

25%

Унгария*


20%

Ирландия

21%

Финландия

22%

Италия

20%

Франция

19,6%

Испания

16%

Холандия

19%

Люксембург

15%

Чехия

19%

Литва*

18 %

Швеция

25%

Норвегия

25%* стандартно

Описание на услугата:
Процедурата по възстановяване на ДДС от чужбина е сложна и времеемка. За различните държави срокът варира между 4 и 24 месеца, при високи административни разходи за фирмите.

За да улесни своите клиенти, Shell заедно със своя партньор - агента за възстановяване на ДДС от чужбина – датската фирма FDE, разработват услугата Нетно фактуриране (нетно възстановяване), предназначено за международните превозвачи.

euroShell клиентите, използващи тази услуга, получават обратно платения от тях данък в срок от 14 дни след издаване на фактурата (със следващото фактуриране), като кредитно известие, с което се намалява задължението им към Shell. За извършване на услугата агентът удържа като комисиона процент от възстановената сума. Този процент е различен за различните държави и е описан в анекс към договора, който се сключва между клиента и FDE.Услугата се предлага за фирми, чиято дейност извън границите на страната е МЕЖДУНАРОДЕН ТРАНСПОРТ.
Комисионните на агента са както следва:

Страна

Размер на комисионата

Страна

Размер на комисионата


Австрия

12,5%

Полша

13%

Белгия

11,5%

Португалия

15%

Великобритания

11%

Румъния*

15%

Германия

11.5%

Словения

13%

Гърция*

7 %

Словакия*


7 %

Дания

9,8%

Унгария


11%

Ирландия

9,8%

Финландия

9,8%

Италия

15%

Франция

10,5%

Испания

11%

Холандия

10%

Люксембург

12,5%

Чехия

13,5%

Литва*

7%

Швеция

9,8%

Норвегия

10%
Процедура по регистрация:


  1. За стартиране на процедурата е необходимо клиентът да изпрати на “Шел България” ЕАД всички необходими документи;

  2. “Шел България” ЕАД от своя страна изпраща получените документи за проверка и регистрация на FDE в рамките на две седмици от получаването им;

  3. След събиране на пълен пакет изрядни документи FDE стартира процедурата по регистрация и изпраща съобщение на клиента за нетно регистриране в рамките на осем седмици.

От този момент нататък оригиналните фактури за зареждания в чужбина се изпращат директно от централата на euroShell cards в Холандия към агента FDE в Дания, а клиентът получава идентичен документ – копие.


FDE изготвя кредит нота за платения ДДС и я изпраща в централата на euroShell cards, за да бъде включена в следващите фактури на клиента.
Агентът изисква периодично от клиентите Данъчни увостоверения, като предварително уведомява за броя им и срока, в който трябва да бъдт предоставени.
ВАЖНО: Уважаеми клиенти, след изпращане на всички необходими и изрядни документи, Вие ще получите първите възстановени суми в срок от 2 месеца. Първо ще получите фактури, на които пише COPY в горния десен ъгъл. В следващите една или две международни фактури ще получите документ от FDE, на който ще пише GUTTSCHRIFT в горния десен ъгъл. Това е кредитно известие и то е приспаднато от общата стойност на фактурата, отбелязано със знак минус на придружителното писмо.


Пример за възстановяване на ДДС:
Ако сте зареждали в Словения за 1 000 euro, там данъчната ставка е 20% и съответно ДДС-то по фактурата е 200 euro. За тази държава комисионната на агента е 13%. След възстановяване на сумата Вие ще получите 174 euro, а агентът ще си удържи 26 euro.

1 000 euro стойност на фактурата за зареждане в Словения

200 euro - ДДС за държавата (20%)

200 * 13% = 26 euro за агента

200 – 26 euro = 174 euro за клиента.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница