Стратегии за институционални, организационни и бизнесстраница1/15
Дата24.05.2022
Размер61.22 Kb.
#114429
ТипПрограма
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15
ВUВВ713D Пламен Петков F78094


НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ


Департамент „Когнитивна наука и психология“


Бакалавърска програма по психология

Майнър програма: Управление на бизнеса и


Предприемачеството

Курс: ВUВВ713D Стратегически подходи в бизнеса


Разработка на писмен материал
Тема:


СТРАТЕГИИ ЗА ИНСТИТУЦИОНАЛНИ, ОРГАНИЗАЦИОННИ И БИЗНЕС
ПРОМЕНИ – СИСТЕМАТИЧНИ ЗАВИСИМОСТИ С УСЛОВИЯТА ОТ ВЪНШНАТА
СРЕДА

Изготвил: Пламен Илиянов Петков, 78094


Преподавател: доц. д-р инж. Кирил Радев
Учебна година: 2019/2020
Организационна промяна и препроектиране
Организационните промени са всеобхватни днес, тъй като организациите се борят да се адаптират или да се сблъскат с упадъка в променливата среда на глобален икономически и политически свят. Множеството мощни сили в тези среди - конкуренцията, технологичните иновации, професионализмът и демографията, за да отбележим няколко - оформят процеса на организационна адаптация. В резултат на това организациите могат да изместят фокуса, да променят целите, да преструктурират ролите и отговорностите и да разработят нови форми. Може да се каже, че адаптивните усилия като тези попадат под общата рубрика за препроектиране .


Условия на околната среда, движещи организационната промяна

Четенето на теорията на организацията от теорията на организацията и управленската мъдрост предполага, че за да оцелее организацията, тя трябва да е съвместима с нейната среда, т.е. с всички външни социални, икономически и политически условия, които могат да повлияят на действията, природата и оцеляването на организацията.


Когато средите се променят, организацията трябва в крайна сметка да реагира и днес това трябва да се случи със скорост и по начини, които никога не са били виждани или представяни. Организации, които не са в състояние да се адаптират достатъчно бързо, за да запазят легитимността си или ресурсите, от които се нуждаят, за да оцелеят, или престават да съществуват, или се асимилират в други организации.


Популационната екология, както подсказва името й, се фокусира върху променящия се характер на популациите на организациите (Ханан и Фрийман, 1977; Ханан и Карол, 1992). Институционалната теория се фокусира върху необходимостта организациите да поддържат легитимност с обществени норми и ценности, често въплътени в правителства, професии и търговски асоциации (Meyer and Rowan, 1977; Powell and DiMaggio, 1991; Scott, 1987, 1995; Zucker, 1977) , И двете тези перспективи са плодотворни. Те обаче са склонни да демефализират влиянията на управленските действия и лидерството в организационните промени (но вижте Hannan and Freeman, 1984; Suchman, 1995). В тази глава, за разлика от тях, наблягаме на ролята на мениджърите като преводачи и дори манипулатори на средата на тяхната организация. По-специално наблягаме на идеята, че мениджърите променят и преработват своите организации предимно с цел да ги адаптират към промените в средата, но и да ги адаптират към промените в собствените стремежи и възприятия на мениджърите или към непреднамерените или неуправляемите промени в организацията , Следователно, докато организационните среди и процеси често са източници на промени, ние възприемаме стратегическата гледна точка за избор (Child, 1972), идеята, че организациите се различават в своя избор на отговори, времето на отговорите им и средствата и ефективността на изпълнявайки техните отговори и че тези явления се определят в голяма степен от управлението.


Едни от най-мощните сили, идентифицирани от деловата преса и организационната литература, които мотивират мениджърите да препроектират своите организации, са увеличаването на научните знания, промените в професионалните роли, експлозията на технологиите и променящата се демография на американската работна сила.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница