Структура-поведение-ефектиДата10.02.2018
Размер119.91 Kb.
#57489


НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ
тема:
Структура-поведение-ефекти” за изследване параметрите на пазарната структура и поведението на компанията “Vivatel” на пазара на мобилни услуги”

Изготвил: Момчил Веселинов Маринов, фк 8897

2009


гр.София
Съдържание


 1. Въведение стр. 3
 1. Профил на компанията

  1. Исторически преглед стр.3

  2. Поява на “Вивател” на пазара на акции – ефекти стр.4

  3. Преди началото стр.5
 1. Стратегическо планиране стр.5
 1. Конкуренти стр.6
 1. Партньори стр.7
 1. За реда и изправността стр.7
 1. Други политики – стратегия и тактика или за това как да се учим от конкуренцията стр.8
 1. След – накратко стр.8
 1. Източници стр.9


Въведение
Vivatelе търговската марка, с която мобилният оператор “БТК Мобайл” ЕООД оперира на българския пазар. “БТК Мобайл” ЕООД бе създадено, след като през юни 2004 г. “Българската телекомуникационна компания” АД (БТК) получи GSM лиценз от Комисията за регулиране на съобщенията. През май 2005 г. БТК получи UMTS лиценз, а през юни 2005 г. – “БТК Мобайл” ЕООД подписа договори за взаимно свързване на мрежите с другите два мобилни оператора в България.

През август 2005 г. БТК обяви името на новия мобилен оператор – vivatel. То e избрано след национално маркетингово проучване. Според данните от проучването името vivatel e предпочетено, защото се свързва пряко с думата „viva”, означаваща „да живее!” и съкращението „tel”, което подсказва, че се предлагат телекомуникационни услуги.

Логото на новия мобилен оператор – усмивката на vivatel – е представено през септември 2005 година. Знакът изразява откритост, искреност, добронамереност, честност – ценности, които екипът на vivatel споделя като своя философия, и на които се опират корпоративната политика и отношението към клиентите.

Амбицията на мениджмънта на vivatel е мобилният оператор да заеме водещо място на пазара и да спечели доверието на българските потребители, като им предлага конкурентни цени, открита и честна политика и високо качество на услугите.Профил на компанията

Исторически преглед
Vivatel в дати

12.11.2006

Безплатни разговори в мрежата на vivatel с абонаментния план „Свободно време”

05.11.2006

vivatel отпразнува първия си рожден ден заобиколен от звезди

17.10.2006

Freedom 30 е новият абонаментен план за частни клиенти на vivatel

30.09.2006

vivatel предлага 50% намаление на абонамента за плана „Лично време” за 3 месеца18.09.2006

vivatel предлага възможности за електронни разплащания

17.09.2006

vivatel подарява на своите клиенти до 30% допълнително време за разговори

07.09.2006

500 000 клиенти

04.09.2006

Бизнес Оптима” е новият абонаментен план на vivatel

17.08.2006

vivatel 4PLAY за клиенти на предплатената услуга

13.07.2006

Нов абонаментен план vivatel Заедно” за частни клиенти09.06.2006

Услугите на vivatel се предлагат в магазините на Мобил свят

13.04.2006

Старт на „Бизнес формула”, предплатен продукт за бизнес клиенти30.03.2006

vivatel представя първите абонаментни планове за частни клиенти „Нон Стоп” и „Лично време”

17.03.2006

300 000 клиенти22.01.2006

250 000 клиенти23.12.2005

100 000 клиенти

01.12.2005

60 000 клиенти11.11.2005

vivatel и Jeff стават партньори

05.11.2005

vivatel започва работа на българския пазар

09.10.2005

Новият GSM оператор vivatel и веригата магазини 2be стават партньори25.09.2005

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) одобрява предложените от новия мобилен оператор цени13.09.2005

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) одобрява Общите условия между vivatel и неговите клиенти08.09.2005

vivatel представя логото си под връх Мусала23.08.2005

vivatel е търговската марка на БТК Мобайл

28.06.2005

Подписани са договори за взаимно свързване на мрежите с другите мобилни оператори в България11.05.2005

БТК получава UMTS лиценз28.04.2005

Ричард Шиърър е назначен за изпълнителен директор на БТК Мобайл07.06.2004

КРС дава на БТК лиценз за GSM операторПоява на “Вивател” на пазара на акции

За петте сесии от 19 до 25 август пазарът на акции прави оборот от 18.3 млн. лв., от които 15.3 млн. лв. се падаt на БТК. Тънката търговия по много от останалите позиции позволява силно колебание в цените, надхвърлящо 10% седмично. Акции, които предишния петдневен период са били в челото по седмичен прираст, впоследствие се оказват с най-голям спад и обратното - последните стават първи. И това се повтаря няколко седмици. Масираната търговия с акции на БТК е съпроводена със спад в цената под влияние донякъде и на индикациите за забавяне на старта на третия GSM оператор с име - „Вивател“. В началото на седмицата, когато се реализират по-големите обеми, има сделки и под 11 лв. на акция, но към края цената на акциите на телекома се връщат на около 11.20 лв.


И двата индекса показват лека низходяща тенденция. SOFIX губи 0.8% на седмина база, достигайки в четвъртък 822.03 пункта, а BG-40 губи почти 1%, слизайки до 124.12 пункта. Движението на индексите през седмицата говори за консолидация на пазара около текущите ценови нива. Все пак повечето анализатори са оптимисти и очакват в близък и средносрочен план плавната възходяща тенденция да се запази.


Преди началото

Първоначалната инвестиция на “Вивател”. За да се осигури силно представяне на компанията, е направена едновременно реклама по всички канали - външна, в телевизиите, в печатните медии, в радиата. Общо са инвестирани над 16 млн. лв. за реклами и маркетинг. Дилърите на компанията правят и допълнителни разходи за същото, така че инвестицията не е никак малка.Стратегическо планиране

“Третият GSM оператор в България - „Вивател“, ще стартира търговска дейност през идната седмица, най-вероятно от понеделник, 7 ноември. Официално от „Вивател“ нито потвърдиха, нито отрекоха информацията. Единствените заявления оттам са, че новият оператор ще започне да работи реално преди Коледа.


От идната седмица „Вивател“ ще предлага само карти за предплатена комуникация. Абонаментни програми, както и прог­рами за бизнеса засега няма. Картите за предплатени разговори обаче вече са готови. Те са под формата на компактдиск, в атрактивна опаковка и с тях са богато заредени всички магазини на търговската верига 2be - над 70 в цялата страна. Засега 2be е единственият специализиран дистрибутор за телекомуникационна техника, с който „Вивател“ има официален договор за партньорство. Преди няколко седмици изпълнителният директор на мобилния оператор Ричард Шиърър заяви, че се водят разговори с още няколко търговски вериги, но имената им се пазят в тайна. Според някои източници става въпрос за „Германос“ и „Глобал нет“, които в момента обслужват „Глобул“.
Междувременно през изминалата седмица „Вивател“ успя да подпише и споразуменията за взаимно свързване с останалите оператори за разплащания при SMS и MMS - кратките текстови съобщения и съобщенията със снимка.
„Вивател“ е собственост на БТК. Фиксираният телеком получи лиценз за изграждане на GSM мрежа и предоставяне на услуги чрез нея на 7 юни миналата година срещу 54 млн. лв. Лицензът беше издаден от КРС без търг или конкурс като част от приватизационната сделка за БТК с регистрираната в Австрия „Вива венчърс“, собственост на американския фонд „Адвент интернешънъл“. Първоначално очакванията бяха мобилният оператор да започне търговска дейност през пролетта на тази година, но стартът беше неколкократно отлаган.”

Пъвоначалните действия които предприема кампанията за да започне дейността си на пазара на мобилни услуги е да предложи на своите бъдещи клиени т.нар. предплатени карти. За да имат още по-голям успех компанията е помислила и за външният им вид. Втората задължителна стъпка, която са предприели е договора с другите две компании конкуренти за възможността абонатите на различни компании да обменят информация по между си. Третата основна стъпка е изграждането на мрежа. Освен предплатените услуги, компанията е обарнала спецялно внимание на бизнес клиенртите си, предлагаики им 100 минути за разговор към абонати на „Вивател“ и на фиксираните мрежи за 15 лева, и отделно от това безплатни разговори в бизнес групата. Особено внимание са обърнали и на цените за международни разговори, които са средно с 66 на сто по-ниски от тези на другите мобилни оператори. Роумингът, който те предлагат е най-евтиният на българския пазар. Компанията залага на това, че работи на пазар, на който цените на услугите са само един от елементите на конкуренцията. Други такива елементи са качеството и нивото на обслужване на клиентите. В резултат от тяхното навлизане на пазара в цените започва да се наблюдава спад . Благодарение на това потребителите на предплатени услуги плащат около 45% по-малко, отколкото са палщали преди. Само защото „Вивател“ стартира, на другите два оператори се налага да реагират за да запазят клиентите си. Техният избор се базира на промяна на тарифите планове. Доклад на Европейската комисия за България сочи, че конкуренцията на пазара на фиксирани телекомуникации влияе положително, навлизат нови услуги и технологии. Първоначалният минимум, който си поставя “Вивател” е 60 000 – 70 000 клиенти. Другият коз, който държи “Вивател” е възможността да предложи пакетна услуга между фиксирана и мобилна услуга. Този въпрос Ричард Шиърър разисква по следният начин: “БТК е така структурирана, че може без проблем да поддържа такава услуга. Темата може да се разглежда по два начина - технологичен и пазарен. Първо, можем ли да го направим технически и, второ, иска ли клиентът ние да го направим. Аз силно поддържам втория подход. Но работата е там, че в момента БТК би имала срещу себе си като партньор за пакетната услуга мрежата на „Вивател“, която е от няколко дни. Тоест ние трябва първо да установим по-стабилно „Вивател“, а след това да попитаме клиентите на фиксираната и на мобилната мрежа дали искат пакетна услуга и каква точно да е тя. Това е по-добрият вариант, отколкото да кажем: ние имаме ето тази технология. Хайде да пробваме ще я приеме ли пазарът. “Конкуренти

Очевидно под една или друга форма и тримата играчи на телекомуникационния пазар се стараят да предложат комплексно обслужване поне на компаниите. “ По неофициални данни компанията ще започне да предлага услуги от началото на ноември (2005), но потвърждение няма. Тайна са цените и колко варианта за ползване на услугите ще бъдат разработени. Това се прави по чисто търговски съображения - и двата сегашни GSM оператора са готови да намалят цените си, знаейки, че „Вивател“ ще предложи по-ниски тарифи от техните в момента. Миналата седмица новите собственици на „Мобилтел“ - „Телеком Аустрия“, обявиха, че тази есен ще има намаление на тарифите. По неофициална информация за същото се готви и „Глобул“.” Вариантите за силно навлизане на „Вивател“ принципно бяха два - да предложи привлекателни пакетни услуги или просто по-ниски цени на разговорите. След като първият вариант отпада, очевидно на ход е свалянето на тарифите. Ричард Шиърър признава, че ще предложат цени, с 20% по-ниски от средните за пазара. Официалните данни сочат, че разпространението на мобилните услуги сред населението е 60%. Тези данни обаче са силно преувеличени, тъй като хората често си купуват предплатена карта, ползват минутите в нея, купуват си нова и така един и същ човек се отчита като двама абонати. Реалното насищане на пазара е 45 - 50%, така че “Вивател” имат достатъчно място за развитие. Това може да се тълкува като знак, че „Вивател“ се стреми да атакува нови потребители, но е повече от ясно, че се налага да се бори и за платежоспособните клиенти, които в общия случай са на договор с оператора си. Факт е, че 35-те процента абонати, които са на договор, формират 85% от приходите на пазара, а абонатите на предплатени услуги изговарят средно по 10 минути на месец. Основният конкурент на “Вивател” е “Глобул”, оспорвайки второто място след “Мобилтел”. От изказванията на мениджмънта на БТК и „Вивател“ става ясно, че амбицията на компанията е не да стане най-големият мобилен оператор, а по-скоро да се бори за второто място. „Това, което със сигурност ще направим, е да обезпокоим статуквото на българския пазар в момента и да разбием олигопола на него“, заявява Шиърър, добавяйки, че в много държави (като Гърция, Великобритания и Израел) третият поред на стартиране мобилен оператор е успял да си извоюва второ място на пазара. Според проучване, поръчано от „Вивател“, операторите, които навлизат трети поред на пазара в европейските страни, три години след старта си имат средно 23% от потребителите на мобилни услуги. Цените на услугите като цяло пък намаляват средно с 20% до две години след навлизането на третия участник. Тоест по всичко личи, че битката занапред ще е за второто място на българския мобилен телеком пазар, а „Мобилтел“ ще запази лидерските си позиции.”Партньори

Партньорската мрежа на “Вивател” се състои основно от 2be, магазините “Джеф” и дистринутора “Мобика” като всеки от тях продава и чрез други търговци на дребно, като например бензиностанции, магазини. Като цяло имат много добра дистрибуция. И точно това е една и от причините да изберат варианта да стартират с предплатени карти - с тях е значително по-лесно да се организира мащабно излизане на пазара. Освен това техните услуги се предлагат и в центровете на БТК.За реда и изправността

На въпроса: “Законни ли са базовите станции на „Вивател“?” Ричард Шиърър отговаря по следният начин: Следваме стандартните практики за легализиране на базовите си станции и въобще правим всичко по закон., но в последствие се оказва, че не е точно така. ДНСК прави акция по проверка на законността на базовите станции на „Мтел“, „Глобул“ и „Вивател“. В резултат се оказа, че „Вивател“ ще трябва да премахне 101 станции, които са построени незаконно. Два пъти по-малко са обектите, нарочени за премахване от мрежата на „Мтел“ - 44. „Глобул“ пък ще трябва да демонтира 19 обекта, които нямат редовни документи. ДНСК налага и забрана за ползване на общо 673 базови станции на трите оператора, като най-много - 332, са спрените станции на „Мтел“. Следва „Глобул“ с 225 и „Вивател“ със 126 съоръжения. Спряно е строителството на осем базови станции на „Мтел“, девет на „Вивател“ и десет на „Глобул“. Първата санкция - премахване, означава, че станциите направо трябва да бъдат отстранени, втората - спиране, е временна (докато бъдат набавени необходимите документи), а третата се отнася за съоръжения, които все още не са пуснати в действие или трябва да бъдат преместени, или операторите да поискат необходимите разрешителни за поставянето им. Масовите нарушения са, че или ги няма част от строителните книжа, или направо липсват предварителните разрешения за строеж, обясниха от ДНСК.Други политики – стратегия и тактика или за това как да се учим от конкуренцията

„Вивател“ също сключва договор с ЦСКА, който по неофициални данни е на стойност около един милион евро, и по този начин се ангажира във футбола подобно на „Мтел“, който плаща три милиона лева на сезон в „Левски“, и „Глобул“, партниращ с БФС срещу 350 000 лв. годишно.Накратко

За шест месеца от официалният си старт третият GSM оператор „Вивател“ е успял да реализира на пазара 100 хиляди SIM карти за своята предплатена услуга. Операторът отчита също така края на промоцията си, при която всички изговорени минути и изпратени SMS или ММS се възстановяват на абонатите. Друга промоция с която„Вивател“ прави опит за спечелване на нови клиенити е “„Удвои парите си!“. Условията по нея предвиждат, че всеки, закупил стартов пакет за предплатена услуга до 28 февруари, ще може да удвои стойността на първото си презареждане, стига да го извърши до 30 март( 2006). Промоцията „Удвои парите си!“ е продължение на „Говори безплатно“, при която сметките на първите клиенти бяха презаредени със стойността на изговорените минути до 6 януари 2006 г.


Към днешна дата “Вивател” и “Глобул” все още спорят за второто място, а лидерската позиция на “Мтел” остава непокътната.

Източници:

1.www.vivatel.bg

2.Спекулирай лесноБрой 34, 27 август 2005,

3.GSM 3 стартира в понеделник „Вивател“ започва да продава само предплатени карти Брой 44, 05 ноември 2005

4 . До Нова година се надяваме на поне 70 000 клиенти Ричард Шиърър, изпълнителен директор на „Вивател“, пред „Капитал“ Брой 45, 12 ноември 2005

5. БТК и „Вивател“ няма да предлагат пакетна услуга засега Третият GSM оператор отново обеща сметки, с 20% по-ниски от тези на „Мобилтел“ и „Глобул“Брой 36, 10 септември 2005,

6. Удар по антената на мобилните оператори Брой 48, 02 декември 2005 7. Футболният бизнес след Славков Брой 43, 29 октомври 2005 Има ли почва за foot-business

8. Накратко Брой 2, 14 януари 2006 ; Брой 4, 28 януари 2006Всички посочени статии са от в-к “Капитал”


Каталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница