Студентите на протест заради орязаните евростипендиистраница1/13
Дата11.06.2018
Размер0.76 Mb.
#73523
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
12.05.2016
Национални вестнициСтудентите на протест заради орязаните евростипендии


Мила Мишева

Монитор  стр. 5  

Студентите по медицина готвят мирен протест пред Министерството на образованието и науката на 16 май. Причината е, че те вече нямат право да получават евростипендии. Наградите за успех ще се полагат само на курсистите от приоритетните професионални направления, сред които специалности като медицина и право не попадат. Причината е, че медицинските ни вузове не страдат от липса на студенти, а проблемът с изтичането на кадри е при вече дипломираните доктори.

"Ние от Асоциацията на студентите медици в България-София ви приканваме да изразим възмущението си от пренебрегването на нашата специалност при поставянето на държавните приоритети чрез мирен протест пред сградата на Министерството на образованието и науката", зоват студентите във фейсбук страницата на събитието. Вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева коментира, че ще приеме протестиращите курсисти, но промяна в решението за евростипендиите няма как да има. To e прието още миналата година със Стратегията за висше образование, обясни още тя. Кунева добави още, че медицинските университети имали много добри финансови резултати и затова ще покани ръководствата им, за да се обсъди как да се стимулират допълнително студените

Безплатни прегледи в 11 града


Монитор  стр. 15  

Безплатни прегледи и консултации на хипертоници и хора със съмнения за високо кръвно ще се правят в 11 града. Това са София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Бургас, Плевен, Благоевград, Кърджали, Хасково и Добрич. Те ще се извършват на 17 май -Световният ден на хипертонията. Това съобщи проф. Светла Торбова - председател на Българската лига по хипертония, която организира кампанията заедно с Българското нефрологично дружество, БЧК, " Microlife България" и Асоциацията на студентите медици.

Прегледите ще бъдат в София - пл. "Света Неделя" № 7 (до входа на метро станция "Сердика"), Южен парк III (голямата поляна, вход от бул. "Гоце Делчев"), Пловдив - площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща), Благоевград - ул. Тодор Александров (пред магазин Билла и Съдебната папата), Стара Загора - Централен парк "5 октомври" (до фонтаните), Бургас - ул. "Александровска", пред общината, Варна-при входа за Морска градина (от страната на Икономически университет), Русе - площад "Свобода", срещу Съдебна палата, Плевен - площад "Възраждане" до фонтаните, Кърджали- площадчето на Москва при паметника на Димитър Маджаров, Хасково - пешеходна зона между Общинския и Областния съвет и в Добрич - бул. "25-ти септември", пред бившата сладкарница "Ропотамо".

Лекарствата срещу хипертония стават безполезни


Силвия Николова

Монитор  стр. 15  

Лекарствата за високо кръвно стават безполезни заради температурните промени - от студено към топло и обратно, както и играта на барометъра. Дозите трябва да се променят, а не рядко и самият медикамент, съобщиха от Българската лига по хипертония. Оттам препоръчват преди началото на лятото хората с високо налягане да посетят кардиолог. Причината е, че със затоплянето кръвоносните съдове се разширяват, кръвното в много случаи се нормализира или е близко до оптималните стойности. Хапчетата трябва да се намалят, а в някои случаи и сменят.

Освен хипертониците уязвими по време на температурните промени са и страдащите от стенокардия. Причината е, че техните заболявания забавят адаптационните възможности на организма. Колкото промяната на времето е по-рязка, толкова нивото на стресови хормони скача, променят се стойностите на инсулин, холестерол и липиди все компоненти, които също удрят по кръвното налягане.

Стойността на нормалното кръвно налягане е 120/80. Показателите над 120/80, но под 140/90 показват, че е нужно човек да бъде нащрек. Крайно време е той да преразгледате житейските си позиции и сериозно да се заемете със своето здраве. Независимо на колко години е болният - дали е в пенсия или наскоро е завършил университет. Всички стойности над 140/90 подсказват за хипертонична болест. При такива показатели не бива да се пропуска консултацията с кардиолог, който ще изпише подходящите лекарства. Те трябва да се приемат по схемата, препоръчана от доктора дори, ако стойностите на кръвното налягане са нормални. Причината е, че хапчетата поддържат постоянно нивото на кръвното налягане при всякакви обстоятелства.Антибиотиците отключват алергия


Мила Мишева

Монитор  стр. 16-17  

Кихане, сърбеж по носа, сълзене на очите, кашлица и обриви. Познати симптоми на страдащите от алергия, които често се засилват през пролетта и лятото. През последните години се наблюдава значително нарастване на алергичните болести до степен, в която те придобиват епидемичен характер. Сред основните виновници затова е мръсният въздух. Безразборната употреба на антибиотици обаче също може да отключи алергия. Така при три или четири курса неправилен прием има риск те да алергизират организма, обясни председателят на Българското дружество по алергология проф. Васил Димитров. Неправилното самолечение на вирусни инфекции също е причина за увеличаване на дела на алергичните болести. Затова употребата на антибиотици е за препоръчване единствено по лекарско предписание

Обикновено през пролетта и лятото симптомите на алергиите се изострят, затова не е добре да подценяваме тези състояния, макар и на пръв поглед кихането и кашлицата да ни изглеждат безобидни. Най-честото алергично заболяване у нас е алергичният ринит. Той може да стане опасен, защото ако не се лекува или се лекува неправилно, може да се превърне в предшественик на бронхиална астма. 40% от болните с алергичен ринит в рамките на около 10 години развиват астма

Затова ако получите пристъпно кихане, сърбеж в носа и намалено обоняние, посетете алерголог. Алерпгчният ринит може да бъде предизвикан от домашен прах, домашен любимец или от полени - т.нар. сенна хрема. Откриването и диагностиката му са важни, защото дават възможност да бъде отстранен от средата на живот или провеждане на специфична имунотерапия.

Сред другите алергии са атопичният дерматит, хроничната уртикария, медикаментозна алергия, хранителна алергия и др.

Хроничната уртикария е свързана е свързана с появата на характерен сърбящ обрив по тялото, а атопичният дерматит е познат като екзема.

Каквато и да алергията, лечението включва четири основни стъпки. На първо място трябва да се избягва контакта с алергена. Така например при алергия от домашен любимец е препоръчително животното да не се допускат в спалнята, да се къпят поне веднъж седмично и да се отстраняват от дома. В борбата с алергиите се прилагат още противоалергични и притивоасматични медикаменти, както и имунотерапия. Страдащите от алергия, както и техните близки трябва да са достатъчно добре информирани за болестта и начините на лечението й.

Безплатни тестове за алергии ще се проведат в осем града до края на годината. Акцията е част от Националната информационна кампания "Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!", като стартът й беше обявен във вторник в Александровска болница. Кампанията ще се проведе в периода май-декември в градовете Стара Загора, Берковица, Бургас, Перник, Русе и др. Гражданите ще могат да се възползват от безплатни тестове за алергии - хранителни и респираторни. Същевременно ще могат да си направят и измерване на дишането.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница