Су може да приема по медицинаДата02.06.2018
Размер283.71 Kb.Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”

19.03.2018
Национални вестнициСУ може да приема по медицина


24 часа  стр. 4  

Решението за нулев прием по специалността "Медицина" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" може да бъде отменено. Това съобщи проф. Анастас Герджиков пред БНР. Причината е, че Медицинският факултет иска да провежда собствени изпити по биология и химия.

Проф. Герджиков направи уговорката, че прием ще има, ако факултетите се разберат за изпитите. Той уточни, че решението ще бъде взето на 28 март.

КАКВО СТАНА С ДЕЛАТА СРЕЩУ ТЯХ


24 часа  стр. 15  

Правителство на Иван Костов (21 май 1997 - 24 юли 2001 г.) 1. Илко Семерджиев - министър на здравеопазването

През юни 2001 г. е обвинен за престъпление по служба, че като директор на НЗОК сключил договор с "Аремис Софт" за изграждане на информационната система на касата. През 2003 г. делото е прекратено. Срещу него по-късно има още едно дело -(виж по-долу].

 1. Венцислав Върбанов - министър на земеделието

Делото срещу него започна на 28 март 2007 г. по 9 обвинения за престъпления по служба като шеф на фонд "Земеделие". Според обвинението ощетил фонда с над 87 млн. лв. Окончателно е оправдан на 14 март 2013 г.

 1. Александър Божков - вицепремиер и министър на промишлеността

Срещу него има 4 дела: за продажбата на цех, за приватизациите на винпром "Дамяница", ИК "Цанко Церковски" и "Напредък", приватизацията на "Нитекс" и за неправомерно обезпечаване с компенсаторни записи. По всички е оправдан.

 1. Бойко Ноев - военен министър

Има две дела. Едното е за незаконна сделка със стоки от завода "Терем". То е прекратено. Второто е, че не е прекратил договор с италианската фирма "Маркони". Оправдан е.

Първото правителство на Бойко Борисов (27 юли 2009 -13 март 2013 г.) 1. Трайчо Трайков - министър на енергетиката

Обвинен е за продажбата на 33% държавен дял в ЕВН през 2011 г. Според прокуратурата щетата била близо 21 млн. лв. Делото бе внесено в СГС през август 2017 г, но върнато на прокуратурата. След промени в НПК бе внесено в спецсъда, който също го върна. Предстои да се произнесе апелативният спецсъд.

 1. Симеон Дянков - министър на финансите

Обвиняем е заедно с Трайчо Трайков за продажбата на 33% държавен дял в ЕВН. Според прокуратурата наредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи на "Булброкърс" оценка на акциите, а не на лицензиран оценител.

 1. Божидар Нанев, министър на здравеопазването

Той бе обвинен през март 2010 г. за

Правителство на Симеон Сакскобурготски (24.07.2001-17.08.2005 г.} 1. Лидия Шулева, вицепремиер

Обвинена е по дело за длъжностно престъпление - назначила Павел Павлов за шеф на дирекция "Информационно обслужване" в Министерство на икономиката през 2004 г, въпреки че му бил отказан достъп до класифицирана информация. Делото е внесено в СГС през лятото на 2011 г. ВКС я оправда окончателно през юли 2013 г.

 1. Владимир Атанасов, министър на образованието

Делото му е свързано с подписан договор за замяна на имоти, собственост на Икономическия университет във Варна. Тръгва в СГС на 21 април 2012 г. Оправдан е през есента на 2013 г. Атанасов осъди държавата за 20 000 лв. обезщетение. сключване на 2 неизгодни сделки за антивирусния препарат "Тамифлу". Според прокуратурата е ощетил държавата с близо 2,5 млн. лв. Делото е внесено в съда на 27 януари 2011 г. Оправдан е на 29 март 2012 г.

 1. Цветан Цветанов - министър на вътрешните работи

Той бе оправдан по две от делата - за просвояване на 50 хил. лв. в полза на друг и че е сложил резолюция "НЕ" върху шест искания за прилагане на СРС. Третото дело беше, че допуснал незаконно подслушване от Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СД0Т0). Делото беше прекратено.

 1. Мирослав Найденов - министър на земеделието

Найденов беше обвинен, че през октомври 2010 г. е обещал подкуп от 200 000 лв. на директора на фонд "Земеделие", за да подпише платежни нареждания за връщане на ДДС. Делото бе прекратено.

Правителство на Сергей Станишев (17.05.-2005-17.07.2009) 1. Сергей Станишев

Обвинен е, че е изгубил 7 доклада, дадени му от секретното деловодство на Министерския съвет. СГС го оправда на 16 декември 2016 г. Софийският апелативен съд прекрати делото на 15 февруари 2017 г. поради изтекла давност.

 1. Румен Овчаров - министър на икономиката и енергетиката

Обвинен е в безстопанственост по делото за АЕЦ "Белене". Според прокуратурата не е контролирал достатъчно двама директори на НЕК при сключване на споразумение с руското дружество "Атомстройекспорт". Делото не е внесено в съда.

 1. Делян Добрев - министър на енергетиката

Обвиняем е по делото за АЕЦ "Белене", че е ощетил НЕК с над 4,5 млн. евро, проявявайки безстопанственост във връзка със сключен договор за строителство на АЕЦ "Белене".

Второто правителство на Бойко Борисов 7 ноември 2014 - 27 януари 2017 г.) 1. Петър Москов - министър на здравеопазването

Москов отговаря за три престъпления - че е приел като дарение детски ваксини от Турция през 2015 г. Има и обвинение за неизгодна сделка за производството на 5 млн. ваксини за туберкулоза и за безстопанственост. Делото е внесено в спецсъда.

 1. Даниел Митов - министър на външните работи

Делото срещу него тръгна в спецсъда. Обвинението му е, че е ощетил Външно с близо 500 хил. лв., като сключил споразумение с фирма, която обслужвала

 1. Петър Димитров - министър на икономиката и енергетиката

Беше обвинен на 19 октомври 2016 г. по мегаделото "Белене", което е висящо. Според прокуратурата и той не е упражнил контрол върху двама шефове на НЕК при сключването на рамков договор за доставка на оборудване в АЕЦ "Белене". Димитров поема поста от Румен Овчаров.

 1. Емилия Масларова - социален министър

Тя беше подсъдима за присвояване на 11 млн. лв. при ремонт на социален дом в Стара Загора. Заедно с нея на съд отидоха още петима. Делото бе внесено в СГС в края на 2010 г. През ноември 2015 г. бе оправдана.

През юли 2017 г. Софийският апелативен съд върна делото на прокуратурата. 1. Николай Цонев - министър на отбраната

Един от рекордьорите по дела. Срещу него са се водили четири - за сключване на неизгодни договори, за доставка на авиотехника, за доставка на производствена линия за строителство на хангари, за неправомерно увеличение на капитала на

ТЕРЕМ и за предлагане на 20 000 евро подкуп. 1. Нихат Кабил -министър на земеделието

През май 2010 г. е обвинен по дело за заменки на гори.

Разследването обаче е прекратено през 2014 г. с мотива, че няма извършено престъпление. земеделското министерство. Тя започнала да осигурява билети и да прави резервации без обществена поръчка. 1. Николай Ненчев - министър на отбраната

Едното дело е, че е упражнил натиск да не се подпише договор за ушиване на военни униформи, която предлагала най-ниска цена, и така ощетил с 260 000 лв. ведомството. Две съдебни инстанции го оправдаха. Второто е за ремонт на изтребителите МиГ-29. То е в СГС.

Правителство на Огнян Герджиков (служебно) 1. Илко Семерджиев

За втори път Илко Семерджиев е обвиняем. Бившият служебен министър отива на съд за заплаха с уволнение на подчинена, отказала да назначи негово протеже.

Един повален от лаймска болест


Димчо ГЕОРГИЕВ

24 часа  стр. 27  

Първи случай на повален от лаймска болест след ухапване от кърлеж вече е регистриран в Бургас, съобщиха от РЗИ. Заради топлото време тази година кръвосмучещите отрано са налазили парковете и представляват сериозна опасност за децата и домашните любимци, предупредиха от инспекцията. Ухапването от кърлеж предизвиква лаймската болест, която е бактериално инфекциозно заболяване.

От днес общината започва да пръска в Морската градина в продължение на два дни, а от 21 и 22 март декаризацията ще върви в парк "Езеро".

Първите сигнали за кърлежи в Бургас са от февруари, когато граждани засякоха буболечки по домашните си любимци.
Пациенти с рак останаха без лекарство


Ивона ВЛАДИМИРОВА

Телеграф  стр. 7  

Пациенти с рак за пореден път остават без лекарството си. За проблема сигнализират болни и близките им пред здравната каса.

Проверка на "Телеграф" в онлайн системата на НЗОК "Въпроси и отговори" установи, че няколко души са се ожалили, че не могат да открият медикамента, с който провеждат терапията си. "Моля отговорете ми кога ще има "Калутид" в аптеките. Проблемът с липсата на лекарства за онкоболните съществуваше и през 2017 година, когато на два пъти трябваше да купуваме друго лекарство", пише Лидия. В отговор от касата признават, че проблем с доставките реално има.

Писмо

Оказва се, че в НЗОК е постъпило писмо от фирмата притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт, с което уведомява, че поради временни проблеми с доставката на медикамента спира разпространението му на българския пазар. Фирмата очаква проблемът да се разреши до края на март. Междувременно обаче ако пациентът няма налични количества от лекарството, той е принуден да се обърне към лекуващия лекар специалист за смяна на терапията. В същото положение са поставени и хората с паркинсон. "От 2 години насам съм на допаминов агонист, но този месец имам проблем с намирането на "Прамипексол". Моля за съдействие -наистина ли има ограничени количества и как мога да си набавя лекарството?", обръща се към НЗОК друга жена. В този случай също се оказва, че фирмата има проблем. С писмо до касата, тя уведомява за временно преустановяване на продажбите поради непредвидени производствени причини. Очакваната дата на следващата доставка е чак на 20 април.Сигнали

На много от сигналите за липсващи илачи обаче от касата отговарят, че нямат информация за проблеми с доставката. В тези случаи фондът уточнява, че съгласно индивидуалния договор на аптеката с НЗОК при липса или недостатъчно налично количество на лекарствен продукт в конкретния обект магистър-фармацевтът се задължава да го достави не по-късно от 24 часа, считано от момента на постъпване на рецептурната бланка. "В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея. Невъзможността се удостоверява с писмен отказ за доставка от търговец на едро до изпълнителя", посочват от НЗОК. При отказ на търговеца да достави лекарствения продукт пък аптеката е задължена да уведоми фирмата производител и вносител,за да получи информация за времето на доставка.

***

Продължава драмата с инсулина

Драмата на българите с диабет продължава. От Българския фармацевтичен съюз поддържат гореща телефона линия за пациенти, които се лекуват с инсулин. За първите два месеца на нея са постъпили малко над 60 обаждания за липси. Още миналата година "Телеграф" сигнализира, че хората са принудени да си разменят инсулин в интернет и си го изпращат по куриер. Въпреки че официално проблем с количествата няма, диабетиците подозират реекспорт. Според пациентите този проблем е от три години.Как се печели война без оръжие?


Телеграф  стр. 12  

Пациенти с рак за пореден път остават без лекарството си (виж стр. 7).

Борбата за оцеляване е ежедневие за хиляди българи. Поемането на поредната глътка въздух зависи от дозата. А тя неочаквано се изпарява. Безизходицата идва, когато се окаже, че в близката аптека лекарството, което ги държи живи, не е налично. Проверяват във втора, трета... резултатът е същият. Отчаяние! 180 лекарства изчезват от аптеките всяка година. Стотици съдби се преобръщат. Войната с рака или диабета става нечестна. Защото оръжията, на които болните имат законно право, са им отнети. Битката се прехвърля на друг фронт. Прехвърля се на битака. Ампули се вадят от куфари, таблетки се поръчват от сайтове за колективно пазаруване, рецепти се разменят по Фейсбук. Нелепа ситуация, родена от нелепите правила, регулиращи пазара на лекарства. Или по-скоро липсата на такива.

Малки играчи, притиснати до стената, и големи, които дирижират търговията с лекарства.

Нулевият прием по медицина в СУ може да бъде отменен


Монитор  стр. 6  

Решението за нулев прием по медицина в Софийския университет през следващата академична 2018-2019 година може да бъде преосмислено и висшето училище да продължа да записва студенти медици. Това обясни ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков пред предаването "Неделя 150" на БНР. "На 28 март ще имаме още един академичен съвет, на който бихме могли да променим това. Причината е вътрешни спорове между факултетите, свързани с формата на изпита, кой го провежда и т.н". факултетът по медицина иска собствен изпит, както е във всички университети в страната, които преподават тези специалности, свързани с направление "Медицина". Други факултети, които традиционно са провеждали този изпит, не бяха склонни да се съгласят. Ако преодолеем това различие, ще се разберем и това да не бъде нулев прием", обясни ректорът.

Всяка година се отчита известно намаление по отношение на броя на кандидат-студентите поради демографската криза, каза още проф. Герджиков. Той допълни, че интересът на кандидатите през последните години е приблизително еднакъв. В топ 10 на най-желаните специалности е "Психология", следвана от четири програми, свързани с информатика и компютри, както и традиционно търсените социология, политология, публична администрация и право.

Относно приетите поправки в Закона за академичния състав, проф. Герджиков коментира, че в действителност има университети, при които нивото на присъждане на научни титли, е по-ниско. "Приетите поправки в Закона за развитие на академичния състав целят именно да се избегне това чрез въвеждането на минимални национални изисквания към кандидатите за придобиване на научна степен и заемане на академична длъжност", допълни още той.
ФИЛМ НА "КАНАЛ 3" РАЗКРИВА:

Прокопиев пазел Донев за първия милион


"Капитал" мачкал опитите за разкрития на либийската афера на фармацевтичния олигарх

Монитор  стр. 4  

Олигархът Иво Прокопиев е използвал медийната си бухалка "Капитал", за да опази своя авер Огнян Донев още в зората на забогатяването му, когато фармацевтичният бос е трупал първите си милиони със съмнителни приватизационни сделки.

Мръсните връзки между двамата олигарси излизат наяве в новия филм на "Канал 3" "Хапче за милиони", който бе излъчен в петък вечерта. Документалният филм разказа за престъпното забогатяване на Господаря на хапчетата Огнян Донев. Неговите привати-зационни далавери са сред примерите за престъпления, свързани с раздържавяването на активи, които бяха посочени от прокуратурата на база на доклада на ДАНС за ревизия на всички приватизационни сделки от Прехода.

За задкулисните връзки на двамата олигарси още през 90-те години на миналия век разказва бившият шеф на задграничното дружество "Експомед" д-р Христо Димов. Пред камерата на "Канал 3" д-р Димов разказва, че когато в края на 90-те поема митичното дружество, което изпраща български медици и лекарства в Либия, то буквално е било ошушкано. Легенди се разправят заИЗТОЧЕНИТЕ МИЛИОНИ ДОЛАРИ ОТ "ЕКСПОМЕД",

а опит да се направи ревизия е имало и по-рано, като за работата е бил ангажиран сегашният депутат Емил Димитров-Ревизоро. Самият той обаче разказва, че точно преди да отлети за Либия, за да провери сметките на дружеството, екипът му е бил спрян по нареждане на българското правителство. Димов обаче прави ревизия, извършена от настоящата министърка на енергетиката Теменужка Петкова и тогавашен служител във финансовата инспекция. Ревизионният акт е изготвен и изпратен в ресорното министерство. "От невидима сила тръгна атака срещу мен, по анонимен донос. Образувано ми беше дело. Вместо да разследват акта, започнаха мен да разследват. Веднага започна една атака от "Капитал". Излязоха с една статия със същите данни, които ги имаше в доноса". Това разказва д-р Димов пред "Канал 3". "Аз заведох едно гражданско дело, съдът констатира, че има клевета, редакцията каза, че някой го е оставил, неизвестно кой", спомня си още тогавашният шеф на "Експомед".

Причината за клеветническата кампания на "Капитал" е прозаична - в ревизионния акт на "Експомед" присъстват далаверите на Огнян Донев, чрез които олигархът източва парите на медиците ни в Либия и трупа първите си пачки. Една от схемите за

ИЗТОЧВАНЕ НА МИТИЧНИТЕ 14 МЛН. ДОЛАРА ОТ СМЕТКИТЕ НА "ЕКСПОМЕД"

е чрез договор с "Унифарм". От външнотърговското дружество превеждат на "Унифарм" 200 000 долара и 70 милиона лева за лекарства. "Унифарм" му продава произведените лекарства, а получава срещу това дори и кола, компютърна и ксерокс техника за 10 млн. лева. След като парите от Либия намаляват, част от бившото ръководство на "Експомед" преминава на работа в "Унифарм". Тогава българската компания става обект на приватизационен интерес и раздържавяването й е извършено по болезнено познатата схема "РМД", в което участва и Огнян Донев. Така след като "Унифарм" е инжектирана с парите от Либия, е изкупена за жълти стотинки от Донев и компания. Алегоричният "първи милион" на Огнян Донев е прелят от външнотърговското дружество "Експомед" в "Унифарм", след това по схемата "РМД" влиза в дълбоките джобове на фармацевтичния олигарх и с тази добра база, предостъпена му от духовните бащици Дойнов (виж карето) и Костов, който тогава еднолично управлява държавата, 40-годишният бизнесмен се насочва към фармацевтичния гигант "Софарма". Скандалната схема по придобиването на перлата в короната на империята на Огнян Донев е разказвана многократно.ПО ПРИМЕРА НА "КАОЛИН" НА ИВО ПРОКОПИЕВ

е отблъснат голям чуждестранен инвеститор, който представлява интерес. "Софарма" умишлено се менажира зле, за да може да му се смъкне цената. За разлика от "Каолин" обаче, смяната на политическата конюнктура попречва на Донев да глътне "Софрама" чрез РМД и затова се налага с редица врътки благодарение на политически протекции, включително и залагайки от свое име държавни активи, да изкупи "Софарма" с помощта на първото си ограбено от държавата дружество "Унифарм". Така днес подозираният за монопол на лекарствения пазар Огнян Донев, макар и подсъдим за укриване на данъци в особено големи размери, вече е едър бизнесмен, медиен собственик и виден представител на задкулисната шайка от олигарси, израснали под крилото на Иван Костов, които с откраднатите чрез приватизационни далавери държавни пари финансират медиите от фабриката за фалшиви новини.

Отменят нулевия прием по медицина в Софийския


Есе по цитат на Атанас Далчев се падна в изпита по литература

Стандарт  стр. 6  

Софийският университет може да отмени решението за нулев прием по медицина през следващата академична 2018-2019 година. "На 28 март ще имаме още един. Академичен съвет, на който бихме могли да променим това", обяви ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков пред БНР. Той обясни и защо се е стигнало до идеята за нулева година.

"Причината е вътрешни спорове между факултетите, свързани с формата на изпита, кой го провежда и т.н. факултетът по медицина иска собствен изпит, както е във всички университети в страната, които преподават тези специалности, свързани с направление "медицина". Други факултети, които традиционно са провеждали този изпит, не бяха склонни да се съгласят. Ако преодолеем това различие, ще се разберем и това да не бъде нулев прием", обясни ректорът.

Той коментира, че всяка следваща година се отчита известно намаление на кандидат-студентите поради демографската криза.

Най-предпочитаните специалности обаче оставали през последните години почти едни и същи. Топ 10 се оглавява от психология, следвана от четири програми, свързани с информатика и компютри, както и традиционно търсените "социология", "политология", "публична администрация и право .

Изпитите за прием в СУ започнаха вчера с български език и литература. Участие бяха заявили 1548 души, а изпитът включваше тест и есе. Габриела Ганчева от Плевен изтегли изпитен вариант - 3 на теста, а Светлина Ангелова от Златица определи темата на есето да бъде цитат от Атанас Далчев: "Приятно е да бъдеш възмутен: едновременно чувстваш другите виновни и съзнаваш собственото си превъзходство".

Следобед се проведе и изпитът по физика.Враца на бунт заради местната болница


Труд  стр. 4  

Десетки граждани на Враца се събраха вчера пред Областната администрация на протестен митинг срещу фалита на областната болница. Хората негодуват срещу закриването на отделения, което се представя като оздравителна програма, на реално не дава никакъв резултат, освен влошаване на здравеопазването за стотици хиляди хора.Търново подпомага бездетни двойки


Труд  стр. 6  

Община Велико Търново ще подпомогне на 23 двойки с репродуктивни проблеми по програмата "Ин витро", финансирана от общинския бюджет с 70 000 лева за 2018 година. Документи на кандидатите се приемаха до 5-ти март, а със средства до 1530 лв. ще бъдат финансирани три двойки от Дебелец, две от Самоводене, а останалите от старата столица. През миналата година финансово са били подпомогнати 26 двойки, а благодарение на продължаващата вече шест години програма са родени 50 бебета.

Неусвоената част от одобрената на заявител сума се прехвърля в следващите до две бюджетни години на съответното лице.200 лв. студентска такса - обикновена промоция или реална политика


За някои факултети на СУ падането на цените е борба не с вътрешната, а с външната конкуренция

Силвия ГЕОРГИЕВА

Сега  стр. 12-13  

Висшето образование в България отдавна не е безплатно, а по една или друга причина таксите в последните години вървяха все нагоре. Няма университет у нас, който да каже, че е доволен от субсидията си и че парите му стигат, а някои преподаватели вземат по-малко от колегите си в средното образование. Затова толкова неочаквано изглежда, че в навечерието на новата кандидатстудентска кампания Софийският университет обяви драстично намаление на таксите за обучение в редица свои специалности. В близо 20 бакалавърски програми цената на обучението практически става символична - 200 лв. на година, а намалението спрямо досегашните нива е в пъти. СУ не е просто малко известен регионален вуз, а в много направления е най-престижният университет у нас. Така че едва ли става дума просто за обикновена промоция. Как се стигна дотук?

"Държавата реши да увеличи субсидията за приоритетните професионални направления и стипендиите за студентите. И ние решихме да направим нещо" - така ректорът проф. Анастас Герджиков мотивира пред bTV предложението на СУ за понижение на таксите. Според него не бива цялата вина да се хвърля на демографската криза, защото за някои специалности напливът не стихва, напротив - за психология например са кандидатствали близо 2000 младежи. "Въпросът е не само колко са кандидатите, а къде се насочват. Доскоро имахме 40% завършващи икономика", коментира той. Според проф. Герджиков намаляването на таксите е само част от комплекс от мерки, които трябва да се вземат на различни нива, за да се ориентират правилно младите. "Математиката дава добра реализация и висока заплата, но не я търсят, защото има и по-лесен начин да завършиш висше образование", обобщи ситуацията той.

В отговор до "Сега" от висшето училище обясниха, че промяната на таксите не се подчинява на един общ принцип. "С намаляването на таксите и с повишаването на стипендиите стимулираме кандидат-студентите да кандидатстват повече в специалности, към които интересът е по-слаб, а икономиката и обществото имат нужда от специалисти. Това е мярка за привличане на повече студенти в областите, в които има по-малко кандидати, а в същото време на пазара на труда има недостиг на квалифицирани кадри", казаха от там, пояснявайки, че в специалностите, в които има повишение (общо 9 на брой, сред които право, международни отношения, психология и др.), то е от 10 лв. до най-много 60 лв.Физически факултет

Промените тук са най-значителни, тъй като годишните такси за всички специалности в степен бакалавър падат до 200 лв. При 9 специалности понижението е почти четворно (от 750 на 200 лв.) - за "астрофизика, метеорология и геофизика", "инженерна физика", "квантова и космическа теоретична физика", "комуникационна и физична електроника", "медицинска физика", "оптометрия", "физика", "фотоника и лазерна физика" и "ядрена техника и ядрена енергетика". Специалността педагогика на обучението по природни науки в основна степен на образованието поевтинява двойно - от 400 на 200 лв.

"Приемът при нас следва числеността на випуска. Той премина минимума на раждаемостта през 1997-99 г. и последните години дори забелязваме чувствително повишение на кандидат-студентите", коментират от Физическия факултет на СУ. Преди 2 г. постъпилите бакалаври са били 78, а магистрите - около стотина. За тази година броят на бакалаврите се е увеличил до 98, а магистрите запазват нивото си. Т.е. годишно факултетът може да разчита на 180 до 200 студенти.

Проблемът с това професионално направление обаче е, че много от добре подготвените в областта на физиката абитуриенти заминават директно в Европа заради по-добрите условия за следване там. Във Франция например няма семестриални такси, преките такси за обучение за доста по-ниски, подобно е положението и в други европейски държави, казват от факултета. Затова причината за намалението на таксите е чисто пазарна, а борбата е не с вътрешната, а с външната конкуренция. "Целта е да предложим по-конкурентни условия на нашите кандидати", обобщават преподаватели от Физическия факултет. От там са на мнение, че трябва да рекламират по-сериозно различните си специалности, защото, освен че има глад за подобни специалисти, те дават и много добра реализация.

Завършилите физика например се реализират като експерти в държавни институции (напр. Агенцията за ядрено регулиране), в софтуерни фирми и др. Медицинската физика е друга перспективна специалност, която дава възможност на кандидати да работят с образна диагностика, така използвана в новите частни болници, работещи с модерна апаратура. Хитова в момента е специалността оптометрия. Кандидатите тук са най-многобройни, защото завършилите я могат да разчитат на сигурна работа. Ядрената техника пък е сред специалностите, зависещи от конкретната конюнктура - заговори ли се за строеж на АЕЦ "Белене", студентите идват, после следва отлив. "Но със и без Белене, дори за извеждането на един реактор от експлоатация са нужни поне десетина години, т.е. човек пак има гарантирана професионална реализация", посочват от факултета. В опит да отговорят на нуждите на икономиката от там се ориентират и към техническите науки - с новоразкритата специалност компютърно инженерство.

Рейтинговата система на висшите училища потвърждава, че завършилите физически науки у нас имат добра реализация. Дипломираните физици от СУ могат да разчитат на 1466 лв. облагаем доход - най-високият от всички вузове, които предлагат обучение по физика. Безработицата в това направление, завършено в СУ, също е най-ниска - едва 1.34%, а приложението на придобитото висше образование - 59%. Само по показателя удовлетвореност от избора на специалности Софийският не е на първо място от останалите 3 висши училища, обучаващи във физически науки - във вуза има 86% удоволетворени завършили физици, докато в ЮЗУ делът на доволните е 100%.

Преподаватели от Физическия факултет са категорични, че за увеличаване на интереса към физиката е нужно повишаване на държавната издръжка в това направление. "Коефициентите, от които зависи субсидията на инженерните и природните науки, е 2-3 пъти по-ниска от издръжката например за изобразителното изкуство. Ако тя се повиши, ще можем да предложим конкурентно образование на това в Европа", смятат физиците.

Факултет по химия и фармация

Факултетът по химия и фармация смята да понижи таксите за три свои специалности - обучението по ядрена химия се намалява значително от 750 лв. на 200 лв., а по педагогика на обучението по химия и информатика и по химия и английски език - от 400 на 200 лв. Тук действително се отчита намаление на кандидат-студентите - при отпуснати от държавата 93 места заетите са едва 63. "В последно време забелязваме лек отлив на кандидати, което ни учудва, защото качеството на обучението ни не се е променило, не сме станали по-лоши изследователи", коментира проф. Тони Спасов. Според него факултетът осигурява доста добри условия за студентите си, включително модерна апаратура. Намалението на кандидати той си обяснява с по-тежкото обучение по химия, на което не всички млади хора искат да се посветят, защото повечето предпочитат по-лесно изкараното висше образование. "Специалността ядрена химия гарантира след завършването й висока заплата и ясна реализация, но е свързана с много учене", обяснява проф. Спасов. При химията има и друг проблем - докато при фармацията реализацията е ясно видима, то при химията човек по-трудно може да види бъдещата си професия конкретно, независимо от гарантираните възможности за реализация.

Рейтингът на университетите тук също дава обнадеждаваща информация - завършилите направление химически науки в СУ излизат с 1024 лв. заплата - отново най-високата от останалите 4 висши училища, обучаващи химици. Безработицата сред завършилите е най-ниска - само 1.55%, а приложението на придобитото образование се оценява на 51%.

Проф. Спасов оценява като положително обявяването на някои специалности за приоритетни. Според него обаче това е само една първа стъпка, която засега се оказва недостатъчна, за да привлече интереса на студентите. "Нужни са повече мерки, за да се обърне тенденцията. България трябва да запази научния си потенциал в природните науки, все още не сме го загубили", смята той.Факултет по математика и информатика

Две са специалностите, за които се намаляват таксите във Факултета по математика и информатика - при педагогика на обучението по химия и информатика намалението е от 400 на 200 лв., а при статистиката - от 800 на 640 лв. ФМИ смята да направи и друг жест - да освободи от такси за първата година новоприетите студенти с максимален състезателен бал в специалностите математика и статистика.

М.г. факултетът намалил таксата за обучението по математика заради отлива на кандидати, в резултат на което са привлечени немалко нови студенти. Заради изискването специалностите в едно направление да са с еднакви цени тази година факултетът предлага да се понижат таксите и за статистиката. "Не страдаме от липса на студенти, по-скоро искаме да повлияем на вътрешния прием и да преориентираме студентите от информационните специалности към математическите. Математическият състав в България застарява, ще ни липсват такива кадри", обяснява деканът на ФМИ доц. Първан Първанов. При планирани за т.г. 598 студенти са приети 730 младежи (включително олимпийците - около 40-50 души, които са извън утвърдените от държавата бройки, както и платеното обучение). "Завършилите математика могат да се радват на страхотна реализация, заплатите тук са дори по-високи от тези на някои специалности от информатиката, но до нея се стига много трудно", споделя още деканът.

Според рейтинга завършилите направление математика в СУ получават 2338 лв. заплата, безработицата е едва 1%, а приложението на придобитото образование - цели 82%. В информатиката нещата стоят още по-добре - 0.9% безработица сред завършилите, 3494 лв. облагаем доход след дипломиране и 91% реализирани висшисти на позиция, за която се изисква висше образование.

***

ПРАЗНО-ПЪЛНОВ професионално направление физика държавата е отпуснала на СУ за академичната 2017/18 г. 142 места за студенти в общо 10 специалности. От тях заетите места са 102 на брой, показват данни на университета. При възможност за 93 места в пет специалности по химия запълнените бройки са 63. Филология в СУ е можело да следват 772 студенти (в 23 специалности), но реално в първи курс са се записали 682-ма. Утвърденият прием по религия и теология в СУ е бил за 47 места, а реализираният - 37 души. По педагогика на обучението по... заетите места са 219 при възможност за 271, а при математиката - 74 бройки, при отпуснати 104 места.

От СУ посочват, че по-слабият интерес към природните науки не е български феномен, той се наблюдава и в Европа, и на други места. Затова природните факултети работят активно за повишаване на интереса към своите дисциплини. ФХФ например имал дългогодишно сътрудничество с концерна БАСФ за популяризиране на химията сред ученици от началното и средно училище. Във Физическия факултет активна дейност развива кръжокът по астрономия, който провежда лекции и демонстрации в Астрономическата обсерватория на СУ. Биологическият факултет също работи с ученици.

***

НАДОЛУ-НАГОРЕФакултетът по класически и нови филологии възнамерява да понижи таксите за 3 от своите бакалавърски специалности. За "Южна, Източна и Югоизточна Азия" намалението е от 690 лв. на 600 лв. Богословският факултет смята да намали таксите от 560 на 500 лв., а Геолого-географският факултет - от 800 на 640 лв., но само за първокурсниците по география. 9 специалности, които не страдат от липса на интерес, пък поскъпват. От 420 на 460 лв. се увеличават таксите за регионално развитие и политика, стопанско управление и публична администрация. От 485 на 530 лв. е повишението за специалностите неформално образование и педагогика към Педагогическия факултет. Кандидатите да следват право и международни отношения ще плащат с 60 лв. повече (от 739 на 800 лв.), студентите по психология - с 40 лв. (от 560 на 600 лв.), а по филология - с 10 лв. повече (от 590 на 600 лв.).Нямало болница във фалит, твърди Ананиев


Дума  стр. 2  

Няма болници в състояние на фалит, оздравителните планове се изпълняват и положението им се подобрява, увери министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Това стана в същия ден, когато говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров съобщи, че са образувани досъдебни производства за дейността на 7 болници в страната. Тезата на здравния министър обаче е в противоречие с тази на държавното обвинение. Всички тези болници според нас са на ръба на фалита, аргументира се говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Въз основа на събраните от държавното обвинение доказателства във въпросните болници е налице престъплението безстопанственост по смисъла на Наказателния кодекс, твърди тя. Стана ясно, че се проверява основно за възможно източване на държавните лечебни заведения чрез дублиране на дейности по схемата "болница в болница".

Разследвания текат спрямо МБАЛ-Попово, УМБАЛ-Бургас, МБАЛ-Благоевград, МБАЛ-Русе и МБАЛ "Д-р Черкезов" във Велико Търново, МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали и УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов". От столичната спешна болница обаче уточниха, че при тях не е постъпвала официална информация от прокуратурата за провеждане на каквото и да било производство или проверка.

Ананиев увери, че не обмисля смяна на директори в разследваните лечебни заведения. Той обеща, че тази седмица ще бъде предложен оздравителен план и за "Пирогов".
Експерт:

Здравната система е остаряла по начина, по който е структурирана


Земя  стр. 2  

Здравната система в България е остаряла по начина, по който е структурирана и се управлява, заяви в ефира на "Нова телевизия" д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация в коментар за проверките на прокуратурата в седем болници, обявени по-рано в петък.

По думите му здравната система в страната е в изключително лошо състояние, което си личи от това, че тя е скъпа, не е обърната към пациентите, няма достатъчно информация и не е ясно дали прилага съвременни стандарти. Според него това е система, в която нито хората имат доверие, нито лекарите са доволни. В държава, в която лечебните заведения са търговски дружества, не може да очакваме, че нещата ще вървят добре. Държавните болници имат модел на управление - при всяка смяна на властта се правят политически назначения и новите директори започват разчистване на сметки със старите, коментира д-р Хасърджиев пред телевизията. "Държавните болници боравят с обществен ресурс, а няма никакъв обществен контрол", предупреди той. Проверките на прокуратурата ще покажат на обществото и управляващите, че повече не може така, предупреди той. В петък стана ясно, че прокуратурата е започнала досъдебно производство за безстопанственост на общо седем болници - "Пирогов", болницата в Попово, университетската в Бургас, многопрофилните болници в Благоевград, Русе, Велико Търново и Кърджали. Инвестор.бг припомня, че от своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи по-рано, че засега не обмисля смяна на болнични директори, тъй като все още няма доказателства за вина.
18.03.2018
Национални телевизии


Около 40 хиляди лева за стипендии на студенти по специалността "медицинска сестра" отпуска Столичната община


БНТ, Новини в 08.00, 12.00 часа

Около 40 хиляди лева за стипендии на студенти по специалността "медицинска сестра" отпуска Столичната община. Програмата започва през есента. За финансова подкрепа могат да кандидатстват всички завършили първи курс с успех над 4,50.

Средната заплата на сестрите в първа градска болница е 700 лева, средната възраст 40-50 години, а свободните щатни бройки са около 20.

Д-р Цветомир Димитров, директор на Първа МБАЛ, София: За радост по едно-две свободни места в специалност, което не пречи на графика и на работата на съответното отделение и клиника.

В опит да реши проблема болницата си сътрудничи с факултета по обществено здраве. Елена Иванова е сред одобрените по програмата.Елена Иванова, студент: Болницата пое плащането на семестъра, а пък аз след това ще остана да работя в болницата.

Елена в момента е болногледач в първа градска, а след като завърши обучението си и стане медицинска сестра е длъжна да работи в болницата 3 години.Елена Иванова: Не съм мислила да ходя, нито в Англия, нито в Германия, нито където и да било. Мисля, че нашите баби и дядовци имат нужда от нас да се грижим за тях.

Въпреки, че недостигът на сестри в останалите 5 общински болници в София не е голям, Столичният общински съвет реши да даде стипендии на 10 студенти от факултета по обществено здраве.Д-р Веселин Милев, председател на комисията по здравеопазване в СОС: Търсим си начин да можем да си осигурим кадри и това е един от тях. Със стипендия - 300 лева месечно.

Програмата започва тази есен. Право да се борят за стипендия имат всички завършили първи курс с успех над 4,50.Проф. Галина Чанева, ръководител на катедра "Здравни грижи" - Факултет по обществено здраве на МУ, София: И на второ място искаме всеки един студент да има препоръки от преподавателя. На базата на тези писмени препоръки и личното заявление на студента ние ще се ограничим да подберем около 10 души.

Ева Ангелова е втори курс и ако отговори и на останалите 2 изисквания, може да се включи в състезанието за стипендията.Ева Ангелова, студент: Това е една чудесна възможност за нас младите и едно не малко финансиране като допълнителен доход, тъй като всички студенти работим.

От Столичната община обмислят и възможността през 2019 г. да отпускат стипендии и за бъдещи лекари и лаборанти.Българите не обръщат сериозно внимание на съня си


БНТ, Новини в 08.00 часа

Преминаваме към един проблем, който все още мнозина подценяват. Българите не обръщат сериозно внимание на съня си и често пренебрегват важни симптоми, които могат да бъдат показатели за разстройство на съня или други заболявания - това казват експерти от Българското дружество по сомнология. По случай Световният ден на съня, който отбелязваме на 16-ти февруари, се проведоха множество кампании и инициативи, за да се информират повече хора за опасностите от пренебрегването на съня.

Някои от симптомите, които най-често пренебрегваме или смятаме за нормални са шумно хъркане, скърцане със зъби, повишена сънливост през деня, неспокоен сън и често ставане.

Д-р Петър Чипев, член на УС на Българското дружество по сомнология: Всеки има такива симптоми, но никой не ги смята за важни, защото не се замисля за съня си. Сънят е много неделима част, общо взето, от нашата физиология, така, както се замисляме за това, какво трябва да правим през деня, какво трябва да свършим през деня, така трябва да се замислим и как спим през нощта.

Разстройствата на съня често водят и до произшествия на пътя. В Америка сънливостта е отговорна за 20% от пътнотранспортните произшествия на по междуградските пътища. В България няма официална статистика, но от декември 2015-та година в Европа се прилага Директива на Европейския съюз, която задължава кандидат-шофьорите да бъдат изследвани за тази болест.Д-р Петър Чипев: Евентуално може да се започне с хората, които са пострадали при катастрофи, които са заспали зад волана и впоследствие да се обхванат и шофьорите, най-вече професионалните, които шофират продължително време, а от там вече и любителите. Това става със законови промени, с воля от държавата, с помощ от наша страна като Българско дружество по сомнология и неправителствени организации.

А за Световния ден на съня, по идея на Българското дружество по сомнология се проведе инициативата "Капан за сънища" - случайни минувачи получиха капани за сънища в замяна на разказан сън.Д-р Петър Чипев: Разказвайки съня си, той се замисля за това как е спал, какво е сънувал. Никой не се замисля за това довечера като си легне как ще спи. Това, което ние искаме да направим е да накараме хората да се замислят за съня си и тези неща да започнат да им правят впечатление. Защото, общо взето за съня много малко се знае в България и за проблемите на съня още по-малко.

Съветът на експертите е да си създадем редовен режим и да си осигуряваме нужните часове сън. А ако имаме проблеми със съня, задължително да се свържем с личния си лекар.


Национални радиа


Десислава Атанасова: Проверките на прокуратурата за нередности в 7 лечебни заведения ще дисциплинират работата им


БНР

Проверките на прокуратурата за нередности в 7 лечебни заведения ще дисциплинират работата им. Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в предаването „Неделя 150”.Десислава Атанасова: При всички случаи проверките на репресивния апарат на държавата, на обвинението дисциплинират системата. Мисля, че това е най-важно за всеки потребител на медицинска помощ. Разумно да се харчат средствата от здравните вноски, които всеки от нас плаща, и то за дейности, които реално са изпълнени.

Десетки врачани се събраха на протест в проливния дъжд в защита на многопрофилната болница


БНР

Десетки врачани се събраха на протест в проливния дъжд в защита на многопрофилната болница в града. От близо половин година в най-голямото лечебно заведение в Северозапада заради недостига на пари и отлив на лекари се затварят отделения. От тази седмица спря и звеното по инвазивна кардиология.

Зад плакати с надпис „Да спрем кръвния данък” протестиращите изразиха недоволството си от системното затваряне на отделения във врачанската болница, доскоро най-голямата в Северозапада.

- Онзи ден докараха жена с инфаркт. И я посрещнаха на вратата лекари от Спешния център, които казаха – защо я карате тук, ние нямаме кардиолози. Тук няма неонатология. Но това е безобразие и престъпление, когато говорим, че раждаемостта в България спада, смъртността се увеличава.

- Ние всички си даваме сметка какво значи инвазивна кардиология. И до къде ще я докараме? Като обиколим половин Северозападна България и накрая предадем Богу дух.

- Няма важни, по-важни и най-важни неща. В здравето на човека всичко е важно.

- Ако не дай си Боже някой умре на базата на неадекватна медицинска намеса, кой носи отговорност?

Заради ограничаване на достъпа им до здравеопазване, недоволните се заканиха, че ще протестират и следващата неделя.


Zdrave.net

София, бул. Др. Цанков” 31 Б, офис 10; Тел.: 0893 33 53 07

Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница