Субективна преценкаДата17.04.2017
Размер13.31 Kb.

Разход


Мизес използва понятието “разход” в смисъла на “алтернативна цена” (opportunity cost). Това е стойността на онова, което губим, похабяваме или харчим, когато правим избор да придобием или извършим нещо. Под “алтернативна” в този израз обикновено се разбира най-добрата, най-вероятната или най-очевидната друга полза, която би могла, но не се осъществява в следствие на избора. Затова често на български преводът на “алтернативна цена” е “пропусната полза” – така обозначаваме ползите, които биват пожертвани за постигането на определена цел. В икономиката и икономическия (стопанския) начин на мислене именно това е основният смисъл на термина “разход”. Вероятно според Мизес икономиката може да се определи като наука за онова, което губим, когато печелим и за онова, което печелим, когато губим.

Разходът може да бъде от най-различен характер, например пари, време, живот, труд, нерви, болка, дълг, и всичко останало, което човек цени и взима предвид при решението си в преследване на целта. Изборът на индивида отразява очакването му за това какво ще пропусне или какви усилия ще трябва да положи; т.е. разходът е величина, която отразява субективна преценка към момента на действието. Последната е винаги индивидуална и субективна и не подлежи на доказване или опровергаване; тя се проявява в последващото действие или решение. Взаимодействието на пазара е процес на откриване на разходите (и на стойността) при срещането на субективните оценки на всички участници.

В този смисъл, предприемачът извършва определена дейност, ако очакваните ползи от нея превишават очакваните разходи. Ако очакванията съвпаднат с ползите и разходите, преценени субективно от самия предприемач след извършване на стопанската операция, можем да кажем, че той реализира печалба, а ако не – загуба.
Вж. по-подробно в:

Percy L. Greaves, Jr., Mises Made Easier, 1974, Free Market Books, Irvington-on-Hudson, NY, USALudwig von Mises, Human Action, 1996, Foundation for Economic Education, Irvington-on-Hudson, NY, USA

The Elgar Companion to Austrian Economics, Peter J. Boettke – ed., 1994, Edward Elgar Publishing, Northampton, MA, USA


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница