Съвети за лесна адаптация на детето в детската градинаДата27.10.2017
Размер21.52 Kb.

Съвети за лесна адаптация на детето

в детската градина


Всяко начало е трудно, а започването на детската градина е трудност, както за детето, така и за родителите. Родителите трябва да се заредят с търпение, да почакат известно време и да не се сърдят на детето си. Опитайте се да не проектирате тревогата от раздялата си с детето върху него, това само би го притеснило и така то ще се чувства още по-несигурно в новата среда. По мнение на психолозите, ако детето плаче за майка си, когато го водят на детска градина - това е нормално и в зависимост от темперамента на детето отминава и постепенно изчезва. За да мине периода на адаптация по-леко, започнете да приготвяте детето за градината от по-рано:
1. От време на време водете детето си до оградата на детската градина да му покажете как си играят децата, да му разкажете с какво ще го занимават вътре. Колкото повече детайли му давате за новия живот, толкова по-лесно ще се адаптира. Добре е да отидете веднъж с детето си следобед, за да види как родителите прибират дечицата си от градината.


2. Най-добрият начин да обясните на детето си новата среда, в която ще попадне е чрез
ролеви игри – те могат чудесно да го подготвят за градината. Изиграйте театър пред детето си с помощта на кукла или плюшена играчка, която да ходи на детска градина, разкажете му също и за режима в градината: децата отиват, закусват, после си играят, после обядват, после спят.. Не забравяйте да повтаряте, че на играчката й харесва да ходи на детска градина.
3. Обяснете на детето си, че то вече е голямо и че ходенето на градина е също толкова важно, колкото мама и тати да ходят на работа. Попадайки в колектив, детето получава нова социална роля и е длъжно да се гордее с това.
4. Първите дни на новобранчетата са некомфортни в детската градина. Нека детето си носи любимата си играчка или друга вещ от дома, с която се чувства свързано със семейството.
5. Децата могат да се чувстват изоставени, когато мама ги оставя в градината и си тръгва. Тя казва: "Аз ще дойда да те взема в 5 часа.", но детето си няма никаква представа кога ще настъпи това време. За да се чувства спокойно, разкажете му как минава целия ден и кога ще дойдете да го вземете.
6. Някои родители за награда за добро поведение обещават да купят играчка или нещо вкусно на детето си. Ако и вие използвате този метод - винаги купувайте обещаното, защото следващия път методът няма да работи.
7. Когато вземате детето в къщи, внимателно го разпитайте как е било в градината, стараейки се да вникнете в неговите проблеми. За вас те могат да изглеждат незначителни, но за него са важни. Нека ви разкаже своите страхове и тревоги. Детето трябва да усеща непрекъснато, че вие се грижите за него, макар и да не сте там.
Каталог: wp-content -> uploads -> 2014
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> Биография: Цироза е траш група от град Монтана. Началото й дават Валери Геров (вокал/китара), Бойко Йорданов и Петър Светлинов (барабани) през 2002година
2014 -> Албум на Първични Счетоводни Документи 01. Фактура
2014 -> Гр. Казанлък Утвърдил
2014 -> 1. Do you live in Madrid? A
2014 -> Брашно – тип „500” седмична справка: средни цени за периода 3 10 септември 2014 Г
2014 -> Права на родителите: Да изискват и получават информация за развитието, възпитанието и здравословното състояние на детето, както и информация за програмите, по които се извършва възпитателно-образователната работа в одз№116


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница