Световен ден на биоразнообразието: хиляди се докосват до природата посредством кампания на есДата25.10.2018
Размер32.79 Kb.
#98635


IP/10/596

Брюксел, 21 май 2010 г.Световен ден на биоразнообразието: хиляди се докосват до природата посредством кампания на ЕС

Утре е Световният ден на биоразнообразието, но както показват проучванията, биоразнообразието – богатото разнообразие на живот на планетата – намалява с тревожни темпове, въпреки международните усилия. В рамките на новаторска кампания на ЕС, която цели да изтъкне това послание, се ангажират хиляди в целия Европейски съюз и извън него. Уебсайтът на кампанията има вече над половин милион посетители, а над 56 000 души са изразили подкрепата си за кампанията във Facebook. Комисията отбелязва Световния ден на биоразнообразието, като съсредоточава вниманието към редица прояви в шест страни: Испания, Нидерландия, България, Румъния, Полша и Италия.

Европейският комисар за околната среда Янез Поточник заяви: „Приятно ми е да видя, как тази кампания завладява хората. „Трябва да поддържаме динамиката и да превърнем този интерес в действия и конкретни политически мерки, за да запазим богатото разнообразие на живот на Земята.“Кампанията привлича общественото внимание

Хора от всяка възраст се докосват до природата чрез интерактивния уебсайт на кампанията за биоразнообразието и чрез обществените медии. За първите шест седмици на кампанията уебсайтът, предоставен на всички езици на ЕС, е бил посетен над 550 000 пъти, като това число расте ежедневно. Около 56 000 души от повече от 120 държави са заявили подкрепата си на съответните страници във Facebook.

Кампанията се гради върху девиза „Биоразнообразието – това касае всички ни“ и има за цел да повиши осведомеността за проблема на загубата на биоразнообразие, както и да покаже въздействията на такава загуба върху ежедневния ни живот.

В кампанията присъства и образователен елемент, който разкрива ползата от биоразнообразието, като се набляга по-специално върху значението на функциите на екосистемата и опасността от изчезването им. Темата, която ще бъде спрягана непрекъснато, е тази за взаимовръзката и взаимозависимостта.

Най-новият елемент е впечатляващ видеоклип с непоколебимото послание за спешната необходимост от действия. С клипа се цели да се покаже, как загубата дори на едно звено от жизнената верига, колкото и незначително да се струва то, може да наруши цялото равновесие на природата.

Кампанията се съсредоточава върху страни, в които действията се считат за особено полезни. Успешно начало се положи в Испания, Нидерландия, България, Румъния, Полша и Италия с акции в областта на връзките с обществеността и уличното изкуство. В рамките на Световния ден на биоразнообразието в шестте фокусни страни ще се провеждат и мероприятия за семейства, в които те ще могат активно да участват.От осведоменост към действия

Освен да повиши осведомеността за проблема, кампанията цели също така да гражданите да осъзнават каква роля могат да играят в намаляването и предотвратяването на загубата на биоразнообразие. Тя следва да накара хората да направят нещо за защитата и опазването на природата – независимо дали индивидуално или като участници в проекти.

На уебсайта обществеността може да научи как сме взаимосвързани с природата. Освен да се запознаят с живи организми и видове, гражданите могат и да създадат свой „биоразнообразен“ портрет във Facebook.

С това е свързана надеждата, че опознавайки по-добре природата, която толкова често смятаме за даденост, ние ще се учим да се грижим повече за нея.Ново пособие за визуализиране на „Натура 2000“

С подкрепата на Европейската агенция за околната среда Европейската комисия пусна ново информационно-технологично пособие за приобщаване на обществеността към „Натура 2000“ – нейната водеща мрежа на защитените зони.

„Натура 2000“ е основният инструмент за съхраняване на биоразнообразието в Европейския съюз. Тя е най-голямата в света екологична мрежа на резервати, обхващаща повече от 25 000 местности и 17 % от сухоземната територия на ЕС. „Натура 2000“ е създадена за осигуряване на оцеляването на най-ценните европейски видове и местообитания, както и за опазване на многобройни услуги на екосистемите.

Използвайки технологията ГИС (географска информационна система), интерактивното пособие ще позволи на потребителите да локализират сайтовете за видовете и местообитанията, както и интересуващата ги информация във връзка с тях, посредством карти на местностите, снимки, спътникови изображения и съпътстваща информация за съответните райони. Очаква се пособието да спомогне както за повишаване на осведомеността на широката общественост, така и да служи като полезно средство на предприемачите, плановиците на използването на земята, собствениците на земя, властите, неправителствените организации и изследователите. За повече информация и как се използва пособието за визуализация, вж. http://ec.europa.eu/environment/nature/index_en.htmУебсайт на кампанията и видеоклип: www.weareallinthistogether.eu


Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница