Светът ще се промени Изграждащото звено на природатаДата11.01.2018
Размер31.78 Kb.
#44100


2012: светът ще се промени
Изграждащото звено на природата
Нито един друг елемент не е по-важен за живота от въглерода. В човешкото тяло той отстъпва само на кислорода. Като елемент, той е и най-разпространен в природата – в слънцето, звездите, кометите, атмосферата на повечето планети.

В своята орагнична форма въглерода е много важен елемент в голям брой съединения, от ДНК до стволовете на дърветата, от лещите в очите до отровата на паяка.

Благодарение на своята способност да се свърза със себе си и повечето неметални елементи, той е най-разнообразния от всички познати на човека субстанции. Tочно това негово качество е това, което го прави изграждащото звено на живота.

Именно негова способност да се свързва го прави приложим в много области на индустрията. Добавете въглерод към желязото и ще получите стомана. Добавете въглерод към водород и кислород и вие може да произведете всичко – от алкохол до загар и петрол. С близо 10 млн познати въглеродни съединения, неговите приложения са неограничени на практика:  • От неговата аморфна структура ние произвеждаме мастила, бои, каучук, батерии

  • От неговата графитна форма – лубриканти, моливи, електроди

  • От диамантената му форма – най-твърдия естествен минерал – остриета за триони, свредла и др.

Силата на карбоновите нишки

Карбоновото влакно е направено от много тънки нишки въглерод – по-тънки от човешкия косъм, които могат да бъдат усукани като прежда и изтъкани като плат. То е 5 пъти по-здраво от стоманата и два пъти по-твърдо, като в същото време тежи две/трети по-малко. Карбонови влакна се използват в автостроенето, флота, ракетостроенето поради своето отлично сила-към-тегло съотношение и от десетилетия се използват за направата на висококачествени спортни стоки като въдици, тенис ракети, стикове за голф, велосипеди, канута, ски и лъкове

Сега,за първи път карбоновите влакна се прилагат за направата на състезателни бански костюми. В сътрудничество с Лаборатории Kinetech, Арена създаде уникално, топ-представящо се и силно влакно чрез изтъкаването на еластомерна прежда в специална карбонова решетка. Присъщата сила и твърдост на карбоновите влакна служи като защитна мрежа, която регулира разтягането като втвърдява материята след достигане на критично стрес ниво и така предотвратява неравномерни наранявания от стрес. Прилагането на това качество в подрепа и контрол на човешкото тяло в напрегнатия свят на състезателното плуване е повече от вълнуващо, а в средата на спорт, който ограничава движението може да се нарече ревулюционно.

Powerskin Carbon-Pro: Без компромиси

В света на състезателното плуване, традиционно производителите трябва да избират между компромис със свиването на мускулите (за постигане на максимална мускулна сила), оптималната мярка и удобството (за свобода на движението). Прилепналият бански осигурява по-добро свиване на мускулните, но ограничава свободата на движенията, като обратното важи за по-свободните бански.

С Arena Carbon-Pro такъв компомис не се налага.

Интелигентно свиване на мускулите. Твърдите и силни карбонови нишки, комбинирани с високо разтеглива материя и изтъкани така създават ”заключващ” ефект. Тези влакна се заключват при достигане на критично ниво на разтегливост по начина по който се затягат предпазните колани при удар на автомобила. При банскте костюми, заключването на карбоновите нишки максимизира свиването на мускулите в разширени зони, като увеличава подкрепата и контрола, където е необходимо. В същото време стреч материята остава удобна без да ограничава подвижността на плувеца

Възвръщаема сила. В допълнение на карбоновата решетка, стратегически разположени нископрофилни шевове и вътрешни еластични ленти придават повече сила при гмуркането и обръщането докато запазват оптималния комфорт и подкрепа при всякакви обстоятелства.

Подобрена цялост на повърхността. Материята Carbon pro (190г/квсм), подсилена с карбонови нишки осигурява максималното сила-към-тегло съотношение за комбинацията скорост и сила. Ненадминатата здравина на този материал се превъплащава в по-здрав костюм, с по-малък шанс от късане или повреда в резултат на максималното разтягане при обличане на костюма. Запазването на целостта на костюма от своя страна максимизира съкращаването при дърпане и оптимизира отблъскването на водата.

Характеристиките на влакното използвано при направата на Powerskin Carbon – Pro носи преимущества от момента, в който съзтезателя облича костюма до момента, в който той докосне стената в края на своя коридор. Благодарение на карбоновите нишки банският костюм реагира където и когато има нужда.

Каталог: files -> test
test -> Задачи за подготовка 5 клас 1зад. Стойността на израза 0,38. 0,23 + 3 0,977 е
test -> 1задача: Стойността на израза: е: а
test -> План за действие за опазването на сухоземните костенурки в българия
test -> Testing Center “Zdrave”
test -> Формуляр на проект за кандидатстване
test -> 10 юни 11. 00 Техническа конференция представяне на документи от водача или състезателя 12. 00 Откриване на Първенството
test -> Х ” избрания от вас отговор. Може да посочите повече от един отговор. Колко често консумирате пресни плодове?
test -> Технически резултати 25 м гръб – момичета
test -> Крайно класиране


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница