„Съвместните българo-американски съоръженияДата11.01.2018
Размер70.06 Kb.

Изказване на посланик Байърли пред Пловдивския университет на тема „Съвместните българo-американски съоръжения”


19 март 2008 г.

Уважаеми господин Ректор,


Уважаеми г-н областен управител
Генерал Пехливанов
госпожо Цветкова,
дами и господа, студенти,
уважаеми гости,

Само след две седмици, държавните ръководители на България и Съединените щати ще се срещнат със своите партньори от останалите 24 страни членки на НАТО на срещата на Алианса в Букурещ. Там съюзниците от НАТО ще разгледат успехите и предизвикателствата пред Алианса и ще обсъдят общото ни виждане за бъдещето на НАТО.

Всички българи трябва да се гордеят, че вашата страна се доказа като такъв силен съюзник в Алианса, особено чрез участието си в мисията на НАТО в Афганистан.   Вашето участие там, според мен е още по-впечатляващо, като се има предвид, че в същото време България полага големи усилия да модернизира армията си, да намали разходите и да развие специализирани умения, които българските въоръжени сили  могат да използват в мисии в чужбина.

България продължава да бъде силен партньор на Съединените щати.  Съвсем наскоро, миналия месец, Съединените щати и България подписаха споразумения по прилагането на рамковото Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между нашите две страни.  Тези документи, които можете да видите на интернет страницата на Посолството на български и английски език описват подробно процеса, процедурите и техническите детайли необходими за пълното прилагане на рамковото Споразумение. Ние вече използваме тези допълнителни споразумения при планирането на изпълнението на предстоящите военни обучения и те ще са определящи за действията ни в Ново село и в авиобазите Граф Игнатиево и Безмер.

Аз трябва да ви кажа наистина, че се гордея с нашето партньорство с България и се надявам, че и вие изпитвате същото чувство. То не трябва да се приема като даденост обаче. Трябва неуморно да работим за неговото укрепване, като обясняваме на българите и американците защо го правим. За нас е важно нашето сътрудничество да бъде открито и прозрачно и затова искам да благодаря на фондация „Инициатива за евро-атлантическо образование” за предоставената ми възможност да се обърна към българската общественост по този важен въпрос.   Искам с няколко думи да обясня защо смятам, че това партньорство е ценно за Съединените щати и България и каква роля ще играят в него съвместните военни бази.

Нека първо обърна внимание на сигурността.  Очевидно това е най- важната причина за подписването на споразумението.  Като член на НАТО, България има същите гаранции за сигурност като всеки един съюзник в Алианса и това Споразумение между нас укрепва още повече връзките й със САЩ.  То ще направи България една по – сигурна държава.

Като се обучават с американските военнослужещи българските бойци подобряват способността си за работа с въоръжените сили на други страни  - точно това, което е важно за мисиите в чужбина  - това спомага за ускоряването на процеса на трансформация на българската армия в една още по-боеспособна армия.

Ние участваме в съвместни учения с българската армия вече от няколко години.  Например съвсем наскоро американският боен кораб Сан Хасинто участва в обучение с българските военноморски сили във Варна.  Миналия октомври ескадрила американски Ф 16,  базирана в Италия тренира с пилотите на българските Миг 29 в авиобаза Граф Игнатиево.  Септември миналата година, американска артилерийска единица, базирана в Германия участва в обучение с войници от 61-ва механизирана бригада на полигона „Ново село.”

Тази година през септември и октомври отново очакваме 1200 американски и български военнослужещи да участват в съвместното обучение на полигона Ново село.  И докато тазгодишното обучение ще е по- голямо по мащаб в сравнение с предишните години, целта му остава една и съща – да подобрим способността на нашите две армии да работят заедно - ключова предпоставка за успешното  партньорство в НАТО, умения и способности да работим заедно, защото общата ни сигурност се основава на съвместните ни действия.   В момента български военнослужещи  се грижат за сигурността на военни от НАТО на летището в Кандахар, Афганистан и работят рамо до рамо с американските войници в лагера Ашраф в Ирак.

Българската армия ще може да се възползва от този си опит, както при участие в мисии на НАТО като тази в Афганистан, така и в хуманитарни мисии и в борбата с природни бедствия в бъдеще.   Опитът, придобит от обучението с американските военни ще направи българската армия още по-успешна в случай на дислоциране. Непрекъснато чувам тази теза в разговорите си с български офицери и бойци. В същото време трябва да кажа американските бойци и пилоти, които идват на съвместно обучение в България единодушно заявяват, че за тях изживяването е чудесно и те също научават ценни уроци.

Нека сега поговоря конкретно за базите.  Често за това се говори като за проблем засягащ  суверенитета на България.  Онзи ден един журналист отново ме попита  за „американските бази, които ще построите в България.” Искам да стане много ясно:

Това са български бази под българско командване и български флаг. Американските войски няма да бъдат разположени в тях за постоянно.

Американските военнослужещи ще пребивават временно в България с цел обучение и след това ще се завръщат в постоянните си бази.  Например в  обучението това лято ще участват войски от Националната гвардия на щата Юта и щата Индиана, които ще останат в Ново село шест седмици и след това ще се завърнат в САЩ.  Този опит е много ценен за нашите военни, защото им позволява реално да участват в процеса на придвижване и развръщане на територията на чужда държава заедно със съюзнически войски.

Продължават спекулациите дали тези бази ще могат да бъдат използвани за започване на военни операции срещу трети държави. Много често ми задават този въпрос. Отговорът на този въпрос е, че тези бази са за обучение, а не за военни операции.  И понеже, както казах, те остават под българско командване, нищо в тях не може да се случи без знанието на българското правителство.

Като партньори в тези взаимоотношения ние смятаме да направим някои подобрения в инфраструктурата на тези съоръжения.  Както знаете, според условията на Споразумението, българската страна ще остане собственик на тези подобрени инфраструктурни обекти. Отново подчертавам, че става дума не за американски бази, а за български бази, с американско участие.

Икономическият потенциал вече е ясен.  Американският Конгрес е заделил над 60 милиона долара за строителни работи в района на Ново село. Процесът по възлагането на поръчките, свързани със строителството ще започне в близко бъдеще.   Командването на американските сухопътни сили в Европа вече започна да възлага краткосрочни поръчки за услуги, необходими за предстоящото обучение през лятото.  Както и преди искаме да видим конкурентни оферти от български фирми.  Да ви напомня само, че по време на обучението миналото лято всичките девет поръчки бяха спечелени от български фирми. Браво!

Сега нека обърна внимание на третата причина поради която смятам, че това партньорство е ценно -   и това е възможността да се сближим като приятели. 

Американските военнослужещи имат традиция да помагат на местните общности,  когато се обучават в чужда страна.  Защо?  Защото ние силно вярваме, че приятелите си помагат. Не е по-сложно от това. Нека ви дам няколко примера за това, което сме свършили досега.

В Сливен ние ремонтирахме дома за възрастни хора, както и детската градина в село Мокрен.  Тази година планираме да увеличим броя на хуманитарните строителни проекти около полигона „Ново село” с нови пет. Американски войници ще продължат ремонта на детската градина в Мокрен и ще започнат да ремонтират други в Сливен и Котел. Освен това, ще се ремонтират и читалищата в селата Мамарчево и Мокрен.  Общата стойност на тези проекти е близо 50 хиляди долара.

Също така планираме и очакваме последно одобрение на шест граждански хуманитарно-медицински мисии по време на тазгодишното военно обучение. Медицинските екипи ще осигурят здравни услуги и обучение по здравни въпроси на българите, живеещи в селата около Ново село.


 
Полагането на доброволен труд в полза на обществото  в САЩ е силно развито.  Американската агенция за международно развитие планира да засади близо 50 хиляди дръвчета в цяла България, за да помогне на страната да се възстанови от опустошителните пожари през 2006 г. Доброволците от Корпуса на мира прекарват по две години в български градове и села, където преподават английски език или оказват различен вид помощ, доброволно и безплатно.  Частни американски граждани също са посещавали  България, за да предоставят безплатни стоматологични и очни прегледи на хора, които иначе нямат достъп до такъв вид грижи. За нас просто е присъщо да допринасяме за доброто на общността, в която живеем и ние се опитваме да направим и други хора съпричастни с това.

Аз смятам, че тези възможности позволяват, също така, на нашите два народа да се опознаят по-добре.  Вместо да се гледаме от разстояние, времето прекарано заедно в неформална обстановка спомага за създаването на още по-силна връзка между нашите две държави и народи.В заключение, позволете ми да подчертая отново главната си теза:  нашето партньорство е от полза както за Съединените щати, така и  за България.  То спомага на България да подобри позициите си в НАТО и цялостната си сигурност. Партньорството между нашите две страни ще доведе до инфраструктурни подобрения във военните бази и дава на български фирми възможност да реализират икономически ползи. То превръща България в по-силен партньор и съюзник на Съединените щати – и когато разглеждаме проблемите и предизвикателствата, пред които сме изправени през 21 век е очевидно е че всички ние имаме нужда от силни и способни съюзници и пратньори. И то ни прави по-добри приятели всеки път, когато се удаде случай да се срещнем с местните хора и да допринесем, по възможност, за тяхното благосъстояние.

Драги студенти, за мен е чест да бъда посланик тук в момент, когато наистина това партньорство дава плодове – както във военната сфера, така и в други аспекти.  Когато пристигнах тук преди две години американските инвестиции се измерваха в милиони долари; а сега говорим за милиарди щатски долари инвестиции в България.  Българското участие в студентските бригади в САЩ, тема, която е много близка до много от вас, вашето участие в тази програма е много силно. Това е добре не само за вас, добре е и за Съединените щати, по-добре познават България в Щатите заради тази програма сега. Това наиситна за мен е един вълнуващ период в историята на българо-американските взаимоотношения. Отново подчертавам, че за мен е привилегия да допринеса за развитието им. С това приключвам и ви благодаря за вниманието.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница