Съвременници на бъдещето 125 години бспДата19.01.2018
Размер76.15 Kb.
#48444
Проект!

Политическа декларация на 49-ия конгрес на БСПСъвременници на бъдещето

125 години БСП

БСП е една от най-старите партии в Европа и света. Нашата история преминава през три века. Тази история не е бреме, а извор на опит и вдъхновение. Колко други организации имат такава дълга биография! „Нека бъде благословен часът, в който нашите социалисти са почнали съзнателно да работят за разпространението идеите на научния социализъм у нас... Да бъдат благословени...тия съвременници на бъдещето...”.

За 125 години партията преминава през различни периоди и приема различни наименования, съобразно с условията и задачите, които си поставя. Преследвана и забранявана, преодоляла много изпитания, тя съществува досега, защото остава партия на хората на труда, свързана със съдбата на България. Защото се е борила срещу експлоатацията и дискриминацията. И днес ние заставаме на страната на бедните гаврошовци, срещу тези, които, водени единствено от егоизъм не зачитат обществения интерес.

От самото си създаване ние сме част от европейското социалистическо движение. Наши представители активно участват и ръководят дейността на най-масовите и авторитетни организации на леви партии от Европа и света, а сега на Партията на европейските социалисти.

В дългия си път имаме много победи и поражения. Част сме от историческата памет на нацията. Ние сме партия на съзиданието и съпротивата. Затова за разлика от други партии не късаме неудобните страници от собствената си история. За разлика от нароилите се партии-проекти и псевдодемократични „спасители” ние сме доказвали нееднократно грижата си за хората и обществото. Носим собствения си исторически товар, но и идеалите, заради които съществуваме. Разделяме се с илюзиите, но не се отказваме от мечтите си.

Първият партиен вестник „Работник” заклеймява партизанщината и ламтежа за министерски кресла, толкова актуални и днес, като заявява, че цел на социалистите не е власт с каквито и да е средства, а напротив – такава, която да прогласи „социалистическия преврат, който е крайната цел на социалната демокрация”. И сега нашата кауза е социалистическо преобразуване на българското общество.

В началото на ХХ век партията преминава през разделението, отхвърля политическото приспособленство, за да остане вярна на своя идеал и перспектива. По време на Първата световна война партията на българските социалисти за разлика от много други сродни партии в Европа непоколебимо поддържа каузата на мира. Във времена на криза и разруха партията успява да отговори на насъщните потребности на отрудения народ, като създава комуни, кооперации, културни и просветни организации.

След погрома на 9 юни, като се започне от въстанието през септември 1923 до 1945 година, комунистите са начело на борбата срещу диктатурата и фашизма, в която паднаха хиляди свидни жертви – партизани, ятаци, политзатворници и концлагеристи, войници и офицери. В годините на Втората световна война партията и Отечественият фронт отправят сурово предупреждение срещу въвличането на страната в „престъпната и гибелна за българския народ хитлеровска война” и водят битката срещу нея.

По-късно партията ръководи социалистическото изграждане на България. В тези десетилетия, въпреки догматични решения и прояви на насилие през първите години, страната постига всестранен икономически и духовен напредък, индустриализация и промишлена модернизация. Постига огромни успехи в държавното строителство, в социалната сфера, здравеопазването, образованието и науката, културата и спорта. Осигурява равенство между жените и мъжете. България намира място в първите тридесет в света по икономическо и човешко развитие. Затова дори след драматичното рухване на държавния социализъм в Източна Европа БСП оцеля. Нещо повече, благодарение на своите заслуги за развитието на България и на това, че своевременно възприе идеите на демократичния социализъм партията привлече хиляди нови членове и спечели първите многопартийни избори. Тя изигра решаваща роля за приемане на Конституцията на Република България и се утвърди като една от водещите политически сили в страната. Днешните поколения може и да не си спомнят социалистическа България и нейните постижения, но знаят, че техните родители живяха по-достойно и по-сигурно.

Преди четвърт век под лозунгите за демокрация и пазарно стопанство в България отново се установи капитализъм. Голяма част от богатството се натрупа не чрез производство, а чрез присвояване на създаденото при социализма. Страната, въпреки присъединяването си към ЕС и НАТО, остава най-бедната в Европейския съюз, на границата с развиващите се държави. Социалната поляризация, високата престъпност и корупция разяждат обществото и държавата. Нарушават се основни социални права, липсва житейски хоризонт. В резултат на високата смъртност, ниската раждаемост и огромната емиграция, предимно на млади и образовани хора, България е в демографски колапс. Това е днес горчивата българската действителност. Преходът е провален, защото не изведе България на по-високо ниво на социално-икономическото и духовното развитие и до по-добър живот за мнозинството от хората.

Поука от последните две десетилетия е, че разграждането на държавата не води към обществен просперитет. Въпреки положените усилия, не успяхме да запазим много от направеното от две поколения преди нас. Сега се налага да укрепваме държавата и чрез нея да градим. БСП като партия на българската държавност защитава републиканското и коституционното управление. Тя отстоява българската история и култура, съхранява славянските и православните корени на българската нация.

Във вековната си история социалистическата ни партия е преживяла много преходи, но не е преходна партия. За разлика от други, които си отидоха заедно с последния преход. Ние също платихме висока цена за отстъпленията, колебанията и резултатите от последните 25 години. Но опитите да ни бъде предявена цялата сметка за тези години и да бъдем заличени с подмяна на историята ни няма да успеят.

* * * * *

Светът, Европа и България преживяват отново дълбоки и драматични промени. Финансовата, икономическата, социалната и бежанската криза ни изправят пред големи опасности. Тероризмът се превръща в основна заплаха за света и европейските граждани. Разпадането на еднополюсния свят, разделението и противопоставянето между част от Запада и Русия правят света непредсказуем и опасен. Никога през последните десетилетия, както сега, рискът от война, включително ядрена, която може да засегне Европа и България, не е бил толкова голям.

Преживяваме не само поредната циклична криза на системата, а разрушително господство на финансовия капитал, транснационалните корпорации и монополите върху световната икономика и националните държави. Неравенството в света и в България нараства в небивали, опасни размери. Днес 1% най-богати буквално противостоят на 99% от хората, а по-малко от сто души в света разполагат с толкова богатство, колкото половината от населението на Земята. Затова огромното мнозинство трябва да застане срещу олигархията, псевдодемокрацията и медийните манипулации.

Неолибералният модел на капитализма е изчерпан, но неговите последици остават. Изострянето на обществените противоречия предизвиква нов изблик на вулгарен антикомунизъм и прояви на неофашизъм. Те влизат в политическия арсенал на глобалния капитализъм, който вече застрашава демокрацията. В тези условия под въпрос е поставено националното съществуване на България!

Това изисква от нас като социалисти да предупредим хората и да подготвим страната за следващия преход. Народът трябва да реши – или справедливо, проспериращо и хуманно общество с демократично управление, или олигархично господство, налагано чрез авторитарен, дори насилствен режим. Да отхвърлим унижаващото България положение на изоставаща периферна държава – без своя воля и приоритети.

Целта на съвременния антикомунизъм в България е да дискредитира и да криминализира миналото на социализма, за да унищожи неговото бъдеще. Да се попречи ощетените да застанат отново под червените знамена. Но ние не се плашим, защото още от първите дни на появата си социалистите са обект на тежки хули и нападки, че са заклети терористи – конспиратори, рушители на държавните наредби и на добрите нрави. И както преди столетие, за да си социалист, трябва да имаш здрави нерви и силна вяра. Дори в най-трудните моменти не вдигнахме ръце, за да се предадем – поне тези, които останахме верни на социалистическия идеал.

В критични периоди от най-новата ни история нашата партия има решителна роля за запазване на целостта на страната и за националното единство. БСП е със значителен принос за членството на България в Европейския съюз. Ние сме убедени, че европейската интеграция не означава отстъпление от националните интереси. Без последователно отстояване на тези интереси в глобалния свят няма как успешно да се реализира лява политика. Тя изисква еднопосочни усилия от левите и прогресивни партии в Европа.

* * * * *

Програмата на БСП е за свободни граждани, справедлива държава и солидарно общество. Това е постоянна задача, решавана чрез левия проект за активна социална държава, която осигурява равни възможности за всички, изкоренява мизерията и изолацията, разгръща потенциала на нацията и на всяка отделна личност.Спасението сега е в лявата национална политика – в решителните действия, които водят към радикална промяна. Само така можем да изведем България от дълбоката криза. БСП настоява България да е равностоен член на ЕС и НАТО, да сътрудничи с Русия, Китай и други държави. Обявяваме се срещу превръщането на България в прифронтова държава. Застъпваме се за активна роля на държавата в регулиране и контрол на пазара, за държава, която инвестира в производителна икономика.

България се нуждае от нова технологична индустрия. Трябва да използваме специфичните предимства на страната за енергийни и транспортни коридори, да запазим и развиваме ядрената енергетика, да опазим и използваме нашата земя, вода и природа. Държавата да стимулира раждаемостта и отглеждането на деца, да гарантира здравеопазване и образование за всеки.

Ние искаме да изкореним ширещата се днес бедност и мизерия. Да отхвърлим гибелната за страната ни духовна и интелектуална нищета. Да подчиним властта на задължението да гарантира достоен живот на всеки, без унизителния недоимък и страх за утрешния ден. Това е била сърцевината още на първата програма минимум, огласена от Бузлуджа през 1891 година. Тя зове за народно образование – безплатно, пълно, научно и професионално. Това е живата реалност, станала възможна след 9 септември 1944 година. Било е и ще бъде! Тя е постижима, но само ако сме последователни и упорити, ако получим огромна обществена подкрепа!

БСП отново е пред избор – да бъде истинска социалистическа партия, партия на бъдещето или да остане в миналото. Възстановяването на доверието налага скъсване с разминаването между идеи и политика, между заявена и реална политика, между изискванията на политическия морал и поведението ни. Преминава през премахване на зависимостите от властта и парите, от външни въздействия.

Вече четвърт век БСП като масова и парламентарна партия отстоява демокрацията, парламентарното управление, правовата и социалната държава. Заедно с това ние сме единствената влиятелна партия в България, която се стреми да преодолее капитализма. Това ни прави различната партия. Нашата неотменна цел е стремежът към демократичен социализъм. Нашата пътеводна звезда сочи бъдещето на социализма, социализма на бъдещето!

Бъдещето на БСП е да бъде партия, която води борба и дава перспектива – за икономическо и духовно развитие, за благоденствие и истинско народовластие, за обединение на българската нация.

БСП е тук! БСП –

Борба


Социална справедливост

Прогрес.
Мъже, жени, народ,Нашата борба е за България! Продължаваме!


Каталог: files -> attachments -> 2016
2016 -> Социалните и икономически аспекти на развитието на планинските региони в българия и ес” (резюме) София, 2016 г. Агенция „медиана” характеристики на изследването
2016 -> Съвместна декларация по повод терористичните атаки в Брюксел
2016 -> Дарения за 2016 г. – Бсп-софия
2016 -> Държавните и правителствени ръководители от семейството на пес лидерите на партии и организации от пес групата на социалистите и демократите в еп
2016 -> На Изпълнителното бюро на нс на бсп във връзка с предстоящия национален референдум


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница