Свързване на хората с природата” От двора до любимия национален парк природата е по-близо, отколкото си мислите. Време е да излезете и се забавляватеДата23.01.2018
Размер35.1 Kb.
#51151
Свързване на хората с природата”

От двора до любимия национален парк - природата е по-близо, отколкото си мислите. Време е да излезете и се забавлявате

„Свързване на хората с природата” е темa за 2107 г. на Световния ден на околната среда, която насочва вниманието и призовава да излезем сред природата, да оценим нейната красота и важност и защитим нашата планета Земя.

Световният ден на околната среда е най-мащабното ежегодно събитие, посветено на защита на природата, което се провежда на 5 юни. Тази година домакин е Канада, която избра темата и ще бъде в центъра на всички световни събития.

Световният ден на околната среда е събитие за всеки човек, навсякъде по света. От oтбелязването за първи път през 1972 г. до сега, хората са организирали различни събития - от почистване на квартала и противодействие срещу престъпленията над дивата природа, до залесяване и възстановяване на съществуващи гори.

Тазгодишната тема приканва да помислим за това, че сме част от природата и сме зависими от нея. Предизвикани сме да намерим забавни и вълнуващи начини да опознаем и оценим тази жизнено важна връзка с природата.

Ценността на природата

През последните десетилетия, научния напредък, както и нарастващите проблеми на околната среда, като глобалното затопляне, помагат да разберем неизмеримите начини, по които природните системи подпомагат нашия собствен просперитет и благоденствие.

Например, световните океани, гори и почви са огромни резервоари за парникови газове като въглероден диоксид и метан, фермери и рибари облагородяват природата по суша и вода, за да осигурят храна, учените разработват лекарства, използвайки генетичен материал, извлечен от милионите видове, които съставляват удивителното биологично разнообразие на Земята.

Милиарди хора в земеделските райони по света прекарват всеки работен ден „свързани с природата“ и осъзнават напълно своята зависимост от природните водоизточници и знаят, че природата им осигурява препитание чрез плодородната почва. Те са сред първите засегнати, когато екосистемите са застрашени от замърсяване, изменение на климата или свръхексплоатация.

Често даровете на природата трудно могат да се измерят в парична стойност. Подобно на чистия въздух, те се приемат за даденост, поне докато станат оскъдни. Икономистите търсят и разработват начини за измерване на средствата долари за многобройните т. нар. "екосистемни услуги", от опрашването на плодови дървета в овощните градини на Калифорния, до отдиха, здравето и духовните ползи от изкачването на Хималайската долина.

Открийте за себе си парка

Тазгодишният Световен ден на околната среда е идеален повод да се излезе на разходка и да се прекара добре в националните паркове и други райони на дивата природа. Парковите власти в някои държави могат да последват примера на Канада и да отменят или намалят таксите за вход в парка на 5 юни, или за по-дълъг период от време.

Когато сте сред природата, защо не предизвикате себе си (потърсете рядък бозайник, идентифицирайте пет пеперуди, стигнете до най-отдалечения ъгъл на парка). Запишете това, което виждате и изпратете снимка на себе си и/или вашите открития, за да може да бъдат публикувани на интернет страницата на организацията: http://worldenvironmentday.global/en/about/connecting-people-nature, като по този начин се насърчат и другите да изследват природата.

Бихте могли да се присъедините към нарастващия брой граждани – изследователи. Все повече и повече приложения за смартфони помагат да бъдат регистрирани наблюденията и дават възможност за връзка с други изследователи, които могат да идентифицират един или друг вид. Тази информация се съхранява в бази данни, която позволява да се отчетат последиците от изменението на климата върху биологичното разнообразие.Да станем близки с природата

Свързването с природата може да включва всички сетива: защо да не свалите обувките си и да не си поизцапате краката (и ръцете); не гледайте само красивото езеро, скочете в него! Направете преход през нощта и разчитайте на ушите и носа си, за да почувствате природата.

Можете също така, да се доближите до природата и в града, където големите паркове са „зеления“ бял дроб и център на биологичното разнообразие. Защо не позелените градската среда, чрез озеленяване на вашата улица или на запуснат район, или може да поставите саксии с цветя на прозореца на сградата, в която живеете? Можете да разровите почвата или да повдигнете някоя тротоарна плочка, за да видите какви същества живеят там.

Където и да сте, можете да съберете 10 (или 100) торби с отпадъци или пък да се вдъхновите от жителите на Мумбай, Индия и да организирате масово почистване на плажа.Не е задължително, вашата дейност да се проведе на самия 5 юни. Скоро ООН - Околна среда, например, с помощта на конкурси и интернет базирани викторини, ще помогне всеки да тества своите познания и осведоменост за здравословната околна среда, като по този начин ще бъдат предложени цял набор от идеи, които да подпомогнат избора на начин за отбелязване на Световния ден на околната среда.

Във времето на асфалта, смартфоните и забързаните темпове на съвременния живот, връзките с природата могат да бъдат кратки, но с вашата помощ, Световният ден на околната среда може да покаже по-ясно от всякога, нуждата от хармония между човечеството и природата, така че и двете да процъфтяват.
Каталог: uploads -> content -> files
files -> Екологична оценка и swot анализ Екологична оценка на проект на План за управление на речните басейни в Дунавски район за басейново управление
files -> Екологична оценка и swot анализ – Оценка за съвместимостта на План за управление на речните басейни в Дунавски район за басейново управление
files -> Доклад за дейността съгласно чл. 33 от Закона за счетоводство
files -> Дунавски район за басейново управление Анкетен лист за минали наводнения на територията на общината
files -> Доклад на Съвета на директорите за дейността на дружеството през 2010 г.; проект за решение ос приема доклада на сд; Доклад на директора за връзки с инвеститорите за дейността му през 2010 г
files -> Доклад на Управителния съвет за дейността на дружеството през 2008 г.; проект за решение ос приема доклада на ус; Доклад на директора за връзки с инвеститорите за дейността му през 2008 г
files -> Доклад за дейността съгласно чл. 33 от Закона за счетоводство
files -> Екологична оценка и swot анализ Екологична оценка на проект на План за управление на речните басейни в Дунавски район за басейново управление
files -> Климат и околна среда


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница