Sx600 Ръководство на потребителя ev® Описание на продуктаДата23.10.2018
Размер128.5 Kb.
#93034
Sx600 Ръководство на потребителя

EV®

Описание на продукта

Серията Sx600 е удивително гъвкава акустична система за вътрешно и външно приложение, проектирана за възпроизвеждане на Hi-Fi аудио с високо ниво за приложения като стадиони, състезателни писти, увеселителни паркове, панаирни и пазарни площи и.т.н. Използвайки 65º х 65º високочестотна хорна и уникална двуелементна вертикална midbass подредба, Sx600 ви дава яснотата на директен звукоизлъчвател с високо звуково налягане и насоченост на добре проектирана хорнова система, особено във важната вертикална равнина. Въпреки че е проектирана главно за вокални приложения, Sx600 възпроизвежда точно и музика в случаите когато не е необходим силен бас.


Важни характеристики
Sx600 се предлага или като конвенционална 4 Ω нискоимпедансна система - Sx600PI, или като система с "постоянно напрежение" - Sx600PIX.

PIX версията разполага със 600 W напълно изолоиран линеен трансформатор за 100% натоварване с 70 V, 100 V или 200 V разпределени ситеми.


Sx600 се предлага с напълно ново свръх здраво монтажно рамо SuperSAM™. Тази изключителна монтажна система на EV се състои от две части и позволява на монтажника предварително да зададе на земята точния ъгъл на наклона, сам да закрепи отделната монтажна скоба и след това бързо и лесно да монтира озвучителното тяло към скобата с помощта на един единствен болт, като нагласи панорамния ъгъл в рамките на 180º дъга.

Трипластовата неръждаема решетка е акустично прозрачна, но в същото време ефективна бариера срещу кондензация и силен дъжд. Боксът е изработен от лек полипропилен и разполага със стратегически заложени вътрешни канали, които изкарват влагата навън към страничните канали за оттичане.


Идентификация характеристиките на продукта
Тяло

(поглед отпред)

Тяло

(поглед отзад)65º х 65º

Varipath™

Constant Directivity™

ВЧ хорна с DH2T ВЧ драйвер


Nd12A-8

Неодимен

Midbass драйвер
DL12BFL

Неодимен

Midbass/НЧ драйвер
Бяло

„+”


Черно

„-”
Входен SJO кабел


Леко и водоустойчиво

Полипропиленово тяло


Алуминиеви закрепващи

елементи
● Анфас от неръждаема решетка

с хидрофобна подплата

(не е показана)


● Всички метални части

са от неръждаема стомана


Настройка на ъгъла

SupreSAM™

(0 - 60º със стъпка от 5º)
Неръждаема монтажна скоба

SuperSAM™
Фигура 1: Характеристики на Sx600

Акустичен дизайн на системата.
Акустичните системи с директен излъчвател могат да предложат голяма яснота на вокалната лента, но определено не предлагат насочеността и ефективността на системите разполагащи с хорна. Последните, при достатъчно големи габарити, могат да предложат добър контрол на насочеността, но типичния многолентов дизайн с хорна, особено коаксиалния с висок Q, също предлага естествен резонанс. Резонансните системи страдат от лоша характеристика на времевия интервал и в резултат на това може да се получи лоша артикулация. Решението на EV е да комбинира двуелементен критично разположен среднобасов линеен масив с ултраефективни неодимни магнити. Това създава високо звуково налягане и вертикална насоченост на добре натоварена висока/ниска секция на хорната, като в същото време се поддържа ясно възпроизвеждане на вокала от добре демпферирана система с директен излъчвател. Неодимният басов драйвер на Electro-Voice ND12A включва Ring Mode Decoupling (RMD) технологията на EV за демпфериране на резонанси в механичната област, които „оцветяват” основните вокални честоти в директните излъчвателни системи. RDM, която се използва в повечето драйвери на EV, осигурява независеща от нивото тонална характеристика и създава ниво на артикулация, което се среща само при системите на EV. Вторият 12" драйвер, от специално модифицираната DL серия, работи със своя собствена кросоувър секция и критично разстояние до ND12A за голямо подобряване вертикалната насоченост на средночестотния диапазон и изходната мощност на системата под 300 Hz. В резултат се получават ясния, чисти вокали със достатъчно звуково налягане за големи пространства.
SX600 разполага също със средно голям компресионен драйвер DH2T, свързан към нашата уникална високочестотна хорна Varipath с постoянна насоченост. Насочеността на ВЧ хорна е оптимизирана на 65º хоризонтален ъгъл и 65º вертикален ъгъл за създаване покритие на слушателското пространство както в дълбочина така и на ширина. Високата мощност и ниското изкривяване на DH2T осигурява отлична вокална артикулация с разширено високочестотно покритие наd 16kHz.
Предпазни мерки при монтаж
Този документ описва общите монтажни практики, които се отнасят до развлекателната индустрия, и се използват в монтажа на акустичните системи Electro-Voice Sx600. Целта му е да запознае читателя с крепежните елементи и техники за окачване на Sx600. Само лица запознати с техниките, крепежните елементи и правилата за безопасност при окачване могат да окачват акустични системи. Преди да се окачи Sx600 е много важно потребителят да е запознат с якостните характеристики, монтажните техники и правилата за безопасност описани в това ръководство. Монтажните техники и практики, които се препоръчват в това ръководство имат по същество описват различни монтажни конфигурации. По тази причина, потребителят е изрично отговорен за безопасността на всички специфични монтажни конфигурации на озвучителните тела Sx600, както се прилагат на практика.
Монтажната система Sx600 SuperSAM™ e проектирана само за Sx600 система.
Инсталиране
Sx600PI тежи 36.3 kg, Sx600PIX 44.5 kg.
Отговорност на инсталиращия е да осигури достатъчно стабилна и здрава монтажна повърхност, която да поеме теглото на монтираните тела.

Sx600 SuperSAM™ е изработена от здрав алуминий 6061Т6, а монтажната скоба е от неръждаема стомана. НЕ ЗАВАРЯВАЙТЕ. Направете справка и следвайте всички приложими правила и процедури. Използвайте само ½” монтажни болтове, минимум 4 бр. на скоба (препоръчват се 6 бр.). Когато монтирате на открито, не забравяйте да вземете предвид допълнителното натоварване от вятър, дъжд или сняг. Не разполагайте Sx600 където тялото може да е подложено на отичаща се вода или сняг от покриви, водосточни тръби и т.н. НИКОГА НЕ МОНТИРАЙТЕ Sx600 СТРАНИЧНО.


Монтаж към пилони
Следвайте препоръките на производителя на пилона при този вид монтаж. При монтаж върху дървени пилони се уверете, че няма загниване или други повреди. Силно се препоръчват болтове. Винтове за дърво трябва да се използват задължително с ленти.
Одобрени ленти

(необходими са 4 бр.)


½” болтове

(необходими са 6 бр.)


SuperSAM™ скоба

Фигура 2: Монтаж към пилон


Монтаж върху зидани стени
Не се опитвайте да монтирате Sx600 към бетонна или тухлена стена без да използвате болтове и големи здрави подложни шайби от двете страни на стената. На стени от лят бетон използвайте дълбоки ½” анкери, които не могат да се издърпат след като веднъж са били поставени. Използвайте всичките 6 монтажни отвора.
Скоба SuperSAM™
½” болтове

(6 бр.)
Дебели метални подложни шайби


Зидана стена
Фигура 3: Монтаж върху зидана стена

Монтаж върху дървена каркасна стена

Първо определете дали конструктивните елементи на стената могат да поемат не само теглото на Sx600, но също и напреженията от край до край от силни напречни ветрове. Подсилете и двете страни на стената с дебели планки, минимум 3/4" морски шперплат и болтове. Никога не разчитайте единствено на винтовете за дърво. Може да се използват допълнителни опори от край до край чрез закрепване на прости стоманени конзолни греди (не са включени) от шарнирния болт SuperSAM™ до следващата стойка от всяка страна на монтажната скоба. Никога не монтирайте към измазана стена или суха стена без подложни планки.

½” болтове

(6 бр.)
Скоба SuperSAM™


Каркасна стойка
Големи подложни планки ¾”

морски шперплат


Стоманени конзолни греди

Фигура 4: Монтаж върху дървена каркасна стена
Монтаж върху I-образна греда

Поради големия брой размери и условия за тяхната употреба се консултирайте с лицензиран строителен инженер за одобрен метод за закрепване на Sx600 към I-образна греда или друг конструктивен елемент.


Усилване на монтажната повърхност
Ако имате съмнения: Направете я по-здрава. Силните странични ветрове упражняват огромни въртящи моменти по-остта на монтажните болтове, достатъчни да счупят някои повърхности. Голяма подложна планка и/или стоманени конзолни греди, захванати от шарнирния болт към стената 16" до 24" от всяка страна на центъра, в повечето случаи създават просто и ефективно усилване.
Монтажна процедура
Стъпка 1: Избор и подготовка на монтажната повърхност

Повърхността трябва да е чиста и равна. Тя трябва да е направена също от материал, който не се разтрошава лесно. SuperSAM™ разпределя равномерно тежестта върху относително голяма площ, силните ветрове странично на Sx600 упражняват значителни въртящи моменти между болтовете и страничните ръбове на скобата. По тази причина повърхностите от замазка, сухи стени, мека дървесина, шлкобетонни блокове, керамика, стъкло или други крехки, трошливи материали трябва да имат големи дебели подложни планки за да се предотврати разхлабване на Sx600 чрез разтрошаване на монтажната му повърхност.


Стъпка 2: Монтиране на скоба SuperSAM

Ако ще се използват болтове, изберете точното положение на отворите върху монтажната повърхност. Използвайте център за да отбележите средата на всеки отвор, който трябва да се пробие и да минимизирате разширяването на отворите. Пробийте отворите и почистете. Скобата ТРЯБВА да ляга плътно към монтажната повърхност. Монтирайте скобата като използвате ½” болтове, шайби, шайби със зъби и контра-гайки и затегнете сигурно. Препоръчват се неръждаеми елементи.


Стъпка 3: Монтаж на озвучителното тяло и центриране

Настройте предварително ъгъла на наклона на колоната (както е определено предварително от EASE) като вкарате 5/16” неръждаем болт през подходящите отвори (вж фигура 5). Затегнете го и ½” шарнирния болт. (Ако насочвате визуално, затегнете болтовете на ръка, само докато приключите с насочването). Вкарайте ½” болт и шайба през подходящ отвор в монтажното рамо. Използвайте най-близкия отвора за ъгли под 40 градуса и най-далечния отвор за ъгли над 40 градуса. Поставете колоната върху вече монтираното рамо (вторият отвор е осигурен за удобство при определени „close in” ситуации). Монтирайте плоската шайба, зъбната шайба и контра-гайката и затегнете колкото да захванете двете рамена едно за друго. Определете панорамния ъгъл като погледнете през централния улей на тялото (горния или долния). Затегнете сигурно шарнирния болт докато легне на място. Проврете визуално ъгъла на наклона. Прегалено голям ъгъл ще доведе до лоша артикулация в близкия край; прекалено малък ъгъл ще предизвика лоша артикулация в далечния край и „hot spot” close in. Ако е необходимо, нагласете отново ъгъла на наклона както следва: Разхлабете 1/2" болт на нагласяемата скоба и извадете 5/16" болт. Наклонете бокса до желаното положение и вкарайте отново 5/16" болт в съответния отвор. Затегнете отново всички крепежни елементи.


разглобен вид сглобен вид
Фигура 5: Монтаж на озвучителното тяло към стенната скоба
Стъпка 4: Изпълнение на електрическите връзки

Подрежете SJO кабела до подходяща дължина като осигурите достатъчно дължина за по-нататъшни настройки или обслужване. Направете електрическите връзки според всички приложими правила във защитена от атмосферни условия кутия и прекарайте кабела през изолираща гайка. Съблюдавайте цветовата маркировка за точния поляритет: Черният кабел от озвучителното тяло е аудио (-), а белия аудио (+).


Използване на PIX (версията с постоянно напрежение)
Дизайн с постоянно напрежение

Един от основните разходи при модернизирането на всяка голяма акустична система е стойността за ново окабеляване. По тази причина, трансформаторът на Sx600PIX разполага с клеми за използване при мрежи до 200 V, което се постига лесно с усилвателя Electro-Voice CPS-4 в мостов режим. Чрез поддържане на същата консумация на тока, смяната от 70 на 200 V означава, че можете да увеличите приблизително три пъти мощността при използване на същите електрически проводници. При новите инсталации, по-високото напрежение означава по-малки загуби и по-дълги трасета, по-малък ток и по-малки размери кабели. Винаги проверявайте и работете съобразно всички приложими норми.Избор на клеми мощност
Sx600 е проектиран като озучително тяло за високо ниво и затова трансформаторните клеми са настроени да създават 600 W за всяко от описаните 4 напрежения. Ако е необходимо, мощността може да се намали наполовина чрез избиране на следващата клема за ПО-ВИСОКО напрежение. Никога не избирайте клема за ПО-НИСКО напрежение! (т.е; не използвайте 70 V клема при 100 V система и т.н.). Sx600PIX се доставя от завода предварително окабелен за 600 W работа при стандартни 70 V линии. За да изберете по-високо напрежение, отстранете десетте монтажни винта по обиколката на входния панел (вж фигура 6). ВНИМАНИЕ: само трансформаторът тежи 8.2 kg. Бъдете готови да поемете тази тежест когато извадите винтовете! Внимателно наклонете панела навън от тялото като внимавате да не повредите водното уплътнение или да опънете някои от вътрешните свързващи проводници. Намерете БЕЛИЯ проводник на входния кабел и внимателно издърпайте неговия конектор от 70 V клема. Изберете желаното напрежение и вкарайте внимателно конектора в съответната клема. НЕ премествайте черния проводник, който трябва да остане включен в “COM". Проверете водното уплътнение за зацапване или повреда и монтирайте панела обратно към тялото. Чрез перманентен маркер, МАРКИРАЙТЕ НОВИТЕ НАСТРОЙКИ НА НАПРЕЖЕНИЕТО върху празното място на етикета на Sx600PIX.
Горна част на панела
Селектор на напрежение

(бял проводник)


„COM”

Връзка


(Черен проводник – не премествайте!)
Монтажни винтове

(10 места)


Щепселен конектор

от трансформатора


Изглед отвън Изглед отвътре
Фигура 6: Избор на клеми мощност
Стъпка 5: Системна и акустична настройка

Sx600 ТРЯБВА ДА Е HI-PASSED при 90 Hz като използва минимална стръмност 12 dB/октава с Q 1.6. (Това лесно се получава при Electro-Voice Dx-38 Digital Loudspeaker Controller). Ако се използва аналогово филтриране, е допустим 70 Hz ВЧ филтър със стръмност поне 12 dB/октава и нискочестотен еквалайзер с НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3 dB усилване центрирано при 90 или 100 Hz не превишаващ една октавна ширина. Не използвайте shelving EQ, нагласете системните лимитери за да избегнете клипинг на усилвателя, дори и при крайно големи програмни пикове (например: развълнуван говорител). EQ срязвания са допустими, когато е необходимо справяне с резонансите на мястото, НО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УСИЛВА EQ. Sx600 има пълен, естествен звук, но няма подходящ изход под 70 Hz.
Приложение А: Отстраняване на проблеми
Всеки Sx600 е щателно тестван преди излизане от завода на Electro-Voice. По-долу са изброени някои от по-често срещаните проблемите, които могат да се получат, както и предложения как да се справяте с тях.
Озвучителното тяло се чува, но нивото е ниско:

  1. Уверете се, че усилвателят е способен да осигури достатъчно напрежение и ток за подаване на необходимата мощност за всички включени системи.

  2. Проверете нивото на входния захранващ сигнал на усилвателя и настройката на усилването. Проверете дали усилвателят подава необходимото изходно напрежение и че напрежението в озвучителното тяло е същото.

  3. Големи загуби в мрежата. Проверете дали размерът на кабела е подходящ за съответната дължина, особено при 4 Ω PI модели. Ако размерът на кабела е прекалено малък, или сменете проводника, преминете към PIX версията с постоянно напрежение или на PIX моделите преминете към клема за по-високо напрежение за да намалите мрежовите загуби при положение, че усилвателят е способен да подаде това напрежение без клипинг, а проводниците ще отговарят на изискваният при по-високо напрежение.

  4. Неправилна настройка на клеми напрежение (само за PIX моделите). Задаване на клемата за по-високо от мрежовото напрежение, намалява консумираната мощност от мрежата, което води до ниво по-ниско с 3 dB (1/2 от консумираната мощност) за всяка клема на номиналното напрежение. Проврете и настройте отново клемите, както е необходимо. Настройването на клемите под мрежовото напрежение (PIX моделите) или опит за създаване на прекалено нисък импеданс (само за PI моделите), може да накара усилвателя да влезе в режим защита от претоварване по ток, което може да доведе до намалена производителност. Преразпределете линиите и/или добавете повече/по-мощни усилватели по мощност.


Системата изключва при натоварване.


  1. Недостатъчна мощност на усилвателя. Усилвателят влиза в защитен режим поради претоварване по ток или термично напрежение. Преминете към по-мощен усилвател.

  2. Линейния импеданс е прекалено нисък (особено при PI моделите). Някои усилватели не могат захранват 2 Ω товар на пълна мощност, особено ако двата канала са натоварени на 2 Ω (двойка Sx600PI системи на една и съща линия е 2 Ω товар). Използвайте различен/по-голям усилвател, преминете към PIX версиите или реконфигурирайте линиите с повече усилвателни канали и по-малко озвучителни тела на линия.

  3. Грешен ВЧ филтър или пълна липса на филтър. Всички Sx600 модели ТРЯБВА ДА СА HI-PASEED, (вж стъпка 5 по-горе), но PIX моделите могат да накарат усилвателят да се изключва поради насищане на трансформатора при високи нива, което се дължи на нискочестотни пикове или тежко програмно съдържание на долната октава. Проверете дали се използва ТОЧНОТО ВЧ филтриране, по всяко време.

  4. Усилвателят просто е бил претоварен и е преминал в защитен режим. Като се използва осцилоскоп на усилвателния изход, настройте компресора/лимитера за да предотвратите клипинг на усилвателя. Ако системата няма компресор/лимитер, включете един към сигналната верига и се уверете, че той е правилно настроен.


Променлива артикулация в слушателското пространство  1. Неточно насочване. Ако артикулацията намалява в близост до озвучителното тяло, това означава, че е зададен прекалено голям ъгъл на наклона. Ако артикулацията е отлична точно под тонколоната, но се влошава когато започнете да се отдалечавате от нея, ъгълът на наклона е прекалено малък. Артикулацията през хоризонталната равнина (от край до край) може да се засегне от наклонено слушателско пространство, отражения от съседните стени, или други бариери, и дървета, знамена и други обекти, които възпрепятстват и/или отражават звука по неблагоприятен начин. EASE е отличен инструмент за предвиждане на точното насочване, но при реални условия на работа, може да се наложи настройка на тези ъгли.

  2. Прекалено голяма еквализация. Основните честотите на речта се намират в диапазона 300 Hz до 3 kHz, повечето съгласни са влияят от диапазона 3 Hz до 6 kHz, а сибилантните звуци се намират главно от 6 kHz нагоре. Големи EQ корекции във който и да е от тези участъци сериозно понижава артикулацията на речта. Използвайте еквализация единствено да коригирате по-лошите резонанси на помещението (този проблем няма да съществува на открито) като поддържате ширината на режекторната лента възможно най-тясна. Най-доброто решение е говорещият да стои близо до микрофона и да се използва добър компресор/лимитер за компенсация на вариациите в разстоянието до микрофона и вълнението на говорещия.


Технически спецификации


Честотна х-ка (-3 dB):

100 Hz- 14kHz

Честотна х-ка (-10 dB):

70 Hz- 16 kHz

Максимално изчислено звуково налягане:

139 dB

Хоризонтално покритие:

65° номинално

Вертикално покритие:

65° номинално

Мощност:

600 W пост., 2400 W пикова

Чувствителност (звуково налягане 1W/1m):

105 dB

Импеданс:

4 Ω (номинално), 3.5 Ω (мин.)

Кросоувър честота:

1.8 kHz, LF/MB Припокриване: 200-600 Hz

Препоръчано филтриране:

90 Hz ВЧ филтър, @ Q=1.6

Препоръчан усилвател:

EV серия CPS

Конектори:

SJO кабел с уплътнителна гайка

Материал на бокса:

Високоплътен полимер

Клеми мощност "PIX" версия:

70V-75, 150, 300, 600W 100V- 150, 300, 600W 140V-300, 600W 200V - 600W

Монтаж:

SuperSAMTM, 5° стъпка над 60° вертикален, 180° хоризонтален, може да се захване с болтове или лента

Решетка:

Неръждаема, прахово покритие

Устойчивост срещу атмосферни условия:

IEC 529 IP 44, Mil Spec 810 влажност, солена мъгла, температура и UV

Размери (ВxШxД):

45.8" x 16.9" x 12.3" (1163mm x 429mm x 312mm)

Нетно тегло (със скоба):

Sx600PI - 80.0 lbs (36.3 kg) Sx600PIX - 98.0 lbs (44.5 kg)

Брутно тегло:

Sx600PI -92.0 lbs (41.8 kg) Sx600PIX - 110.0 lbs (50.0 kg)


Каталог: public -> MANUALS -> Electro-Voice -> text files
MANUALS -> Matrix аудио матрична система cme matrix X ръководство за употреба
MANUALS -> Cerwin – wega professional субвуфери ръководство за употреба
text files -> Evid – ev I иновативен дизайн ръководство за употреба описание на продукта
text files -> Ръководство за употреба важни инструкции за безопасност
text files -> Evid – Високоговорителни системи за монтаж към таван ръководство за употреба описание на продукта
text files -> Ev sxA360 Активно озвучително тяло Ръководство на потребителя
text files -> Ev sxa активни озвучителни тела Ръководство на потребителя


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница