Създаден от University of California, San FranciscoДата11.04.2017
Размер13.08 Kb.
#18965
Кратко описание

Qbox

Създаден от University of California, San Francisco,


Qbox е програма с масивно паралелна архитектура, за моделиране на динамиката на молекулярни системи , която се опира на основополагащите принципи на квантово-механичните взаимоотношения ядро-електрони и между ядрените взаимодействия (first-principles molecular dynamics -FPMD) Известно е, че точността на моделиране е много висока, но обема на изчисленията рязко нараства.

Вариантът на FPMD, който е вграден в Qbox се основава на плоско вълновия, псевдо потенциален метод за електронни структурни изчисления.По сравнение с разгледаните по-горе методи, Qbox има съществено по-висока производителност и тя нараства почти линейно с увеличаването на броя на процесорите. Това е постигнато благодарение на използването на две оптимизирани и балансирани библиотеки ( load balancing) - Basic Linear Algebra Communication Subprograms (BLACS) и Scalable Linear Algebra Package (ScaLAPACK).

Qbox се скалира много добре т.с. времето за моделиране намалява пропорционално на увеличаването на броя на процесорите. Трябва да се подчертае, че времето за комуникация между процесорите слабо нараства с увеличаване на техния брой, което е впечатляващо като техника, управление и организация на комуникациите между паралелно работещите процеси. Това се потвърждава и от решените модели на 65,536 процесорни ядра на суперкомпютъра Blue Gene/L в Lawrence Livermore National Laboratory.

За тези отлични резултати prof. Giulia Galli, Department of Chemistry, и ръководителя на екипа, който създаде Qbox prof. François Gygi от Department of Applied Science and Computer Science , University of California– Davis получиха през 2006г наградата Gordon Bell за най-високо производителна програма за суперкомпютърно приложение ( наградата е формулирана като “Qbox Offers Peak Performance”)Благодарение на своите преимущества по сравнение с други програми с аналогично предназначение, Qbox широко се използва в изследванията , свързани с предсказването на свойствата и проектирането на нано структурирани материали, които се състоят например от нано структури, нано тръбички, нано нишки и на метални сплави, устойчиви на много големи натоварвания и високи температури.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница