Създаване и редактиране на бърза маскаДата26.08.2016
Размер54.34 Kb.
Създаване и редактиране на бърза маска

Маските ви позволяват да изолирате и защитавате части от изображението. Когато създавате маска, базирана на селекция, неселектираната област е маскирана, т.е. защитена срещу редактиране. С помощта на маските можете да създадете и съхраните сложни селекции, отнели ви много време и да ги използвате впоследствие отново.


В Adobe Photoshop можете да правите временни маски, наречени бързи маски ( quick masks ) или да създавате постоянни маски и ги съхранявате като специални сиви полутонови изображения ( канали ), наречени алфа-канали ( alpha-channels ). За разлика от слоевете съдържанието на каналите не се отпечатва. За разглеждане и работа с алфа-каналите служи палитрата Channels.
Целта на тази част от упражнението е да се обработи една обикновенна фотография на кола сред природата така, че да бъде зададен ефект на движение на пейзажа.


Създаване на бърза маска

Отворете в Adobe Photoshop началния файл Car_Start.jpg.


1. Изберете инструмента Magic Wand ( ).

2. Въведете 20 за Tolerance в лентата с опции.

3. Щракнете някъде в колата, за да започнете процеса на селектиране.

4. Натиснете клавиша Shift и щракнете с инструмента Magic Wand в друга други области от колта, за да разширите селекцията.

5. Щракнете върху бутона Edit in Quick Mask Mode ( Редактиране в режим бърза маска ) ( ) в кутията с инструменти.


В този режим, в изображението се появява червен припокриващ слой, който маскира и защитава областта извън селекцията.
Редактиране на бърза маска

Ще използвате инструмента Paintbrush ( ), за да направите промени в бързата маска. Предимството при редактирането на селекцията като маска е, че можете да използвате почти всеки инструмент или филтър, за да модифицирате маската.

В режим Quick Mask, Photoshop автоматично преминава в цветовия режим Grayscale ( Сив полутонов ). Цветът за предния план става черен по подразбиране, а цвета за фона - бял.

Когато използвате инструмент за рисуване или редактиране в режим Quick Mask, имайте предвид следното:

- Рисуване с бял цвят изтрива маската ( червения защитен слой ) и увеличава селектираната област.

- Рисуване с черен цвят добавя към маската и намалява селектираната област.

Ще започнете, като рисувате с бял цвят, за да увеличите селектираната област вътре в колата. Това изтрива част от маската.

1. Щракнете върху иконата Switch Foreground and Background Colors ( Размени цветовете за предния план и фона ) ( ), за да направите цвета за предния план бял.2. Изберете инструмента Zoom и увеличете мащаба на изобразяване, колкото е необходимо.

3. Изберете инструмента Paintbrush ( ).

4. В лентата с опции за инструментите режимът на смесване трябва да е Normal.

5. Започнете да рисувате с инструмента Paintbrush върху червените области в колата. Селекцията се разширява. Продължавайте, докато изтриете всички части от червената маска, останали вътре в контурите на колата. Докато работите може да превключвате между режимите Quick Mask и Standard, за да видите как рисуването по маската променя селектираната област.


6. След като изтриете всички червени части от тялото на колата, преминете в режим Standard ( ), за да видите бързата маска като селекция.


7. Изберете File > Save.

Ако сте изтрили погрешно части от маската извън контурите на тялото на колата, това означава че част от фона е включен в селекцията. За да поправите грешката ще се върнете отново в режим Quick Mask.

1. Натиснете бутона в кутията с инструменти.

2. Изберете черен цвят за предния план. Рисуването с черен цвят ще добавя към червената защитна маска.

3. Изберете малка четка.

4. Рисувайте с черен цвят на всяко място, където фона е останал незащитен, докато само областта вътре в контурите на колата остане немаскирана.

5. Рисувайте с черен цвят на всяко място, където фона е останал незащитен, докато само областта вътре в контурите на колата остане немаскирана.

Не деселектирайте направените промени, тъй като те ще са ви необходими по нататък.

Съхраняване на селекция като маска

Сега ще съхраните селекцията на колта като маска в алфа-канал. Така създадената селекция няма да се загуби и по-късно може да бъде използвана.

Алфа-каналът е място за съхраняване на информация. За всяка съхранена като маска селекция, в палитрата Channels се създава нов алфа-канал. (Едно изображение може да съдържа до 24 канала, включително всички цветови и алфа-канали.) Съхранените маски могат да се използват в същото или в друго изображение.

Отворете палитрата Channels, която се намира в групата на палитрата Layers..

При активна селекция на колта в режим Standard Mode, натиснете бутона Save Selection as Channel ( ) в долната част на палитрата Channels.

Появява се нов канал с име - Alpha 1. Всички нови канали имат същите размери и брой пиксели, както оригиналното изображение.


Работа с палитрата Channels

Сега ще дообработите своята селекция на колата, като редактирате канала за маска. Когато правите селекция често се случва да пропуснете някои фини детайли. Може дори не ги забележите, докато не видите съхранената селекция в канал от палитрата Channels.


За да редактирате маската в канала можете да използвате повечето инструменти за рисуване и редактиране, също както в режим Quick Mask.
Този път ще изобразите и редактирате маската в качеството й на сиво полутоново изображение.

Изберете канала Car в палитрата Channels и направете останалите канали невидими.


Изображението се променя и сега представлява черно - бяла маска на колта.


Внимателно разгледайте черно - бялото изображение за наличие на черни или сиви " паразитни " петънца в колта. Ще ги изтриете, като ги прерисувате с бял цвят.

Проверете дали цвета за предния план е бял. Ако е така изберете малка четка и прерисувайте с бял цвят всички черни или сиви петънца.

Същото направете, но с черен цвят за всички бели петънца и драскотини по черния фон.

Алфа-каналите могат да бъдат добавяни или изтривани и подобно на бързите маски могат да бъдат редактирани с помощта на инструментите за рисуване и редактиране.

За да правите разлика между слоеве и канали, мислете за каналите като за места за съхраняване на селекциите и цветовата информация, а за слоевете като за места за съхраняване на рисунките и ефектите.


Прилагане на филтърен ефект към маскирана селекция

Нека приложим филтърен ефект върху фона на изображението (пейзажа), така че да се създаде ефект на движение.

1. В палитрата Layers изберете слоя Background.

2. В палитрата Channels изтеглете с мишката канала Car върху бутона Load Channel as a selection ( Зареди канала като селекция ) ( ) в долната част на палитрата.Сега ще инверирате селекцията така, че колата да е защитена и да можете да работите върху фона.

3. Изберете Select > Inverse. Колата става защитена област, а се селектира фона.


4. В палитрата Layers също се уверете, че фоновия слой е селектиран. Увеличете контрастността на селектираната област Image > Adjustments > Brightness/Contrast..., за Contrast задайте +30.

5. След това изберете командата Filter > Blur > Radial Blur. За Amount задайте 20, Blur Method: Zoom, Quality: Good.

6. Изберете Filter > Sharpen > Sharpen.

7. Премахнете селекцията Select > Deselect.8. Нека зададем слънчев ефект в изображението. Изберете Filter > Render > lens Flare. Маркирайте Movie Prime и позиционирайте ефекта.
Крайното изображение трябва да изглежда така:
Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница