Тази книга не е ръководство за самолечение. Описаната в нея система на хранене можете да приложите след консултация с вашия лекарPdf просмотр
страница1/167
Дата04.06.2022
Размер1.35 Mb.
#114537
ТипКнига
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   167
choveshkoto-hranene RuLit Me 426087


Човешкото хранене
Човешкото хранене
Д-р Георги Гайдурков
Д-р Георги Гайдурков
Няма да дам на никого отровно лекарство…
А ще предписвам диетите според моите сили.
Из оригинала на Хипократовата клетва
На Лидия Ковачева – с благодарности обич.
Тази книга не е ръководство за самолечение. Описаната в нея система на хранене можете
да приложите след консултация с вашия лекар.
1. Предисловие
Има един основен човешки стилна хранене, специфичен за Homo sapiens, който природата ние отредила и който гарантира живот без болести и лекарства.
Това е основният постулат в тази книга. Животът, мъдростта на народите и нашият опитни доведоха до тази проста истина. Той е разгледан последователно на различните равнища на неговото проявление в живота на човека и се постарахме да го осветлим от възможно повече гледни точки.
Убедени сме, че основните истини на живота са прости и достъпни и само преповтарят тази своя простота на различните нива на изява на в човешката личности култура. Това дава възможност човешкото хранене да се превърне от банален и преекспониран проблем ведно изненадващо по мащабите и резултатите си практическо ръководство. Нашият опит с вече стотици и хиляди пациенти потвърди това по категоричен начин.
Като се спираме не само теоретично, но и конкретно практически и рецептурно върху човешкия хранителен рацион, който гарантира здраве, без болести и лекарства, ние бихме желали тази книга да се превърне и ведно послание към всички вас ида влезе в живота ви като нещо лично, насъщно и преживяно.
Всяко начинание изисква желание, инициативности предполага нужното ниво на личностна зрялост. Както се знае – за узрелият учителят е на една ръка разстояние. За него пътят е кратък и лесен. Труден е само за онзи, който не е достигнал до равнището да отвори очите си за него.
Но едно начинание е и нещо повече. То също така е и предизвикателство, което може да ни събуди, за да видими да поемем по нашия пътна личностно израстване. С това настоящата книга бихме желали да бъде и провокация към опознаване на „другостта“ на непознатото и все още ново, а може би и враждебно за нас. Така се събужда себеразвитието и творчеството отличителните човешки атрибути. От опит знаем, че когато се пробуди себепознанието и стремежът към себеразвитие в човека, той е вече силени свободен, и е извън законите на зависимостта и мрака на собствения си затвор. По този начин тази книга може да бъде път не само към здравето, но и към една по-мащабна и общочовешка свобода. Ние тръгнахме и вървим по този път. Искрено ви пожелаваме да го намерите и тръгнете и вие.
Като автор лично благодаря на хилядите пациенти, които ми се довериха и които ме научиха
www.spiralata.net

1

да бъда лекар, както и на всички мои сътрудници, съмишленици и приятели, без които тази книга сигурно не би била възможна. Давам си ясна сметка и за всички нейни недостатъци и пропуски,
много от които са продиктувани от факта, че беше написана в откраднатото време между работата с пациенти. Всичко това може да бъде и стимул за една по-добра бъдеща студия.
И така нека започнем пътешествието…
От автора и работния екип


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   167
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница