Тази конференция дава възможност да се популяризира работата на много смели и решителни лица от двете общности и да се обмисли доколко други могат да се поучат от техния опит. Той също така добави: „Дата30.11.2018
Размер35.37 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 29 януари 2013 г.Регионална политика на ЕС: Изграждане на доверие в разделените общности

След като Европейският съюз получи Нобеловата награда за мир, Европейската комисия призовава разделените общности в ЕС и извън него да помислят дали и как могат да почерпят опит от Програмата на ЕС PEACE за Северна Ирландия и граничните райони на Ирландия.

Комисарят по регионалната политика Йоханес Хаан ще бъде домакин на конференция под надслов „Сплотяване на разделените общности ― опита от програмата на ЕС PEACE, която ще се проведе на 31 януари, четвъртък, в 9:00 часа, в сградата Charlemagne.

На нея ще присъстват министър-председателят на Северна Ирландия Питър Робинсън, заместник министър-председателят Мартин Макгинес и ирландският министър на публичните разходи и реформата в публичния сектор Брендан Хаулин. В конференцията ще вземат участие представители на държавите — членки на ЕС, страни кандидатки за членство, съседни страни и други.

Участници в трите проекта за изграждане на мир в Северна Ирландия също ще присъстват, за да споделят опита си. Представянето на проектите ще бъде последвано от обсъждане на въпроса, доколко програмата PEACE може да се приложи и в други части на света.

В коментар по повод предстоящото мероприятие комисар Хаан заяви: „Програмите PEACE на ЕС промениха живота на около един милион души в Северна Ирландия и граничните райони на Ирландия и спомогнаха за създаването на условия, в които могат да се установят мир и помирение. Тази конференция дава възможност да се популяризира работата на много смели и решителни лица от двете общности и да се обмисли доколко други могат да се поучат от техния опит.“

Той също така добави: „Неотдавнашните събития в Северна Ирландия показаха, че предстои още работа, но че по-голямата част от гражданите желаят мир. Фондовете на ЕС играят важна роля при полагане на основите на сплотено общество, в което мирът е от полза за всички. Чрез регионалната политика се правят инвестиции, които подобряват живота на хората, и се надявам, че програмата PEACE ще бъде продължена, независимо от крайния резултат от текущите дискусии по бюджета“.

Представените проекти са:

Организацията Groundwork NI управлява два проекта, като работи основно в райони с напрежение и се опитва да преодолее противопоставянето и разделението в местните общности в Северна Ирландия и граничните области. Между общностите бяха установени добри отношения във връзка с намирането на практическо приложение на запуснати или неизползвани места, като те вземат съвместни решения за възстановяване или преустройство на местните райони и по този начин изграждат обща визия за мирно бъдеще.

Театър на свидетелите (Theatre of Witness) използва като изразно средство артистични представления: хора от различни среди представят на сцената собствените си житейски истории посредством речта, музиката, движението и кинематографски изображения. Неотдавнашни постановки на Театъра на свидетелите изправиха очи в очи жертвите на насилие с извършителите и свидетелите в стремежа си да разгледат теми като чувство за отговорност, вина, прошка и изкупление.

Мисията на Футбол за всички (Football for All) е чрез футбола да се борят с противопоставянето и расизма, като за целта използват редица образователни мерки по инициатива на общността, като например съвместна работа с отборите от ирландското футболно първенство, с обществени групи, спортни запалянковци и доброволци.Контекст:

Програмата PEACE ІІІ за Северна Ирландия и граничните райони на Ирландия е частично финансирана от Европейския съюз посредством фондовете за регионална политика (225 млн. евро, предоставени от ЕС, с допълнителни национални вноски в размер на 108 млн. евро). Основните цели на програмата PEACE III са засилване на напредъка към установяване на мирно и стабилно общество и насърчаване на помирението чрез подпомагане на операции и проекти, които са насочени към сплотяване на общностите и допринасят за изграждане на единно общество. Въвеждането на програмата PEACE през 1995 г. беше пряко свързано с желанието на Европейския съюз да отговори положително на новите възможности в мирния процес в Северна Ирландия по време на обявеното прекратяване на полувоенните действия. Оттогава ЕС предостави допълнителна финансова помощ чрез програмата PEACE II и настоящата PEACE III (2007—2013 г.) в размер общо на 1,3 млрд. евро. Програмата отделя особено внимание на организирани от общностите инициативи за създаване на обща визия за обществото, за съвместна работа по общи проекти, както и за признаване и помирение с миналото. Проявата ще бъде отразявана, като на разположение са видео записи.За повече информация:

Видео материали от настоящите програми PEACE III в Белфаст са на разположение за излъчващите оператори на EbSEvent programme

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I075772&sitelang=en

http://ec.europa.eu/regional_policy/country/prordn/details_new.cfm?gv_PAY=UK&gv_reg=520&gv_PGM=1288&LAN=7&gv_per=2&gv_defL=7

За контакти:

Shirin Wheeler Тел. +32 2 296 65 65, GSM: +32 460 766 565

Annemarie Huber Тел. +32 2 299 33 10, GSM: +32 460 793310
IP/13/61

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница