Тази вечер и в събота сцената на фестивала на изкуствата посреща световни звездиДата13.10.2018
Размер65.5 Kb.
22 юни 2018 г.

ТЕМА: ФРЕНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

(към 24.00 часа)


Съдържание:

www.bnt.bg 1

www.nova.bg 1

www.bnr.bg 2

www.bnr.bg 3

www.bnr.bg 3www.bnt.bg, 22.06.2018 г.

http://news.bnt.bg/bg/a/festivalt-frankofoli-otnovo-sbira-khilyadi-v-blagoevgrad
Фестивалът „Франкофоли“ отново събира хиляди меломани в Благоевград
Тази вечер и в събота сцената на фестивала на изкуствата посреща световни звезди.

Дори дъждът не спря хилядите почитатели на „Франкофолѝ“ в Благоевград.

Големите звезди тази вечер са Айо и Ройшин Мърфи, която помним от 90-е с електронната си музика. Пред нашата камера каза тя, че музиката я кара да се чувства млада:

Ройшин Мърфи: Повече от 22 години се занимавам с музика, мина много време, но попстандартите и всяко ново парче, което записвам, ме кара да се чувствам млада. За мен е предизвикателство всеки път да правя нещо ново и това е най-важното. Искам да предам новите неща и на публиката - това е Ройшин - певица, която се опитва да бъде свободна.

За четвърта поредна година Министерството на външните работи подпомага финансово фестивала за френска музика „Франкофоли". От външно министерство подчертават, че отношението на българската държава към франкофонската общност е изключително отговорно.

Георг Георгиев - зам.-министър на външните работи: Самият факт, че толкова популярни изпълнители вече за пореден път избират Благоевград, за да представят своето изкуство и Благоевград се превръща в арена от световен мащаб, показва, че държавата ни наистина се ползва с едно много добро име сред франкофонията.

Фестивалът продължава и утре.
Видеоматериал
www.nova.bg, 22.06.2018 г.

https://nova.bg/news/view/2018/06/22/219607/
ПРЕДИ "ФРАНКОФОЛИ": Венсан Винел се срещна с деца от социални домове
22-годишното момче с български корени каза, че е открил нов извор на вдъхновение у нас
Започна фестивалът "Франкофоли" в Благоевград. В петък и събота на сцената му ще излязат едни от най-големите имена на съвременната франкофонска музика.

Сред тях е и Венсан Винел - 22-годишното момче с български корени, осиновено от френско семейство.

Часове преди да се качи на сцената Венсан влезе в ролята на зрител и се срещна с деца с увреждания от социални домове от Благоевград.

Момчето разказва, че в България е открил нов извор на вдъхновение, а след години ще се завърне в родината с песен на български.

„Музиката може да бъде и като терапия. Когато създаваме нови парчета, които имат специфична тематика, тя лекува. С нея ние лекуваме самите себе си”, каза Венсан Винел.

„Когато се връщам в България имам едно особено чувство, че се връщам у дома. Много съм развълнуван да бъда тук, именно за да правя музика, да споделям това, което обичам с хората тук”, каза още той.


Видеоматериал
www.bnr.bg, 22.06.2018 г.

http://bnr.bg/blagoevgrad/post/100987108
Георг Георгиев: Благоевград се превръща в арена на културата от световен мащаб
Това каза заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев минути преди официалното откриване на фестивала „Франкофоли“. Той припомни, че фестивалът за съвременна френска музика в Благоевград е едно от 100-те най-големи събития в цял свят, които популяризират френскоезичната култура.

За Радио Благоевград, заместник-министър Георгиев подчерта: „Тази година, предоставяме 15 000 лева на организаторите. Трябва да кажа, че Министерството на външните работи и българската държава са изключително отговорни по отношение на участието на държавата ни към франкофонската общност. Ние сме активна част от всички мероприятия, които се провеждат в тази връзка. Разбира се фестивалът „Франкофоли“ за който поздравявам изключително и местната власт, и кмета Камбитов за това, че за пореден път се организира в Благоевград, показва наистина отношението, което ние имаме към франкофонската общност. Но от друга страна – това, което получаваме като отношение. Защото самият факт, че толкова популярни изпълнители вече за пореден път избират Благоевград, за да представят своето изкуство и Благоевград се превръща в арена на културата от световен мащаб, показва наистина, че държавата ни се ползва с едно много добро име сред франкофонията.“

Началото на най - чаканото музикално събитие за годината даде DJ Aslove. На сцената на „Франкофоли“ в парк "Македония" своето изкуство ще покажат невероятната Ayo, ексцентричната Ройшин Мърфи. Финалът тази вечер е отреден за DJ Feder. Утре фестивалът продължава с участието на още артисти със световна слава. Сред тях е младата френска звезда с български произход Венсан Винел и нашумелият рапър Метр Гимс.

За жителите и гостите на Благоевград е подготвена богата съпътстваща програма. Определена е специална зона за хора в неравностойно положение, като израз на социална кауза на фестивала за равен достъп на хората с увреждания до култура и изкуство. В младежката дискусия в събота се очаква да се включат 100 български и гръцки гимназисти, които изучават френски език и обичат френската култура.

Всички събития в рамките на фестивала „Франкофоли“ са с вход свободен. 150 са доброволците, които се включват в организацията на четвъртото издание на "Франкофоли" в Благоевград.
Снимка - Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев
www.bnr.bg, 22.06.2018 г.

http://bnr.bg/blagoevgrad/post/100987113
Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева: В регистъра на туристически атракции на Министерството на туризма своето място заема Франкофоли
Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева е сред гостите на четвъртото издание на фестивала „Франкофоли“.

Преди старта на очакваните концерти на среща с медии тя заяви:

„Първият фестивал съвпада със създаването на Министерството на туризма. И приветстваме всяко едно такова събитие, което български град реализира.“

Заместник -министър Георгиева подчерта, че днес тенденцията е в развитието на фестивалния и събитийния туризъм, като обърна внимание, че именно тези форми на туризъм са от значение за голяма превръщането на България в целогодишна и търсена дестинация.

„И приветстваме всяко такова събитие, което български град реализира „ - каза зам.-министър Гергиева като „призна“, че за първи път ще усети атмосферата на „Франкофоли“ и допълни, че със сигурност фестивалът доказа своето място “не само като културно, но и като туристическо събитие“.
www.bnr.bg, 22.06.2018 г.

http://bnr.bg/post/100987128/v-blagoavgrad-zapochna-festivalat-frankofoli
В Благоевград започна фестивалът "Франкофоли"
В Благоевград започна фестивалът "Франкофоли". Той се провежда за четвърта поредна година и е включен в 100-те музикални франкофонски събития на Министерството на външните работи на Франция.

"Благоевград се превръща в арена на културата от световен мащаб", каза за БНР заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.Министерство на външните работи и българската държава като цяло са изключително отговорни по отношение на участието на държавата ни към франкофонската общност. Разбира се фестивалът "Франкофоли", за който поздравявам изключително и местната власт, показва наистина отношението, което ние имаме към франкофонската общност, но и от друга страна - това, което получаваме като отношение. Защото самият факт, че толкова популярни изпълнители вече за пореден път избират Благоевград, за да представят своето изкуство, показва, че държавата ни се ползва с много добро име сред франкофонията", каза Георгиев.

През двата фестивални дни на сцената на „Франкофоли“ своето изкуство ще покажат артисти със световна слава. Сред тях е младата френска звезда с български произход Венсан Винел. А за жителите и гостите на Благоевград е подготвена богата съпътстваща програма. Всички събития в рамките на фестивала са с вход свободен.
Каталог: media
media -> Български футболен съюз правилник за статута и трансферите на
media -> Curriculum vitae Georgi Merdzhanov
media -> Отчет на разходите за държавно подпомагане на филмовата индустрия по бюджета на иа "нфц" за 2010 г
media -> Организират четвърта Национална експертна среща
media -> До районен прокурор гр. Казанлък м о л б а
media -> Програма „Околна среда 2007-2013г. Bg161PO005/10 11/03/19
media -> Музеят за история на София открива изложбата "Среща с египетски жрец" в новата си сграда


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница