Театърът: тук и сегаДата15.02.2017
Размер26.58 Kb.
Театърът: тук и сега

Социалните и малцинствените проблеми, толерантността, зависимостите и независимостите – на ACT Фестивал за свободен театър: 2.
В три от проектите на ACT Фестивал за свободен театър: 2 свободният театър е платформа за коментар, авторска интерпретация и интересни гледни точки върху болезнените въпроси за социалната толерантност, проблемите на малцинствата, физическите и психическите зависимости.

Темите и персонажите в тях са познати или не толкова присъстващи в медиите и общественото пространство, като творческите екипи не просто ги посочват, а и търсят оригинални артистични ходове и развръзки при представянето им.


Пример за такъв е използването на уникалния „вербатим“ метод в проекта „Невидими 1” (Червената къща, 16 ноември, 19.00). При него по време на спектакъла актьорите слушат документални записи, които пресъздават в реално време. Това им дава възможност за максимално достоверно пресъздаване на разказите, както и по-лесно емпатично предаване на енергията на реалните хора и техните преживявания към публиката, която е ангажирана дълбоко и емоционално. Представлението е първа част от тематичната поредица „Невидими”, която изследва маргинални, малцинствени и пренебрегнати обществени групи и техните проблеми. „Невидими 1” се фокусира върху хората с физически увреждания и прави задълбочено изследване на темите за изолацията, движението и силата на духа.
Силата на духа, както и неговите слабости в кривото огледало на зависимостите и независимостите са пресъздадени и в авторския спектакъл на Цветелина Стоянова-ЦВЪ - „Алкохол”(Studio 5, 15 ноември, 19.00) , по едноименния роман на Калин Терзийски и Деяна Драгоева.

„Алкохол” е мултимедиен, театрален спектакъл с биографичен характер, проследяващ основната тема в книгата – философията на освобождението от алкохола и зависимостта на всеки от нас към щастие. „Алкохол” не е само представление за зависимостта към алкохол и психоактивни вещества, но и документален спектакъл за най-интересните и тежки години от живота на писателя Калин Терзийски, в които може да се огледа и всеки от нас, зависим или...независим.


Публиката на ACT Фестивал за свободен театър: 2 ще има възможността да съпреживее още един интересен казус – чрез основния персонаж в „Черен Петър” (Сфумато, 14 ноември, 21.00) – моноспектакъл на актьора Петър Генков и Александър Мануилов (идея, текст). Авторската пиеса засяга проблемите на младите хора, като отрежда специално внимание на представителите на ромското малцинство и хората от сравнително малки населени места, мигриращи в големия град да търсят работа и щастие. Чрез изненадващата история на основния персонаж в нея, е поставен ребром въпросът „Можем ли да говорим за циганите и циганинът истински циганин ли е, когато играе ром?”. Разбира се, отговорът не е лесен, особено когато в цялата история се намеси Артюр Рембо…

***
Алкохол” се осъществява със съдействието на Capasca, Studio 5, Technopolis и е наhttps://www.facebook.com/TSVETELINATSVU.STOYANOVA
Невидими 1” се осъществява с подкрепата на "Червената къща", Vox populi- студио за документален театър, Garage collective, НБУ, Център за независим живот и е на http://studiovoxpopuli.org/
Черен Петър” се осъществява от Lipa Академия за сценични изкуства и е на https://www.facebook.com/CherenPeter
ACT Фестивал за свободен театър: 2 се организира от Асоциация за свободен театър, с финансовата подкрепа на Столична община Програма “Култура”, Министерство на културата, Фонд Култура, Посолството на САЩ, със съдействието на фондация „АРТ офис” и платформа „Нови драматургии” и с медийната подкрепа на JazzFM, FM+, Teatri.bg, Dnes.bg, SofiaLive.bg, Stand.bg, Vice, Timeart.bg и HighViewArt.com.
http://actfestival2.wordpress.com/

http://www.facebook.com/ACT.Festivals
***

--


Elena Peneva

PR Manager | ACT Фестивал за свободен театър

Fusion Embassy | Platform | Elen Music

Roots Rocket | Metropolis | Magnetik Musik

Kavarna Rock | ON! Fest | Sofia Vocal Fest | MusicPRO

StringS | Q-check | The Skyscrapers | Ostava

Oratnitza | Macrophone | Eva Quartet |Kottarashky+359 (0)898 798 312
Каталог: 2012
2012 -> За приемане чрез централизирано класиране на децата в общинскиte детски ясли, целодневни детски градини и обединени детски заведения на територията на община пловдив раздел І – Основни положения
2012 -> Критерии за отпускане на еднократна финансова помощ и награждаване на жители на община елхово I общи положения
2012 -> Alexander Malinov
2012 -> Програма за развитие на туризма в община елхово за 2014 г
2012 -> Област враца походът се провежда под патронажа на


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница