Техники и технологии в графикатастраница1/11
Дата03.01.2022
Размер476.34 Kb.
#112138
ТипРеферат
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
РЕФЕРАТ Техники и технологии в графиката 1 част Денислав Кьосев

ШУ „Епископ Константин Преславски“

Педагогически факултет

Педагогика на обучението по визуални изкуства

(Графика и графична комуникация)

РЕФЕРАТ

По Техники и технологии в графиката I част

на тема:Техники и технологии в графиката

Изготвил: Денислав Кьосев

Фак.№: 2042891128

ГРАФИЧНОТО ИЗКУСТВО

Графиката е съвременна форма на изкуство с древна история и богато културно минало. Нейни основни изразни средства са линията, щрихът, петното. Принципно е базирана на баланса между черно и бяло. Възможно е в нея да присъстват един или повече допълнителни цветове, но акцентът не е върху колорита, за разлика от живописта. Корени на графичното изкуство може да се открият още в палеолита. Многобройните изображения по стените на пещерите, върху кост и др. са получени чрез издраскване с остър предмет. Когато за първи път модерният човек открил първобитните пещерни рисунки, през 1870 година, не могъл да повярва, че са създадени в такава далечна епоха. Имало дори предположения, че те са дело на хора от настоящето и са някаква шега. Но впоследствие е доказано, че рисунките в Алтемира и Ласко датират около 13 000 г. пр.Хр.

ВИДОВЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ НА ГРАФИКАТА

Според предназначението си графичното изкуство се дели на два основни вида – изящна графика и приложна графика. Класифициране на видовете графика може да се извърши и според следните показатели :

- начини на изобразяване (повърхностна, висока и дълбокопечатна гравюра, монотипия, кредов картон, апликирана графика, графична рисунка, черно-бяла или цветна и пр.)

- съобразно сюжетно-тематичното си съдържание (портрет, пейзаж, натюрморт и пр.)

- според това дали е тиражирана или е в един отпечатък („уникална”) – напр. монотипията и др.

Изящна графика

Към изящната графика спадат произведенията със самостоятелно художествено значение (графични листа), които нямат строго определено практическо приложение и не са обвързани с литературен текст. Жанровото разнообразие в изящната графика е съпоставимо с това на живописта. Най- често използваните жанрове са фигуралната композиция, портрет, пейзаж и натюрморт.

Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница