Технологии и нововъведения Кратък специализиран речник Adaptive 4x4Дата14.01.2017
Размер74.6 Kb.

Пресинформация

Юни, 2010 година


Технологии и нововъведения

Кратък специализиран речник

Adaptive 4x4
Тази система за двойно предаване действа превантивно, като в зависимост от пътните условия мигновено преразпределя въртящия момент към две оси, осигурявайки оптимална стабилност, сцепление и управляемост. Електронно контролираният многодисков хидравличен Haldex съединител, разположен пред задния диференциал, във всеки един момент настройва и оптимизира разпределението на въртящия момент между предната и задната ос.Контролен модул за двойно предаване (All-Wheel Drive - AWD)

Използвайки данни от работата на двигателя, ходовата част и сигналите от сензорите на ESP, AWD контролира разпределението на въртящия момент към предния и задния диференциал.Адаптивна система на предните светлини с разширени функции (AFL+)

Системата Adaptive Forward Lighting (AFL+) с разширени функции автоматично адаптира светлинния сноп съобразно с климатичните условия и пътната обстановка. В Insignia AFL използва мощни биксенонови предни светлини и има девет различни режима, като градски, път с трафик, извънградски, магистрала, неблагоприятни климатични условия, бавни и бързи завои, висок сноп и дневни LED светлини


Aktion Gesunder Rücken (AGR) клеймо за одобрение

Високо цененият документ за одобрение на независимата организация от експерти в Германия, Aktion Gesunder Rücken e.V. (занимаваща се с одобряване на продукти, облекчаващи натоварването на гърба, AGR) бе даден на спортните седалки на Insignia заради високото им ниво на ергономичност.
Aктивни опори за глава

Тази система за пасивна сигурност намалява риска от камшичен удар в случай на удар отзад. Тя е стандартна за предните седалки на Insignia. Инженерите са използвали за целта така нареченото жило на Боуден, което са интегрирали в облегалката. За частица от секундата, след сигнал от сензор, то изпраща опората за глава напред и на максималната му височина. В момента, в който се извърши контакт с главата опората автоматично се застопорява.


Body Control Module (BCM)

Модулът BCM изпраща данните от сензорите на ъгъла на завъртане на волана към контролния модул AWD.


Crash box
Двата краш бокса са енергопоглъщащи елементи разположени между бронята и купето на автомобила. Те са така изчислени, че да поемат кинетичната енергия при удар, предотвратявайки по този начин скъпи повреди при леки удари. Устройствата могат лесно да бъдат демонтирани и подменени на сравнително ниска цена.
Driving Mode Control (DMC)

Driving Mode Control (DMC) е устройство, което контролира и подава сигнал за действие на системата FlexRide, като по този начин се променя настройката на ходовата част в зависимост от условията на движение при зададен Standard или Tour режим. DMC следи скоростта на автомобила, колко често, с каква сила и колко бързо водачът натиска спирачния педал, страничното ускорение в завои и мощността на двигателя.


Engine Control Unit (ECU)

Контролен блок на двигателя

Контролният блок на двигателя ECU изпраща данни, като въртящ момент, обороти и позиция на педала на газта към контролния модул AWD посредством системата за пренос на данни CAN Bus.


Electric Parking Brake (EPB)

Електрическа ръчна спирачка (EPB)

Лесна за използване ръчна спирачка, която прави конвенционалните излишни. EPB се активира чрез бутон на централния панел. Бутонът подава електрически импулс към изпълнителен механизъм в задните спирачни апарати. EPB може да подсигури автомобила дори при 30-процентни наклони, а при аварийни ситуации да го спре чрез натискане на бутона. EPB е комбинирана със системата за помощ при потегляне по наклон при версиите с механична скоростна кутия.


Electronic Limited Slip Differential (eLSD)

Електронният диференциал ограничаващ пробоксуването (eLSD)

Електронният диференциал ограничаващ пробоксуването (eLSD) е още едно устройство включващо набор от хидравлично активирани дискове, което се инсталира със системата Adaptive 4x4 до задния модул за задвижване Rear Drive Module (RDM). eLSD може да пренесе до 1200 Нм въртящ момент към едното от колелата на задния мост – това, което има повече сцепление. Това устройство позволя да се осъществи електронно контролирано разпределение на въртящия момент както в направление напред-назад, така и вляво-вдясно, което от своя страна позволява повече стабилност и удоволствие от шофирането.


Electronic Stability Program (ESP) Module

Модул на електронната стабилизираща програма (ESP)

Допълнително към функцията си да поддържа стабилността на автомобила, ESP модулът изпраща данни, като обороти на въртене на колелата, включване на светлинните стопове, активиране на ABS или на ESP, степен на поднасяне на автомобила и странично ускорение към контролния AWD модул.


Euro 5 стандарт за вредни емисии

Стриктните нови европейски правила, които станаха ефективни от 1 септември 2009 година изискват значително намалени нива на емисиите. Например, емисиите на азотни окиси (NOx) са намалени от 80 на 60 милиграма на километър за бензиновите двигатели в сравнение с Euro 4; Euro 5 дизеловите двигатели могат да отделят само 180 срещу 250 мг NOx на км. Всички двигатели на Insignia вече покриват стандарта Euro 5.Exhaust Gas Recirculation (EGR)

Система за рециркулация на газовете (EGR)


EGR се използва, за да се намали количеството на азотните окиси (NOx), които са резултат от процеса на горене в бензиновите и дизеловите двигатели. EGR е особено важен елемент в двигателите, работещи с бедни смеси. Смесването на отработили газове с всмукания свеж въздух намалява калоричната стойност на заряда, което означава, че той не достига температура необходима за образуване на азотни окиси. За постигането на стандарта за емисии Euro 5 връщаните обратно газове допълнително се охлаждат. В бензиновите двигатели EGR намалява загубите предизвикани от наличието на дроселова клапа. При дизелите друго предимство е „по-мекото” и плавно горене с по-ниско ниво на шума.

FlexRide


„Мехатронната” ходова част на Opel със своята Adaptive Stability Technology помага на автомобила да се настрои към пътните условия и позволява на водача да избере свои собствени настройки. В добавка към комфортния режим Standard, FlexRide позволява на водача да избере по-мек и релаксиращ (Tour) режим или по-твърда настройка на окачването (Sport) с едно натискане на бутон. FlexRide настройва определен брой параметри, като твърдостта на амортисьорите, бързината на реакция на педала за газта, действието на променливото кормилно управление и електронната стабилизираща програма ESP.
Gasoline Direct Injection (DI)

Директно впръскване на бензин (DI)

В двигателя 2.0 Turbo на Insignia, се използва директно впръскване на бензин, при което гориво се подава под високо налягане (до 200 Бара) и се впръсква директно в горивната камера вместо във всмукателните колектори. Директното впръскване осигурява по-пълно изгаряне на гориво-въздушната смес, с което се намалява разхода на гориво, а се увеличава мощността и е много ефективно в комбинация с турбопълнене. Използва се в серийните двигатели на Opel от 2003 година.


LED Daytime Running Lamps

Дневни светлини

Ярко изразената светлинна графика на предните светлини на Insignia не може да бъде сбъркана. Освен това тя намалява разхода на гориво тъй като LED светлините изискват значително по-малко енергия от конвенционалните „къси светлини”.


Pedal Release System (PRS)
Система за освобождаване на педалите (PRS)
Педалите на съединителя и спирачката автоматично се освобождават от точките си на окачване, за да защитят краката на водача в случай на челен удар.
Power Take-off Unit (PTU)

Модул за отвеждане на мощност (PTU)

Модулът за отвеждане на мощност PTU се намира в корпуса на предния диференциал и има за задача да отведе въртящия момент към задния мост.


Quickheat
Тази отоплителна система предотвратява запотяването на предното стъкло и ускорява затоплянето на интериора. Активира се автоматично в зависимост от температурата на околната среда и на двигателя.
Rear Drive Module (RDM)

Заден задвижващ модул (RDM)

Задният задвижващ модул включва разпределител на въртящия момент (TTD), електронен заден диференциал ограничаващ пробоксуването (eLSD) и контролен модул за двойно предаване (AWD).


Seat Occupancy Detection
Система за разпознаване на незаети седалки
Специален сензор предотвратява активирането на предната и страничната възглавници в случай, че мястото е свободно или когато се превозва дете в детска седалка оборудвана с транспондер. Тя също информира в случай, че някой не е поставил предпазния си колан – за първи път в Insignia, това предупреждение включва и пътниците на задната седалка.


Solar Protect Heat-absorbing Glazing

Предпазващо от слънчеви лъчи и абсорбиращо топлина покритие


Специално покритие на задното стъкло абсорбира топлината и предпазва интериора от нежелано покачване на температурата.
SolarReflect предно стъкло

Тънък филм от метален окис имплантиран между слоевете на предното стъкло отразява невидимите инфрачервени лъчи на слънчевата светлина и намалява температурата в интериора с до десет градуса Целзий.


Tire Pressure Monitoring System (TPMS)
Система за контрол на налягането в гумите
TPMS използва специални сензори, разположени във всеки от вентилите на гумите и разпознаващи отклонения от нормалното налягане с прецизност до 10 kПа. Предупредителният сигнал се активира на информационния дисплей, когато налягането спадне с 30 kПа. Ново в Insignia е самообучаващото се устройство, което разпознава, че някоя от гумите е сменена.
Torque Transfer Device (TTD)

Разпределител на въртящия момент (TTD)

Електронен централен разпределител, който има за задача да контролира разпределението на въртящия момент между предния и задния диференциал.


Twin-Scroll Turbocharger

Двуструен турбокомпресор

Двуструйният турбокомпресор използва два отделни канала, които отвеждат отработилите газове към турбинното колело. Това води до по-ефективен газов поток, който осигурява по-бърза реакция на мотора при подаване на гориво и на практика елиминира турбодупката при ниски оборотни режими (използва се при бензиновите версии 2.0 Turbo и 2.8 V6 Turbo)Допълнителна информация и снимки можете да намерите в интернет на media.opel.com.


Опел Саутийст Юръп media.opel.com

Търговско представителство за БългарияКаталог: content -> Pages -> news
news -> Класическа Grand Prix звездите на 111-годишната история на Opel в света на моторните спортове
news -> Chevrolet ще покаже творението на младите дизайнери на изложението в Женева
news -> Пресинформация 29 септември, 2011 година Opel Ampera спечели международната награда ecobest
news -> Пресинформация 26 октомври, 2015 година Перфектен рали сезон за Opel
news -> Отборът adac opel Rallye Junior Team запазва водачеството си в шампионата erc
news -> Пресинформация 29 юни, 2015 година Тройна победа за Opel на рали Ypres
news -> Програма за развитие на нови таланти с ангажименти в областта на пистовите надпревари и рали-спорта
news -> Пресинформация 30 март, 2015 г


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница