Тежестта на заболяването зависиДата10.02.2018
Размер26.26 Kb.
ТРИХИНЕЛОЗА
Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората и млекопитаещите животни. Сезонността на заболяването е през месеците декември – март. Напомнаме за това заболяване, поради настъпващата сезонност и предстоящият ловен сезон.

Причинители на заболяването са малки кръгли червеи – трихинели. В България се откриват 2 трихинелни вида – T. spiralis, при епидемични взривове от домашни свине и T. britovi, свързана по-често с взривове от диви животни.

Обичайни гостоприемници на паразита и източник на заболяването за човека са дивите и домашни месоядни и всеядни бозайници – домашна и дива свиня, мечка, кон и по-рядко други животни. Заболяването се предава от животно на животно, като роля за поддържане на заболяването играе канибализмът сред гризачите. Свинефермите привличат плъховете поради обилното количество храна. Гризачите стават обект на нападение и изяждане от свинете с последващо заразяване. Свинете в големи свинеферми си предават заболяването и чрез каудофагия – взаимно изяждане на опашките. Човекът попада във веригата при консумация на месо и месни продукти – кайма, наденици, суджуци, луканки и др., добити от заразени животни.

Трихинелозата може да имитира над 60 други болести, като много често наподобява грип, заушка, ревматизъм, ентероколит, менингит, алергия, миозит, бъбречни болести и др.

Тежестта на заболяването зависи:


 • от степента на термичната обработка на месото;

 • от имунобиологичното състояние на човешкия организъм.

Заболяването започва най-често 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са: стомашно-чревен дискомфорт; висока температура, достигаща 40-41°С, неповлияваща се от антипиретично и антибиотично лечение; мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, дишане; отоци около очите, като при тежко протичане отоците обхващат тялото и крайниците; конюнктивит; обрив по тялото.

За да се избегне заболяване от трихинелоза, е необходимо: Месо от домашна или дива свиня да се консумира само след изследване за наличие на трихинели от ветеринарните органи, тъй като по външен вид заразеното месо не се различава от здравото. Изследват се проби от диафрагма, език, междуребрена мускулатура или друго месо /не се изследват вътрешни органи или сланина/.


За личните стопани – отглеждащи свине:

Правилното отглеждане на домашните свине в частното стопанство изисква: • спазване на добра хигиена;

 • хранене с чиста и термично обработена (преварена) храна;

 • осигуряване на плъхо-непроницаемост в свинефермата;

 • провеждане на редовни дератизации (унищожаване на гризачите);

 • избягване на извънкочинното /свободно/ отглеждане на домашни свине и изхранването им със сурови кланични отпадъци или с трупове на диви животни;

 • задължителна трихинелоскопия (изследване за наличие на трихинели) на добитото свинско месо, както за лична консумация, така и за обществено потребление. Изследването за трихинелоза на проби от домашни и диви свине, трябва да става в регламентираните за това лаборатории на Областна дирекция по безопастност на храните (съгласно Наредба № 110/18.09.2006г. за специфичните изисквания за осъществяване на официален контрол на трихинела в месо, в сила от 14.11.2006г.), издаващи официален документ за резултата от изследването.За членовете на ловно-рибарските дружества:

 • задължителна трихинелоскопия на месото на отстреляния дивеч – диви свине, мечки и др.

 • абсолютно се забранява консумацията, продажбата и преработката на нетрихинелоскопирано месо от диви свине.

 • труповете на животни с доказана трихинелоза се унищожават в екарисажи и не се допуска вторичната им обработка.

Каталог: dokumenti
dokumenti -> Предизвикателства при настаняването и адаптацията на бежанците мюсюлмани
dokumenti -> Какви документи се издават на учениците със соп при завършване на клас, етап и степен
dokumenti -> Социална работа с бежанци със специални нужди непридружени малолетни и непълнолетни, бежанци с
dokumenti -> Отчет за изпълнение на бюджета и сметките за средства от Европейския съюз
dokumenti -> Птг”д-р н. Василиади”-габрово заповед
dokumenti -> Наредба no 14 от 12 декември 2006 г. За придобиване на квалификация по професия "машинен техник"
dokumenti -> Заседание на общински съвет калояново докладна записка от инж. Александър Кръстев Абрашев Кмет на Община Калояново Относно


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница