Телеграф 2 стр. Синьото гориво може да потече до година и половина премиерът: ще вадим собствен газДата12.06.2017
Размер200.15 Kb.
Телеграф - 2 стр.

СИНЬОТО ГОРИВО МОЖЕ ДА ПОТЕЧЕ ДО ГОДИНА И ПОЛОВИНА ПРЕМИЕРЪТ: ЩЕ ВАДИМ СОБСТВЕН ГАЗ

7-и блок на АЕЦ „Козлодуй" ще заработи до 7 години

България има залежи на газ и до година-година и половина страната ни може да започне добив на собствено синьо гориво. Това стана ясно от интервю на премиера Бойко Борисов.

Министър-председателят пусна бомбата в ефира на bTV, но отказа да даде повече детайли с мотива, че е обещал на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев „да си мълчи по темата". „В проучванията, които правим, има 100-процентов оптимизъм. Просто искаме да сме достатъчно сигурни, че България има едни добри залежи на това, което ни трябва", обясни Борисов. В същото време той посочи, че имен-1 но заради находището ще бъде променен мораториумът за добив на шистов газ. Причината е, че предишният икономически министър Трайчо Трайков е внесъл такова проекторешение, което налагало забрана за проучвания и добив не само на шистов, но и на конвенционален газ, а именно от него са залежите. „Това е спасението - да си намерим собствени ресурси", обобщи Борисов и допълни, че правителството се опитва да намери инструменти за сваляне на цената на горивата.

находище

Макар премиерът да не спомена мястото на находището, от години се говори усилено за големи залежи на газ в Черно море. Покрай скандала с претенциите, които Румъния предяви към 17 кв. км от акваторията ни, стана ясно, че на 31 януари 2012 г. кабинетът е обявил конкурс през официалния вестник на Европейския съюз за търсене на нефт и природен газ именно в тази част от водите ни.

В сряда кабинетът ще одобри и решението ядреният реактор, който трябваше да бъде поставен в „Белене", да стане седми блок на АЕЦ „Козлодуй", обяви още Борисов, като посочи, че най-късно до 6-7 години реакторът може да заработи. ,След това ще се съсредоточим върху преговорите за газа, защото действително е много важно да махнем посредниците по тръбата, както и да тръгнат „Южен поток" и „Набуко" като проекти", обясни премиерът. Той припомни също, че предишният кабинет прие специален текст в закона за амнистията, с който Станишев и министрите му са се спасили от наказателно преследване. Така отървали и разследване за четирите закононарушения, допуснати при конкурса за втората АЕЦ.

***


Цитат на деня

До Георги Първанов вместо да обикаля по планини u naланки беше станал, зам.-директор на "Газпром", можеше и на нас да ни дадат по 330 долара за 1000 куб. метра газ.

ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ ЗА ЦЕНАТА НА ГАЗА У НАС И В ГЕРМАНИЯ.

Труд - 19 стр.

Енергийният шлем на Бойко Борисов

Колкото повече премиерът Бойко Борисов се ангажира с енергийната проблематика, толкова повече говори и действа като бившия президент Георги Първанов. И Борисов при всяко свое посещение започна да носи обещания за алтернативни доставки на газ, но без реално покритие. А вчера сутринта откри, че и у нас си имаме големи залежи от газ.

Резултатите от визитите в Турция и Грузия бяха коментирани в характерния за премиера стил всичко е договорено и от днес започваме да работим по диверсификацията.

Кога ще стане междусистемната газова връзка с Турция, не е ясно. Там нещата не са помръднали във времето, а транспортирането на втечнен или компресиран газ от Грузия засега е само теория. Междувременно стана ясно, че Гърция продава газопреносната си мрежа и „Газпром" е участник в търга.

За инвестиции и газ от Катар -да не говорим...

Предполага се, че енергетиката и доставките на газ ще бъдат централна тема и по време на предстоящото посещение в Азербайджан. Тук трябва да напомним, че в края на март бе даден старт на проекта Trans Anadolu Pipeline (TANAP), като оптимално решение за доставки на газ за Европа през Турция. Това ще става по силата на междуправителствено споразумение между Азербайджан и Турция

Очаква се годишният капацитет на тръбата да достигне 24 млрд. куб. м. Точно затова „Набуко" става; „Набуко-Уест" и ще започне от българо-турската граница, за да продължи до Виена. Този договор затвърждава геостратегическата роля на Турция като най-важен енергиен коридор към Европа и пресечна точка на разнообразни енергийни доставчици.

Неотдавна „Уолстрийт джърнъл" отбеляза, че проектът е ключов за намаляването на зависимостта на Европа от доставките на руски газ и засилва позициите на „Бритиш петролиум .

При тази конфигурация не е ясно какви са полезните ходове на премиера Борисов и дали изобщо има такива в обозримо бъдеще. Засега от енергийния шлем Първанов - Борисов остава теоретичната възможност за доставка на втечнен (компресиран) газ от Азербайджан през Грузия. Тук проблемът е, че и България, и Грузия не са подготвени, липсва и подходяща инфраструктура.

Ето защо бих препоръчал на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев да почерпи опит от Литва. В началото на март държавната компания „Клайпедос нафта" подписа дългосрочен договор с норвежката Hoegh LNG. Норвежката компания ще предостави на 10-годишен лизинг морска платформа за доставка, транспортиране и съхранение на втечнен газ (FSRU). Платформата има 40 г. живот. Литва ще плаща $ 57 млн. годишно в продължение на 10 г., след което има право да я купи и оперира самостоятелно.

Цената на доставяния по този начин газ ще бъде с 30% по-ниска от тази на „Газпром". Капацитетът на платформата е до 3 млрд. куб. м газ годишно - колкото е потреблението в България сега.

За такъв проект бихме могли да търсим финансиране от ЕС (изпълнявайки препоръките на третия енергиен пакет) или чуждестранен инвеститор. Върху това би трябвало да се помисли и на фона на предстоящата визита у нас на президента на ЕС Херман ван Ромпьой.

За реализацията на такъв и други подобни проекти от национално значение Министерството на външните работи и това на икономиката трябва да бъдат по-активни. В противен случай енергийната примка ще се затяга все повече около всички нас.

* Авторът е политически анализатор. Изказаните мнения изразяват лично становище и не ангажират каквато й да е институция или организация.Бургас днес и утре - 6 стр.

Първанов: Г-н премиерът не може да прочете за цял ден това, което аз съм свършил!

A3 ОСИГУРИХ ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОЕКТИ, НА КОИТО ПРЕМИЕРЪ Т СЕ РАДВА ИЛИ ГИ ОСПОРВА'

Господин премиерът не може да прочете за цял ден това, което аз съм свършил. С тези думи бившият президент Георги Първанов коментира изказване на премиера Бойко Борисов, че за целия си мандат Първанов не е свършил нищо по темата "Белене".

"Господин премиерът не може да прочете за цял ден това, което аз съм свършил и то е описано в паметните записки, с които той разполага. Става въпрос за свършеното по "Белене".Аз съм осигурил "Белене" и целия голям шлем - тези енергийни проекти, на които той се радва или които оспорва. "Южен поток" съм го постигнал аз заедно с президента Путин.

Аз съм осигурил трасетата и източниците на този газ, който той щедро обещава от Азербайджан, който трябва да мине или през Грузия, или по друг маршрут. Така че намирам за много дребно и непочтено казаното от министър-председателя и това не може да оправдае по никакъв начин неговия провал в енергийната политика", каза Първанов. Бившият държавен глава подкрепя по принцип внесения вот на недоверие към правителството. Това обаче "ми се струва недостатъчно, рутинно, само допълнителна изява на аргументите на левицата и на всички онези, които отстояват бъдещето на ядрената енергетика в България", посочи Първанов във Враца.

Първанов отбеляза, че смята за много по-важно взетото решение на пленума на Националния съвет на БСП да бъдат предприети действия за общонационална подписка за референдум за бъдещето на проекта за втора атомна централа. Според него това вече би могло да доведе до решение, което да е необратимо за бъдещето на АЕЦ "Белене" и на ядрената енергетика в България. Георги Първанов отказа да коментира приетото снощи от НС на БСП обръщение към социалистите "Конгресът - по волята на социалистите" с мотива, че не е член на ръководния орган и не разполага с документа. Той каза, че за него е важно не само да се спазват правилата от устава на партията, но и правилата, които в БСП наричат "другарски" и които създават в партията "нормален, демократичен климат". Според него след конгреса социалистите не само трябва да могат да се гледат в очите, но и съвместно да работят помощно за спечелването на парламентарните избори, което е най-важната им задача.

Монитор - 4 стр.

Пада мораториумът за природния газ

Мораториумът за проучвания и добив на конвенционалния газ да отпадне. Тази възможност ще обсъдят управляващите, обяви вчера премиерът Бойко Борисов.Той разкри, че страната ни разполага със значителни залежи на газ. Надявам се до година-година и половина той да влезе в употреба, подчерта Борисов пред bTV. Премиерът отказа обаче да посочи къде са находищата, понеже обещал на енергийния министър Делян Добрев да не казва повече по темата. Затова ще обсъдим да остане мораториумът за шистовия газ, но да отпадне този за конвенционалния. Проучванията и за двата типа бяха забранени с едно решение, напомни лидерът на ГЕРБ.По думите му, ако доскорошният държавен глава Георги Първанов, вместо „да прави партии и да обикаля по паланките, беше станал зам.-шеф на „Газпром”, можело да ни дават газа на цена от 330 долара за 1000 куб. мБорисов припомни, че бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер в момента е сред ръководителите на гиганта в страната му, която плаща по 330 долара, докато ние трябва да броим до първи април по 600 долара.Да си намерим собствен ресурс – това е спасението, отсече премиерът, след като коментира набъбналите цени на горивата. Цената на бензина идва от цената на петрола. Но държавата не може да дотира “Нефтохим”, за да карате с бензин по 1 лв. литъра. Ако се вдигне петролът, може и да спрем да караме автомобили, каза още Борисов. Той отрече твърденията, че може да изпитаме недостиг на електоренергия след отказа да строим АЕЦ “Белене”. Поне един реактор ни трябва още, тогава ще има достатъчно ток и ще продаваме навън и в бъдеще. Произвеждаме двойно повече. България харчи 5000 мегавата, а произвежда малко под 10 000. В същото време от една Италия сме десет пъти по-скъпи. Енергийните загуби са големи. За 3 г. не успяхме да разберем каква е цената на “Белене”. Става въпрос за гигантска далавера още в юридическото подреждане на проекта. 9 млн. лв. е дало правителството за централата - имаше опасност коритата на този гьол да се сринат, защото беше пълен с вода и ги дадохме за укрепване, каза още премиерът и допълни, че още в сряда МС ще реши да се изгражда седми реактор в АЕЦ "Козлодуй".Борисов коментира и ситуацията в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Единствената солидарност на държавата бе да им даде на хората по 325 лв. Другият механизъм е да докараме Захариев там, да го бият с камъни и през това време да му източват сметкитеТой беше покровителстван от Иван Костов, който му е дал предприятията. Сега кредиторите трябва да се разберат, за да изведат предприятието на печалба. Аз приемам, че протестът е в подкрепа на кабинета срещу Валентин Захариев. Ако искат да проявяват гражданско неподчинение, да го правят пред дома му, призова премиерът, който нарече „измишльотина” думите на бизнесмена, че е спонсорирал ГЕРБ с 5000 лв.Борисов за пореден път потвърди, че забраната за пушене от 1 юни ще бъде тотална, без изключения и ще важи включително в нощните заведенията след 22 часа.

***

Премиерът: Само добрите кучета остават на улицатаДобричките кучета трябва да бъдат кастрирани и върнати на улицата да си изкарат живота, а агресивните да се евтанизират. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод нашумялия през последните дни случай с нахапания от песове в столичния кв. „Малинова долина” проф. Ботьо Тачков, който почина по-късно в болницата. Бог да прости проф. Ботьо Тачков. Прекалено либералното и толерантно отношение към животните и еколозите доведе дотук. Когато бях кмет, намалихме броя на бездомните животни на 9000, допълни Борисов, който преди време заяви, че евентуалното масово избиване на бездомни животни би коствало политическата кариера на който и да било европейски лидер.Междувременно стана ясно, че Перник ще кръсти улица на името на проф. Тачков в кв. „Варош”, където е отраснал.

Вяра - 2 стр.

БСП се съюзява с опозицията за изборите

Юлияна КОЛЧАКОВА

Социалистите търсят подкрепата на опозицията с цел провеждането на честни парламентарни избори. Това стана ясно по време на вчерашното посещение в Дупница на лидера на столетницата Сергей Станишев. „БСП протяга ръка на всички опозиционни партии и граждански структури, за да гарантираме съвместно честни избори. Това е фундаменталният принцип на начина, по който функционира българската държава", заяви Станишев. Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) даде висока оценка на постигнатото от червените в община Дупница на местните избори. Твърдението си аргументира с проведената „много тежка кампания, с полицейщина, купуване на гласове и незакаконни инструменти за спечелване на изборите" от страна на ГЕРБ. „На миналите избори се представихме силно, въпреки че срещу нас работеха дори и бивши председатели на общинската организация, които после подкрепяха ГЕРБ. БСП достойно имаме 8 общински съветници и силна и сплотена група", каза бившият премиер. Според него ГЕРБ ще оставят на следващото управление „една разрушена държава като институция, неработеща държава, опоскана хазна, с поне похарчени 4,5 милиарда от фискалния резерв и 4 млрд. нови дългове за българските граждани, неработеща икономика, която е близо до ну-

лата, пълна стагнация и изключителна бедност". На „Позитано" 20 смятат на предстоящия конгрес да представят „ясна алтернатива за възраждане на една демократична, правова държава под контрола на гражданите, в която институциите работят в обществен интерес", разбра се още на брифинга, даден от соцлидера. Станишев безрезервно подкрепи местната партийна организация. Че той ще бъде подкрепен, пък даде да се разбере депутатът Мая Манолова във връзка с предстоящия изборен конгрес на БСП и обиколките в страната на ек-спрезидента Георги Първанов. Временният председател на БСП в Дупница Станислав Павлов отказа да коментира за кого ще гласуват дупнишките социалисти на предстоящия конгрес.

Земя - 3 стр.

Стоичков: Първанов ще бие Станишев, както България победи Германия

В своя вече станал типичен стил легендата на българския футбол Христо Стоичков се отдаде на политически коментари в качеството си на гост на предаването „На четири очи" по Нова ТВ. По повод случващото се в БСП и двубоя между Сергей Станишев и Георги Първанов, Стоичков подчерта, че е безпартиен, но смята, че Първанов е по-подходящ за лидер на червените. „Трябва да знаеш откъде си тръгнал и кой ти е помогнал", коментира Христо Стоичков за поведението на лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев. „Първанов ще го бие, както ние бихме германците", подчерта Камата.

На въпрос за случващото се в СДС, Стоичков заяви, че след напускането на Надежда Михайлова, СДС буквално се е разпаднало. Благодарение на нейната външна политика се случиха много добри неща, но беше заклещена от два остри камъка, които не й позволяваха да се развива, заяви Стоичков, явно визирайки сините лидери Иван Костов и Петър Стоянов. Стоичков коментира и действията на Бойко Борисов, чиито добър приятел е. Според най-известния български футболист, Борисов успява с това, че „не се отказа и че слезе при народа".

News.bg

БСП – курс към "въоръжена" борба?

Развод със социаллиберализма и дясната социалдемокрация и връщане на БСП към автентичните леви ценности поиска през уикенда Янаки Стоилов от Лявото крило. Така на фона на лидерската битка за „Позитано" 20 най-после някой заговори за политики и идейни платформи.

Подобно завръщане към радикалния ляв реформизъм обаче ще има положителен ефект единствено върху все по-застаряващия и оредяващ твърд електорат на партията, който така или иначе неизменно гласува в червено. И по никакъв начин няма да спомогне тя да отлепи от обричащите я на пореден провал 15-16 процента и да се превърне в очите на широк кръг избиратели в истинска алтернатива на ГЕРБ.Появата на Стоилов в светлината на прожекторите обаче може да придаде свежа нотка на задаващия се конгрес на БСП. Всъщност, за перспективното в началото на промените протеже на стратега Лилов това не е първият опит да подмени дневния ред на социалистите, които преди всеки конгрес затъват в дебрите на организационни, уставни и други вътрешнопартийни дрязги, а дискусията по приоритетните политики, с които партията би излязла с ново лице на политическия пазар, остават на втори план.Но подобна позиция очевидно среща острата съпротива на основните играчи на „Позитано" 20. На НС на БСП ясно си пролича, че призива му да се преодолеят личните амбиции и груповите сметки в замяна на общите политически цели и действия, няма да бъде посрещнат с аплаузи. По-скоро с нож и бухалка. Защото независимо, че и в момента напред излиза „дуелът" Станишев-Първанов, за никой не е тайна, че в тази игра има и други активни участници - всеки със собствени интереси.И дори без да участват пряко в битката за титлата „социалист №1" и Румен Петков, и Румен Овчаров са доказали, че са отлични играчи зад сцената - всеки зад гърба на своя фаворит.

„Ние сме за открита, а не задкулисна политика, да стимулираме дискусията върху политика, а не партийни интриги", се призовава в обръщението на НС на БСП, чийто автор е Стоилов. Но сред членовете и симпатизантите на „столетницата" все повече се загнездва чувството, че вътрешните боричкания надделяват.Независимо че партия с такава дълга история - в която подобни сътресения не са непознати, едва ли ще стигне до разцепление, в електората й неизбежно се загнездва неприятното усещане, че на „Позитано" 20 забравят кой може и кой би поискал да ги върне във властта. БСП все повече се затваря в себе си и загърбва честния разговор с избирателите.

По-рано и Антон Кутев изрази мнението си за връщането към лявата идентичност. На фона на тези призиви обаче основните губещи са сегашният председател и неговият опонент, чиито проблеми именно с идентичността бяха предопределени от политическата конюнктура.

Защото Георги Първанов натрупа безспорни негативи в очите на левия избирател с активното си акуширане на „тройната коалиция" - така и неприета докрай от членовете и симпатизантите на БСП. Съвсем недобре посрещнати останаха и неговите отношения към едрия капитал. И още - опитът да сондира доколко е устойчиво и подлежащо на фрагментиране лявото пространство с мъртвородения проект АБВ.

Станишев също е на път да отбележи черна точка. Защото в предстоящия вот на недоверие към кабинета „Борисов" в пленарна зала, на „Коалиция за България" й остава един-единствен съюзник - „Атака". И ако президентът Първанов търсеше аргументи в своя полза в социал-либералните възгледи за раждането на триумвирата БСП-ДПС-НДСВ, то за коалиране с националистическата формация на Сидеров на сегашния лидер на партията ще му е трудно да намери оправдание.Последният Национален съвет показа несъстоятелността на твърдението, че БСП не е лидерска партия. Основната разлика между нея и ГЕРБ е, че докато Бойко Борисов сам конструира и сам ръководи партията си, то определен кръжец на „Позитано" 20 години седи зад гърба на лидера и му дърпа къде конците, къде ушите. И предконгресният въпрос днес е коя от двете клики ще надделее. Отново здравите сили или може би най-после здравият разум.Опитът на Янаки Стоилов да премести дискусията от личностите към политиките на БСП дава надежда. Защото в очите на избирателите борбата за преодоляване на бедността и експлоатацията, освобождаването на здравеопазването и образованието от комерсиализация, увеличаването на заетостта, свързването на икономическата с регионалната и демографска политика са реални ангажименти.Докато предрешеният вот на недоверие с неприемлив съюзник зад гърба си - поредният политически трик за привличане на внимание. Също и лидерското надговаряне в медиите, поддържано активно от верни клакьори. И ако партията успее да надрасне себе си в дните до конгреса, а след това - до следващите парламентарни избори (редовни или предсрочни) и извън популисткото говорене намери верния тон на диалог с избирателите, то това само би помогнало да се освободи от днес изглеждащото трайно второ място на политическата сцена.

Но както бе отбелязал проф. Андрей Пантев: „има партии, които поддържат изискано малцинство в парламента". И ако БСП се припознава в тази роля - въпрос без значение е кой е нейният лидер.Дума - 11 стр.

Разпад по учебник

Веселка Венкова

Домашният ни политически елит е в криза и това, уви, не е новина. Все по-ясно е обаче, че тя пълзи във всички посоки и като карцином поразява все повече и различни по своята идейна същност структури.

Доскоро се спореше циклична ли е политическата криза и дали е в състояние да разруши "системата", ако не бъде овладяна навреме. Все по-актуален обаче става въпросът има ли система изобщо и защо у нас не сработва принципно класическият ляво-десен модел. И няма точен отговор кой и по каква причина, освен икономическа, промени прохождащия демократичен политически модел и трайно тласна българския избирател в любимата му емоционална еуфория, далеч от трезвостта, логиката на нещата, нуждите на всекидневието и мисълта за бъдеще и просперитет. Кой остави будния нашенец да бъде успан, не в каноничния, а в битийния смисъл, и защо системната грешка е напът да разруши системата?

Всяка класическа криза е уникална и част от нейната същност е елементът на изненадата. У нас обаче и изненадата не е като у другите. Нима някой е изненадан от случващото се в най-голямата, най-стара и стабилна партия в България - БСП? Защо все по-трудно се превърта езикът, за да нарече битката за върха лидерска? Вчера неизненадващо четирима от младите надежди на десницата напуснаха с гръм Демократи за силна България. Така се казва политическата сила, която години наред обществото възприемаше като партията на Иван Костов. В мотивите си недоволните съобщиха, че лидерът отказал да "инвестира" повече в тях, и заявиха, че политиката не е задкулисно лабораторно занимание.

Със страшна сила над един друг партиен лидер виси заплахата от разпад на парламентарната му група поради несъгласие с водената от него политика. И там кризата е перманентна, и там гайлета-та са лидерски. Както впрочем и при управляващите в момента, които са една весела компания, поканена от Бойко Борисов в столицата, за да види как се прави "голямата политика" и как, ако иска да остане край масата, кликата трябва да е послушна и благодарна. Вече трето десетилетие в обществения живот у нас идеите, политиките, стратегиите и най-вече практиката убягват на "лаборантите". Оказаха се талантливи "химици", забравиха в името на какви идеали и каузи скачахме, гладувахме, гласувахме и се научихме да се мразим неистово. В тяхна полза!

Някои вчера нескрито се радваха от случващото се вдясно. Други отдавна доволно потриват ръце от разнобоя в левицата. Трети трескаво пресмятат какъв пай от депутатската баница може да им се падне, ако тези така, а другите - еди-как си, се провалят. Проваля се държавата, а ние пак сеир струваме! Как БСП да спечели парламентарните избори през 2013 г., ще говори днес в Пловдив Георги Първанов. Някой ще предложи ли как да спечелят българите?Медиапул

Маргарита Попова все още не е помилвала никого

Вицепрезидентът Маргарита Попова все още не е помилвала нито един осъден. Тя съобщи в понеделник, че само през последния месец Комисията по помилване към президентството е разгледала е разгледала 200 молби, като не е предложила нито една от тях да бъде уважена.

Най-много от разгледаните молби са на осъдени за кражби - 46, на осъдени за убийство - 40, за грабежи - 30, за грабеж, придружен с убийство или с опит за убийство – 17.В комисията са се натрупали общо 583 молби за помилване, като 274 от тях са заварени от мандата на президентската двойка Първанов- Марин. Документите, необходими за взимане на решение, се събират средно за 3 седмици."Помилването като институт не замества съдебната система, вицепрезидентът не е съдебна инстанция. Помилването не коригира съдебната практика. То не замества дейността на прокуратурата. Помилването не замества дейността на администрацията на местата за лишаване от свобода. Това са четирите основни постулата, които ни ръководят в нашата дейност”, заяви вицепрезидентът.Маргарита Попова вече даде заявка, че рядко ще използва възможността за помилване, и ще се съобразява с мнението на експертите.

Попова съобщи още, че комисията по помилването вече е създала регистър на гражданите, които депозират молби за помилване, а ще има и библиотека, в която да се пазят по-сложните казуси.Председателят на Комисията по помилванията Ива Пушкарова каза от своя страна, че се полагат усилия да се стандартизира работата и да се усъвършенстват процедурите по разглеждане на молбите. Така комисията е успяла да съкрати срока за произнасяне по отделните молби от три месеца на един."Внимаваме помилването да не компрометира хуманността, която държавата дължи и на пострадалите лица. В една работеща правна система помилването е рядкост. Стремим се да не ревизираме присъдите на съдебната власт. Внимаваме помилването да не води до омаловажаване на извършеното. Помилването не може да поощрява дейности на укриване на осъдения", коментира Пушкарова.Тя посочи, че при разглеждането на молбите се преценяват заедно различни фактори – здравословно състояние, семейно положение, риск от рецидив и др.Попова отбеляза обаче, че има обстоятелства, които могат да надделеят, като например влошено здравословно състояние.

Въпросът с помилванията бе повдигнат след края на мандата на президентската двойка Първанов-Марин, които за десетте си години на "Дондуков" 2 отказваха публична информация по темата.За 10 години на "Дондуков" 2 бившият вицепрезидент Ангел Марин на своя отговорност е подписал укази за частично или пълно помилване за 49 души, въпреки мотивирания отказ на комисията по помилванията в президентството. Общо по време на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин са помилвани 529 души. От тях 232 случая са на осъдени за убийство.

Труд - 8 стр.

Петима напират за място в СЕМ

Държавният глава Росен Плевнелиев е събрал номинациите на поне петима мераклии за членове на Съвета за електронни медии (СЕМ), научи -ТРУД".

Днес предстои кандидатурите да минат през „вътрешна комисия" от експерти в президентството, която да отсее най-подходящите имена. Шортлистата ще бъде предложена на държавния глава и от нея той ще трябва да избере своя представител в СЕМ.

Новият медиен надзорник трябва да влезе в състава на петчленния регулаторен орган на мястото на Георги Стоименов, чийто мандат изтича на 17 април. Той беше назначен в СЕМ от президента (2002 -2012 г.) Георги Първанов.

Изборът на нов член на медийния съвет ще бъде първото назначение на президента Плевнелиев в държавен регулатор.

До 2014 г. в състава на СЕМ трябва да остане друг надзорник от президентската квота, назначен от Първанов - Анюта Асенова.

Освен смяната на Стоименов предстои и друга рокада сред медийните надзорници. През юни - с три месеца закъснение, ще се тегли жребий дали съвета да напуснат председателят му доц. Георги Лозанов или неговата колежка София Владимирова, които бяха назначени от квотата на Народното събрание на 1 април 2010 r.Frognews.bg - Новини

Дайте думата на Трактора. The end

Трактора отново заема пози на важна личност и се изказва дълбокомислено. Този път не за банковите лихви, а за делото „Наглите”. Пред екип на предаването „Разследване” на Нова телевизия, в костюм и с вратовръзка, на фона на националното знаме и това на ЕС, той заяви, че акцията по залавяне на „Наглите” била пълен провал.

Действаше се прибързано, без нужната подготовка, което ме навежда на мисълта, че някой е искал организаторът, „мозъкът” на групата да остане неразкрит. Това заяви важната персона Алексей Петров. И веднага допълни, че той още тогава, през 2009 г., имал нестандартни идеи и решения, чрез които да бъдат „заковани” „Наглите”, но никой не го послушал. Петров дори разкри пазена досега тайна, че начертал план, как да се даде откупа за съпругата на Ангел Бончев, която бе отвлечена по време на мероприятие за освобождаването на самия Бончев. Петров каза още, че е разговарял многократно с бащата на една от жертвите на „Наглите”, което му дало данни да състави гениален план. Уви, МВР не оценило усилията и мозъчните му напъни.

Неизкушеният от темата за организираната престъпност зрител може и да се е плеснал по челото: „Брей какъв интелект е имало в ДАНС, а тъпанарите от МВР не му обърнали внимание”. На такава първосигнална реакция разчита Алексей Петров. Все му се струва, че е толкова умен, че всички останали трябва да му се възхищават и да го почитат като гуру. Трактора греши, такива наивни зрители, слушатели и читатели отдавна няма. От времето, когато е бил в милиционерското училище в Пазарджик. Но очевидно няма кой да му каже. А и егото му не му позволява да види нещата такива, каквито са, защото ги пречупва през призмата на личните му комплекси и манията за величие.Ако Петров, бидейки неформален шеф в ДАНС, е искал да направи нещо по въпроса с „Наглите”, е имал пълна възможност, защото е разполагал с всички механизми и лостове на тайните служби. Отвличанията са от 2007 година и той е разполагал с цели две години да ги залови. Но не го е направил.

Както не е направил нищо за да бъдат разкрити и „Килърите”, извършили поредица от убийства, изнудвания, рекет и пр. Не е разкрил и корупция по високите етажи на властта, нито големи престъпни групи, нито заговори, терористични клетки и пр. Всичките му обяснения днес се свеждат до това, че имал намерения, идеи и дори бил написал доклад. Този доклад се рекламираше от вестника му известно време, но след това и подопечните му журналисти спряха да го пробутват в публичното пространство, защото се разбра, че става въпрос за поредната димка. Петров не е разкрил също кой постави взрива в колата на Цветелина Бориславова, нито кой стреля по него пред басейна „Спартак”, нито кой разпорежда убийства и побоища на журналисти и бизнесмени, въпреки намеците, че знаел много по тези мръсни поръчки. Повтаря обаче мантрата, че за всичко са виновни Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Те пък спряха да му обръщат внимание и май накърниха себелючието му. Каква наранима душа...Истината е много проста: Петров няма и не е имал капацитет да ръководи и разкрива подобни деяния. Несъмнено е научил доста неща през годините при „баретите” и други структури на МВР, но те явно са му служили за всичко друго, но не и за борба с мафията. Освен това Трактора е бил и твърде зает с личния си бизнес, консултантски и всякакъв друг, с научното си развитие, преподавателска кариера, спортни занимания, организационни въпроси и пр. и не му е оставало време да бори престъпността. Улисан в градене на светлото си бъдеще накрая се оказа подсъдим и главен обвиняем по делото „Октопод”. Простъпките му са описани във внушителен и ужасяващ по съдържание обвинителен акт, а материалите са събрани в 200 тома. Опита се да лавира като се кандидатира за президент, но претърпя предизвестена катастрофа. Опитите му да се представя за политическа жертва също вече не впечатляват никого извън тесния кръг от подмазвачи край него. Забавни са и напъните му да измисля нови и нови политически формации, чрез които да се окаже в заветната зона на имунитета.Вече е очевидно, че някогашните му покровители са му обърнали гръб. Ако той не го съзнава, значи е много зле. Щяха ли да го оставят „бащите” му, ако още им бе нужен, да се пържи в съдебната зала? Едва ли. Направиха го, защото освен ненужен, вече е и опасен, може би с нещата, които знае за тях. Въпросът е дали ще ги каже открито или ще се опита да сключва някакви сделки. Може би не е далеч времето, когато тези негови връзки и покровители ще излязат „на светло”. Например отношенията му с доскорошния президент Георги Първанов, с политици от тройната коалиция, както и с хора от десните партии.Животът обаче се развива по друг начин. В напреднала фаза са знакови дела като „Килърите”, „Наглите” и „Октопод”. Трябва да си пациент на „Св. Наум”, за да не виждаш нишките, които свързват тези три групи, всявали страх у българското общество години наред. Тяхното съществуване е било възможно единствено с подкрепа на хора от службите и политиката. Тази подкрепа обаче вече не съществува или поне не е такава, каквато е била. Последно рамо им дават хора от правораздавателната система. Заплашват се също свидетели и жертви, за да си оттеглят показанията. Водопад от помия, компромати и лъжи се изсипват срещу всички, които са съпричастни към разкриването на техните престъпления. Атакуват се банки, финансисти, институции. Води се медийна и задкулисна война, предлагат се сделки, изопачават се факти, тиражират се абсолютни лъжи и манипулации. Което показва, че „Октоподът” е ранен и се съпротивлява с целия наличен ресурс. Тази война ще е трудна и сигурно ще паднат още жертви. Но обществото трябва да я доведе докрай, за да е ясно, че България няма нужда от мафия и мафиотизирани политици, а от нормално европейско развитие. В тази връзка е полезно медиите още по-често, ако това въобще е възможно, да дават думата на Алексей Петров-Трактора и хората от неговото обкръжение. Колкото повече говорят, толкова по-ясно става за какво иде реч. Дайте им думата и те ще ни се покажат в целия си „блясък”. Всъщност това е тяхната присъда, най-тежката: да осъзнаем какво представляват.

Дайте им думата и те сами ще спуснат завесата, ще минат в миналото, ще обявят собствената си „смърт”. Дайте им думата...
Каталог: dobrev k.mbox -> att-1867
dobrev k.mbox -> На Дарин Вълев Мирчев София 1784, ж к."Младост-1", Полигона
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”
att-1867 -> Дума 14 стр. Неудобни истини Зад редовете на едно интервю с бившия президент Георги Първанов
att-1867 -> Медиапул Бойко Борисов: Бензинът "колкото струва, толкова е", но имаме залежи на газ ”това, което ни трябва”


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница