Тема: строителство, строителен контролстраница1/14
Дата23.07.2016
Размер1.96 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14
4 септември 2009 г.

ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:


В.168 часа 2

В.168 часа 6

В.168 часа 8

В.168 часа 8

В.168 часа 9

В.168 часа 9

В. Труд 14

В.24 часа 28

В. Монитор 44

В. Монитор 45

В. Монитор 46

В. Монитор 46

В. Монитор 47

В. Монитор 47

В. Монитор 48

В. Монитор 50

В. Монитор 51

В. Монитор 51

В. Монитор 52

В. Монитор 53

В.Стандарт 54

В.Стандарт 55

В.Стандарт 55

В.Стандарт 56

В.Стандарт 56

В. Стандарт 57

В. Стандарт 57

В. Стандарт 57

В. Стандарт 58

В. Стандарт 58

В. Стандарт 58

В. Стандарт 59

В. Стандарт 61

В. Стандарт 62

В. Стандарт 62

В. Стандарт 64

В. Стандарт 65

В. Стандарт 65

В.Класа 66

В.Класа 66

В.Класа 67

В.Класа 67

В.Класа 68

В.Класа 68

В.Класа 69

В.Класа 69

В. Класа 70

В. Политика 70

В. Политика 71

В.Политика 72

В.Политика 72

В.Политика 73

В.Политика 73

В.Политика 74

В.Политика 74

В. Политика 76

В. Политика 77

В. Политика 79

В. Политика 81

В. Политика 82

В. Пари 83

В. Пари 83

В. Пари 84

В. Пари 85

В. Дума 86

В. Дума 87

В. Дума 88

В. Българска армия 90

В. Българска армия 91

В. Сега 93

В. Сега 94

В. Сега 94

В. Сега 95

В. Новинар 95

В. Новинар 95

В. Новинар 96

В. Новинар 96

В. Новинар 96

В. Дневник 99

В. Дневник 99

В. Дневник 100

В. Дневник 101

В. Земя 103

В. Земя 103
04-10.09.2009 г., с. 6-7
Крива круша стана частно село на скандалната фамилия
Батко си построи имение с езеро
ШИКОЗНО имение, малко по-голямо от градинката пред Народния театър, си построи Баткото от пътния фонд Веселин Георгиев.

В имота няма шадраван както пред театъра, но за сметка на това има красиво оформено изкуствено езеро във формата на бъбрек.

„Това е последната мода при супербогаташите - да си правят езера в къщите. Струва скъпо, но е престижно" - коментира водното бижу човек от строителния бранш.

Имението е в новозагорското село Крива круша, което Веселин Георгиев и жена му Нина са изкупили изцяло. На мястото на просторната къща на Батко навремето е било селското училище.

Него вече го няма. То е съборено, за да може бившият шеф на пътния фонд да построи малкия си замък.

Имотът с резиденцията сее проснал на 18 декара

само с два по-малко от парка „Врана". Придобит е през 2005 г. От кметството в Нова Загора заявиха, че го продали на търг „мъничко над началната цена от 11 хил. лева". Не пожелаха да уточнят колко е това „мъничко".

Батко и жена му Нина Георгиева са изкупили още 523 декара ниви в Крива круша за символичните 22 хил. лева. Квадрат земя в полите на Средна гора им е излязъл не повече от 42 стотинки, показват документите.

Имението, в което е малкият замък, демонстрирановобогаташки лукс

на върха на Крива круша. Оттук има прекрасна панорама към недостроената магистрала „Тракия". Ау-тобанът ще минава удобно само на 20-ина километра от двора на Батко. Като шеф на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" той изсипа 120 млн. лева във фирмите на двамата си братя. Заради далаверите Брюксел резна достъпа до 1,6 милиарда евро по оперативна програма „Транспорт".

Явно това не се е отразило по никакъв начин на благополучието на Батко, който от имението спокойно ще може да наблюдава магистралата. Твърди се, че от нея е спечелил повечето от парите си. Делото срещу него очевидно не го притеснява. Докато го съдят, е успял да си построи прекрасно имение.

Яка стена го дели

от селската мизерия и не позволява на любопитни да се наслаждават на разкоша. „В дувара има повече тухли, отколкото във всички къщи в селото" - възкликват местни жители. Елегантната резиденция не прилича на селска прогимназия, а е изпипана с вкус и внимание към най-малкия детайл.

На верандата в летните жеги са изнесени скъпарски кресла. Лъха на чист планински въздух и здравословен живот. Вече има малка екосистема от

гора и овошки

Батко е боднал и няколко корена домати за прясна салата. Селската река е отбита и вече е понапълнила изкуственото езеро. Скоро Батко ще може да пусне лодки и лебеди, докато се разхожда по красивите алеи в окосената трева или пуши пура и пийва уиски край шикозната стена, опасала имота. На другия край на селото е

имението на другия Братко -Бойко Георгиев. Ранчото отстъпва по грандиозност на Батковото, но също е огромно и направено с вкус. Наоколо има достатъчно празна земя, така че след време и това имение може да има езеро или поне фонтан. В момента майстори довършват оградата на Братко. Работи се с най-скъпите родопски ти-кли, които блестят на слънцето като златни.

В китната гледка от именията на Батко -и Братко не се вписват единствено вехтите селски къщурки, но нищо не пречи и те да бъдатизравнени със земята

Като истински помешчик Батко и съпругата му Нина Георгиева предвидливо са

изкупили повечето имоти в Крива круша. Не са подминали и двора на ТКЗС-то. Прибрали са 11,5 декара, включително телчарници и складовете за 7500 лв.

Местни хора си спомнят, че преди три години, когато Батко и жена мупазарували с размах

дясна ръка в сделките им бил Петър Атанасов. Той е съдружник на Нина Георгиева във фирмата „Агро-партнерс" ООД. В Нова Загора го наричат „Петърчо” и обясняват, че навремето бил „старшинка от милицията". Хора от Крива круша, пожелали анонимност, твърдят, че „Петърчо" издирвал наследниците на земи и ги притискал да продават на

безценица. Допълват Още, че от години се занимавал и с лихварство.

Давал заеми

на закъсали от целия район.

Кметският наместник на селото Д. Генчев не пожела да разкаже как кметува в частното село на скандалния бивш шеф на пътния фонд.

„С Журналисти щ разговарям!" - отсече той, след като разбра за какво става дума.

Нина Георгиева, на чието име се водят имотите, не вдигна телефона си, не отговори и на поканата за разговор със „168 часа". Паметливи припомниха, че Крива круша е изкупена половин година след като Веселин Георгиев става шеф на

затвор. Сключва десет договора между фонд „Републиканска пьтна инфраструктура" и фирмите „Биндер" АД, „Йнмат" ООД и гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти", които са на братята му Бойко и Емил. Дава им 120 млн. лева, а братята не подават декларация за свързани лица. Благодарение на тези братски услуги са прекратени междинните плащания на евросредства от Кохезионний фонд. В началото на 2008 година Европейската комисия спря достъпа до милионите евро, отпуснати по програма ИСПА - магистрала „Люлин" и „Техническа помощ за пътни проекти".

Фонд „Републиканска пътна инфраструктура". След като гръмна скандалът с милионите, които дал на братята си под формата на поръчки за пътно строителство и поддържане, комисията „Кушлев" се похвали, че са изискани всички документи за имотите на фамилията в региона на Стара и Нова Загора. Досега проф. Кушлев не се е похвалил с нещо повече от това. Затова пък в Нова Загора разказват, че Батко наскороподарил джипове

на двамата си братя. Цитират и крилатата фраза на Веселин Георгиев, която изрекъл на семейното тържество: „Бог ни е отредил да бъдем богати!"


Портретна снимка на една колона - Орис: Бог ни е отредил да бъдем богати, казвал на братята си Веселин.
Снимка на две колони – Екстра:Порта от ковано желязо води към имението на Батко.
Снимка на седем колони – Произведено в България: Батко боднал няколко корена домати в част от 18-те декара ранчо.
Снимка на четири колони – Образцов дом: Братко Бойко направил уютна къщичка, в която ще върти чевермета.
Снимка на три колони – Родопски шик:Тиклите, с които е облицована оградата на имението на Братко Бойко, са най-скъпите със златист отблясък.


04-10.09.2009 г., с. 7
Престъпление и наказание
БАВНО и мъчително в Софийския градски съд се точи делото срещу бившия изпълнителен директор на „Републиканска пътна инфраструктура". Поредното заседание е на 17 септември.

Досега делото е отлагано няколко пъти заради заболявания на Батко, неговите адвокати и дори заради грешно изготвена експертиза. Съдът трябва да разпита рекордните 42-ма свидетели.

Според обвинението Батко като пътен директор от 24. 10.2006 г. до 28.11. 2007 г. извършва престъпление по служба, за което законът предвижда от една до осем години

затвор. Сключва десет договора между фонд „Републиканска пьтна инфраструктура" и фирмите „Биндер" АД, „Инмат" ООД и гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти", които са на братята му Бойко и Емил. Дава им 120 млн. лева, а братята не подават декларация за свързани лица. Благодарение на тези братски услуги са прекратени междинните плащания на евросредства от Кохезионния фонд. В началото на 2008 година Европейската комисия спря достъпа до милионите евро, отпуснати по програма ИСПА - магистрала „Люлин" и „Техническа помощ за пътни проекти".
04-10.09.2009 г., с. 7
ПЪТ КЪМ ВИСШЕТО ОБЩЕСТВО
ВЕСЕЛИН Георгиев и неговите братя Бойко и Емил са родени в Неделино.

Съпругата на Батко Нина Георгиева е от Нова Загора. Тя била касиерка в банката. Баща й Димо Минчев работил като шеф на личен състав в милицията в Нова Загора. „Когато през 1991 г. се роди дъщеря им Раяна, нямаха пари да си купят вестник" - припомнят си познати на семейството от Нова Загора.

Според тях кариерата на Батко се развива под крилото на бившия секретар на БКП в града Паскал Паскалев, който след промените е кадър на Мултигруп. Той лансира непознатия до този момент Веселин Георгиев пред Асен Гагаузов. Като министър на регионалното развитие той назначава през декември 2005 г. Батко за директор на фонд „Републиканска пътна инфраструктура". Заявява,че го назначава като „професионалист, а не като земляк". Преди това Веселин Георгиев е шеф на компания „Биндер" в Сливен - града на Гагаузов.
Малка портретна снимка – Асен Гагаузов


04-10.09.2009 г., с. 7
Абонирани за скъпи поръчки
ИМЕТО на Братко гръмва и в скандала около ремонта на прохода „Хаинбоаз". През 2006 г. консорциум между „Биндер" и „Пътни строежи Велико Търново" спечелват търга за ремонт на 22 780 м от северната страна на прохода.

Оказва се, че и търновската фирма не е случайна. Тя е собственост на бизнесмена Григор Иванов, приятел на Батко.

Консорциумът предлага най-високата оферта от 19 399 000 евро и въпреки това печели. Договорът е подписан от Веселин Георгиев. „Биндер" триумфира с цена от 850 хил. евро на километър. Запознати казват, че това е рекорд във всички търгове по европрограмата „Транзитни пътища IV".

Високата цена е обяснена със сложното трасе. То се виело през планински масив и тунели. Въпреки многото пари, гаранционният срок на пътя е колкото за тостер - една година.

Ремонтът продължава три години, но се оказва, че не са узаконени проектите за третата лента. Решават да я правят, докато тече ремонтът. При това положение тя е незаконно строителство. Това става ясно, след като ремонтът е приключил. Преди седмица Хаинбоаз най-сетне е пуснат. Първо се явяват съобщения, че движението ще е само по две ленти. След това решават да пуснат и третата, за да не се бавят тировете. Ремонтът излиза 50 млн. лв. без ДДС. Третата лента вдига сумата с 12 млн. лева.


04-10.09.2009 г., с. 10-11
Депутат от ГЕРБ изкупи Ботевград
Купувачи на о6щински имоти продали части от тях на кметския син на 10 пъти

по-ниски цени
от ТЕОДОР НАСКОВ и ВЕРОНИКА ЛАЗАРОВА
ДЕСЕТКИ изгодни сделки с парцели в регулация в Ботевград през последните 2 години е сключил депутатът от ГЕРБ и син на местния градоначалник Георги Георгиев - Даниел, установи проверка на „168 часа".
Човекът на Бойко Борисов е купувал части от имоти, които няколко дни преди това са продадени с подписа на баща му от общината.

При повечето от сделките Даниел Георгиев е плащал десетки пъти по-ниски цени за квадратен метър както от пазарните в този период, така и от тези, на които са пазарували от общината предишните собственици, показват документите от Имотния регистър. Част от хората, участвали в покуп-ко-продажбите, са близки до него, ГЕРБ или до баща му Георги Георгиев, твърдят запознати. Имотите са вкарани в регулация още през 1984 г. и саподготвени за строеж

на жилищни и административни сгради. „Нямах никаква представа', че парцелите преди това са били собственост на общината. Имотите са купени от физически лица. Представени са всички необходими документи и съм платил това, което са поискали собствениците. Няма нищо незаконно човек да инвестира свободните си средства в недвижимо имущество. Идеята ми беше върху терените да си построя няколко магазинчета за лично ползване. Един, от които рибарски", обясни пред „168 часа" Даниел Георгиев. Кметът на Ботегвградотказа да коментира

сделките на сина си.

„Не е моя работа да знам с какво се занимава синът ми. Той е голям човек и моЖе да си прави каквото поиска. Това са пълни глупости", лаконичен беше Георгиев.

Депутати от избирателния район на гербера са на друго мнение. „В Ботевград всичко е възможно. Там нещата не стават случайно. Имам удоволствието да познавам кмета на Ботевград от 10 г. и нищо свързано снего не може да ме изненада

- коментира червеният народен избраник Кирил Добрев.

Сделките на кметския син и сегашен депутат от ГЕРБ стартират в средата на 2007 г. На 30 юли 2007 г. бизнес дамата Мария Дошолова купува парцел с площ 976 кв. м на търг от общината за 58 560 лв. По това време според брокери цената на имотите в регулация в района вървят около 80 лв. на квадратен метър. Простата сметка показва, че До-

шолова плаща на общината 60 лв, В града коментират, че по-изгодната цена има връзка с факта, че дъщеря й Даниела Дойчева е приближена до кмета Георгиев. Дойчева е общински съветник от Коалиция „Бъдеще за Ботевградска община", чиято листа на последните местни избори е водена от настоящия градоначалник. Два дни след като купува имота, Мария Дошолова продава 100 кв. м от него на кметския син Даниел. Цената за квадратен метър е 7 лв., което е10 пъти по-евтино

от платената на общината. В същия период с общински терен в атрактивната югоизточна част на Ботевград се сдобиват и Иван Пешев, и Иван Маринов. Двамата купуват 1190 кв. м за 59 500 лв., или по 50 лв. на кв. метър. Месец и половина по-късно Пешев и Маринов също продават 100 кв. м от имота на Даниел Георгиев за 10 лв. на квадратен метър, което е 5 пъти по-евтино. През 2007 година кметскиятнаследник

става собственик на още 100 кв. метра от друг парцел, купен от общината. Новият собственик Васил Киров плаща по 35 лв. за квадратен метър за терен в регулация с площ 1310 кв. м. Седмица по-късно той продава част от него на кметския син за 5 пъти по-ниска цена.

С имоти в Ботевград се сдобива и младият местен бизнесмен Данчо Тодоров. 29-годишният мъж купува първия си общински имот през ноември 2005 г. Тере-

нът- в регулация е с площ 1230 кв. м. През април 2006 г. следва нова сделка с общината. Срещу 53 070 лв. Тодоров става собственик на имот от 2122 кв. м в парка на болницата. Теренът представлява извадена от актива на местното здравно заведение гора. 3 години по-късно купеният от Тодоров за 25 лв. на квадрат имот вече се продава за 150 лв.

Междувременно през 2008 г. той продава на бъдещия депутат от ГЕРБ 100 кв. м от терена за 450 лв. или

по 4,5 лв. на кв. метър

и над 5 пъти по-евтино, отколкото е закупен.

„Имотът е с лице към улицата 35 м. Вкаран е в регулация, има всички необходими документи за строеЖ на Жилищни или офис сгра-

да с РЗП 4500 кв. м и височина 15 м. Цената е супериз-годна. В съседните терени се продава друг имот по 200 лв. за квадрат, без никакви документи", обясняват по телефона продавачите наапетитния терен

Сделките на Данчо Тодоров с община Ботевград продължават и през 2008 г. На 24 януари бизнесменът става собственик на имот от 1003 кв. м, а 5 дни по-късно продава 100 кв. м от него на сегашния депутат от ГЕРБ Даниел Георгиев за 700 лв.

Това не са единствените парчета от изгодни имоти, с които се сдобива човекът на Бойко Борисов в Ботевград- През лятото на 2008 г. 54-годишният Милчо Илчев купува от общинат парцел с площ 960 кв.м за 74 892 лв.Ден по-късно той и ъпругата Анелия продават 100 кв. м от купените от общината за 78 лв. на квадрат на Даниел Георгиев за 6,50 лв. на кв. метър. Изчисленията показват, че депутатът е платил 12 пъти по-ниска цена. Веригата Илчев-Георгиев се задейства при, още една сделка. На 19 декември 2008 г. Милчо продава на загуба имота с площ 1125 кв. м, придобит от общината за 73 140 лв. Кметският син и още трима души

купуват половината

от него за 3867 лв., което е 10 пъти по-евтино. Два месеца по-късно Даниел Георгиев взема отделно още 30 кв. м от същия терен за 300 лв. Следват още няколко подобни сделки През март 2008 г. Благовест Блаюев брои близо 120 хил. лв. за два имота от близо 2 дка в югоизточната част на Ботевград. Две седмици по-късно Благоев продава на Даниел Георгиев по една десета от тях за 1300 лв.- отново близо 10 пъти по-малко.

По това време с терен от 980 кв. м за 58 824 лв.

в същия район

се сдобива и собственикът на агенция за недвижими имоти Ивайло Иванов. Ден след сделката той продава на кметския син една пета от терена за 1300 лв. - близо десет пъти по-малко от сумата за кв. м, на която го е купил. Същия ден брокерът се разделя и с останалата площ от 780 кв. м. Купувач е Данчо Тодоров. Местният бизнесмен плаща за имота 5000 лв. Така след двете сделки Ивайло Иванов си докарва загуба от над 50 хил. лв., продавайки терена 10 пъти по-евтино, отколкото

го е купил. На загуба търгува с имоти и Николай Иванов. 25-годишният мъжплаща на общината 103 010 лв. за парцел от близо 1,6 дка., което прави по 64,38 лв. на кв. м. На следващата седмица Иванов продава на депутата от ГЕРБ 100 кв. м. от терена за 700 лв. - цена, близо 10 пъти по-ниска от платената на общината.

До края на 2008 г. по същата схема Даниел Георгиев купува на десетки пъти по-ниски от пазарните цени части от ощеседем други

бивши общински имота. При средна стойност на квадратен метър от 120 лв. кметският син плаща 6400 лв. за общо 950 кв. м, което прави по 6,73 лв. за квадрат - или почти 20 пъти по-малко.


Портретна снимка на две колони - Собственик: Депутатът Даниел Георгиев се сдобил с части от десетки бивши общински имоти, докато баща му бил кмет.
Снимка на две колони – АПЕТИТНО: Един от имотите на Георгиев-младши е срещу парка на града.
Снимка на четири колони – Подарък: Шикозна вила с басейн в Новачене еполучил от баща си народният избраник.


04-10.09.2009 г., с. 11
Общински сделки за милиони
ПРЕЗ първия мандат на кмета Георги Георгиев от 2003 г. до 2007 г. са взети 261 решения за продажба на различни имоти, собственост на община Ботевград.

В тях са отразени над 1100 позиции. В 90 на сто от случаите предложенията за продажби са внасяни и мотивирани от градоначалника Георгиев, твърди общинският съветник архитект Димитър Маринов.

Терените, продадени в Ботевград, са на обща площ 1 722 796 кв.м. Близо 500 хил. кв. м от тях са в регулация. Според брокери през този период средната пазарна цена на земя в регулация е 80 лв. за кв. м , а извън регулация -15 лв. за кв. м. Ако се пресметне по пазарни цени - тези имоти се оценяват на сумата от 40-50 милиона лева, изчисляват общински съветници.

Някои терени в регулация в Ботевград са продавани на цени от 25 лв. за кв. м, а има случаи на продавани терени в Липница и Радотина по 10 ст. за квадратен метър.

Продадените и обявени за продажба сгради са с обща застроена площ 68 421 кв.м.

За същия период общината е построила училище, детска градина, църква, почивна база и др. с обща площ от 10 500 кв. м, което е почти седем пъти по-малко като площ, но на много по-висока цена.
04-10.09.2009 г., с. 11
Бивш координатор на йко в играта:
Такава ни беше уговорката
ДАНИЕЛ Георгиев не е единственият активист на ГЕРБ,който през последните две години прекупува общински терени, установи „168 часа".

По същата схема с такова имущество се сдобива, и бившият координатор на партията на Бойко Борисов в града Иван Начев. Преди да влезе в ГЕРБ, Начев е активист на „Новото време". На парламентарните избори през 2005 г. води листата на таралежите за София-област. Избран е за общински съветник на местните избори. На 17 октомври 2007 г. Начев се сдобива с 300 кв. м от парцела на Васил Киров с площ от 1310 кв. м, купен преди това от община

Ботевград. Част от същия терен притежава и съпартиецът му Даниел Георгиев. Това не е първата сделка, в която двамата участват. Същата година общинският съветник купува имот в регулация от 635 кв. м за 38 100 лв. Както и много от другите клиенти на общината ден no-късно Начев продава част от терена на кметския син Даниел Георгиев.

„Така ни беше уговорката далеч преди да купя парцела. С Даниел сме приятели от дълги години и решихме да инвестираме в строителството. Смятахме да построим кооперации и дори бяхме готови с плановете, но кризата ни изненада и сме замразили проекта", коментира пред „168 часа" Иван Начев.
04-10.09.2009 г., с. 11
Къща с басейн от татко
ОСВЕН парчета от бивши общински парцели в Ботевград депутатът от ГЕРБ разполага с луксозна вила в близкото село Новачене.

Масивната сграда е газифицирана, с лятна кухня, гаражи, басейн от 32 кв. м и беседка. От края на юли 2009 г. вилата официално става собственост на Даниел и сестра му Цветина. На негово име са прехвърлени два етажа с обща площ 187 кв. м, лятна кухня от 57 кв. м, гараж от 43 кв. м и двор от 1300кв. м.


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница