Тема: строителство, строителен контролстраница1/11
Дата22.07.2016
Размер1.53 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
28 март 2011 г.

ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:

В. Стандарт 2

В. Стандарт 3

В. Стандарт 3

В. Стандарт 3

В. Атака 4

В. Сега 6

В. Сега 6

В. Труд 10

В. Труд 10

В. Труд 10

В. Труд 11

В. Труд 12

В. Труд 12

В. Труд 13

В. Труд 13

В. Труд 14

В. Труд 14

В. Труд 16

В. Труд 16

В. Труд 17

В. Труд 17

В. Труд 18

В. Труд 18

В. Дневник 19

В. Дневник 19

В. Дневник 19

В. Дневник 19

В. Дневник 19

В. Дневник 20

В. Дневник 21

В. Дневник 22

В. Дневник 23

В. Дневник 24

В. Дневник 25

В. Дневник 25

В. Дневник 26

В. Земя 26

В. Земя 27

В.Класа 28

В.Пари 37

В.Монитор 50

В.Монитор 58

В.Монитор 63

В. Телеграф 64

В. Телеграф 65

В. Телеграф 65

В. Телеграф 66

В. Телеграф 66

В. Телеграф 66

В. Телеграф 67

В. Телеграф 68

В. Новинар 68

В. 24 часа 69

В. 24 часа 70

В. 24 часа 72

В. 24 часа 72

В. 24 часа 73

В. 24 часа 74

В. 24 часа 74

В. 24 часа 74

В. 24 часа 74

В. 24 часа 77

В. 24 часа 77

В. Дума 80

В. Дума 80

27.03.2011 г., с. 3
Белене” във фризера за 3 месеца
Без "Хемус" Варна остава провинция, каза премиерът
АЕЦ "Белене" отива във фризера за 3 месеца. "Надявам се до четвъртък да подпишем с руската страна документ за мораториум от 90 дни за изграждането на централа. Целта е в това време да изчистим всички технически, сеизмични и ценови въпроси за АЕЦ-а", съобщи във Варна премиерът Бойко Борисов вчера.

Генерала заяви, че още прави и всичко възможно магистрала "Хемус" да залегне в бюджета на ЕС за 2014 г. В Брюксел той водил разговори с шефа на ЕК Жозе Барозу, че изграждането на магистралата е "структурно важно за цяла Северна България". "Тя ще струва поне 2-3 милиарда евро и затова никой досега не е могъл да включи проекта в оперативната програма на ЕС. Не случайно навремето са строили магистралата до Ябланица и 10 километра от Варна до Шумен. Останалите участъци са тежки", посочи премиерът. Ако магистрала "Хемус" бъде включена в бюджета на ЕС за 2014 г., то 6 години след това тя ще бъде готова. "Но ако не влезе в оперативната програма, Варна ще остане провинция в сравнение с Бургас, Хасково и други градове, покрай които минават "Тракия" и "Марица" и в които ще се концентрират бизнесът и туризмът", категоричен бе Борисов. Той увери, че ще се направят проекти, ще бъдат финансирани от бюджета и когато Брюксел каже "да", кабинетът ще бъде готов.Кръстина Маринова
Снимка на три колони – Премиерът Бойко Борисов пусна трасето на нови автобуси от Варна до близките курорти28.03.2011 г., с. 7
Тимуровци правят ремонти без пари
Наследници на Тимур и се появиха в Пазарджик и околните села. Доброволни бригади от безработни, наричащи себе си полу на шега от руската команда, обикалят по домовете и извършват различни дейности на принципа кой каквото даде. Безработни строители, водопроводчици, ел. техници и фаянсаджии надушват нуждите на обикновените пазарджиклии и жителите на околните села най-вече на централното тържище в Пазарджик. Оттам те се насочват към избраните обекти, въоръжени с инструменти. Възрастните хора са с предимство, а там командите изобщо не търсят пари. Има много самотни хора по къщите, които се нуждаят от саниране на покриви, поправка на чешмите и изолация. Някои от пенсионерите радушно допускат тимуровците, а ремонтът приключва със закътана от старците храна и домашна ракия. Има обаче и къщи на баровци, чиято нова мания е да си строят малки фурни за хляб, както и външни камини. Тези услуги се плащат по договаряне в зависимост от това колко са доволни стопаните.
Борислав Петров


28.03.2011 г., с. 8
Строим Белене само ако е безопасно
АЕЦ "Белене" ще бъде изградена само ако се спазват всички критерии за безопасност. До края на годината в Европа ще бъдат определени нови правила за ядрената сигурност, които се наложиха се случилото се в Япония. Това обяви икономическият министър Трайчо Трайков по Нова телевизия. Преди изграждането на централата трябва да са изпълнени всички критерии за безопасност. След това по важност идва и цената на "Белене", която също има икономическа стойност. Япония повлия на това как светът гледа на ядрената сигурност и никой проект не може и не бива да прави изключение, подчерта министърът. Ще се стремим към покриване на най-високите стандарти. Нужно е и да бъде постигнат консенсус в обществото заради мащаба на тази инвестиция. Разликата в цената от 1 млрд. евро не са джобни пари - за толкова общо България продаде трите си ЕРП-та, "Лукойл" и "БТК". След края на дебата по безопасността ще се обсъди и цената. Разочарован съм, че за близо 2 г. партньорите не са направили отстъпки. С какво право искат ние да направим следващата стъпка, попита той. Държавата не е обещавала нищо срещу мораториума за горивата, категоричен бе той. Токът за потребителите наистина поскъпва заради неизпълнени ангажименти на инвеститорите да заработят мощностите на "Марица-изток 1". Справедливостта обаче ще бъде възстановена, на инвеститорите ще бъде наложена санкция от 30 000 евро, а надплатената сума за тока, който не е купен, ще бъде отчетена, обясни Трайков.


28.03.2011 г., с. 9
От 2014-а
Европа спира парите за пътища
Правят класация на страните от ЕС според икономически показатели
Европейските пари за пътища вероятно ще останат в историята. Очаква се оперативната програма "Регионално развитие", по която в момента се отпускат субсидии за изграждане на инфраструктура, да бъде премахната от 2014 г. Предложението се обсъжда от лидерите на страните от Евросъюза, като най-вероятно в периода след 2013 до 2020 г. парите ще се насочат към иновации, коментираха източници на "Стандарт". Според тях основната причина е, че повечето страни членки вече са усвоили достатъчно средства по програмата за пътна, газова и др. инфраструктура, подобряване конкурентоспособността на градовете и градските си територии, туризъм и др. Така за тях ще е по-полезно да пренасочат тази сума към друга сфера, която е по-слабо застъпена от европейските средства. Ако се приеме обаче тази идея, България ще бъде силно ощетена, тъй като ние нямаме достатъчно добра инфраструктура, да не говорим за иновации, обясниха депутати. В същото време стана ясно, че се обмисля и въвеждането на рейтинги за страните от ЕС по икономически показатели. Те ще са на принципа на изготвяните от специализираните агенции кредитни рейтинги, но ще се базират изцяло на икономически критерии. Още не са уточнени конкретните показатели, по които ще се оценяват страните членки, но се очаква с т. нар. Регламент за икономическите дисбаланси да се следят отклоненията при инфлацията, ръста на икономиката и бедността сред населението. Българската страна обаче ще предложи да се въведат различни стойности на показателите, включени в регламента, за развитите и догонващите страни в ЕС. Освен това страната ни ще настоява резултатите да се огласяват след много задълбочен анализ. Тези рейтинги до голяма степен ще са по-важни и от кредитните, тъй като ще са отражение на цялостната икономическа ситуация в дадена страна. Именно затова прибързаното публикуване на резултати може да доведе до отлив на инвеститори и сериозни последици за всяка държава в ЕС, особено по-бедните като България. Оказва се, че от ЕС лансират идеята за единни ставки в страните членки, тъй като страни като България често могат да се окажат по-привлекателни за инвеститорите заради ниските си данъци и евтината работна ръка.

Катерина Иванова


28.03.2011 г., с. 4-5
Скандален кмет довел община Дряново до фалит
До 5 години затвор грозят градоначалника
Кметът на Дряново Иван Николов ощетил общината с милиони левове посредством манипулация на обществени поръчки, алармира за "Атака" Апостол Матев, председател на общинския сбор на националистите. Срещу градоначалника вече са образувани редица прокурорски преписки и предстои властите да му повдигнат обвинения. Той трябва да възстанови на държавния бюджет 197 220,47 лева, след като ревизия на Агенцията за държавна финансова инспекция е установила нарушения при усвояване на средства за ремонта на общинската пътна мрежа.

Николов получил целева субсидия в размер на 220 500 лв. за изграждане и ремонт на пет междуселски пътища, но действително изразходил от тях едва 23 279, 53 лв., като за разликата от 197 220,47 лв. в Община Дряново няма строително-инженерни и отчетни счетоводни документи, доказващи целевото изразходване, сочи експертният анализ. Съставен е акт за начет срещу специалиста инженер Пламен Пенчев, осъществил инвеститорски контрол, солидарно с "ДИМАС" АД, фирмата - изпълнител по договор за ремонтни работи на участъци от общинска пътна мрежа. Самият Пенчев обаче посочва, че изпълнените строително-ремонтни работи не са самоволно дирижирани от него, а са ставали по заповед на кмета Николов. За случая вече е информирана и Окръжна прокуратура - Габрово.

Своеволията на самозабравилия се кмет достигат до там, че той предлага пред общинските съветници в града да гласуват финансов отчет за 2009г., в който се посочват неща, които не са изпълнени. Това разкри пред в."Атака" Ангел Димитров, председател на Общинския съвет - Дряново. Съветниците отхвърлили предложението на кмета и изпратили сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция, откъдето потвърдили нередностите в обществената поръчка. Действията на Николов обаче могат да доведат до сериозни последствия, тъй като според чл. 254а т.2 от Наказателния кодекс, ако длъжностно лице се разпореди с бюджетни средства не по предназначението им и в следствие на това са настъпили вредни последици за държавата и общината, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

Градоначалникът, който е лекар по професия, не се притеснил да сложи ръка и върху болницата в града, в следствие на което тя е доведена до фалит. През месец юли 2010г. болницата е изтеглила кредит от 200 хил. лв., обезпечени със земята на медицинското заведение и сградата на АГ отделението, за да погаси частично задълженията си, които са близо 500 хил. лв.

Въпреки уверенията на кмета, че по този начин болницата ще бъде реформирана, тя не е включена в списъка на 11-те общински болници, които с решение на Министерски съвет ще могат да кандидатстват с проект за подобряване на материалната база и купуване на апаратура по ОП "Регионално развитие". Така с приходи от 12 хил. лв. само за пет клинични пътеки за физиотерапия и рехабилитация, болницата не може да изплаща кредита и да се издържа, и върви към несъстоятелност.
Над милион потънал в общинска бензиностанция

Повече от милион лева загубила община Дряново от сделката на кмета Николов за продажба на общински терен, предназначен за бензиностанция, разказа председателят на общинския съвет в града Ангел Димитров. На 30 май 2008г. градоначалникът обявил конкурс за продажба на апетитния терен, според който фирмата купувач трябва да разполага с над 100 бензиностанции в страната и да извърши инвестиции за минимум 1 милион лева за една година. Незнайно как конкурсът се печели от фирма, която не отговаряла на нито един от посочените критерии. Само три дни по-късно въпросната офшорна фирма препродала имота на Лукойл България на 11 пъти по-висока цена (разлика повече от един милион лева), без да осъществи инвестиция и за един лев.

Общинските съветници в града изпратили няколко сигнала до прокуратурата, които обаче останали без последствие. Далаверата изглежда е била покрита и от Марийка Лалева от Агенцията за държавна финансова инспекция в Габрово, която установила, че няма нарушения по сделката.
Николов прибрал 200 000 лева от дом за стари хора
Кметът на Дряново Иван Николов се забъркал и в скандал с обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за дома за възрастни хора с психични разстройства в с. Радовци. Общински съветници в града сигнализирали за нередностите до Постоянната комисия за контрол на обществените поръчки, която установила редица нарушения във връзка със законодателството в областта на обществените поръчки.

На 9 октомври 2010г. общината сключва договор за доставка на храни за дома на стойност 480 хил. лева. За изпълнител на обществената поръчка за период от 3 години е определена фирмата ЕТ "Ники-75", която печели конкурса със сумата от 217 061 лв.

Постоянната комисия установява, че в 20 от представените 32 фактури, на чиято база се извършва разплащането на хранителните стоки, в графата "мярка" не е посочено нищо, което създава широка възможност за злоупотреба. Освен това изпълнителят е доставил на Дома стоки, които не присъстват в представената от ЕТ "Ники-75" оферта. Установена е и сериозна разлика в цените на стоките, предложени от изпълнителя, и тези, на които са доставяни хранителните продукти.

Далаверата засегнала дори и цената на хляба, който според офертата трябвало да струва 28 ст., а бил доставян на цена от 75 ст. Злоупотребата с цените достигнала колосални размери, като някои продукти били завишени с 368%.

Съмненията за злоупотреби се потвърждават и от съмнителното назначаване на близкия до кмета инженер Димитър Руев за председател на комисия за провеждане на обществена поръчка за доставка на хранителни стоки. За член на комисията е назначена и Галя Якимова, която впоследствие е провеждала контрол на цените на стоките.

Управителят на дома Марко Иванов измил ръцете си от далаверата, делегирайки правата за контрол на цените на материално отговорното лице.


Снимка на четири колони - Кметът Иван Николов ще трябва да върне на държавата 197 220,47.


28.03.2011 г., с. 5
МС прекрати два концесионни договора с „Титан чистота" ООД за плажове по Черноморието заради неплатени такси и неустойки, стана ясно след последното заседание на правителството. Двата договора са за централния плаж на Кранево и за плажа „Карадере" на Бяла. Регионалният министър Росен Плевнелиев посочва, че още от първия ден, в който са взели на концесия плажа на Кранево, „Титан чистота" не са плащали нито за концесионна такса, нито за няколкото неустойки, които са им начислени. Същото е положението и с другия плаж, само че там задължението е 240 хил. лв.


28.03.2011 г., с. 12-13
Къде пенсионните фондове инвестират парите ни?
Най-успешните компании са вложили милиони в акции на "Кока-кола", "Сименс", "Даймлер Крайслер", "Телеком Италия" и др., както и в някои проспериращи български фирми. Въпреки това реалната лихва на спестяванията за старини клони към нула
Цветелина Йорданова

Най-масовите пенсионни фондове - универсалните, са управлявали почти 3 млрд. лв. към края на 2010 г., сочат данните на Комисията за финансов надзор (КФН). Това са спестяванията за старини на три милиона българи, родени след 1959 г. и работещи в трета категория труд. Доколко тези хора ще получат прилични пенсии, зависи от много неща, сред които и от това как се управляват парите им. Защото близо половината от пенсията на днешните младежи един ден ще идва от лихвите, които са се натрупали върху техните пенсионни вноски в продължение на около 40 години. Затова, ако човек не е доволен от това как фондът управлява парите му, по-добре да го смени.

Доходността на универсалните частни фондове за периода 2002-2009 г. е средно 5.85%, става ясно от данните на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). Важно е обаче да се отбележи, че през тези 8 години спестяванията на хората за старини реално нито са се стопили, нито са се увеличили. По една проста причина - инфлацията за периода е средно 5.9%. Неслучайно, за да не стресне хората, Комисията за финансов надзор миналата година не посмя да обяви реалната доходност на фондовете - лихвата, от която е извадена инфлацията, и отложи публикацията чак за 2015 г. И без обобщените данни на надзора обаче е ясно, че реалната лихва върху спестяванията за пенсия на българина клони към нула

Истината е, че в първите години от работата си - от 2002 до 2004 г., пенсионните фондове отчитаха много добра доходност - 10-11% при средна инфлация около 4%. През 2005 и 2006 г. имаше известен спад докъм 7-8% при инфлация 6.5%. През 2007 г., когато в световен план се надуваха огромни финансови балони, доходността на родните фондове очаквано експлодира до 15-16%, но и инфлацията стигна рекордните 12.5%. През 2008 г. обаче на борсите настана тотален срив, който за пръв път доведе до отрицателна годишна доходност, и в резултат спестяванията на хората се стопиха с 20-25% при инфлация 7.8%. Възстановяването на доходността започна през 2009 г., когато се реализира средна лихва в размер на 8% при ценови индекс в размер на едва 0.6%. През 2010 г. положителната тенденция продължи, но с по-скромни темпове. Фондовете излязоха на плюс средно с около 5% при инфлация 4.5%.

Доходността на фондовете изцяло зависи от това как се управляват гонещите вече 3 млрд. лв. активи

По закон има сериозни ограничения къде могат да се инвестират пенсионните спестявания - целта е парите да отиват в по-малко рискови ценни книжа и в компании и държави с доказано висок кредитен рейтинг. Секторът отдавна настоява за повече свобода в това отношение, за да се осигури по-голяма доходност, но от друга страна, точно ограниченията спасиха спестяванията на хората от по-голям крах в кризата. Защото ако парите във фондовете се стопиха с 20-25%, то вложенията в акции на компаниите от родния борсов индекс SOFIX се изпариха на 60-70%.

Огромната част от парите на универсалните фондове - средно между 40 и 60%, отиват в по-нискорискови книжа - облигации, които носят по-малки печалби в добри години, но и по-малки загуби в лоши, става ясно от сравнение на портфейлите на 9-те универсални пенсионни фонда на пазара за 2009 г. В акции и дялове, които са по-рискови и съответно - по-печеливши и губещи, фондовете влагат между 3 и 30% от парите, поверени им от хората.

Всеки четвърти лев пък се държи в банка

Най-добра доходност през 2009 г. е постигнала най-дребната компания на пазара - "Бъдеще". Тя е умножила парите на бъдещите пенсионери със завидните 14.09%. Дружеството, което е наследник на ДЗИ, се държи от десетина компании с родни и чужди собственици, повечето от които имат интереси в недвижимите имоти. Универсалният фонд на дружеството през 2009 г. управлява едва 38 млн. лв., което е скромно на фона на огромните активи на големите играчи на пазара. Близо 29% от тези пари са отишли за облигации. В български ДЦК са вложени 3.2 млн. лв. В корпоративни облигации, търгувани на родната борса, са инвестирани 3.5 млн. лв. Те са отишли основно в курортното дружество "Св. Св. Константин и Елена", в строителната компания "Балканстрой", в пловдивския телекомуникационен оператор "Ай Ти Ди Нетуърк", в "Бросс холдинг", който е доставчик на продукти и технологии за химическата и фармакологичната промишленост и др. 3.9 млн. лв. са инвестирани в облигации на чужди компании - унгарската компания за добив и търговия с нефт и газ Hungarian Oil and Gas, в компанията за управление на имоти Dubai Holding Commercial Operations, а също и в македонски ДЦК. Вложенията на родната борса на фонда са в акции на част от традиционните блу чипове - "Оловно-цинков комплекс", "Каолин", "Юрий Гагарин", "Холдинг Пътища" и т. н. През 2010 г. обаче компанията не успя да повтори рекордната си доходност и застана в средата на класацията с лихва около +4.3%

Най-голям успех през 2009 г. бележи най-големият фонд на пазара

- "Доверие", който е успял да умножи огромните си активи - 802 млн. лв., с доходност от 9.05%. Около 38% от тези пари са вложени в облигации, става ясно от отчетите на компанията. Интересното е, че тя не е вложила нито лев в български ДЦК. За сметка на това 108 млн. лв. са отишли в държавни ценни книжа на Германия, Белгия и Дания, а още около 4% от активите - в Македония и Хърватия. Компанията е давала заеми и на общини - Дупница, Попово, Саксония, Букурещ и Варшава. Към 117 млн. лв. са отишли в корпоративни облигации, например в "Алианц Лизинг", компанията за производство на плодови и зеленчукови сокове "Флорина", в строителните дружества "България Платинум груп", "Артекс инженеринг" и др. В акции на компании на родната борса "Доверие" е инвестирала 46 млн. лв., например в "Софарма", в производителя на акумулатори "Монбат", в "К. К. Албена", в компанията за бои и лакове "Оргахим" и т. н. Повече пари - 53 млн. лв., са насочени към различни колективни инвестиционни схеми. Извън страната "Доверие" е насочила 38 млн. лв. за акции в комуникационния гигант "Сименс", в банките Банко Сантандер и "Креди Агрикол", в енергийните дружества "Роял дъч шел", "Ени спа", в производителя на питиета "Перно Ришар" и др.

В Топ 3 по доходност през 2009 г. попада и фондът на "Съгласие", който е успял да постигне 8.64% за една година. Компанията е сред големите на пазара и управлява в УПФ 259 млн. лв. Тя е част от икономическата империя "Химимпорт" и неслучайно много от инвестициите на фонда са в компании, свързани с холдинга - например "Зърнени храни", Параходство "Българско речно плаване", "Холдинг Варна", "Св. Св. Константин и Елена" и др. Близо 50% от активите на фонда - 127 млн. лв., са вложени по-консервативно - в облигации. Например 33 млн. лв. са отишли в български ДЦК и още 15 млн. лв. - на Румъния, Словения, Литва, в датската Данске банк и др. 30 млн. лв. пък са инвестирани в облигации на компании, търгувани на чужди борси - "Петрол", Хърватска банка за възстановяване и развитие, ОТП Банк, "Загребски холдинг" и т. н. Компанията е влагала в акции и дялове само в България. Сумата е 56 млн. лв. "Химимпорт" до неотдавна държеше още два от пенсионните фондове - "ЦКБ Сила" и "ЛУКойл Гарант", но в началото на м. г. второто дружество се вля в "ЦКБ Сила". През 2009 г. универсалният фонд на "ЦКБ Сила" е управлявал 96 млн. лв., но е предпоследен по доходност с постигнатите 7.02%. Повече от половината от парите са вложени в облигации - основно в ДЦК и в корпоративни облигации у нас и в чужбина. За акции и дялове на родната борса са отишли 12 млн. лв.

Вторият по големина фонд на родния пазар - "Алианц", с управляваните от него 467 млн. лв. е в дъното на класацията по доходност през 2009 г.

- едва 6.72%. 58% от парите са вложени в облигации - основно в първокласни германски ДЦК (147 млн. лв.). Корпоративните облигации също са били насочени предимно навън - 56 млн. лв. са инвестирани в компании като "Кока-кола", "Комерцбанк", "Рабобанк" и т. н. 38 млн. лв. пък са вложени в родни фирми, сред които "Аутобохемия", "Спектър нет", "TBI Кредит", "Евролийз ауто", "Енемона" и т. н. За колективни инвестиционни схеми навън "Алианц" е отделил 48 млн. лв., а за акции на родната борса - 22 млн. лв., вложени предимно в блу чиповете.

Другите два фонда, които са част от транснационални финансови групи, са ING и "ДСК Родина". Универсалният фонд на ING управлява 219 млн. лв. през 2009 г., но по доходност е на седмо място от общо девет - плюс 7.49%. По-големи суми фондът е инвестирал в ценни книжа на чужди държави и банки (52 млн. лв.) - Германия, Данске банк, "Кредитанщалт фюр Видерауфбау", в корпоративни облигации на дружества на чужди борси (38 млн. лв.) - Банк ъф Америка, "Даймлер Крайслер", "Голдмън Сакс", "Крафтфудс", "Метро", "Рабобанк", "Телеком Италия" и др. В акции на родната борса са вложени 16 млн. лв., в колективни инвестиционни схеми - 12 млн. лв.

"ДСК Родина", която е част от унгарската "ОТП груп", е пета по доходност през 2009 г. - плюс 7.93%. Фондът оперира със 195 млн. лв., от които 47 млн. лв. са в банкови депозити, 23 млн. лв. в облигации на родни компании, 21 млн. лв. - на чужди, 22 млн. лв. - в ценни книжа, издадени от Европейската инвестиционна банка, 8 млн. лв. - в акции на родната борса и т. н.

Пенсионният фонд на енергийния бос Христо Ковачки - "Топлина", е 6-и по доходност през 2009 г. - плюс 7.76%. Тогава фондът оперира с едва 15 млн. лв. За разлика от всички останали компании той инвестира близо 69% от активите в един от най-консервативните инструменти - български ДЦК. За сравнение - "Доверие" инвестира 0% от активите си в този инструмент, а "Алианц" - 2%. Другата основна част от средствата на "Топлина" - 22%, са в банкови депозити. Минимални суми са влагани в акции на компании на родната борса ("Монбат", "Софарма", "Енемона", "Благоевград БТ", "Неохим" и др.), в колективни инвестиционни схеми и в корпоративни облигации ("Метизи" АД, "Обединена млечна компания").

Най-младата компания на осигурителния пазар - "Пенсионно-осигурителен институт" (ПОИ), е с лиценз от 2008 г. и затова през 2009 г. нейният универсален фонд е работил с нищожните за този бизнес 2.4 млн. лв. Няма почти никакво разнообразие в инвестициите му - 1.1 млн. лв. от средствата са вложени в родни ДЦК, 0.6 млн. лв. - в банкови депозити, а 0.5 млн. лв. са били на каса или по разплащателни сметки.


ДОХОДНОСТ на универсалните пенсионни фондове

Фонд2008 г.

2009 г.

2010 г.*
1. "Доверие"

-18.62%

+9.05%

+4.61%


2. "Алианц"
-21.72%

+6.72%

+4.81%3. "Съгласие"

-24.51%

+8.64%

+6.01%


4. ING-17.96%

+7.49%

+4.17%
5. "ДСК Родина"

-23.35%

+7.93%

+7.21%


6. "ЦКБ Сила"

-18.98%

+7.02%

+4.09%


7. "Бъдеще"
-29.31%

+14.09%

+4.33%8. "Топлина"

-19.34%

+7.76%

+6.24%


9. "Пенсионно-осигурителен институт"

----
+8.45%

+6.19%*Доходността за 2010 г. е според изчисления на финансовия портал http://www.investor.bg, а за предходните две години - по данни на самите компании.

ИНВЕСТИЦИИ на универсалните пенсионни фондове през 2009 г.ФондОбщо активи
Облигации
Акции и дялове
Банкови депозити

Пари на каса и по разплащателни сметки
(в млн. лв.)(% от активите)
(% от активите)
(% от активите)
(% от активите)
1. "Доверие"

802


38


27


25


4.5
2. "Алианц"
467


58


18


23


0.6
3. "Съгласие"

259


49


22


24


0.24. ING219


55


23


21


0.6

5. "ДСК Родина"

195


44.5


8.85


24


226."ЦКБ Сила"

96


52.4


12.5


25


57. "Бъдеще"
38


28.6


22.6


19.6


29
8. "Топлина"

15


71


3.3


22.4


3.79. ПОИ
2.4


45


10


23.5


21.6Снимка на четири колони - В очакване на пенсията...


Снимка на три колони - Изгодно е вложението в акции на фирми, които строят магистрали.
Снимка на четири колони - "Доверие" дава заеми и на Букурещ, но избягва български ДЦК.
Снимка на три колони - След време близо половината от пенсията на днешните младежи ще идва от лихвите, които са се натрупали върху техните пенсионни вноски в продължение на около 40 години. Това, разбира се, не засяга днешните пенсионери.

Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница