Тема: строителство, строителен контролстраница1/9
Дата23.07.2016
Размер1.28 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
5 август 2009 г.


ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:

В.Класа 2

В. Класа 3

В. Класа 3

В.Монитор 6

В. 24 часа 9

В. 24 часа 12

В. 24 часа 13

В.24 часа 16

В. Дневник 23

В. Дневник 23

В. Дневник 24

В. Дневник 24

В.Дневник 26

В. Сега 30

В. Сега 31

В. Сега 31

В. Дума 32

В. Дума 32

В. Новинар 32

В. Труд 33

В. Труд 34

В. Труд 34

В. Труд 34

В. Труд 34

В. Труд 35

В. Труд 35

В. Труд 35

В. Труд 36

В. Труд 36

В. Труд 36

В. Труд 37

В. Труд 38

В. Труд 38

В. Труд 39

В. Труд 40

В. Труд 41

В. Труд 42

В. Труд 43

В. Труд 43

В. Труд 44

В. Телеграф 44

В. Телеграф 44

В. Телеграф 44

В. Телеграф 45

В. Телеграф 45

В. Телеграф 45

В. Телеграф 45

В. Телеграф 46

В. Земя 49

В. Земя 49

В. Земя 50

В. Пари 51

В. Пари 51

В. Пари 52

В. Пари 52

В. Пари 53

В. Стандарт 56

В. Стандарт 57

В.Стандарт 62
05.08.2009 г., с. 6
Гръцки и азиатски компании ще инвестират в България
Подобрение на инфраструктурата у нас ще запази вложителите
Георги Велев

Въпреки икономическата криза гръцките компании проявяват интерес за инвестиране в България, каза вчера пред „Класа“ изпълнителният директор на Национална компания „Индустриални зони“ Кънчо Кънчев. Фирмите се насочват да правят бизнес у нас, защото вложенията им ще бъдат по-евтини, отколкото в Гърция. Компаниите предпочитат района на Русе, защото е най-близката връзка с румънския пазар. Основните инвестиции са в преработвателната промишленост.

Голямата част от гръцките компании в България продължават да инвестират, защото искат да останат тук, каза Йоанис Поликандриотис, председател на УС на Гръцкия бизнес съвет у нас и главен изпълнителен директор на "Еко България". Пред БТА той обясни, че в съвета членуват 150 компании. Общите инвестиции на гръцките компании у нас надхвърлят 2 млрд. евро.

От Национална компания „Индустриални зони“ обясниха, че интерес проявяват също словашки и унгарски фирми. Кънчо Кънчев уточни, че в момента почти няма инвестиции, идващи от Западна Европа, защото компаниите там са свили производството и искат само да продават продукцията си.

За сметка на тях фирми от Близкия изток също проявяват интерес към фармацевтиката. Китайски и тайвански компании също обмисляли да влагат пари у нас, защото страната ни има стабилна икономика и е част от ЕС, обясни Кънчев.

Представители на германския, американския и гръцкия бизнес също заявиха, че България продължава да бъде потенциална възможност за чужди вложения в условията на криза. Според вицепрезидента на Борда на директорите на Американската търговска камара в България Стефан Иванов сега най-важно е правителството да бъде проактивно в насърчаването и улесняването на първите стъпки на инвеститорите и последващите им операции в страната. Той добави, че има само няколко случая на отдръпване на инвеститори от страната - "Алкоа"- вторият най-голям производител на алуминий в света, и "Дженмарк аутомейшън" - водещ доставчик на автоматизирано оборудване за производство на полупроводници.

Като атрактивно място за бизнес определят България от Германско-българската индустриално-търговска камара. В момента в камарата членуват около 430 водещи германски и български компании, като за 2008 г. инвестициите на германския бизнес са надхвърлили 300 млн. евро

За да не избягат сегашните инвеститори от страната, трябва да се подобри техническата инфраструктура по индустриалните зони у нас, обобщи Кънчо Кънчев. В момента дружеството е собственик на държавните зони в Русе, Видин, и Свиленград, а има планове за изграждане на нови комплекси във Варна и Пловдив.


Снимка на две колони - Индустриалната зона край Русе е предпочитана от гръцките инвеститори, заради близостта й с Румъния


05.08.2009 г., с. 10
Сделките с недвижимости в страната спаднаха с 42%
Саймън, форумът на "Класа"

42% спад на сделките е, по всички световни и европейски стандарти, тотален срив на пазара с недвижими имоти, да не говорим за 58% намаление на сделките в София. Не мога да се съглася, че има планирана експанзия на големите търговски вериги, след като от началото на 2009 г. не беше регистрирана нито една инвестиционна продажба или покупка на терен за бъдещ голям проект, а от 15 проекта за МОЛ-ове останаха само 3.

05.08.2009 г., с. 11
Богати компании продължават да планират инвестиции в България
Всеки шанс за развитието на икономиката трябва да се използва в условията на криза
Строителството, туризмът и преките чуждестранни инвестиции доскоро бяха основните причини за възходящото икономическо развитие на страната ни. Сега строителството е замразено, туристическият бранш се бори за всеки клиент, а инвестициите намаляха чувствително. Фирмите преразгледаха няколко пъти бюджетите си, орязаха каквото могат и в крайна сметка съкратиха редица пера, сред които придобиването на чуждестранни активи. Изключение правят компаниите, които вече са на българския пазар и имат достатъчен финансов ресурс, за да не замразят започнатите обекти.

На фона на общия песимизъм все пак има инвеститори, които още разглеждат страната ни като атрактивно място за инвестиции. Оказва се, че това са компании с дългосрочни планове и намерения да навлизат в Европа.

Макар че това са все още намерения, заявени от богати фирми от Близкия и Далечния изток, тук е моментът да не изпуснем този шанс. Засега никой не прогнозира край на кризата и явно дойде моментът, в който трябва да направим всичко възможно, за да се реализират тези намерения на практика. Крайно време е да се реши вечният проблем с липсата на инфраструктура до новите мощности, бюрокрацията и всички спънки, които могат да накарат бизнеса да размисли. Ако не се възползваме от този шанс, фирмите лесно ще намерят подходящи условия за плановете си в други европейски страни.


05.08.2009 г., с. 23
Свилен Нейков представи управленския си екип
Ще положа максимални усилия, за да се случат по-добри неща в българския спорт, заяви министърът
Спортният министър Свилен Нейков представи екипа си на специална пресконференция. Негови заместник-министри са Иван Ценов и доц. Лазар Каменов. Олимпийската медалистка Евгения Раданова ще е съветник на Нейков, Любомир Василев - главен секретар, Каролина Зографова – началник кабинет, а Горяна Тодева – парламентарен секретар. До един месец по всяка вероятност ще бъдат назначени още двама членове на кабинета на министъра. До 2 седмици ще се определят директорите на дирекции.

„Искаме да изпълним нашата програма и се надявам да успеем да я реализираме в по-голям процент. Нека да бъдем здрави и търпеливи, защото сегашното състояние, в което се намира целият свят и конкретно България, е много тежко. Но въпреки всичко съм оптимист и в известен смисъл идеалист. Ще положа максимални усилия, за да се случат по-добри неща в българския спорт“, бяха встъпителните думи на новия спортен министър.

„Най-важният и спешен приоритет е да преструктурираме ДАМС в министерство. Надявам се това да се случи утре (днес – б.р.) на министерски съвет. За да може да стартираме по най-бързия начин, защото в момента буксуваме – всичко е спряно, не можем нито да се подписваме, нито имаме печат. След това приоритетите са доста, начело с осигуряване пълноценна подготовка на нашите състезатели, защото доста бази са запечатани и затворени“, заяви Нейков.

Многофункционалната спортна зала готова в рамките на 2-2,5 години

"Обсъждаме много сериозно въпроса за многофункционалната спортна зала. Придвижени са нещата, но трябва да се прецизират още веднъж на среща с премиера и главния архитект на София – къде ще е мястото й, както и икономически да бъде защитен проектът. Но мисля, че мястото ще е това, което вече беше определено. И мисля, че в рамките на 2–2,5 години София ще се радва на един такъв много хубав комплекс. Залата ще има между 12 000 и 16 700 места и ще може да бъде използвана от почти всички спортове. Ще има и два тенис корта и две тренировъчни зали, ще може да се провеждат концерти.

Остава да видим как ще успеем в тази криза да подготвим нещата финансово и едва ли до края на тази година ще може нещо да се започне“, каза Нейков, като потвърди, че изграждането на залата ще струва около 100 милиона лева. Тепърва ще се търсят и източници за осигуряването им.

Спортният тотализатор

„Спортният тотализатор в момента не е изобщо приоритет. Работим върху устройствения правилник, който да бъде защитен. Освен това всички излизат в отпуск в момента и много трудно се работи като документи. Но ще има прозрачност във всичко, което ще се направи в бъдеще“, каза министърът и допълни, че знае за проблемите, свързани с тотализатора, и че те ще бъдат подложени на проверка.

"В спортния тотализатор трябва да се изгради модерна система посредством терминали, тоест обработката на фишовете ще става по различен начин. Оттам ще могат да бъдат добавени още 8 процента субсидии за спорта.“

Модерна антидопингова лаборатория

„Приоритет ще бъде изграждането на модерна съвременна антидопингова лаборатория. Но първо трябва да решим какъв ще бъде нейният статут. Има две предложения – едното е да бъде агенция към министерството, а другото - да бъде център. Най-вероятно лабораторията обаче ще се реализира като център, който ще обслужва около 300-400 души. От друга страна, в бъдеще ще я използваме и за проверка на хранителните добавки. Опитваме се да създадем екипи. Апаратурата, която ще се закупи за нея, трябва да отговаря напълно на световните изисквания. Уредите ще бъдат закупени по предложения на Кьолнската лаборатория, с която работим в тясно сътрудничество. Нашата лаборатория трябва да бъде лицензирана. Преди това трябва да покажем на света, че искаме да работим в посока на антидопинговия контрол.“

Масовият и ученическият спорт

„По въпроса за възможностите за спортуването на младите ще държим плътна връзка с общината. Всички бази, които са изоставени и не се използват по предназначение, ще се структурират, ще им се направи публичен регистър. Ще видим кои бази да останат при нас, кои към общината, кои ведомства да привлечем. Трябва да има преструктуриране, защото имаме сблъсъци с различни ведомства. Ще работим в близка връзка с Министерството на образованието, както и с комисията за спорт в Народното събрание. Ще разчитаме и на други спортни организации. За масовия и ученическия спорт се откриват и нови европейски програми, които ние няма да „усвояваме“, а ще ги реализираме“, сподели министърът.

Финансирането на федерациите

„Системата за финансиране на спортните федерации ще се запази поне до края на годината, тъй като вече има подписани договори. Но в бъдеще ще преосмислим и ще организираме наново цялото това субсидиране, ще се преосмислят програмите, за да видим по какъв начин ще запазим по-малките федерации. При всички случаи с приоритет ще бъдат федерациите на олимпийските спортове“, каза Нейков.

„Водим разговори да се увеличи бюджетът ни в бъдеще, но и ние трябва да търсим други източници за финансиране. Трябва да търсим насърчаване на публично-частното партньорство. Спортният тотализатор и европейски програми също ще се използват.“

Очакванията за следващата олимпиада

„Ако възстановим системата за олимпийска подготовка, ако успеем да накараме спортните училища да заработят така, както преди, ако успеем да подобрим материалната база и условията за нашите състезатели, резултатите ще дойдат още до 2012 година.“


Доц. Свилен Нейков- Министър на физическото възпитание и спорта
Роден е на 14 декември 1964 г. Завършил е средното си образование в ССУ “Георги Бенковски”–гр. Варна и висшето във ВИФ “Георги Димитров” – специалности треньор по гребане и учител по физическо възпитание. От 1991 г. е преподавател в катедра “Основи на спортната тренировка” в НСА “Васил Левски”. От 1999 г. е старши асистент.

През 2001 г. защитава дисертация на тема “Оптимизиране на специализираните тренировъчни натоварвания при висококвалифицирани гребци през състезателния период”. Съавтор е на две учебни помагала по “Теория и методика на спортната тренировка” за 9 – 10 клас за ученици от средните общообразователни училища и на “Ръководство по основи на спортната тренировка”.

Девет години е национален състезател по гребане. Студентски световен шампион на Универсиадата през 1989 г. в Дуисбург, Германия, многократен шампион на България във всички скулови дисциплини, балкански шампион през 1987 г.

От 1995 г. до сега е старши треньор на националния отбор по гребане. Като треньор печели над 15 медала от световни първенства и олимпийски игри. Личен треньор на Румяна Нейкова със заслуги за нейната олимпийска титла от Пекин 2008 г., сребърния й медал в Сидни през 2000 г. и бронзовото отличие от Атина – 2004 г. Треньор № 1 на България за 2008 г. Награден е с орден “Стара планина” І степен за изключителен принос в развитието на физическото възпитание и спорта в Република България.

Владее английски, немски и руски език.

Женен за Румяна Нейкова, има двама синове.


Доц. Лазар Каменов, заместник-министър на физическото възпитание и спорта
Роден е на 15 октомври 1948 г. в София. Завършил е ВИФ “Георги Димитров”. През 1981 г. е назначен за асистент по плуване в катедра “Водни спортове”, а през 1997 г. получава образователно-научна титла “доктор”. През 2000 г. е утвърден за доцент и избран за ръководител на катедра “Водни спортове”. От 2003 година до февруари 2008 г. е заместник-ректор по учебната дейност на НСА “Васил Левски”.

От 1975 г. е преподавател-треньор по модерен петобой в ЦСУ “Олимпийски надежди”, а пет години по-късно - и старши треньор по модерен петобой. В периода 1990 – 1992 г. и 1996 – 1998 г. е старши треньор по плуване. От 1987 до 1990 г. е ръководител на Научно-приложната лаборатория по плуване. Научните му интереси са свързани с тренировката и техниката в плуването. Написал е книгите “Техника на спортното плуване” и “Единна програма по модерен петобой”.

Владее английски, гръцки и руски език.
Иван Ценов, заместник-министър на физическото възпитание и спорта
Роден е на 8 февруари 1962 г. в София. Завършил е средното си образование в ССУ “Чавдар” в София. След това се дипломира като магистър във ВИФ „Георги Димитров”. Неизменен участник в българския национален отбор по баскетбол в годините от 1979 до 1994 г. Включен е в символичния отбор на десетилетието за периода 1980 – 1989 г. Балкански шампион през 1984 г.

Възпитаник е на школата на ЦСКА, с който в периода 1983 до 1990 г. е трикратен шампион на България. Играл е в "Академик" (София), "Компакт" (Димитровград), "Фикосота" (Шумен), както и в „Омония” (Кипър). С димитровградския клуб е носител на Купата на България. След края на активната си баскетболна кариера става треньор в Кипър, след което поема "Фикосота" (Шумен), а по-късно и "БУБА баскетбол" в София. В периода 1998 – 2001 г. е помощник-треньор на мъжкия национален отбор.

Иван Ценов бе изпълнителен директор на БФ Баскетбол от юли 2002 г. до момента.

Владее руски, английски и гръцки език. Женен, има двама синове.


Снимка на три колони - Новият екип, който ще управлява българския спорт – отляво на дясно: Евгения Радонова (съветник), министър Свилен Нейков и заместниците му Лазар Каменов и Иван Ценов


05.08.2009 г., с. 5
Запорираха имоти за 15 млн. лв. на общинар
ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

По молба на комисията „Кушлев" окръжният съд в Русе наложи запор на имотите на крупния русенски бизнесмен Виктор Епщайн.

Точната сума, на която се оценява имуществото на седемте фирми на Епщайн и семейството му, е 15 861 360 лева, научи „Монитор" от свои източници. Според осведомени запорът е бил наложен още преди седмица от държавен съдебен изпълнител. По този начин нито Виктор Епщайн, нито съпругата му Диана и синът му Александър, които са негови съдружници, ще могат да се разпореждат с имотите.
Крупният предприемач Виктор Епщайн лежи в русенския арест от месец юни т.г. Неговото име се свързва с няколко големи скандала. Срещу Епщайн има повдигнато обвинение за участие и ръководене на организирана престъпна група и за искане и получаване на подкуп.

На 10 и 11 юни т.г. полицията арестува тримата общински съветници Виктор Епщайн, Тодор Тодоров и Николай Станчев с обвинение, че са искали 30 хиляди лева и получили 15 хиляди лева от местен бизнесмен, който възнамерявал да направи пристройки на имота си. Срещу Епщайн се води и дело за предизвикване на смърт по непредпазливост. Той катастрофира с управляван от него „Мерцедес" край Провадия в края на миналата година. При тежкия инцидент загинаха двама души. От няколко години Епщайн е и герой в скандал за грубо погазване на строителния закон при изграждането на жилищни кооперации от фирмите му.
05.08.2009 г., с. 21
С 28% поевтиняха къщите в Сапарева баня за година
Кризата удари и търсенето на имоти в балнеокурортите
Парцелите в Девин с 1/3 надолу
ВАСИЛ НАНЧЕВ

Сапарева баня се продават десетина къщи и още толкова парцели.

С 28 процента паднаха средните офертни цени на къщите в Сапарева баня от миналия август до сега. Това сочи статистиката на сайта за недвижими имоти imot.bg. Така за последните 2 години, от август 2007 г. е натрупано поевтиняване от близо 60 на сто.

Поскъпването преди това се дължеше най-вече на лансираните идеи за мащабни ваканционни проекти край близкия курорт Паничище. Силните протести на природозащитниците обаче поставят под въпрос реализацията им. Според тях проектите носят големи екологичните рискове за защитените територии в Рила.

Сега най-евтината къща в балнеокурорта Сапарева баня се продава за 45 000 лв. Имотът в близкото с. Сапарево е с двор от 590 квадрата и втори недовършен етаж. Преди година къщата се продаваше за 27 000 евро. Най-високата оферта от 900 000 евро е за луксозна къща с площ от 500 квадрата.

Средните цени на терените в регулация в Сапарева баня сега са на нивото от лятото на 2007 г., след като през миналия август бяха отбелязали поскъпване от една пета. Най-евтиният парцел сега се продава за 36 000 евро. Имотът е с площ от 800 кв. м и се намира под стадиона на селището. Най-много пари в сегмента - 1,265 млн. евро, се искат за голям терен от 11 500 квадрата на пътя за Паничище.

Според сайта imot.bg. в друго планинско селище с минерален извор - Добринище, в момента се продава само една къща. Няколкото терена за застрояване в курортното селце под Пирин се оферират от 95 до 120 евро за квадрат. Най-ниското предложение от 169 760 евро е за парцел от 1787 квадрата на пътя за гр. Гоце Делчев, с виза за строеж. Най-много пари - 480 000 евро, се искат за терен от 4000 квадрата. Имотът е с виза за проектиране. Парцелите в селото са поевтинели за година с 12%.

В един от най-големите ни балнеокурорти у нас - Велинград, къщите се продават от 39 000 до 350 000 евро, сочи статистиката. Най-ниската оферта е за имот в кв. Каменица, а най-високата - за малък апартаментен хотел с площ от 1000 квадрата. За последните 12 месеца в сегмента има спад от 29 процента. При парцелите снижението на средните цени е над една пета и сега те се оферират от 43 лв. до 100 евро за квадрат. За най-евтиния се искат 30 000 лв., а за най-скъпия - 900 000 евро.


С близо една трета са паднали цените на поземлените имоти за застрояване в Девин. Сега десетината парцела се оферират от 20 до 80 евро за квадрат. Най-ниската обявена цена от 11 00 евро е за петно от 550 кв. м, а най-високата от 2 млн. евро е за масив от 25 дка със стара административна сграда.


05.08.2009 г., с. 21
Най-много терени се продават във Велинград
От балнеокурортите у нас най-голямо предлагане на терени има във Велинград, сочи статистиката. Офертите са около 50. Предложенията за къщи в града са 23. В другия родопски курорт - Девин, се продават десетина къщи и още толкова парцели.

Най-много оферти за еднофамилни домове - 25, има в Хисаря. Предложенията за поземлени имоти за застрояване са около 20.

В друг курорт с минерални извори - Вършец, който в миналото бе много популярен, сега се продават двайсетина къщи и петнайсетина са офертите за терени в регулация. В Сапарева баня се продават десетина къщи и още толкова парцели.

Допреди 2-3 години големите надежди за пазара на имоти в балнеокурортите се свързваха с руснаците, но завръщането им у нас все още остава само в сферата на пожеланията, казват брокери. Западните купувачи се интересуваха главно от морските и ски курортите ни. След време, когато пазарът се съживи, най-големи шансове имат балнеоцентровете, намиращи се близо до големи курорти. Основното условие обаче е построяването на нормална инфраструктура както в самите курорти, така и пътищата, водещи до тях.
05.08.2009 г., с. 21
Лихвите по ипотеките във Франция под 4%
Средният срок на изплащане на новосключените ипотеки във Франция е малко над 17 години и половина.

Лихвеният процент по новоотпуснатите ипотечни кредити във Франция продължава да се понижава и през юли пада под границата от 4%. Това е осмото поредно понижение на лихвата и първи спад под това ниво от февруари 2007 г. насам, съобщава АФП, цитирана от Investor.bg.

През юли лихвите по новите кредити по-конкретно възлизат на средно 3,96% спрямо 4,14% през юни. От началото на периода си на спад през декември 2008 г. лихвите са се понижили сумарно със 119 базисни пункта.

Според експерти това намаление на лихвените нива очевидно поддържа развитието на пазара на недвижими имоти.

Средният срок на изплащане на новосключените кредити леко се е повишил до 211 месеца (малко над 17 години и половина) през юли спрямо 231 месеца през юни.

В България среднопретегленият лихвен процент на новоотпуснатите жилищни кредити нараства до 9,08% за юни спрямо 8,87% за май, показват данните на БНБ.
05.08.2009 г., с. 21
Спряха покупките на зелено в Пловдив
КАТЯ СТАЙКОВА

Пазарът и строителството на нови жилищни имоти в го­лемите градове е почти зам­рял, каза за "Монитор" Сто­ян Механджиев, съдружник в пловдивската „Стройкар КМ" . Същото е и по черно­морските курорти, където чужденците преди масово си пазаряха втори дом, до­бави той.

Световната криза бръкна и в джоба на дюлгерите. Па­зарът на труда се пренасити от български строители, зав­ръщащи се от чужбина зара­ди безработицата там, и надницата падна. Преди 2 години беше стигнала неве­роятно високо ниво - 80-100 лева на ден. Сега на пазара останаха най-добрите, които работят за около 50 лева надница. Новите технологии и материали допълнително ще намалят нуждата от ра­ботна ръка, констатира Механджиев.

Слабото търсене ще въз­действа оздравително на бранша, от кризата качест­вените фирми ще излязат по-силни, убеден е Механ­джиев. Случайни играчи на пазара, които изградиха по една-две кооперации, ще отпаднат, смята той. 91 фир­ми от Пловдив вече не са в строителния регистър.

Сега земята би трябвало да е поевтиняла, но пък ня­ма предлагане, хората чакат по-добри времена. А и нада­ли цената на терените ще падне много поради факта, че Пловдив като град е с ог­раничени граници за разши­ряване. Според градоуст­ройствения план може да расте към полето, по поречи­ето на река Марица, в посо­ка Радиново, където лятно време е пълно с комари, но не и към Родопите, естестве­ния според пловдивчани път на растеж.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница