Тема: строителство, строителен контролстраница1/11
Дата22.07.2016
Размер1.7 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
9 юли 2012 г.
ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:

В. Труд 3

В. Труд 3

В. Труд 4

В. Труд 5

В. Труд 5

В. Труд 6

В. Труд 6

В. Труд 7

В. Класа 9

В. Стандарт 9

В. Стандарт 10

В. Стандарт 11

В. Стандарт 11

В. Стандарт 11

В. Стандарт 12

В. Стандарт 13

В. Стандарт 13

В. Стандарт 13

В. Стандарт 14

В. Стандарт 15

В. Стандарт 15

В. Монитор 17

В. Монитор 18

В. Монитор 19

В. Монитор 19

В. Монитор 21

В. Монитор 22

В. Монитор 23

В. Монитор 24

В. Монитор 27

В. Монитор 27

В. Монитор 28

В. Монитор 29

В. Монитор 29

В. Монитор 30

В. Монитор 30

В. Сега 33

В. Сега 35

В. Сега 36

В. Сега 37

В. Сега 38

В. Сега 38

В. Сега 39

В. Сега 41

В. Новинар 42

В. Новинар 42

В. Новинар 44

В. Новинар 44

В. Дума 44

В. Капитал Daily 45

В. Капитал Daily 47

В. Капитал Daily 48

В. Земя 50

В. 24 часа 50

В. 24 часа 51

В. 24 часа 51

В. 24 часа 54

В. 24 часа 56

В. 24 часа 56

В. 24 часа 57

В. 24 часа 57

В. 24 часа 58

В. 24 часа 59

В. 24 часа 60

В. 24 часа 61

В. 24 часа 62

В. 24 часа 62

В. 24 часа 64

В. 24 часа 65

В. 24 часа 67

В. 24 часа 67

В. Преса 68

В. Преса 68

В. Преса 69

В. Преса 69

В. Преса 69

В. Преса 70

В. Преса 73

В. Преса 73

В. Преса 74

В. Преса 74

В. Преса 75

В. Преса 75

В. Преса 78

В. Преса 78

В. Преса 79

В. Преса 79

В. Преса 79

В. Телеграф 82

В. Телеграф 82

В. Телеграф 82

В. Телеграф 83

В. Телеграф 83

В. Телеграф 84

В. Телеграф 87

В. Телеграф 87

В. Телеграф 88

В. Телеграф 88

В. Телеграф 88
09.07.2012 г., с.1
Батко и Братко -„Биндер" сюрприз
ВЛАДИМИРА ГЕОРГИЕВА

Вижда ли се краят на аферата „Батко и Братко" (виж стр. 9)7 Забравили сте я, нали? Нормално. Разследването за конфликта на интереси в пътния фонд, заради което ЕК ни спря милиони евро, започна още през 2008 г.

Според прокурорите бившият шеф на фонда облагодетелствал братята си, като възлагал обществени поръчки на фирмата им „Биндер".

И вече четири години краят му не се вижда. Какъв ти край!? Тепърва се задава началото - заради смяна на съдии и връщане на обвинението за поправки. Но след два фалстарта се очаква нов. Идните дни. Дано някой адвокат или подсъдим не се разболее. Че току-виж на финала Батко и Братко станали дядки. И след изтекла давност се черпят с по един „Биндер" сюрприз.
09.07.2012 г., с.5
Борисов похвали 4-ма от кабинета си
Аз съм щастлив премиер, декларира той
Здравка Андонова

На третата година от управлението на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов направи класация на най-успешните си министри.

Поименни похвали получиха Цветан Цветанов, Симеон Дянков, Лиляна Павлова и Делян Добрев, които "ще останат в историята като едни от най-добрите в дадената сфера".

Похвалите бяха раздадени пред младежката организация на ГЕРБ, която проведе отчетно-изборно събрание в НДК вчера. Министър-председателят обясни, че можело да изброи всички министри чак до Вежди Рашидов, тъй като били все млади хора, но някои от тях се справяли прекрасно. И не даде повече оценки. Борисов не съобщи обаче от кого в кабинета не е доволен. Сред отличниците премиерът класира и кметовете на Бургас и София - Димитър Николов и Йорданка Фандъкова.

"Аз съм щастлив премиер", обяви Борисов. Той обясни, че причината за това са резултатите в двата най-важни ресора - вътрешната и финансовата сигурност, постигнати от вицетата му Цветанов и Дянков.

Борисов призна, че имало области, в които се закъснява или пък са на "оправдателен режим", но не ги посочи. Той обаче обясни, че това е така, тъй като партията управлява в най-голямата криза, и то сама, с малцинство в парламента. "Ако имаше политическа класа в България, тя щеше да каже едно благодаря за този риск и за това, че заложихме ГЕРБ заради сигурността на страната", категоричен бе лидерът на партията.

Порицание за бездействието.

Пред младежите Борисов говори 40 минути, което е нетипично дълго за него. В речта си той обозря състоянието в страната, като прескачаше през различни теми като финансовата криза, цената на тока, АЕЦ "Белене", магистралите, поведението на другите политически партии, изборите за Висш съдебен съвет. На фона на похвалите към някои от министрите премиерът скастри младежите от ГЕРБ заради тяхната "голяма грешка"- бездействието им в ситуации като протестите срещу Закона за горите и "лъжите" на БСП за АЕЦ "Белене".

"Не чакайте аз да поведа битката и тогава да се включите. Бъдете по-активни и в интернет", разпореди Борисов на младите. Той им каза да излагат фактите и цитира написаното в Библията, че истината те прави свободен. Премиерът заръча още на младите да правят повече бебета, след като от организацията се отчетоха с 415 малчугани за 4 години.

Лидерът на ГЕРБ упрекна "Синята коалиция", която в момента атакувала партията му и не го подкрепяла за "Белене".

Борисов обаче задочно протегна ръка към формацията с репликата: "Истински се надявам новото ръководство на СДС, защото в Иван Костов за съжаление нямам доверие, а нямаме по-близка партия от ДСБ и СДС, да седне и да си ревизира своите политики. Защото в противен случай нищо добро не ни очаква в скоро бъдеще - и тях, и нас, и всички останали." Той коментира, че се появявали проекти, които искали да вземат от гласовете център-дясно и така ГЕРБ да не може да управлява сама. Премиерът обаче не ги назова. Борисов направи заявка за втори мандат, който бил нужен не заради самата власт, а за довършване на някои от започнатите проекти.

Станишев и Костов виновни за тока.

Бойко Борисов не пропусна да изясни пред младите кои са виновниците за поскъпването на тока и обясни, че това са Сергей Станишев и Иван Костов. Първият 3 години не подписал договора за "Белене", а вторият в края на мандата си парафирал договори с тецовете, в които се залагал модел за увеличение.

Борисов на няколко пъти успя да предизвика аплодисментите и смеха на 1300 души, които бяха в залата. Аудиторията реагира най-бурно на обяснението на премиера как са спазени всички изискванията на еколозите при строежа на магистралите: "Сложих мрежи по "Тракия", за да не прелети птиченце, за да не го удари ТИР. Блатни кокичета пресаждах."
09.07.2012 г., с.5
Властта откри виртуална жп линия
Транспортното министерство шокира с неверни данни в доклада си за успехите през първите три години от управлението на ГЕРБ.

Централно място в документа и удебелен шрифт са отделени на изречението: „Двата високо рискови проекта АМ „Люлин" и „Пловдив-Свиленград" са вече функциониращи."

Що се отнася за 19-километровата гордост между София и Перник това е вярно. Но за жп линията към Турция подобно изказване е в сферата на научната фантастика. Новите релси са поставени само между Пловдив и Димитровград, а остатъкът от проекта продължава да се бави. Именно заради мудността на настоящия екип на транспортното министерство България загуби 130 милиона евро безвъзмездна помощ по предприсъединителната програма ИСПА.

Социалното министерство пък се похвали с близо 30-процентов ръст на средната работна заплата.

В отчета на Министерството на правосъдието от началото на мандата на ГЕРБ няма и грам самокритичност. Изброени са единствено стратегии, концепции и написани законови промени. Не се споменава например скандалът с бонусите, който ! разтърси Агенцията по вписванията в началото на 2012 г. и доведе до смяна на ръководството й. Бившата шефка на агенцията Виолета Николова за година и половина е получила 73 000 лв. премии, като повечето от половината си е определила сама.

В отчета липсва и признанието, че министерството се провали в намирането на нова сграда за Софийския районен съд и районната прокуратура. Спестено е, че президентът наложи вето върху наскоро приети текстове в Закона за съдебната власт за т.нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и инспектората към него.

С анализа на отчетите на министерствата за изпълнените и неизпълнени от тях обещания през последните три години ще разполагаме в края на следващата седмица, заяви вчера пред „Труд" шефът на правителствената пресслужба Николай Боев. Голямата част от обещанията са изпълнени, оцени той. Министерствата на финансите, регионалното развитие, външните работи, отбраната, вътрешните работи, околната среда и спорта се бавели с публикуването на отчетите за дейността си, понеже чиновниците обобщавали прекалено голям обем от работа.


09.07.2012 г., с.6
Фандъкова заплашва „Витоша ски” със съд
Ако не бъдат пуснати лифтовете, ще се обърнем към съда." Това заяви вчера кметицата на София Йорданка Фандъкова в предаването на БНР „Неделя 150". Днес тя има среща с представители на компанията „Витоша ски" заради съоръженията в едноименния природен парк. Лифтовете не работят от миналата година. Надявам се, че ще се намери решение на проблема, каза кметицата. И допълни: „Който е решил да притиска София, софиянци и общината, не е постигнал нищо. По отношение на лифтовете ултимативен тон (от страна на „Витоша ски" - б.р.) няма да допусна, защото и аз мога да държа такъв тон." „Витоша ски" АД стопанисва лифтовете в планината над столицата по силата на приватизационен договор. Той е сключен от столичната общинска агенция по приватизация през 2007 г. със срок 25 години. През това време новите собственици нямат право да променят основния предмет на дейност на фирмата.

Според Йорданка Фандъкова няма основание да се говори за неизпълнение на договора. Собствениците спазват всички ангажименти за инвестиции и работни места.

„Мисля, че не са изчерпани възможностите лифтовете да се пуснат още това лято", каза кметицата на София.

„Ние винаги сме имали готовност да се намери взаимноприемливо решение, но се въздържаме от коментар преди срещата с Йорданка Фандъкова", заяви пред „Труд" един от съсобствениците на „Витоша ски", който не пожела да оповестим името му.

По настояване на бившия шеф на природен парк „Витоша" Тома Белев кметицата на София обеща да предостави днес на екологичните организации всички подробности около приватизационния договор.

Белев се оплака, че три пъти опитвал да получи информация за условията в договора, но му било отказано.

„Не мога да разбера защо е тайна нещо, което Столична община е продала, и при какви условия", коментира той.

Миналата седмица природозащитни организации настояха общината да отнеме лифтовете от „Витоша ски" заради неизпълнение на приватизационния договор. Миналата зима съоръженията в парка не работиха.

Лифтовете няма да тръгнат и следващата зима, заяви председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев след отпадането на спорните текстове от Закона за горите.


09.07.2012 г., с.8
Община Русе купува изоставена гребна база
НИКОЛАЙ КАЛАМОВ

Община Русе ще купи изоставената гребна база в лесопарка „Липник", съобщиха от кметската управа.

Сградата на „Напоителни системи" е оценена на 175 200 лв. без ДДС и ще се изплати разсрочено. Тя ще стане част от нов спортен комплекс за кану-каяк и академично гребане.

Ако общината получи и гората в лесопарка, там ще се изгради крайградски парк и център за туризъм, кроят планове чиновниците в местната управа.

Битката за присвоения от държавата имот и скандалните опити за приватизация на масивната сграда от 210 кв.м с 6548 кв.м площ се води от 7 години. Първи покойният вече кмет на Русе Димитър Калчев алармира земеделското министерство, че през 1993 година имотът на тогавашна стойност 1 861 878 лв. е одържавен „неоснователно"от „Напоителни системи". Калчев иска общината да си го получи обратно, но не успява. Земята е предадена от някогашния Общински народен съвет, а гребната база се изгражда с пари от 49 русенски предприятия.

В лесопарка „Липник" има и бивша резиденция на Тодор Живков, която бе заменена от бившата губернаторка Мария Димова срещу 5 апартамента.
09.07.2012 г., с.9
Пращат пак на съд Батко
ВЛАДИМИРА ГЕОРГИЕВА

Знаковото дело срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, добило популярност като аферата „Батко и Братко", тръгва отново в Софийския градски съд. Стартът на процеса е трети четири години след началото на разследването.

Георгиев, който стана по-известен като Батко, е обвинен, че като длъжностно лице е сключил 8 договора за обществени поръчки за 120 млн. лв. с „Биндер" АД, „Ин-мат" 00 Д и гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти". Според прокуратурата с тях облагодетелствал братята си Бойко и Емил, които са в управата на фирмите.

Скандалът с „братските" сделки гръмна през 2008 г. и стана причина Европейската комисия да спре временно 115,4 млн. евро от плащанията по програма ИСПА и 50 млн. евро по програма ФАР.

Делото влезе в съда година по-късно. Пое го съдия Георги Колев, който в продължение на 2 години разпитва свидетели и чете експертизи. Седем пъти той отлага процеса заради липса на отговори от Министерския съвет по запитване за кореспонденцията между ЕК и правителството в периода на спиране на парите по ИСПА.

До присъда въобще не се стигна, понеже Колев изненадващо оглави Върховния административен съд и се оттегли от процеса. Делото бе разпределено на колежката му Весела Дончева през март м.г., която трябваше да го разгледа отначало. Ненадейно през юни с.г. тя върна обвинението заради „съществени нарушения", които убегнали на съдията Колев.

През ноември м.г. обвинението е поправено и за трети път внесено в съда. Наскоро е преразпределено на друг съдия - Петя Крънчева, тъй като Дончева се е върнала в Районния съд на София, откъдето бе командирована.

Делото е насрочено за 17 юли.
09.07.2012 г., с.14
Намаляват парите от Брюксел за ВиК
Пренасочват се средства заради риск от загубването им
ЗОРНИЦА ЛАТЕВА

Европарите за изграждане на водопроводи, канализация и пречиствателни станции ще намалеят. Причината е разширението на обхвата на оперативната програма „Околна среда", от която вече ще се финансират и мерки за намаляване на запрашаването на въздуха. Осигуряването на средства за тази дейност ще стане за сметка на планираните 2,5 млрд. лв. за ВиК в периода 2007-2013 г. Проектите във водния сектор са бавни, средствата се усвояват трудно и има риск част от тях да не бъдат използвани, призна министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

С пренасочването на пари всъщност се прави опит те да бъдат спасени от загубване, коментираха консултанти по усвояване на евросредства. За разлика от водните проекти тези за чистотата на въздуха се очаква да се изпълняват по-бързо, тъй като няма да са свързани със строителство на тежка инфраструктура, а с доставка на оборудване или незамърсяващи транспортни средства и техника.

От програма „Околна среда" се финансира още изграждането на регионални депа за отпадъци и проекти за биоразнообразие.

В края на миналия месец Европейската комисия разреши 150 млн. лв. от „Околна среда" да бъдат използвани за мерки за подобряване чистотата на въздуха, но не стана ясно за сметка на кои проекти ще бъде осигурено финансирането.

Скоро предстои и още едно разместване по програмата. В момента правителството преговаря с Брюксел в нея да бъдат включени и проекти за предотвратяване на негативните последици от природни бедствия.

Търси се и начин да се спасят средства по програмата за развитие на селските райони. И тази година се очертава част от парите да бъдат изгубени, тъй като не може да бъде спазено правилото N+2. Според него разпределените през дадена година средства, трябва да се усвояват до две години след това.

Част от парите за земеделие от миналата година бяха спасени чрез прехвърлянето им в гаранционен фонд, но той вече не може да се използва за пренасочване на средства. Тогава рискови бяха 160 млн. лв., като 40 млн. лв. от тях в крайна сметка бяха загубени.
09.07.2012 г., с.19-20
ГЕРБ в кризата на третата година
КОЛЬО КОЛЕВ

Случва се да давам интервюта. За политиката. И неизменният журналистически въпрос в последните две години е как така икономиката е зле, безработицата расте, потреблението се свива, хората са все по-мрачни и песимистични, а ГЕРБ крепне в изследванията, Бойко Борисов има непоклатим рейтинг?

И едни започват да привиждат някаква особена мазохистичнона-родопсихологична жилка в българина. Други се опитват да обяснят феномена с любовта към човека от народа и простонародната, народна власт. Трети просто гледат мръсно „социолозите", особено онези, които бързо спретнаха едни „изследвания", неоспоримо доказващи, че защитниците на горите са „объркани глави". (Не че нямат основание хората да гледат мръсно подобни „социолози"!)

Парадоксалното е, че подобен феномен няма! Това е някакво журналистическо-социологическо образувание, което странно защо оцелява толкова дълго под ударите на реалността.

А истината е съвсем различна. Както ГЕРБ, така и личният авторитет на премиера постепенно и неизменно ерозират под ударите на кризата и собствените им управленски неудачи. За целта трябва просто да се проследи движението през годините.

И ако има феномен, той не е, че ГЕРБ „удържа" общественото доверие, феноменът е, че това доверие се топи относително бавно.

И наистина всяко друго правителство щеше отдавна да е наритано и подгонено с камъни дори и за малка част от гафовете си. А те за три години хич не са малко. Като започнем от Калинките, Мозъците. „Ало, Ваньо" и преминем към веселото (на пръв поглед), но много по-тревожно управленско хорце - „а напред, а назад". Ще влизаме в еврозоната - няма да влизаме. Ще намаляваме осигуровките - ще ги увеличаваме. Ще платим на фирмите - няма да платим. Ще строим „Белене" - няма. Ще садим ГМО-та - няма. Подписваме АКТА - отказваме се. Намалихме цената на газа -увеличихме я. Ще правим шистов газ - няма да го правим (бе, я да ги излъжем, че няма, пък после ...) Токът надолу - не, нагоре. Закон за горите -премиерът нарежда на президента да наложи вето върху закона, внесен с премиерския подпис (!). Отделно са цените на храните, замразените пенсии, а имаше и други поличби.

Несъмнено всяка друга власт би пострадала много по-сериозно, от настоящата. И вероятно причината може да се търси в народопсихологията. Но независимо от това ерозията на доверието е неизменна и постоянна. За три години управляващите са стопили наполовина електоралния си потенциал, три пъти са увеличили разочарованите от властта, песимизмът е доминираща обществена нагласа. И това е положението след третата година - при навлизането в четвъртата, предизборната. Тази година, в която всяка управляваща партия трескаво се опитва да намери нова глътка въздух, да се закрепи във властта да намери ходовете, които ще й помогнат да се задържи. Какви могат да бъдатходовете на ГЕРБ в тази насока? Естествено ще има масирано рязане на лентички. Пенсионерите ще получат поредното обещание (може и да кярат някой лев) за още по-ново осъвременяване на пенсиите с подобрено швейцарско правило. Социално слабите - компенсация добавка за увеличението на... Дянков пак ще провиди най-истинския край на кризата към Димитровден... Всичко това обаче няма да помогне за голямо обръщане на обществото. И управляващите може и да не поназнайват някои неща, но точно това чудесно го знаят. Остава открит въпросът - какво да се прави. Най-вероятно към последните месеци преди изборите може да се очаква относителен паритет между двете основни партии - ГЕРБ и БСП. Почти без всякакво съмнение следващото правителство ще е коалиционно. Въпросът е дали ГЕРБ или БСП ще бъдат в управляващата коалиция. И за двете партии е от съдбовно значение да намерят коалиционен партньор. Това положение е чудесно за Метена Кунева. Тя не казва „не" нито на едните, нито на другите, оставяйки им надежда, че някой от тях може да чуе и нейното „да". Естествено нито едните, нито другите смеят да й влязат остро (утре може да потрябва коалиционен партньор) и я оставят на воля „да ловува" разочаровани избиратели отляво, отдясно, центристи.

Отсега можем да предвидим, че до изборите „Движение България на гражданите" няма да се определи по основния въпрос - кои са потенциалните им партньори и кои са основните противници. Това обаче може да им изиграе лоша шега. Пируетът на Яне Янев не е забравен и мнозина избиратели много ще внимават да не гласуват за политически брокери, които с лекота ще препродадат гласа им. Но това предстои да видим.

Меглена Кунева трудно може да консолидира всичко опозиционно. А на терена има сериозен обем останки от дясното, от „Атака", от РЗС. Има ниша за нови опозиционни партии. Към това наследство са се насочили и фронтът за спасение на България, и

ГОРД на Слави Бинев, а протестите на еколозите показват, че има ресурс за реанимация и на зелените.

Шансът на ГЕРБ е да се опита да стимулира роенето да попречи на тези партии да образуват общ фронт срещу него и после да прекупи някоя или някои от малките партии, (по примера с „Атака" и РЗС).

Тежка задача, но засега не изглежда невъзможна. Проблемът е, че след третата година идва и четвъртата.

А ако гафовете на властта продължат със същия интензитет, към изборите ГЕРБ ще стане мръсна дума. И тогава за никакви съюзници няма да може да става и дума.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница