Тема: Удовлетвореност на кадрите от факторите на труда в българските фирмистраница1/4
Дата30.11.2018
Размер248.5 Kb.
#106778
ТипЛитература
  1   2   3   4
тема:

Удовлетвореност на кадрите от факторите на труда в българските фирми (изследване на състоянието на проблема в туристическа фирма “Клас Холидейс)


съдържание:
1.Удовлетвореността на кадрите в контекста на управлението на кадрите в туристическо предприятие “Клас Холидейс” 1

1.1.Представяне на предприятието, предназначение и обхват на

стопанската дейност 1

1.2.Продуктова политика 2

1.3.Управленска структура на “Клас Холидейс” 3

1.4.Цели и стратегии на “Клас Холидейс” 4

1.5.Начин на вземане на управленски решения и стил на

ръководство в “Клас Холидейс” 6

2.Удовлетворение от факторите на труда на кадрите в туристическото

предприятие 12

2.1.Представяне на проведеното изследване, относно

удовлетвореността от факторите на труда откадрите

на “Клас Холидейс” 13

2.2.Групов мтивационен профил 23

3.Изводи от проведеното изследване 28

Литература 32


1. удовлетвореността на кадрите в контекста на управлението на кадрите в туристическо предприятие “Клас Холидейс”1.1.Представяне на предприятието, предназначение и обхват на стопанската дейност

Търговско дружество „Клас Холидейс" ООД е регистрирано в Бургаския окръжен съд на 11.10.1996 год., с лиценз за туроператор и туристически агент. Предмета на дейност на дружеството е :

1.Туристически услуги и туроператорска дейност;

2.Транспортна дейност в страната и чужбина;

3.Представителство и агентсво, хотелиерство и ресторантьорство;

4.Външнотърговска, вътрешнотърговска и производствена дейност;

7.Покупка и производство на стоки с цел продажба;

8.Разкриване и експлоатация на търговска мрежа в страната и чужбина;

9.Както и дейности не забранени от действащото законодателство.

Дружеството се представлява и управлява от двама съдружници заедно и поотделно.

Дружеството регистрира уставен капитал, разпределен на дялове, като съответно между съдружниците е разпределен по равен брой дялове.

В зависимост от мястото на извършваната дейност и характера на предлагания туристически продукт, „Клас Холидейс"ООД е изпращащ туроператор, организиращ обслужването на своите туристи в дестинацията чрез свои чуждестранни контрагенти и приемащ туроператор и туристически агент извършващ цялостното обслужване на туристите директно по и извън предварително закупения туристически пакет.

Туристическия контингент на предприятието е основно от руския, белоруския, молдовския и украинския пазар.

Дружеството е пряк реализатор на туристическия пакет и отделни туристически услуги, като резервира и продава формирани от туроператора туристически, хотелски, екскурзоводски, транспортни и пътнически услуги. Туристическият пакет представлява предварително организирана програма, която включва основни и допълнителни услуги. Основните услуги представляват: настаняване, хранене и транспорт. Допълнителните услуги са: екскурзии и развлечения с културен и спортен характер, балнеолечебни и други рехабилитационни дейности, бизнес мероприятия и др. „Клас Холидейс” извършва своята дейност директно или на база на търговски договори с лицензирани превозвачи, хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенции.

Като туроператор „Клас Холидейс” договаря и изготвя програми за съответния туристически продукт, изготвя и публикува рекламни материали и проспекти с подробно описание на хотелите, анимационните продукти, които предлага, обзорни и исторически турове и условията за записване. Отговаря за цялостното изпълнение на публикуваната програма, като осъществява непрекъснат контрол върху нивото и качеството на предлаганите услуги.
1.2.Продуктовата политика

Туристическия продукт на „Клас Холидейс” е съвкупност от:

- подслона и изхранването /легловите бази с техните ресторанти по Южното ни Черноморие - к-с “Дюни” (хотел “Марина”, хотел “Пеликан”, хотел “3еленика”); комплекс “Марина” - гр. Китен (хотел “Марина” и хотел “Балканите”); хотел "Китен" - гр. Китен; хотел "Гея" - гр. Китен; хотел "Хелиос" - гр. Приморско; хотел "Рея" - гр. Приморско; хотел "Парнас" - гр. Созопол. Легловият контингент на север - комплекс „Сл.бряг”, хотел-санаториум "Сана" - Дружба; хотел "Тича" - гр. Обзор";

- превоз;

- атракция, привлекателност на туристическата дестинация за осигуряване на целевите функции на туриста:

1.Обзорните екскурзии Несебър – Слънчев бряг, р. Ропотамо -Созопол, екскурзия до Велико Търново, посещение на делфинариума във Варна, екскурзия София - Рилски манастир, самолетна екскурзия за един ден до София.

2. Развлекателни програми като: посещение на българско село в село Бата и дегустация, свързани с бита и обичаите на българина, включително инфраструктурните дадености на страната; посещение на бар-вариете в Слънчев бряг, пикник, разходка на яхта, остров „Робинзон".

3. Екскурзии в чужбина: еднодневна и двудневна обзорна екскурзия в Истанбул; за децата се организира еднодневно посещение на увеселителен парк „Татиля”.

Услугите по превозване, подслоняване и изхранване на туриста са основни, а всички останали услуги (екскурзии и развлечения с културен и спортен характер, бизнес и конгресни мероприятия, балнеолечебни допълнителни и други рехабилитационни дейности) – допълнителни.
1.3.Управленска структура на “Клас Холидейс”

В туристическо предприятие „Клас Холидейс” е валидно схващането, че хората са основен стратегически ресурс, от който зависи качеството и конкурентноспособността на предлагания туристически продукт.

Управленската структура на туристическо предприятие „Клас Холидейс” е показана в схемата на фиг. 1.

Директор

Управител на хотелСчетоводител

Организатор по туризма


Управител на ресторантСтарши адми-нистратор

Екскурзовод

Шофьор


Билето-продавач


Админис-тратор
БарманГотвач

Сервитьор

Камериер

Фиг. 1: Организационно-управленческа структура на “Клас Холидейс”
1.4. Цели и стратегии на “Клас Холидейс”

Разглеждайки мисията на фирмата прави впечатление акцентът, поставен върху качеството на услугите. Клас Холидейс извършва „най-добрите услуги на най-добрите цени от най- добрите специалисти”. Това кредо е все още модерно, много поддържано и подходящо за предмета на дейност. „Всичко, което сме, дължим на нашите служители” гласи мисията. Печалбата е справедлива и е основа за бъдещ просперитет.

Капацитета на “Клас Холидейс” не е голям и не се използва максимално. Необходимо е да се работи в посока натоварване на програмата от културно - развлекателни мероприятия. От значение е търсенето и реализацията и на нови мероприятия, нефигурирали до момента в програмата на фирмата. Това може да стане посредством анализа на конкурентите, както и търсене и откриване на потребностите от такива от страна на потребителите.

Целите, които следва да се приемат, са:

• Увеличаване на кръга от услуги;

• Увеличаване на кръга от туристи;

• Пазарният интерес е насочен към овладяване на съществуващите пазарни ниши;

• Интензивна работа с персонала;

• Повишаване на разнообразието в програмата на отделните мероприятия;

• Постоянна работа върху имиджа на “Клас Холидейс”;

Еднакво значими са както дългосрочните, така и краткосрочните планове на предприятието, финансовата политика е обусловена от многообразието на фирмените цели. През настоящата година се работи в следните насоки:


  • акумулиране и инвестиране в техническото обновяване и поддръжка на базата, наета от фирмата;

  • разширяване на изследванията по отношение на пазара и търсенето;

  • инвестиции в подбора на мероприятия и съставянето на програмата, както и тяхното обогатяване.

Осъществяването на тези намерения в условията на остра пазарна конкуренция е възможно само с упорита работа на целия персонал.

Една от най-известните признати, влиятелни и доказали полезността си концепции за същността на бизнесстратегията принадлежи на Майкъл Портър: "Стратегията е отговор на възникващите вън от фирмата заплахи и възможности - от една страна, и на нейните силни и слаби страни - от друга страна, с който се цели постигане на конкурентно преимущество" . В тази връзка стратегията на “Клас Холидейс” се изразява в преодоляване на слабите страни вътре в предприятието и следване на процедури за доразвиване на силните си страни, както и политика на предвижване и предпазване от външни заплахи и възползване от позитивни възможности. А тези основни характеристики на външната и вътрешна среда са разкрити в следния SWOT – АНАЛИЗ (Таблица 1).Каталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Сподели с приятели:
  1   2   3   4
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница