Тема: здравеопазване как ни лекуват хемодиализа на частно без пари Людмила станковаДата05.03.2018
Размер198.17 Kb.
#61537
26 май 2009 г.
ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Как ни... ЛЕКУВАТ
Хемодиализа на частно без пари
Людмила СТАНКОВА

Първото частно отделе­ние по хемодиализа раз­твори врати във Видин. То се намира в диагностично-консултативния център „Екзарх Антим 1" и е изгра­дено по западен образец. А медицинското обслужване е напълно безплатно. С апаратура от последно по­коление, най-съвременни медика­менти и консума­тиви само за двата месеца, откакто функцио­нира, то вече се сочи за пример от първите си пациенти.

„От 16 години съм на хе­модиализа, обиколила съм десетки болници. И най-престижните. За всичките тези години научих, че най-важното е човешкото отно­шение. А лекарите тук се отнасят точно така." Това емоционално сподели Лу­на Иванова (43), която е един от 16-те пациенти в от­делението. До края на ме­сеца броят им ще стане 19.

Луна и хората, страдащи от бъбречна недостатъч­ност, отдавна са приели тежката си съдба - три пъти седмично по 3-4 часа да бъ­дат „приковавани" към апа­ратите. За да могат да живеят.

„Всеки болен има право на избор и да получи най-добри медицински грижи", заяви пред „Труд" д-р Вале­ри Христов. През февруари т.г. той получил покана от ръководството на здравно­то заведение да оглави от­делението, което е получи­ло оценка и одобрение от специална комисия на МЗ. С 25-годишен стаж зад гър­ба си в областта на нефрологията, Христов е специа­лизирал ехография на коремни органи,периториална диализа и здравен ме­ниджмънт. Докторът се по­знава с повечето си па­циенти от години. А опитът му е показал, че добрите отношения лекар-болен са неизменна част от лече­нието. И без човек да е ме­дик, се уверява, че каче­ството на предлаганите ус­луги в отделението е на ви­соко ниво.

„Разполагаме със 7 апа­рата за хемодиализа „Диа­лог +" на германската фирма „Браун". Те са чисто но­ви - производство 2005 г. Изключително интелигент­ни машини и в същото вре­ме лесни за управление. Пет от тях са монтирани в т.нар. „чиста зала", а 2 - в „жълтата". В последната се приемат пациенти, които са преболедували хепатит.Апаратите са напълно достатъчни да обслужват 40 болни. „Отделението има възможност да поема и спешни случаи на нефрологично болни по клинични пътеки", поясни д-р Хри­стов. Модерната апаратура притежава всички екстри, които изискват съвремен­ните хемодиализни апара­ти. В отделението се про­вежда и съвременната -т.нар. бикарбонатна диали­за, при която не се използ­ва течен би карбонатен кон­центрат, а той е във вид на сухи шпули (капсули). Пре­димството е в това, че раз­творът, който се получава, не променя състава си през целия ден за разлика от течния, обяснява д-р Хри­стов, докато разтваря вра­тите на залите в отделение­то. Комфортът в тях е видим с просто око. Блестящи от чистота, залите са оборуд­вани с централна клима­тична и кислородна инста­лация. Модерните кушет­ки, където болните лежат по време на хемодиализата, са от типа „чупещи" се легла, снабдени с таблички за храна, напитки и т.н. А храната, която се полага на болните, се приготвя в ре­сторант по меню, съобра­зено с индивидуалното за­боляване. „Искам да опро­вергая слуховете, които се разпространяват, че бол­ните при нас плащат. Нищо не се плаща! За преките консумативи за диализа месечно нашето ДКЦ пла­ща по 22 000 лв. Превозът също е напълно безплатен, а скоро ще купим и соб­ствен транспорт", каза д-р Христов.


Модерна апаратура и опитен екип
Първото частно отделе­ние по хемодиализа във Видин разполага не само с европейско- оборудване, но и с висококвалифици­ран персонал. Малък, но напълно достатъчен и съ­образен със стандартите, екипът се състои от двама лекари, три сестри и един инженер - компютърен специалист. Медицински­те сестри -старшата Каме­нова и колежките й Нико­лова и Георгиева, са със стаж от над 10 г. Но докато комбинацията професионалисти и модерна техни­ка гради доверие и попу­лярност, то типично по на­шенски злонамерени слу­хове, породени от завист, по адрес на частното от­деление вече не липсват. „През 6-те години, от­както съм на хемодиали­за, съм се мъчил по какви ли не отделения и съм ви­дял доста мизерия. По­вярвайте, мечтаел съм за малко спокойствие и грижливо. отношение. Щастлив съм, че доживях да мога да се лекувам в такова отделение, което категорично е едно от най-добрите в страната ни. Защото за болните ка­то мен най-важното си остава едно - един ден по­вече живот", сподели 64-годишният Иван Бориcoв.

Д-р Георги Ставракев е известен и търсен акушер-гинеколог в Пловдив. Той е първият, който под тепетата заработи с дигитален видеоколпоскоп с архивиране на образите, на прегледа и изготвя лично досие на пациента. Член е на висшия акредитационен съвет към Министерство­то на здравеопазването. Докторът е и първият, който заведе и спечели 3 дела срещу здравната каса заради лимитирането на талоните. Професионалният му път започва като ординатор в АГ отделението към Първа общинска болница и минава през звеното за стерилитет и репродук­тивно здраве в Пловдив. В момента д-р Ставракев има частна практика и работи в АГ болница „Селена", където се правят ин витро оплождания.


Сменят шоково лекарствата на 50 000 диабетици

Изчисляват цената на инсулина по нова схема

Мария Капон с готово решение на проблема
Силвия Николова

Цените на лекарствата, отпускани на болните безплатно за сметка на здравната каса, ще бъдат изчислявани по нова схема, за да са по-евтини, ценообразуването им по-прозрачно и така да се осигурят медикаменти за всички болни. Това ще стане с изменение и допълнение на Закона за лекарствата в хуманната медицина, съобщи за "Монитор" депутатката от коалиция "Напред" Мария Капон. Днес тя внася в парламента проекта за промяната. Очаква се до дни да бъде свикана извънредно здравната комисия, която да гласува и придвижи по най-бързия начин поправката към пленарна зала.

Предвиждаме занапред цените на лекарствата да се определят не само от най-ниските референтни цени на лекарства в 8 страни членки на Европейския съюз, а да се определят и от средната им аритметична стойност, поясни Мария Капон.

Екстрената промяна е провокирана от проблема с инсулина, каза още Мария Капон и изтъкна, че от 1 юни 50 000 страдащи от захарна болест ще останат без медикамента, с който са свикнали, заради нови изисквания на наредбите за реимбурсния и позитивния лекарствен списък, които налагат различните лекарства от една и съща група, независимо дали са оригинални или генерични (копия на познати) да се продават на едни и същи цени. Това бе и причината фирма "Ново Нордиск" да не желае да предоставя инсулин от 1 юни.
4 спешни паркинга за линейките в София
Линейките на столичната Бърза помощ ще бъдат разпределени на 4 паркинга със спешни пунктове в различни точки на София, съобщи нейният директор д-р Георги Гелев.

Те ще бъдат базирани при Пета градска, Университетската болница "Света Анна", "Пирогов" и 31-ви диагностично-консултативен център в Нови Искър.

"Ще работим с наличния персонал, за да бъдем по-мобилни и стигнем за възможно най-кратко време до мястото на инцидента. Извънредни разходи няма да правим", заяви още д-р Гелев.

Засега в България няма норматив за времето на пристигане на реанимобилите. В западноевропейските страни той е между 10 и 15 минути, броени от момента на тръгване на линейката до пристигането й при пациента. В момента там дори работят експериментално по проекти за достигане до болния за 8-10 минути.

"Ще се стремим и ние занапред да сме при нуждаещия се до 10-ата минута", каза д-р Георги Гелев.

По думите му занапред ще се откриват още изнесени звена на Центъра за спешна медицинска помощ, но те ще останат на директно негово подчинение. Засега от новите пунктове е открит само този при Пета градска болница, който е разчетен да обслужва приоритетно северозападната част на София, с население от около 500 000 хил. души.
САЩ отпускат $1 млрд. срещу свинския грип
Американските власти решиха да предоставят 1 милиард долара за създаването на ваксина срещу свинския грип, съобщи говорител на здравното министерство на САЩ, цитиран от в. "Уолстрийт джърнъл".

Според изданието отделените от бюджетните фондове пари ще бъдат насочени както за клинични изследвания, така и за производството на противовирусната ваксина, която също така ще бъде включена в държавната програма за масова ваксинация на жителите на САЩ. Жена на около 50 години от Куинсбъро, заболяла от грипния вирус А(H1N1), почина в Ню Йорк през изминалия уикенд. Тя е втората жертва на новия грипен щам в града и десетата в Съединените щати, съобщи в. "Ню Йорк таймс". За случая не са публикувани подробности, но според медицински източници починалата жена имала и други здравословни проблеми. Броят на заразените от грипа в Ню Йорк може да нарасне, добавят медицинските източници. В петък в болниците в града е имало 57 заболели, в събота - 68, а в неделя 94, посочва АФП. Засега като цяло са потвърдени 6552 случая на инфекция в САЩ и скоростта на разпространението на болестта се увеличава.

Втори случай на заболяване от свински грип е регистриран в Русия, предаде РИА Новости. Новият болен е гражданин на Калужка област, който се е върнал на 18 май от Доминиканската република след сватбено пътешествие. В момента съпружеската двойка е под наблюдение, съпругата и роднините на заболелия са показали отрицателен резултат. Общо в света са потвърдени 12 000 случая на болестта по данни на Световната здравна организация.
СЪСЕДИ

19-годишният младеж в Гърция, който беше първият потвърден случай на заразен със свински грип, е изписан от болница, съобщи гръцкият в. "Елевтеротипия". Гръцкият студент е бил изписан в неделя и е напълно излекуван. Той се е върнал в Гърция миналата събота и в неделя е започнал да проявява симптоми на грип. В понеделник младежът влезе в болница, където беше лекуван в продължение на седем дни в кабина с отрицателно налягане. Никой от ималите контакт с младежа, включително и министърът на здравеопазването Димитрис Аврамопулос, не проявява симптоми на болестта. В Македония обаче е хоспитализиран 50-годишен французин със съмнения, че е заразен със свински грип.
Здравното министерство отправи оферта за инсулина
АННА БОТИНОВА

Здравният министър д-р Евгений Желев оглави ек­ипа преговарящи за инсу­лина на „Ново Нордиск" вчера. При втората среща между министерството и шефовете на фирмата за България била отправена нова оферта.

Отговорът още се об­мисля в централата на „Но­во Нордиск", обясниха участници в срещите.

Преговорите целят да се намери компромисно ре­шение за инсулиновите препарати на компанията, която отказа да работи със здравната ка­са от 1 юни. Това налага , смяна на инсулина за 50 000 души, сред които и много деца. Не­приемлива е цената, фор­мирана за инсулините в но­вия позитивен лекарствен списък. Комисията поста­ви всички продукти в обща група. Цената за групата е под най-ниската стойност за Европа, декларирана от „Ново Нордиск".

Има вариант за дарение в огромни количества, но то няма да покрие изцяло нуждите на диабетиците, коментираха запознати. Друг вариант е да се допус­не доплащане за двата ин­сулинови препарата на дат­ската компания.

Смяната на инсулина изисква поне 2 визити при ендокринолог, а за някои ще се наложи и престой в бол­ница, обясниха лекари.


26 МАЙ Според заглавията на „24 часа"
Преди 10 г.

Докторска война заради силикона

Силиконът е вреден и който го използва, нека сам носи отговор­ност за пациенти­те си, призова д-р Николай Сердев.

Македония иска мощите на Кирил

Мощите на св. Кирил да бъдат пренесени от Рим в Охрид, поиска висш македонски духовник. "Македон­ската православна църква иска част от светите мощи да бъдат пренесени в македонския и славянски Ерусалим, заявил митрополит Тимотей.

ДНЕС:

• Вредният силикон не уплаши фолкпевиците и манекенките и те масово си имплантираха силикон в гърдите, устните и на други места.

• Мощите, разбира се, бяха пренесе­ни в Охрид. За 24 май президентите Георги Първанов и Георге Иванов се засякоха в един хотел в Рим. Те се по­клониха пред мощите на св. Кирил в базиликата "Сан Клементе".


Добре, но да намалят и цените на лекарствата
Иначе забраната си е чисто лицемерие - субсидират производството на тютюн, че и дават премии за него
В края на мандата си На­родното събрание прие За­кон за забрана на тютюно­пушенето на обществени места. Слава богу, забрана­та важи от 1 юни догодина, а не, както искаше Рамадан Атал ай, от 1 юни тази годи­на.

Отлагането се обяснява с необходимостта да се под­готвят заведенията (зали за пушачи, модерни абсорбатори на дима и т.н.). А и да се даде време на такива заклети пушачи като мен да положат усилия да от­кажат пушенето.

Мотивацията на закона е желязна - тютюнът е вре­ден за здравето. Предиз­виква рак, импотентност, астма и какво ли не още.

Трогнат от грижите на НС за здравето на народа български, бях готов да на­пиша хвалебствена статия в подкрепа на екрана.

Не вярвах просто на уши­те си. Знаех от какво се от­казват политиците. ДПС рискуваше голяма част от електората си (90% от него произвеждат тютюн). А всички останали се отказват - от вимето за партий­ните каси (какъвто пу­блична тайна, е "Булгарта­бак").

Помислих си, че следва­щите стъпки за загрижени­те за здравето ни политици ще бъдат намаляването на цените на лекарствата. Или забраната за движе­ние на коли, произведени преди повече от 5 години.

Газовете им тровят въздуха с всички вредни елементи от Менделеевата табли­ца.

Но още същата вечер един приятел от Родопите ми каза, че баща му (произ­водител на тютюн) е получил субсидия от държавата по 5 лв. на килограм тю­тюн.

Произвел 2000 кг и взел 10 000 лева субсидия

Отделно парите за самия тютюн.

Ей това не мога да го раз­бера. Мениджър съм (ос­вен историк) и знам, че ко­гато в една структура въз­никне проблем, той се ре­шава, като причината за проблема се отстрани от корен. След като приема­ме , че тютюнът лишава хо­рата от здраве, редно е да се направи всичко да го няма.

Забраняваме просто производството на тютюн и цигари, вноса им и т.н.

Приравняваме го към другите наркотици -

марихуана, хероин, ек­стази и т.н.

Дори и по икономически съображения да се налага прекратяването да става бавно, да се спре субсидия­та за производството му, която през тази година до­стигна цената на самия тю­тюн. И тези пари са от да­нъците, т.е. от джобовете на всички ни.

Защо приемат подобни лицемерни закони полити­ците?

Защо с едната ръка на­казват, а с другата поощря­ват различни групи от насе­лението за производството и потреблението на един и същ продукт?

Оставям на драгия чита­тел сам да прецени.
Робот ще оперира сърдечно болни в Плевен
Робот ще оперира сър­дечно болни в Плевен. То­ва стана ясно при визита­та на д-р Славейко Джамбазов, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт. Плановете на института включват първо да зара­боти кардиохирургия през 2010 г. в града, а след то­ва да бъде въведена и роботизирана хирургия. Проектът е на стой­ност над 11 млн. евро и е съвместен на Българския кардиологичен институт и Кливланд клиник - САШ. Д-р Джамбазов обясни, че американската клиника е сред пионерите в областта на роботизираната кардиохирургия.


Софарма“ с нова рекламна кампания на „Табекс“
Фармацевтичната компания „Софарма“ АД стартира нова кампания против тютюнопушенето за продукта „Табекс“. Тя ще включва два тв клипа, принт визии и билбордове. Първият клип, който е замислен като тийзър,илюстрира как огънчето от цигарата може да унищожи гора, а вторият сравнява приликата между прогаряне на цигара и изстрел от куршум. Посланието на клипа е „Всяка запалена цигара се превръща в смъртоносно оръжие“. Криейтивът е дело на агенция vpr advertising.


Свещеник прокле раждане без болка

Лекарите така вадели пари на гърба на младите майки
Сливен. Сливенски свещеник анатемоса публично раждането със секцио и поведе война с местните гинеколози. Според него лекарите умишлено принуждават младите жени да предпочетат този метод, защото така печелят повече пари. Това е доказателство, че сребролюбието е причина за всяка злина, каза отец Евгени. Под прицела на ревностния поп пък попадна местната гинеколожка д-р Марияна Марчева.

Според него, лекарката масово кара жените да пренебрегват естественото раждане за сметка на секциото. Тя казала на млада майка, която ражда за първи път, че бебето й е голямо и може да роди само със секцио. За мен това е злоупотреба за сметка на данъкоплатеца, родилката и детето, категоричен е отец Евгени. Случаят пък отчето приел лично, защото е духовен баща на младата майка Искра Атанасова. Аз я чувствам като дъщеря, а тя плаче и се чувства измамена, казва отец Евгени. В болницата, където работи д-р Марчева, имало табела, че заплащането за секцио е 800 лева, а при нормално раждане 400 лв. Явно това е причината за случващото се, твърди отчето. Отец Евгени да си гледа работата, не мога да рискувам живота на бебето, опонира обаче д-р Марчева. Според нея, детето е било трудно за изваждане и имало опасност за здравето му. Лекарката обясни още, че касата плаща еднакви пари без значение как ще изражда бебетата. При секцио аз получавам по-малко, защото екипът е по-голям, каза докторката.Георги МангиновВ пет центъра помагат на хемофилици
За коварното заболяване, особено при децата, все още не се прави всичко необходимо за профилактика
Ева Костова
В България специалистите по хемофилия са 17. Пет са центровете в страната, в които пациентите получават навременна помощ - в София (Национален хематологичен център, детска клиника в Университетска болница Александровска), в Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен. Това научи ДУМА на неотдавнашен семинар, организиран в Албена от Националната генетична лаборатория и Фондация "МОСТ". Кръгла маса за лечението на редките болести събра на дискусия проф. Иво Кременски, шеф на Националната генетична лаборатория, д-р Ива Станкова, депутатка от левицата, д-р Жасмина Мирчева, която неотдавна оглави агенцията по лекарствата, водещи специалисти в областта на генетичните заболявания, тяхната диагностика и профилактика, лечение и превенция. В рамките на форума доц. д-р Стефан Горанов, д.м.н. представи темата "Има ли проблеми при лечението и цялостните медицински грижи при пациентите с хемофилия - мнение на един началник клиника по хематология".

Лечението на болните от хемофилия се осигурява изцяло от Министерството на здравеопазването. Болестта засяга мъжете, при нея кръвта не може да се съсирва поради липса на фактори, които правят възможен този процес. Заболяването се предава по наследство при наличие на дефект на Х хромозомите и води до други усложнения - сред най-често срещаните са проблеми в мускулатурата и ставите, което изисква допълнително лечение и би довело до трайно инвалидизиране. Най-добрият начин на лечение е чрез профилактично вливане на липсващия фактор в организма. По този начин се дава възможност за осигуряване на максимално ефективен социален контакт на болния.

В момента има активна кампания от страна на Българското научно дружество по хематология и трансфузиология да разреши съвместно с МЗ, и с подкрепата на д-р Станкова като член на парламентараната комисия по здравеопазване, проблемите с прилагането на профилактичен режим на терапия и осигуряването на адекватни количества антихемофилен фактор 8 при деца с тежка и средна форма на заболяване. С тази новост ще се гарантира на дете с хемофилия да избегне социалната изолация, възможност да ходи на детска градина, в училище, в университет. Чрез профилактичния подход ще се намали значително и опасността от животозастрашаващи последици, твърди доц. Горанов. В европейски мащаб за лечението на хемофилията се предвиждат средно 4 международни единици антихемофилен фактор на глава от населението, за да бъде осигурено добро качество на живот на пациентите с хемофилия А. У нас се внасят и закупуват 2. В момента доставката е 14 милиона единици. Около 70 на сто от пациентите с хемофилия А в страната вече имат хепатит В или С.


Програма за бъбречни болести и трансплантации
Създаване и приемане на национална програма в дългос­рочен план с ясни и прозрачни критерии в бъбречните заболя­вания и трансплантациите в България, гласят на 27 май от 13,30 ч. в централата на Българ­ския лекарски съюз. Тогава ще се проведе първата по рода си кръгла маса по тази тема. Орга­низатор на събитието е Асоциа­ция на пациентите с бъбречни заболявания (АПБЗ). Акцентите на кръглата маса са липсата на програма за превенция, профи­лактика и ранна диагностика на бъбречните заболявания у нас, влошеното състояние на качест­вото на поддържащото хемодиализно лечение и съпътстващите го заболявания, липсата на про­грама за увеличаване на органните трансплантации, както и липсата на национален стандарт за проследяване и лечение на пациентите с транспантирани органи в България, съобщава сайтът Здраве нет


Доц. Тодор Кумчев:
Българите ще купуват евтини лекарства
През отминаващия мандат средствата за медикаменти и медицински услуги значително се увеличиха, казва народният представител
" Колкото и пари да се наливат в една нереформирана система, те не стигат "
Интервю на Аида Паникян

Тодор Кумчев е роден на 31 юли 1942 г. Завършил е медицина, има втора специалност по организация на медицината, доцент е по анестезиология. Бил е директор на болницата в Смолян, председател на общинския съвет в града, депутат от БСП в 36-ото и в 40-ото Народно събрание. Зам.-председател е на комисията по здравеопазване в 40-ото НС и член на комисията по труда и социалната политика.


- Доц. Кумчев, през последните дни с все по-голяма острота се поставя въпросът за лекарствата от различни ъгли, в различни интерпретации. В крайна сметка пациентите колко ще плащат и доплащат, ще имат ли достъп до повече и по-ефикасни лекарства?

- Вълненията в публичното пространство настъпиха в резултат на една наредба на МЗ. Според нея, за да се плащат с обществени средства всички лекарства с една и съща основна съставка, независимо от коя фирма и в коя държава са произведени, трябва да са с по-ниска цена от най-ниските в 8 европейски държави, т.е. - така наречената референтна цена. Така всяко лекарство с една и съща основна съставка трябваше да се заплаща с една и съща сума, при което надценките за лекарствата ще паднат изключително много. Производителите на лекарства и търговците на едро обачи протестираха. Но разбрах, че преди дни се е стигнало да консенсус и МЗ е отстъпило от заеманата позиция и тази клауза в наредбата се променя. Така пациентите наистина ще купуват на най-ниски цени в ЕС, но ако има разлика, ще доплащат.

- И досега фирмите казваха, че в България продават най-евтино лекарствата си, а според европейската статистика българските пациенти доплащат най-много. Ще се промени ли това положение след 1 юни?

- Уверявам ви, че в България пациентите купуват лекарства на най-ниски в Европа цени.

А и бих искал да припомня, че средствата, заплащани от НЗОК за лекарствата за домашно лечение, диетични храни, медицински изделия и др., от 245 млн. лв. през 2005 г. през т.г. стават 330 млн. лв. МЗ също увеличи парите за животоспасяващи лекарства от 96 млн. лв. на 130 млн.

- Все пак хората твърдят, че им излиза много по-евтино да купуват лекарствата си от съседна Румъния например. Там ДДС върху лекарствата бил 5%, а у нас данъкът е същият, както и за кюфтетата, за колите и бижутата... Има страни, където наистина този данък е много нисък върху лекарствата, което значително ги поевтинява. Но има и нещо друго - у нас като се изпусне духът от бутилката по отношение на една категория стоки, незабавно ще реагират и останалите. МОН например ще каже, че трябва да се намали ДДС върху учебници и производства на книжарската промишленост, други ще искат да се намали върху други стоки... Това е много сложен проблем. Особено сега, в ситуацията на стагнация, която малко или много се чувства и у нас, приходите не са оптимални на този етап и всяка промяна в ДДС може да е фатална за икономиката, за пенсионната и социалната система и пр. Но искам да подчертая, че българските пациенти ще купуват евтини лекарства, доколкото това е възможно.

- В системата ни на здравеопазване има доста неща, които се разминават и това затруднява често достъпът на хората до медицинска помощ. Какво от ваша гледна точка направи парламентарната комисия по здравеопазване по време на 40-ото Народно събрание, за да улесни хората?

- Съществуващата у нас система на участъкови лекари се разби между 1997 и 2001 г. Сериозни сътресения в първичната доболнична помощ настъпиха от факта, че на общопрактикуващите лекари се заплаща на капитация, а не за реална дейност. Когато един лекар получава гарантирани средства от здравната каса за 3 хил. пациенти например, той невинаги успява да посети всеки от тях. От това пострадаха много планинските, пограничните и труднодостъпните райони. Преди реформите те се обслужваха и от фелдшери. Сега тях ги няма в системата. Моето дълбоко убеждение е, че достъпът до общопрактикуващите лекари ще се подобри, когато се промени финансирането им по реално извършен обем дейност.

- За това се говори отдавна. Защо все още това не е сторено?

- Поради липсата на интегрирана информационна система за организация, управление и координация в здравеопазването то не може рязко да бъде променено. А като я няма системата, не може да се отчете реално колко прегледа е направил днес д-р Х от село У. Здравната каса вече има информационна система, но тя трябва да бъде свързана с всички структури - болници, медицински центрове и пр. В същото време лекарите специалисти работят по реално извършен обем дейност, но работят сами за себе. На трето място лечебните заведения са регистрирани като търговски дружества. Според мен е порочен начинът на заплащане на дейността на болниците по фиксирани цени - клинични пътеки. Например за едно раждане се плащат 440 лв., но когато то е с усложнения, струва 5 хил. лева. Разликата от 440 до 5 хил. болницата трябва да заплати и така се трупат дългове. За да се избегне това, може да се въведе американската система на диагностично свързани групи. У нас в две области имат повече от 8-годишен опит в това отношение - Габрово и Смолян. При тази система, най-просто казано, болницата получава от здравната каса толкова пари, колкото й е струвал пациентът. Така болниците, които лекуват по-леко болни пациенти, получават по-малко пари, а тези с тежките случаи - повече.

- Какво е необходимо да се направи в системата на здравеопазването ни в най-близко време, за да започне да се променя констатацията, че здравната система в България е сред най-недружелюбните в Европа?

- Приключваме мандата си с някои съществени промени в Закона за здравето, с които се улесняват гражданите. Регламентират се здравните кабинети в училищата. Рязко се увеличават правата на пациентите в страната със създаването на Обществения съвет за правата на пациентите към МЗ, в който от 15 членове 7 са представители на пациентски организации. Променя се дейността на ТЕЛК-овете. Много са оплакванията от дейността им и обжалванията се точат с години. С промените този проблем се решава по оптимален начин. Ако например решението за пенсиониране на гражданин се обжалва, докато чака резултатите от обжалването, човекът получава социална пенсия, а след това взема инвалидната си пенсия със задна дата. Досега във времето на чакане на решението нямаше право на никакви пари. Освен това, ако решението бъде отрицателно, той не връща парите от социалната пенсия, която е вземал в периода на чакане. А и в закона вече е регламентирано, че решението не може да се бави повече от 3 месеца.

През последните 4 години у нас разходите за здравеопазване на човек се увеличиха с 59,7%, като за първична доболнична помощ увеличението само за три години е 50 млн. лв. (с 46,55), за специализирана - 47,4 млн. Средствата за дентална помощ се увеличиха с 58%, а за болнична помощ увеличението е с 557 млн. лв. В същото време МЗ осигури 455 млн. лв. за апаратура, санитарен транспорт, основни ремонти и т.н. Средствата за здравеопазване за периода 1997-2000 г. са 3,352 млрд. лв., а за 2005-2009 г. - 12,266 млрд.

...Питахте ме какво още да се направи в здравната ни система. Трябва да се увеличат средствата за здравеопазване. Освен това крайно време е да се въведе националната здравна карта и да се преструктурира болничната ни мрежа. За 7.5 млн. население 400 болници са прекалено много. Не казвам да се намалят, а да се преструктурират. Страната има огромна нужда от болници за долекуване и рехабилитация и дейността им да се финансира по клинични пътеки, за да може да се издържат сами и медицинският им персонал да се съхрани... Колкото и пари да се наливат в една нереформирана система, те не стигат. Друг проблем, който трябва да се реши, е мястото и ролята на частните болници - къде и колко ще са те, при какъв регламент ще се разкриват, дали е редно да работят с обществен ресурс, доколко да ползват обществен ресурс или да работят само с кешови средства.

Мисля, че системата на здравеопазването ни работи добре, но тя трябва да се контролира по-добре. Затова се и създава медицинският инпекторат като агенция към МЗ.

- Според съсловните организации на лекарите и зъболекарите той дублира работата на множество други контролни органи и влиза в законови противоречия...

- Трета година не е сключван национален рамков договор и лекарите са ощетени, правата им са нарушени. Освен това не може държавни болници или такива, които ползват обществен ресурс, или общински болници (около 114), които получават субсидия от МЗ, да бъдат оставени без контрол. В същото време не може тези болници да нямат право да протестират например срещу менторския тон на експерти на здравната каса.

zdrave.net

С естетична хирургия привличали на работа медсестри в Чехия

За нова екзотична практика за задържане на работа на медицински сестри в чешките лечебни заведения съобщава NYTimes. Освен безплатни курсове по езици, ваучери за храна и дълги отпуски, частни и публични клиники вече предлагали на служителите си и естетични операции, твърди изданието. И разказва историята на 31-годишната медицинска сестра Петра Каливодова, която се съгласила да поднови договора си с частна клиника в Прага след договорка за козметична операция на бюста, която иначе би й струвала около 2600 евро, съчетана с липосукция на бедрата и корема.

„Сега се чувствам по-добре, когато се гледам в огледалото”, споделила Каливодова, която трудно би си позволила операцията с 1000 евро месечна заплата. „Винаги са ни учили, че когато сестрата изглежда добре, интелигентна е и обича работата си, пациентите се възстановяват по-бързо”, допълва тя.
Екзотичните практики за задържане на медицинския персонал набират сила не само в частния, но и в обществения сектор, става ясно от материала. Na Bulovce – голяма болница в Прага, финансирана от държавата – също е обявила на уеб-сайта си поредица от стимули за служителите си, включително целодневна грижа за децата, ваучери за храна и „естетични операции на намалени цени”.

По данни на Асоциацията на медсестрите в Чехия, само през последната година 1200 сестри са мигрирали в държави като Германия и Великобритания в търсене на по-високи заплати. Според здравни анализатори, това допринася за недостига на около 5000 сестри в публичния сектор. Липсата на квалифициран персонал е принудила болница в Бърно – най-големият град в страната след Прага – да затвори отделението си за интензивни грижи.


Недостигът на сестри не е национална, а световна тенденция, припомня изданието. Във Великобритания болниците са били принудени да закрият стотици легла зарази липса на медицински сестри. В САЩ държавните здравни власти прогнозират недостиг на един милион сестри до 2016 г.

Днес рожден ден:

Проф. Иван Матев, хирург ортопед


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница