Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата24.07.2016
Размер485.23 Kb.
  1   2   3
08 септември 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕИзписаха младежа с присадено сърце

22 – годишният получи орган на 17 – годишно момче
22-годишен пациент с присадено сърце бе изписан от университетската болница “Св. Екатерина”, съобщи директорът й проф. Генчо Начев. Пациентът се чувства добре, увери той. Младежът е от Ловеч и вече се е прибрал у дома. Той получи сърцето на 17-годишно момче, загинало трагично при игра върху капака на автомобил.

Пациентът бе записан в листата на чакащите преди около година, поясни проф. Начев. Причината да се нуждае от ново сърце е както при повечето кандидати за трансплантация - миокардиопатия, поясни кардиохирургът. Тя се получава след прекаран вирусен миокардит. Мускулът на сърцето се отпуска и то не може да работи както е необходимо.

Младежът от Ловеч е истински късметлия, защото тази година трупните донори са само четири, а две от сърцата не бяха подходящи за трансплантация.

Общо чакащите за ново сърце у нас са 27 души, като двама са деца. Миналата година трупните донори са били 21 по данни на агенцията по трансплантации. За 2011 г. обаче се наблюдава отлив в донорството, като причините за това са комплексни. От 2012 г. здравното министерство планира различни мерки за насърчаването му. За болниците, които поддържат пациенти в мозъчна смърт, има финансови стимули.
Бебе се роди в линейка в София
Новородено момиченце бе спасено „Пирогов", след като майката получи контракции и роди в линейката, която трябвало да я откара в „Майчин дом", съобщиха от пресцентъра на болницата. Новороденото не изплакало и нямало нормално дишане, затова придружаващата лекарка в линейката преценила, че е по-добре да се отбият първо в „Пирогов".

Пристигнали там към 20,30 ч във вторник. В противошокова зала реаниматорът д-р Николай Багеров успял да върне бебето към живот. Той отрязал пъпната връв и затоплил момиченцето. После извадили плацентата от майката. След това линейката продължила към „Майчин дом", Бебето и родилката са добре.
Лекуват инсулт с платинени спирали
Двама мъже и две жени с инсулти от разкъсана аневризма бяха лекувани по иновативна технология с платинени спирали в “Пирогов”, съобщиха от българо-италианския екип, който осъществи интервенцията. Процедурата вече е правена при пациенти във ВМА и болница “Токуда”, но в “Пирогов” се прилага за първи път, а е нова и за България.

Гостът д-р Луиджи Делайе е сред водещите специалисти в тази област на Ботуша. Работи по новата технология, изобретена от негов сънародник - Гидо Гулиелми, почти от самото й създаване преди 11 г. От българска страна в операциите участваха доц. Николай Габровски, шеф на неврохирургията в “Пирогов”, и д-р Валери Гелев, шеф на отделението по интензивна кардиология. Той е специалист по ендоваскуларните (от вътрешната страна на съда) методи. Двамата с доц. Габровски са специализирали в Италия, където навлезли в тънкостите на технологията за лечение на аневризма с платинените спирали.

Аневризмата е най-често срещаната малформация на мозъчните съдове. На определено място стената на съда е изтънена и това намалява здравината й.

Получава се нещо като подутина или мехур, който се пълни с циркулиращата кръв. Тя допълнително повишава налягането на болното място и в определен момент може да се спука, обясни доц. Габровски.

Четиримата пациенти, оперирани вчера в “Пирогов”, са претърпели вече мозъчносъдови инциденти и се нуждаеха от лечение на прокървилата аневризма. Спука ли се тя, се получава кръвоизлив около и в мозъка. При немалко от хората през следващите 2-3 седмици има голям риск от ново кървене. Тук на помощ идват платинените спирали. Подобни случаи досега са лекувани с хирургични методи, поясни доц. Габровски.

По новата технология специалистите достигат до аневризмата с ендоваскуларни методи, които сега се използват за поставяне на стент при инфаркт. С катетър се прониква през бедрената артерия и по кръвоносната система се достига до засегнатото място в мозъка. Там започва разгъването на платинената спирала.

Слага се такова количество, което да запълни издутината.

Върху мястото на кръвоизлива се образува нещо като тапа, която заздравява стената на съда.

Техниката тепърва ще си пробива път у нас, допълни доц. Габровски. В “Пирогов” искат да го прилагат по-често, затова са поканили д-р Делайе от Италия, който да помогне на българските си колеги в усвояването на тънкостите. Единият от случаите, опериран вчера, бил предизвикателство, защото хем трябвало да бъде запушена аневризмата, хем да остане кръвоснабдяването на важен мозъчен съд, излизащ от нея, поясни д-р Валери Гелев. Опитът на д-р Делайе е голям и успя да се справи успешно, допълни той. До края на 2011 г. в “Пирогов” ще има още оперирани по новия щадящ метод, увери доц. Габровски.

Иновативната технология обаче не се поема от касата, защото не е включена в клиничните пътеки. От “Пирогов” се надяват обаче скоро и това да стане.


Досега лечението на аневризмите било само хирургическо чрез поставянето на клипс върху издутината и заздравяването й.

Предимствата на новия метод са очевидни - не се налага отваряне на черепа, а благодарение на това пациентите се възстановяват много по-бързо, обясни вчера екипът от “Пирогов”.

Пациенти, подложени на ендоваскуларно лечение, имат 22,6% по-нисък риск от смърт или сериозно увреждане заради аневризмата в рамките на следващата година. Това показват проучвания, които сравняват ползите от новия метод с тези от традиционната хирургическа интервенция. Затова лечението с платинени спирали и други укрепващи материали на мозъчните съдове се прилага в Италия рутинно при пациентите с аневризма, увери д-р Делайе.

Отворени операции се правят само на пациенти, неподходящи за ендоваскуларната технология.

Проникването с катетър през артерията е високотехнологичен способ, който се прилагал при широк спектър от пациенти при относително нисък риск, добави чуждият специалист.

Възстановяването е най-бързо, ако се пристъпи към лечение на аневризмата, преди тя да се е разкъсала, единодушни бяха лекарите от “Пирогов”. Но и ако вече е имало инцидент (мозъчен удар), при който пациентът е оцелял, лечението му помага да се върне в съкратени срокове към нормалния живот. Дава му по-голяма сигурност, че скоро не го дебне втори кръвоизлив.

Операциите на 4-мата са приключили успешно, стана ясно в късния следобед. Но е прекалено рано да се правят прогнози за периода на възстановяване, казаха лекарите.

Всеки трети умира след кръвоизлива

- Доц. Габровски, какви са пациентите, които оперирате?

- Те са 4-ма души на възраст от 40 до 60 г., двама мъже и две жени. Всички имат мозъчни аневризми с различна степен на сложност. При някои са съвсем малки, но има и с гигантски размери - над 2,5 см. И в двата случая е трудно за хирургическа операция. Не са лесни и за ендоваскуларно лечение, но се опитваме да направим най-доброто за всеки. Основната група пациенти с аневризми, които получават лечение, вече са получили кръвоизлив.

- А защо не се правят профилактични прегледи?

- Има страни в Европа, където се правят сред определени групи от населението, където честотата на аневризмите е повишена. Истината е, че те са скъпи, а един масов скрининг би струвал много. Затова не са се наложили като профилактика дори в богати страни. Понякога е трудно да се идентифицират оплакванията като признаци на мозъчносъдова болест. Пациентът споделя за главоболие, което може да е по-слабо или по-силно. При други аневризмата прави кръвоизливи и се стига дори до смърт. Приблизително 30% от болните - всеки трети, загиват в първите 24 часа след инцидента. Тежките мозъчни кръвоизливи често са несъвместими с живота. Оперативната намеса при по-леките случаи се налага, за да се предотврати повторен кръвоизлив, който е много вероятен.

- Колко струва операция по новата технология?

- Зависи колко спирали ще използваме. Може да се наложи поставянето и на други устройства, подобни на стентове. Като цяло обаче е скъпа операция.

- Какво в начина на живота или в хода на заболяването може да причини спукване на аневризмата?

- За разлика от сърдечносъдовите заболявания тук няма строга класификация на рисковите фактори. Високото кръвно, пушенето, плаките в съдовете имат отношение към прогресията на заболяването и вероятно към честотата на мозъчносъдовите инциденти.

- Ще започнете ли да прилагате сами новия метод?

- Докато не сме убедени, че имаме достатъчно подготвени специалисти, ще каним колеги отвън.
12 000 нови болни всяка година
Около 170 на 100 000 души годишно се разболяват от мозъчносъдова болест у нас, съобщи доц. Николай Габровски. Това прави над 12 000 души.

Усложненията при тази болест са сред водещите причини за смърт и инвалидност на българите. Около 10% от пациентите загиват. След сърдечносъдовите и онкологичните заболявания инсултът убива най-много българи. Социалната значимост на диагнозата се определя и от факта, че много от преживелите остават с трайни увреждания, затрудняват се дори да се обслужват сами във всекидневието и се нуждаят от постоянна грижа. Помощта ангажира и другите членове от семейството. Млади пациенти с инсулт понякога се инвалидизират и не могат да се върнат на работа.

Мозъчносъдовата болест засяга съдовете в мозъка подобно на сърдечносъдовата. Има опасност за натрупване на плаки, запушване на съдове.

Особеното при мозъка е, че възникват съдови деформации. Най-често срещани са аневризмите. Предполага се, че 4-6% от хората имат такова разширение, обясни доц. Габровски. То може да няма никакви клинични прояви и да не бъде открито, докато не се стигне до кръвоизлив. Понякога аневризмата се открива случайно при скенер на главата по друг повод. Такива пациенти получават шанс да се лекуват превантивно и да намалят риска от инсулт.

При стария метод с отворена хирургия спуканото се защипва с клипс

Не всяка аневризма се къса, понякога пациентите си живеят с нея без никакви обезпокоителни симптоми, поясни доц. Габровски. Клиничната изява най-често е с кръвоизлив - в около 50% от случаите, епилепсия - в около 20%, главоболие - в 15%, компресия, исхемия и др. Старият метод за лечение на спукана аневризма е хирургичен. Черепът се отваря, до засегнатото място се стига по директен път. Аневризмата се защипва отвън с платинена щипка - клипс, като по този начин се възстановява целостта на съда. При някои пациенти обаче тази операция е твърде рискова заради анестезията или по други причини.Илияна Ангелова


Възрастта не е пречка за модерния метод
Приликите между двата метода за лечение на аневризма - хирургичен и ендоваскуларен, се свеждат до това, че се възстановяват целостта на съда и нормалното кръвообращение на мястото. Разликите са повече - философията е различна. При новия метод се работи под микроскоп с фина апаратура и техника, която стига до мястото. Опериращите направляват процеса отвън, липсва голям хирургичен разрез.

Няма пределна възраст за ендоваскуларна операция, каза италианският д-р Делайе. По-скоро се гледат други лимитиращи фактори - дали пациентът ще понесе анестезията. Освен през бедрената артерия до аневризмата може да се стигне и през китката, но този вариант е технически по-труден за изпълнение.

Рискове има и при тази процедура, както при всяка интервенция. Най-големият риск е спукването да стане по време на самата ендоваскуларна манипулация, но благодарение на микроскопските технологии резултатите са много добри, уверява доц. Габровски. Пациенти, които оцелеят след спукване на аневризмата, имат шанс чрез такова лечение да се върнат към нормален живот, поясни доц. Габровски. Нелекувана, аневризмата е като бомба със закъснител, която всеки момент може отново да прокърви фатално. Лекарите в “Пирогов” вярват, че след операцията по новата технология 4-мата пациенти ще бъдат излекувани. Ще остане само да се преодолеят последиците от първия кръвоизлив.


С висше и средно - равен шанс за работа
Строителите трайно излизат от мода, до 2020 г. ще се търсят финансисти, чиновници
Висшето образование вече губи смисъл като коз за заетост - в следващите 10 г. университетската диплома ще осигурява точно толкова работа, колкото и тази от средното училище.

Това сочат първите резултати от пилотния проект за средносрочно прогнозиране на нуждите на трудовия пазар у нас. Той е на стойност 60 000 лв. и се финансира от ЕС. Прави го британски екип начело с проф. д-р Робърт Уилсън, зам.-директор на Института за изследване на заетостта към университета "Уоруик".

Досега винаги заетите с висше са се радвали на по-голям интерес от бизнеса и от 2000 г. насам са се увеличавали средно с 80 000 на година, каза Атанас Атанасов, управител на "Майкростат аналитикс", която прави проучването.

В секторите от материалната сфера - селско стопанство, добивна, преработвателна промишленост, производство на газ, електроенергия и вода, работните места ще намаляват, прогнозира специалистът. Сега там са заети около 1,5 млн. души, а през 2020-а се очаквало да се стопят до 1 милион.

Строителството ще остане стабилен сектор, но няма изгледи да се повтори бумът отпреди кризата. Сега там работят 600 000 и едва ли ще има нужда от още кадри в следващите 10 г.

Ако сега планирате бъдещето си, ориентирайте се към финанси, кредити, банки и услуги. Според проучването перспективите са отлични - до 2020 г. се очаква щатовете там да се увеличат от 300 000 на поне 400 000, каза Атанасов.

Транспортът и съобщенията ще продължат да осигуряват работа на около 600 000 души. В държавното управление, образованието и здравеопазването заетите ще се увеличат от 100 000 на 120 000.

Досега у нас се правеха краткосрочни прогнози в перспектива 1-2 г., каза Елка Димитрова, директор в министерството на труда. Това за първи път щяло да срещне търсенето с предлагането в следващите 10 г. То не предвиждало обаче анкети с бизнеса и нямало да посочи перспективните професии и специалности.Лиляна Филипова


Фирми строят болници, общини ги плащат 35 г.

Кметове и министри еднолично ще решават за публично-частните партньорства
Детски градини, училища, болници, стадиони и затвори вече ще могат да се строят от частни фирми, а след това държавата и общините ще финансират дейността им. Това предвижда проект на закон за публично-частното партньорство, който правителството прие вчера.

При тези проекти инвеститорът няма да има право да прибира такси от гражданите, а дейността им ще се финансира от държавна или общинска субсидия. Максималният срок на ПЧП според проектозакона ще е 35 години.

По тази схема чрез публично-частно партньорство ще могат и да се строят пътища, да се поддържа инфраструктура и да се събират и преработват битови отпадъци. Всички тези дейности ще се възлагат с т.нар. партньорски договори или чрез строителна концесия.

Извън обхвата на ПЧП остават единствено концесиите за добив на подземни богатства и обществените поръчки, обясниха от правителствената пресслужба.

Законът позволява на държавата или общината да създадат и смесена фирма за изпълнение на конкретно ПЧП. Тогава публичният участник в търговското дружество ще има задължителна блокираща квота при вземане на решения за теглене на кредити, увеличение на капитала или пък разпоредителни сделки с имотите на смесената фирма.

Държавата и общините ще могат да сключват и отделни договори с банките, които финансират частния партньор, предвижда още законопроектът. Този отделен договор ще дава гаранции, че проектът ще бъде финансиран и изпълнен дори и при фалит на фирмата, която го е спечелила.

Отговорността за публично-частните партньорства ще е само на кметовете и на министрите, чиито ведомства участват в такива проекти. В предишния вариант на законопроекта бе предвидено решенията за ПЧП да се вземат от правителството или общинския съвет.

ВИКТОР ИВАНОВ


Офталмолози ще преглеждат безплатно деца
Безплатни очни прегледи за деца ще се извършват на 10 септември в болница "Токуда". Очаква се да бъдат прегледани над сто деца. Прегледите включват изследване на зрителната острота и очните дъна, както и препоръки за лечение, ако това се налага. Прегледите ще бъдат от 8 до 14 ч., след предварително записване на тел. 02/403 4000. Няма да се изискват направления за преглед при специалист или други документи от пациентите.


В 29 болници преглеждат безплатно за туберкулоза
От 12 до 16 септември в 29 лечебни заведения в страната ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза. В този период всеки, желаещ да се изследва, ще бъде приет и консултиран в специализираните лечебни заведения във всички 28 областни градове. "Седмицата на отворените врати" се организира от Министерството на здравеопазването и програмата "Подобряване на контрола на туберкулозата в България", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията се провежда за трети път тази година.

По време на проведените през май и юни седмици на отворените врати бяха прегледани 9098 души. Открити бяха 95 случая на туберкулоза. За 374 души бе установено, че са с латентна форма на болестта и им бе предписана профилактика. До края на годината предстои да се проведе още една кампания през декември.

През 2010 г. в България са регистрирани 2649 пациенти с туберкулоза. В сравнение с 2009 г. се наблюдава намаляване на общия брой случаи с 9%.

29 областни лечебни заведения по туберкулоза получиха втори транш от 474 396 лв. за диагностика и лечение на заболяването.
Проектозакон

Определят правилата за публично-частното партньорство
Според законопроект, гласуван от министрите вчера, публично-частното партньорство ще бъде приложимо за всички обекти на социалната инфраструктура (болници, училища, детски градини, затвори, спортни обекти, социални жилища), при текущото и зимното поддържане на пътища, жп гари, при депониране и преработване на битови отпадъци.

В проекта са дефинирани формите и условията за финансова подкрепа, предоставяна от публичния партньор. Предлага се и промяна в Закона за концесиите, която възстановява конкурсните процедури "състезателен диалог" и "договаряне с обявление". В сега действащия закон единствената допустима процедура след измененията през 2008 г. остана откритата процедура. Поради липсата на гъвкавост обаче тя не позволява избор на частен партньор в случаите на правна или финансова сложност.

Законът ще бъде един от инструментите, чрез които държавата ще стимулира сътрудничеството между публичните и частните партньори, за да се повиши инвестиционната активност. Действащите нормативни актове в тази област - законите за концесиите и за обществените поръчки, не отговарят в пълна степен на нуждите на държавните и общинските органи и дори понякога ограничават техните възможности за партньорство с частния сектор.

Публично-частното партньорство е дефинирано като дългосрочно договорно сътрудничество между един или повече публични партньори и един или повече частни партньори за извършването на дейност от обществен интерес при оптимално разпределение на ресурси, рискове и отговорности между тях.
С решение на НС
Отхвърлиха идеята "Гражданска отговорност" да се плаща накуп

Стикерите по задължителната застраховка също остават
Задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ няма да се плаща наведнъж. Това решиха вчера депутатите при гледането на промените в Кодекса за застраховането на първо четене. Отхвърлените изменения предвиждаха застраховката да се плаща наведнъж, като отпадне възможността за разсрочването й на няколко вноски.

Предложението, което бе одобрено от Министерския съвет, дойде от КФН, като аргументите за искане на такава промяна бяха, че плащането на застраховката на части е наложило "порочни практики". Съществуващата нормативна възможност за предсрочно прекратяване на застраховката при неплащане на вноска според комисията и МС е водило до еднократно сключване на задължителната полица чрез заплащане само на първата разсрочена вноска. Така се стигало до положение, в което застрахованият разполага с полица, на практика неосигуряваща покритие на отговорностите за причинени вреди при пътнотранспортно произшествие. По този начин обезщетението се поемало от обществените средства на Гаранционния фонд, които се формират от вноските на добросъвестните застраховани лица, се казва в мотивите на законопроекта. Плащането на вноски водело и до объркване при изчисляването на обхвата на застраховката, който според европравилата не трябва да пада под 90% от автомобилите. Според статистиката 80% от автомобилите у нас имат сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност".

Депутатите не приеха и предложението за премахване на стикерите, които едновременно със застрахователната полица удостоверяват наличието на валидна застраховка „Гражданска оговорност”. В становището си от Министерския съвет се аргументираха, че стикерите на застраховката трябва да отпаднат заради въвеждането на електронните полици. Електронният механизъм, който вече работи, генерира определен код (индивидуален номер на полицата) в реално време и така се прекратява практиката по отчитане на полиците с голямо закъснение и се избягват грешките „на кочан“.

Отпадналият законопроект въвеждаше нови разпоредби за "Здравно (медицинско) застраховане", срещу които от левицата възразиха, тъй като се смесват две материи - застрахователна и здравна.Отхвърлените изменения даваха възможност с договора за медицинска застраховка да се поемат рискове, не само произтичащи от заболяване и злополука, но и за финансово обезпечаване на здравни услуги и стоки, които са предмет на доброволното здравно осигуряване. Тези текстове бяха мотивите на здравната парламентарна комисия също да настоява за отхвърлянето на законопроекта.
Ясните правила елиминират съмненията
Стимулират инвестициите чрез специален закон за публично-частното партньорство
Проектозакон за публично-частното партньорство прие вчера кабинетът. Целта е да бъдат привличани частни инвестиции в области от социално значение, каквито са болници, изграждане и поддържане на пътища, събиране и обработка на отпадъци.

Години наред тези ниши бяха обекти на концесиониране, но често цената за услугата предизвикваше меко казано съмнения, а самото съчетание публично-частно беше определяно като „приватизация на печалбата и национализация на загубата”. Освен това малкият вътрешен пазар прави тези услуги скъпи, инвестициите обаче са големи, а държавата и общините разполагат с малък ресурс.

Чрез механизма на публично-частното партньорство една малка Ирландия успя да привлече 2 млрд. евро в инфраструктурата си, което е твърде показателно, че от подобни механизми има смисъл.

Сега със закон ще бъдат дефинирани формите и условията за финансова подкрепа, която ще предоставя публичният партньор. Освен това чрез промяна в Закона за концесиите ще се възстановят конкурсните процедури "състезателен диалог" и "договаряне с обявление".

Името на ПЧП обаче ще бъде докрай изчистено, когато участниците в процеса изпълняват поетите си ангажименти при пълна прозрачност. А публичен регистър на партньорите ще елиминира съмненията още в самото начало.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница