Тера Мадре Балкани 2014



Дата25.06.2017
Размер33.36 Kb.
#24395
Тера Мадре Балкани 2014
Делегати от 11 държави от Балканите ще се съберат на трета поред среща на хранителните общности от 19 до 22 юни в Дубровник, Хърватия
След 2 издания в София, мрежата Тера Мадре Балкани избра Дубровник (Хърватия) за третата си среща, която ще събере хранителни общности от Балканите и Анатолия. В нея ще вземат участие повече от 200 делегати от 11 държави (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Косово, Черна гора, Македония, Румъния, Сърбия и Турция). Президенът на Slow Food Carlo Petrini ще участва в събитието, което е подкрепено и от Президентът на Р Хърватия Ivo Josipović.

Slow Food в България предава щафетата на KinoOkus и Slow Food Дубровник, които ще организират събитието с подкрепата на Slow Food International, Хърватското министерство на земеделието, областната управа на Дубровник-Неретва и община Дубровник, както и с подкрепата на ФАО, НПО REDD и проекта „Маса за 9 милиона“.



Тера Мадре Балкани стартира през 2010 в София и е първата мрежа от този тип, която обединява хранителните общности в един регион. Тъй като Балканите споделят специфични кулинарни традиции и сходни социо-икономически условия, опазването на тяхното наследство изисква споделени и едновременни усилия, които излизат извън националните граници.

Slow Food и Тера Мадре изградиха в региона мрежа с 1500 членове, 16 Президиума на Slow Food, 80 хранителни общности, 25 готвача и 15 образователни програми за храненето и възпитанието на вкуса в училищата.

Събитието ще предложи серия от конференции и дискусии, които ще се проведат в Университета на Дубровник. Историческият парк Gradac ще приюти Пазара Земята, където на повече от 30 щанда посетителите ще могат да открият богато разнообразие от продукти, произведени от хранителните общности и Президиумите на Slow Food на Блаканите.

Тера Мадре Балкани 2014 също ще събере средства за подпомагане на хранителните общности, засегнати от най-пагубните наводнения за последните 120 години, които сполетяха Босна и Сърбия. Slow Food организира дарителска кампания и на своята уеб-страница: http://www.slowfood.com/donate/pagine/eng/donate/dettaglio_progetti.lasso?-idp=061

Третото издание на Тера Мадре Балкани е организирано в рамките на проекта ESSEDRA, съфинансиран от Европейския съюз чрез ГД „Разширяване“. Проектът цели подпомагане на процеса на интеграция на Балканите и Турция към Европа чрез повишаване на капацитета на гражданското общество за повлияване на политиките за устойчиво развитие на селските райони.

Предстоящото събитие ще бъде възможност за представяне на над 150 продукта от Балканите, включени в Съкровищницата на вкусовете на Slow Food - каталог, който събира, заплашени от изчезване дребно-мащабни производства с високо качество, плод на културата, историята и традициите по цялата планета.


Международните издания на Тера Мадре и Салоне дел Густо ще се проведат в Торино през октомври (23-27.10.2014). Двете събития ще се проведат едновременно за да срещнат хранителните общности на Тера Мадре от целия свят, както и производители, президиуми на Slow Food и готвачи, по време на Работилниците на вкуса и образователни дейности. По време на Тера Мадре 2014 и Салоне дел Густо около 100 м2 ще бъдат посветени изцяло на Балканите, където ще бъдат представени повече от 50 хранителни общности и Президиуми на Slow Food.

За повече информация

www.slowfood.com

www.essedra.com

www.terramadre.org



http://www.slowfoodfoundation.com/

www.kinookus.com

Michele Rumiz

Slow Food International – Координатор за Балканите

+39 0172 419 746; m.rumiz@slowfood.it

Paola Nano, Sharon Aknin

Slow Food International – Прес офис



p.nano@slowfood.it - s.aknin@slowfood.it

Ivo Kara Pesic

Координатор на събитието и ръководител на Slow Food Дубровник - KinoOkus



+385 95 9295 764; kinookus@gmail.com, terra.madre.balkan@gmail.com
Каталог: media
media -> Български футболен съюз правилник за статута и трансферите на
media -> Curriculum vitae Georgi Merdzhanov
media -> Отчет на разходите за държавно подпомагане на филмовата индустрия по бюджета на иа "нфц" за 2010 г
media -> Организират четвърта Национална експертна среща
media -> До районен прокурор гр. Казанлък м о л б а
media -> Програма „Околна среда 2007-2013г. Bg161PO005/10 11/03/19
media -> Музеят за история на София открива изложбата "Среща с египетски жрец" в новата си сграда


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница