Термини а алергенДата11.04.2018
Размер108.49 Kb.
Термини

А

Алерген
вещество (цветен прашец, хранителна съставка, химикал...), предизвикващо алергична реакция, която може да се прояви в кожна, дихателна, стомашно-чревна и др. форми.

Алкализиращ ефект
свойство на определени храни или лекарства да неутрализират киселините в организма.

Антиартерогенен
противопоставящ се на отлагането на холестерол по стените на кръвоносните съдове.

Антитяло
нарича се също имуноглобулин. Субстанция, произведена от организма при срещата с антиген (външен агресор - бактерия, вирус...), която служи за създаването на имунитет.

Арахидонова киселина
полиненаситена мастна киселина, която организмът може да синтезира от незаменимата линолова мастна киселина, получавана задължително с храната.
Б

Баланс
равновесие. Когато се говори за балансирано хранене, балансиран прием на определени вещества, става дума за приемането на хранителни нутриенти (въглехидрати, липиди, белтъци) в препоръчителните от нутрициологията съотношения.

Бетакаротини
провитамини в растенията, които в организма на човек се превръщат в ценния за здравето витамин А.

Биофлавоноиди
биоактивни придаващи цвета на растенията вещества.

Болест на Crown
заболяване на отделни сегменти на червата вследствие хронично възпаление, което предизвиква стеснение, разязвяване и сраствания. Клиничната картина в периоди на изостряне може да наподобява остър апендицит.

В

Влакнините
видове въглехидрати в растенията, които в организма на човек оказват подобряващо здравето действие.
Г

Гастроентерити
възпалителни заболявания на лигавицата на стомаха и червата.

Гликозиди
съединения, които се образуват от свързването на глюкозата с хидроксилна група на друго вещество. Много от биоактивните вещества в растенията са под формата на гликозиди, например: сапонините, фенолните съединения.

Гломерулонефритът
възпалително заболяване на бъбреците, което може да бъде остро и хронично.

Д

Диабетична ангиопатия
увреждане на стените на големите и малките кръвоносни съдове, причинено от напреднал и недобре контролиран диабет.

Дивертикулози
състояние, което се характеризира с промени в стената на червата (малки разширения по вътрешната стена на червата, които могат да се възпалят), вследствие на което се образуват хернии. По-често се среща при възрастни индивиди, които страдат от хроничен запек.

Диетотерапия
лечение на заболявания със специални диети, включващи специфични храни и/или начини на кулинарна обработка на храната, и/или специален режим на хранене.

Дисбаланс
нарушено равновесие.

Дисменорея
болезнен менструален цикъл.

Диспепсия
нарушение на храносмилането свързано с киселини и парене.

Диуретичен
пичогонен ефект – стимулиращ отделянето на урина.

Дифузна
разпространена в целия орган, равномерно увеличаване на даден орган. Например: дифузна гуша означава равномерно увеличение на щитовидната жлеза.

Докозахексаенова
полиненаситена мастна киселина, която организмът може да синтезира от незаменимата линоленова мастна киселина, получавана задължително с храната.

Дълговерижни мастни киселини
полиненаситени мастни киселини, чиято верига се състои от повече от 18 въглеродни атома при наличие на две двойни връзки. Например, арахидоновата и докозохексаеновата киселина. Те се съдържат във високи количества в майчината кърма и са от особено значение за зрителното и когнитивно развитие на новороденото.
Е

Ейкозаноиди
продукти, образуващи се при обмяната на мастните киселини, които играят важна роля в много процеси. Промените в синтеза на ейкозаноидите са в основата на редица болестни процеси, например атеросклерозата.

Ейкозапентаенова киселина
полиненаситена мастна киселина, която организма може да синтезира от незаменимата линоленова мастна киселина, получавана задължително с храната.

Екзогенен
външен, не принадлежащ на организма.

Екстрактивни вещества
химически субстанции, подобряващи вкуса, активиращи отделянето на храносмилателни сокове и възбуждащи апетита.

Ендемичен
характерен за определен район, срещащ се само, или най-често в този район.

Ендемични райони
географски райони, които имат определена специфика по отношение на специфичен фактор. Например: ендемични региони по отношение на йодния дефицит се характеризират с ниско съдържание на йод в почвата и питейната вода.

Есенциален
такъв, който организмът не може да произведе за своите нужди, а си го набавя чрез външен прием - храна или хранителни добавки.

Естрогени
женски полови хормони.

Естрогени
женски полови хормони.
Ж

Жлъчна дискинезия
нарушения на функцията на жлъчните пътища, свързани със спазми, застой на жлъчка и др.
З

Затлъстяване
прекомерно натрупване на мазнини в тялото.
И

Изолати
пречистени белтъчни продукти (80% белтъчно съдържание).

Инхибитори
вещества, които потискат някакъв процес, от инхибиция – потискане.

Исхемична болест на сърцето
нарича се също коронарна болест на сърцето. В основата на исхемичната болест на сърцето е развитието на атеросклеротични плаки, които запушват в различна степен една или повече артерии. Над увреденото място в артерията може да се образува кръвен съсирек, който допълнително я запушва и може да предизвика сърдечен инфаркт.

Инсулин
хормон, който се отделя от панкреаса (задстомашната жлеза), участва главно във въглехидратната обмяна, но също играе важна роля в обмяната на мазнините и белтъците. Регулира нивата на кръвната захар.

Инсулиновата резистентност
състояние, при което съществува нечувствителност към действието на инсулина, главно на скелетните мускули, характерно за диабет тип 2 (неинсулин зависим диабет).
К

Карминативно
газогонно.

Клинични прояви
видими или установими с прости уреди (стетоскоп, апарат за мерене на кръвно налягане) прояви на болест или болестно състояние.

Колоректален рак
рак на дебелото черво.

Комплексни захари
въглехидратите или захарите са два вида: прости и сложни (комплексни). Основен представител на комплексните захари е нишестето.

Контрактилитет
свойство на мускулатурата да съкращава дължината на мускулните влакна, за да произвежда кинетична енергия.
Л

Лаксативен
разхлабителен.

Лактозна непоносимост
неалергична реакция към съдържащата се в млякото и млечните продукти млечна захар (лактоза), която се дължи на недостатъчност или липса на ензима лактаза, който я разгражда.

Лакто-ово вегетарианец
човек, които се храни предимно с растителни продукти, но допуска в хранителния си режим, употребата на млечни продукти и яйца.

Липотропен
който допринася за разграждането на липидите (мазнините).
М

Мегалобластна анемия
анемия, която се дължи най-често на дефицит на витамин В12 и фолиева киселин. Изразява се с нарушаване на образуването на зрели червени кръвни клетки и заместването им с незрели, които имат намалена жизнеспособност, наречени мегалобласти.

Метаболизиране
процес на постоянна трансформация на веществата и енергията при процесите на органично съграждане и разграждане.

Метаболизират
синтез или разграждане на различни вещества – хранителни и нехранителни.

Метаболизъм
обмяната на веществата в организма.

Миелин
фосфорно-мастно вещество, обгръщащо нервните влакна. То играе важна роля при разпространението на нервния поток. Неговото разграждане е причина за болестта мултиплена (множествена) склероза.

Микроелементи
химически елементи, нужни на организма в безкрайно малки количества (следи), абсолютно необходими за нормалното протичане на жизнените процеси (напр. желязо, манган, цинк, бор, кобалт и т.н.). Те се наричат също олигоелементи.

Микронутриент
хранително вещество, физиологичната потребност от което е нищожно количество (мг, мкг и т.н.).

Микседем
ендокринно заболяване, при което е понижена функцията на щитовидната жлеза. Свързано е със забавяне на пулса, задръжка на течности, отоци, забавени рефлекси, непоносимост към студено и др.

Митохондрия
част от клетката, в която протича обмяната на веществата. В митохондрият от белтъчните, липидни и въглехидратни остатъци, под действието на ензими и консумация на кислород, се получава енергия.
Н

Невротрансмитер
вещество, служещо за разпространението на нервните импулси.

Ниацин
водноразтворим витамин (витамин РР).

Нуклеинови киселини
фосфорни киселини, в основата на градивните елементи на клетъчното ядро. Служат за предаването на наследствената информация.
О

Оксалова киселина
съдържащо се в растенията вещество, което подпомага или в по-големи количества възпрепятства, усвояването от организма на човек на други вещества.

Олигоелементи
минерални вещества (химични елементи), съдържащи се в малки количества в организма, но участващи в биохимичните процеси.

Органолептичен
свойство на определени вещества да възбуждат обонянието, вкуса, възприятието за текстура. Качества на продуктите, включващи: външен вид, вкус, цвят, мирис, аромат.

Остеомалация
костно заболяване при възрастните хора (не при децата), което се предизвиква главно от дефицит на витамин Д. Дължи се на промени в структурата на костите, свързани с нарушаване на минерализацията. Проявява се със слабост и болки, при напредване на заболяването - омекване и изкривяване на костите, главно на гръбначния стълб.

Остеопороза
заболяване, при което намалява костното вещество.

Образуване на кетонни тела
междинни продукти, получаващи се при окислението на мастните киселини в черния дроб.
П

Панкреатити
възпалителни заболявания на задстомашната жлеза.

Парентерално хранене
хранене, което се осъществява чрез вливане на хранителни вещества под формата на разтвори директно в кръвта. Прилага се когато има тежки нарушения във всмукването на хранителните вещества от стомашно-чревния тракт, свързани с различни заболявания.

Перименопауза
периода, през който производството на сексуални хормони в тялото на жената рязко намалява и настъпва менопаузата. Няколко години преди и след преустановяване на менструацията.

Превенция
избягване появата или разпространението на болестите.

Преестерификация
среща се при мазнините и представлява модифициране на същите чрез прегрупиране на мастните киселини, включени в триглицеридите (основните мазнини).

Прекурсор
вещества, от които в организма се образуват други биологично активни вещества, например растителният пигмент бета каротин е прекурсор на витамин А, защото в организма той се превръща в този витамин.
Р

Референтни стойности
препоръчителните дневни стойности за прием на хранителните вещества (въглехидрати, липиди и белтъци), микро и макро елементите, витамини.

С

Суплементиране
добавяне в храната на вещества, които се намират в нея в недостатъчни количества или изобщо липсват или са разрушени при обработката й, но са нужни на организма за нормалното протичане на жизнените процеси (напр. витамини).

Свободните радикали
високореактивни молекули или съединения, които се образуват в организма при някои процеси и под въздействие на външни фактори като радиация, ултравиолетови лъчи, лекарства, замърсители на околната среда и др. Те предизвикват верижни окислителни процеси, които увреждат клетките и са в основата на редица заболявания.
Т

Тимусна жлеза
жлеза, разположена пред трахеята, съществуваща само в детската възраст. Тя играе роля при защитата от инфекции.
Тиреоидните хормони
хормони, които се синтезират от щитовидната жлеза при наличие на йод. Участвуват в регулация на обмяната на веществата. При някои жени се наблюдават неприятни усещания на нервност, горещи и студени вълни и др. Нарича се още климакс или критическа възраст.

Транс-естерифициране
процес на естерификация, при който от позицията на двойната връзка в структурата на мастните киселини зависи вида на ненаситените мастни киселини – транс- и цис- изомери (форми). Високият прием на транс-изомери се свързва с определен здравен риск.

Транс-изомери на мастни киселини
ненаситените мастни киселини нормално се срещат в цис –форми. При процесите на хидрогениране на мазнините, които се използват при производството на маргарини, част от ненаситените мастни киселини преминават в транс-форми, които имат различни физиологични свойства в сравнение с цис-формите. Например, транс-формите на мастните киселини предизвикват повишаване на холестерола за разлика от цис- формите.

Триглицериди
липид, образуван при естерификацията на глицерол с три мастни киселини. Триглицеридите циркулират в кръвта. Техните нормални граници са между 0,5 и 1,8 г/л.

Транс-мастни киселини
мастните киселини нормално се срещат в цис –форми. При процесите на хидрогениране на мазнините, които се използват при производството на маргарини, част от ненаситените мастни киселини преминават в транс-форми, които имат различни физиологични свойства в сравнение с цис-формите. Например, транс-формите на мастните киселини предизвикват повишаване на холестерола за разлика от цис- формите.
У

Улцерозен колит
колит, при които се наблюдават малки язвички по чревната лигавица.
Ф

Фертилитет
способност на жената да забременее и роди дете.

Фитохимични
присъщи на растенията химични вещества.

Фосфолипиди
липиди, изграждащи клетъчните мембрани на всички живи клетки.
Х

Хемолитична анемия
анемия, свързана с повишено разграждане на червените кръвни клетки или с нарушения на хемоглобина. Има различни видове хемолитични анемии, в зависимост от характера на промените и техните причини.

Хемосидероза
процес на интензивно натрупване на желязо в някои органи вследствие нарушения в обмяната на желязото.

Хемохроматоза
нарушение във функциите на някои органи - черен дроб, сърдечен мускул, панкреас, вследствие на ненормално високо натрупване на желязо в тях. Може да бъде вродено – при генетично увреждане в регулиране усвояемостта на желязото или придобито – когато има продължителен висок хранителен прием на желязо или масивно преливане на кръв.

Хидрогениране
процес, при който се добавя водороден атом към веригата на мастните киселини.

Хиперлипидемия
прекалено високи стойности на липидите в кръвта.

Хиперлипопротеинемия
ненормално високи стойности на липидите (холестерол, триглицериди), циркулиращи в кръвния ток.

Хиперхолестеролемия
увеличено количество на холестерол (вид мазнина) в кръвта. Нормалното количество е в границите на 1,5 до 2,8 г/л.

Хипогликемично
понижаващо кръвната захар.

Хипогликемия
недостатъчно количество глюкоза в кръвта. Води до умора, главоболие, дори и до кома.

Хипотензивно
намаляващо кръвното налягане.
Хистамин
биогенен амин, намиращ се в животинските и човешките тъкани. Предизвиква съкращаване на гладката мускулатура, съдоразширение, увеличава секрецията на смилателните сокове. Той играе важна роля при алергичните процеси.

Холагонно
жлъчегонно (подпомага отделянето на жлъчен сок).

Холестерол
мастно вещество, приемано чрез храната или произведено от организма. Холестеролът е една от съставките на клетъчните мембрани на всички човешки и животински клетки. Той циркулира в кръвта и се отделя с жлъчните сокове. Ако неговите количества и качество са в ненормални граници може да доведе до отлагане на плаки по кръвоносните съдове (атеросклероза) и до образуване на жлъчни камъни.

Хронична кандидоза
дълготрайно развитие на специален вид гъбички, наречени кандида, които предизвикват хронично възпаление.

Хронична обстипация
запек.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница