Тези, които бяха уличени в измама, преминаха в контраатака. За жалост здравният министър Стефан Константинов дали осъзнато, дали не, се присъедини към този хорДата27.09.2017
Размер184.33 Kb.
#31125
Тези, които бяха уличени в измама, преминаха в контраатака. За жалост здравният министър Стефан Константинов дали осъзнато, дали не, се присъедини към този хор. Една от мантрите, говорена от Огнян Донев, е, че законът и конкуренцията определят цените. Сигурно определят цените, но не на пазара в България, уважаеми г-н Донев. Защото българският пазар е в абсолютно монополно положение и това позволява всъщност Здравната каса да изкупува лекарствата на компанията "Софарма" на такива цени, каквито самата компания "Софарма" си позволява да й даде и иска да й даде. Едно е огромен пазар, друго бедна България, казва министър Стефан Константинов пред БТВ и си вкарва страшен автогол, защото сега ще трябва да обясни уважаемият министър на здравеопазването пред българския народ кой пазар е голям и кой е малък, при положение, пак повтарям и ви връщам към разследването на ТВ7, освен пазара в Турция, който наистина е голям и там има държава, която се грижи за своите граждани. Ние показахме и пазара в Сърбия, който пазар е малък. Той е по-малък дори и от български. Въпреки че, уважаеми господин министър, пазарът в Сърбия е по-малък от българския, компанията „Софарма” продава своя медикамент там на цени, които са точно два пъти по-ниски от тези на пазара в България. И сега, разбира се, най-голямата и мащабната лъжа, която се тиражира от вчера е, че решаването на проблема ще дойде със смъкването на данък „добавена стойност”, т.нар. ДДС. Искам да кажа, че да, ДДС за лекарствата в България е много висок. Той е по-висок от повечето европейски страни, той е 20%. Министър Стефан Константинов говори за някакви си 5% намаляване на цените на лекарствата. Само че ние, които направихме това разследване, и гражданите говорят за съвсем друго нещо. Ние говорим за 300%. Разликата между 300 и 20%, уважаеми господа, е драстична. Ако едно лекарство се продава с 300% надценка в България и да смъкнем ДДС от 20 на 5%, ние най-много да намалим неговата цена и тя да стане с 275% или с 285% по-скъпа от тази в някоя съседна държава. Промиването на мозъци на българския народ дори и чрез няколко корпоративни вестника, които аз вече ще наричам „корпоративната здравна преса”, няма как да свърши работа, защото има сериозни журналисти, които правят ето какво. Сигнал на гражданин, пристигнал в ТВ7 вчера. Благодаря ви. Вие давате хиляди сигнали, буквално няма как да насмогнем тези сигнали да ги претворим в материали и в репортажи. Сигнал на зрител ни показа как „Софарма” произвежда в България лекарството бусколизин и го продава, забележете къде, в центъра на ЕС, в Полша. На всичкото отгоре Огнян Донев е регистрирал компанията си на фондовата борса във Варшава, което също така е плод на сериозно разследване, което ТВ7 извършва. И така, лекарството, произведено от „Софарма” в България, бусколизин, се продава на българските граждани три пъти по-скъпо, отколкото на поляците. Вижте сега репортажа на ТВ7.

Репортер: Зрител на ТВ7 сигнализира за пореден абсурден случай с цена на лекарството бусколизин на ампула. „У нас цените са многократно завишени. Дори в ЕС, където изнася „Софарма”, и прибалтийските републики – Полша например, там те са три пъти по-евтини”, пише Георги на нашата електронна поща. Решаваме да проверим каква е цената на бусколизин ампула от 20 милиграма. Справката в интернет показва, че в Полша една кутия от 10 ампули можем да закупим за малко повече от 10 полски злоти. Правим проверка и във втори сайт за лекарства, където доставчик отново е „Софарма”, а цената е същата. Според курса на БНБ, 10 полски злоти се разменят за 4,67 лв. Дотук добре. след справка по телефона с няколко аптеки и проверка в интернет портали за лекарства, се оказва, че у нас 10 ампули от 20 милиграма струват близо 16 лв. Или иначе казано, в Полша бусколизинът от 20 милиграма струва близо 5 лв., а в България – над 15. „Дори в Москва, един от най-скъпите световни градове, нашите лекарства там са много по-евтини. Затова моята съпруга, която е полякиня, си внася бусколизин от Полша. Не е луд този, който яде баницата. Докато има още овце, ще има и касапи”, пише в заключение нашият зрител.

Водещ: Не знам какво си мисли българският народ като гледа всичко това. Не знам как ще се оправя в този наистина сериозен проблем собственикът на „Софарма”. Но както виждате, „Софарма” произвежда бусколизин - масово лекарство, всички българи го използваме за болки в корема или в главата. На българския пазар произведеното в България лекарство на „Софарма” е над 15 лв., докато поляците, които също са членове на ЕС, го купуват за малко над 4 лв. Няма смисъл наистина, няма смисъл господин Донев да се оправдава по този нелеп начин. Добре е да си даде сметка в каква каша се е забъркал на гърба на здравната каса. От вчера антимонополната комисия разследва неговото поведение на българския пазар. Разследването на ТВ7 ще продължи. То наистина ще стигне докрай. Тези хора трябва да са наясно с това. Няма да ги спаси нито протекцията, която са си купили чрез медиите, нито протекцията, която се надяват да получат от който и да е било в държавата. Положението наистина е сериозно, а са засегнати интересите на български народ. От вчера българските депутати влязоха в режим да се опитат да разберат от здравния министър Стефан Константинов аджеба откъде се дължи този голям проблем с високите цени на лекарствата в България. Вчера беше първият рунд от изслушването. Българският лекарски съюз също се намеси вече с драматично мнение по проблема с високите лекарства. Очевидно наистина само Донев и Константинов не виждат в момента, че проблемът е много по-сериозен. Д-р Даниела Дариткова, зам.-председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание, д-р Цветан Райчинов, председател на Лекарския съюз в България. Добро утро. Първо един коментар да направите за „Бусколизина” в Полша и в България.

Д-р Даниела Дариткова: Нямам коментар. Просто съм покъртена. Интересното е, че ние точно това искахме в оперативен порядък вчера да разберем в комисията. Защото ние задаваме обема на бюджета, ние задаваме законодателната рамка. Оттук следват наредбите. И ние искахме да изясним тази наредба, която следваше промяна в Закона за лекарствените препарати, приета от нас август миналата година, дали променя начина на ценообразуване, за да може това, което ни беше вменено, за което бяхме убедени от министерството, че приемайки този закон, наистина ще има по-ефективно ценообразуване, което ще доведе до спадане на цените на лекарствата.

Водещ: Какво беше това в закона, което се прие?

Д-р Даниела Дариткова: Законът за лекарствените препарати в хуманната медицина променяше начина на определяне на цени и включване на лекарствата в позитивната листа, като ни се предложи обединяване на двете комисии – за цени и за реимбурсиране. Разбира се, в хода на дискусията имаше много възражения и други проблеми в този закон се появиха във времето, но ние бяхме убедени, че това ще доведе до по-бърз достъп до лекарства на българските граждани. Обаче все пак успяхме да внесем разумно някои промени, когато ставаше въпрос за позитивната листа...

Водещ: Означава ли това, че е имало лобистки натиск някакъв, след като казвате, че разумно сте внесли?

Д-р Даниела Дариткова: Законът беше на Министерски съвет, Законът беше на Министерски съвет и ние депутатите...

Водещ: Кой го е вкарал в Министерски съвет?

Д-р Даниела Дариткова: На Министерски съвет е вкаран от Министерството на здравеопазването.

Водещ: По времето на Гергана Павлова ли е?

Д-р Даниела Дариткова: Това беше август миналата година, в рамките на управлението на екипа на министъра допреди една седмица.

Водещ: Да. Т.е. Гергана Павлова, която е служител на "Софарма", се е занимавала с лекарствения закон.

Д-р Даниела Дариткова: Се предвиждаше една независима комисия да определи кои лекарства да влизат в позитивната листа. Нашата промяна беше такава, че ние заложихме възможност касата, която отговаря за своя бюджет, да има париращо мнозинство при обсъждането на цените на лекарствата в позитивната листа. Защото това е и огромният проблем. Миналата година, ако знаете, се случи едно прехвърляне на голяма част от лекарствата от, първоначално прехвърляне, от бюджета на министерството към касата. Така се разшири обемът, който се плаща за лекарства от НЗОК и това беше първата сигнална лампа, защото...

Водещ: Министърът вчера отговори ли ви? Защото какво?

Д-р Даниела Дариткова: Защото с прехвърлянето на тези лекарства ние видяхме, че се стига до едно увеличаване на цените от това, което се плащаше от министерството, и стигайки до позитивна листа, изведнъж се оказаха в пъти по-високи.

Водещ: Така. Вие на какво вярвате сега? Вярвате ли на тази нелепа публикация във в. „Труд”, нелепа, наистина нелепа, тя е подигравка с гражданите, че лекарствата са, само вижте какво заглавие, аз още един път ще го покажа, защото това е върхът на журналистиката, аз такова чудо, предупреждавах навремето моя приятел Любо Павлов да не се занимава с глупости, след като му сложи Филчев белезниците, но той продължава, продължава да твори простотии до следващата седмица, когато вие ще видите, че всъщност Любомир Павлов е основен акционер в "Софарма" и ще разберете как точно се случва придобиването на това дружество и как се перат парите. Вярвате ли на тая нелепица, че лекарствата в България са поевтинели с 400 лева? И как си го обяснявате това, с 400 лева, общо с 400 от милиардите, които се дават за лекарства?

Д-р Даниела Дариткова: Ние точно затова поискахме анализ, защото вчера нищо не можахме да разберем. И се изпълни основният принцип на администрацията защо да е просто, като може да бъде толкова сложно. Ние не получихме почти никакъв отговор на въпросите, които бяхме задали...

Водещ: От министър Константинов.

Д-р Даниела Дариткова: ... и от експертите около него и затова...

Водещ: Вие зададохте най-простия въпрос защо в Турция лекарствата на българска компания са три пъти по-евтини, защо в Сърбия са два пъти по-евтини?

Д-р Даниела Дариткова: Ние се опитвахме да задаваме експертни въпроси, как са избрани осемте референтни държави примерно, дали се взима цената на производител при определянето на базисната цена, или цената, плащана от фонда. Защо наредбата е закъсняла почти месец от законовоустановения срок, който ние сме дали като законодатели, защо комисията е ситуирана почти месец по-късно пак от законоустановения срок. Защо една друга възможност, която ние като законодатели сме дали още 2010 г. с приемането на бюджета на касата да се договарят допълнителни отстъпки от цените, които касата плаща, без това да се отразява на референтните стойности на цените на лекарствата, не е използвана. Защото наредбата на министерството е влязла чак август миналата година. Т.е. касата не е имала възможност да преговаря.

Водещ: Какво ви отговориха?

Д-р Даниела Дариткова: Че е имало противоречие между двете наредби и това не давало възможност после да се договарят всички лекарства в рамките на касата, а само тия, които са оригинални лекарства, които са много малко на брой.

Водещ: Сега вече имате ли нов аргумент след днешното разследване на ТВ7 да питате не само за Сърбия и за Турция, защото се измислят някакви причини, как не били членове на ЕС. Сега вижте, каза министър Константинов, Турция е богата и голяма държава, обаче пък Сърбия е малка и бедна и затова и на двете места цените са по-ниски. Те носят вода от девет кладенеца, за да налеят. Просто това са престъпници, хванати на местопрестъплението, със свалени гащи и те сега се чудят как прикрият това, което са свършили. Още един въпрос за г-н Донев, който вие му задавате на г-н Константинов. Той твърди вчера, първо го каза пред камерите на ТВ7, че упражняват дъмпинг на турския пазар, за да се наложи новото лекарство.

Д-р Даниела Дариткова: Точно така, това беше обяснението.

Водещ: Нали и вие го видяхте?

Д-р Даниела Дариткова: Да.

Водещ: Само че не знам дали знаете, това лекарство е регистрирано в Турция през 2009 г. Т.е. г-н Огнян Донев трета година вече упражнява дъмпинг на турския пазар. Т.е. едно дете, аз не съм в никакъв случай националист и се радвам на Турция, че е създала такава здравна система и българите отиват там да се лекуват и да си купуват лекарства. Но само искам да кажа, че едно българско дете, което е болно и си купува лекарства от г-н Донев, субсидира едно такова дете в друга държава с това, че плаща по-скъпо. Така излиза.

Д-р Даниела Дариткова: Надявам се в оперативния анализ, който ще ни представи министърът след две седмици по заданието, което вчера му поставихме, да има отговор и на тези въпроси. Ако няма отговор, ние отново ще ги поставим.

Водещ: Вярвате ли, че цените на лекарствата в България могат да поевтинеят с 5 %, смъквайки ДДС, и това да успокои духовете на народа, които купуват с 300 % по-скъпи лекарства?

Д-р Даниела Дариткова: Аз мисля, че вкарвайки темата за ДДС, трябваше първо да се направи добра преценка на цялостната финансова ситуация. А търсейки механизми за понижаване цените на лекарствата, в никакъв случай не трябва финансовата стабилност на държавата да пострада, защото данък ДДС е един от основните данъци и на мен като лекар да ми се иска много от хората да имат по-добър достъп, аз имам все пак глобални приоритети, и това е финансовата стабилност на държавата. И е ясно, че в условия на финансова криза няма как това да се случи еднозначно. Освен това крайното поевтиняване на цените няма да е 20 %, а ще се стигне до едно поевтиняване не повече от 7-10 %.

Водещ: А ние искаме да поевтинеят с 200 %.

Д-р Даниела Дариткова: В пъти, ако е възможно.

Водещ: Защото говорим за 300 % по-скъпо в Турция. Ако го оправите ДДС-то, г-н Константинов трябва да знае, че тук ще купуваме лекарствата с 285 % по-скъпи.

Д-р Даниела Дариткова: Само че от това ще страда бюджетът на държавата, страдайки бюджетът на държавата, това ще се отрази и на другите икономически възможности. Защото всичко в нашата страна е обвързано. Не може, без да се намерят механизми в рамките на бюджета, който ние отделяме за лекарства, първо там да се намерят механизми за поевтиняване, за подобряване на достъпа, а ние основните механизми ги виждаме наистина в това касата да договаря цени, по-ниски от тези, които са записани в позитивната листа.

Водещ: Като гледахте поведението на Гергана Павлова навръх скандала, интервюирана от Диана Радева, какво си помислихте? Защото същите въпроси, които задавате вие на министър Константинов, ние ги зададохме на човека под министър Константинов, който всъщност се е занимавал вместо него с лекарствената политика.

Д-р Даниела Дариткова: По закон министърът е отговорен за лекарствената политика като част от държавната здравна политика. Така че според мен на всички тези въпроси сега трябва министърът да ни отговори. Той е длъжен да отговори, на него е вменено това задължение.

Водещ: Какво разбрахте вчера от неговите отговори? Още един път да се върнем.

Д-р Даниела Дариткова: Че миналата година 1600 препарата са били преоценени в комисията по цени и реинбурсиране и им е спаднала цената. Може би в анализа, който ще ни се представи, ще видим кои са именно тези лекарства. Ще бъде много интересно. Само това разбрах между другото.

Водещ: Вие представите ли си сега българският народ какво ще направи, ако го пипне някъде? При положение, че той ви е казал вчера в парламента, колко са?

Д-р Даниела Дариткова: 1600 позиции са били преоцени и цената им е спаднала.

Водещ: Т.е. той ви е казал, че цените на лекарствата в България спадат.

Д-р Даниела Дариткова: Е, не, само на 1600 позиции.

Водещ: 1600, това, което пишат днеска здравните вестници, че те са поевтинели с 400 лева. Добре, д-р Райчинов, вие сте експерт. Кажете първо как разбирате това заглавие, че с 400 лева са поевтинели лекарствата в България за миналата година?

Д-р Цветан Райчинов: Вероятно се касае за един медикамент, не знам кой точно, но общо взето те позициите горе-долу са и толкова.

Водещ: Е ми вчера е рапортувал здравният министър, че всичко пада надолу.

Д-р Цветан Райчинов: Иска ми се първо да кажа за големите и малките държави. Вчера самият министър каза, че една от референтните държави за България, по които се определят цените на лекарствата, е Словакия, нали така беше, Словакия, да. Аз не знам колко по-голяма е Словакия от България.

Водещ: Би трябвало да е или колкото България, или по-малка.

Д-р Цветан Райчинов: Мисля, че е доста по-малка, но и там едва ли има кой знае колко голям пазар. И все пак пазар от 2,2 млрд. лева не е малък за който и да е производител или доставчик на лекарства. Така че да се говори за малък пазар...

Водещ: Вие мислите ли, че ако ги накараме да свалят цените с 5 %, нали за толкова мечтае г-н Константинов, ще избягат инвеститорите?

Д-р Цветан Райчинов: Нека да ви кажа първо нещо. До към 2006 г. се занимаваше с лекарствата, техните цени Здравната каса. И дотогава нещата бяха в ред. След това се прехвърли тази дейност към Министерството на здравеопазването.

Водещ: 2006.

Д-р Цветан Райчинов: Там някъде.

Водещ: Т.е. политиците са решили да вземат нещата в свои ръце.

Д-р Даниела Дариткова: Тук има едно решение на Върховния административен съд, който от 2008 г. е забранил на касата да договаря цени.

Водещ: Да, но от 2006 г. каза д-р Райчинов политиците вече взимат нещата.

Д-р Цветан Райчинов: И започнаха цените да растат и сега вече са пораснали, както виждаме, пет-шест пъти за период от пет-шест години.

Водещ: А нормално ли е те да са три пъти по-високи в България, отколкото в съседните държави?

Д-р Цветан Райчинов: Нека да ви кажа всичко. 2009-а с идването на министър Нанев беше направена една нова комисия, в която беше включен представител на Лекарския съюз, за който ние не знаехме нищо.

Водещ: Как така?

Д-р Цветан Райчинов: Ами така. Министърът си го беше определил, сложил и пише, че е от квотата на Български лекарски съюз. Аз мисля, че това са достатъчно показателни неща какво се прави и как се прави. Сменен беше после човекът и с промените новите в закона действително ние имаме половин човек в тази комисия, защото се редуват представители ...

Д-р Даниела Дариткова: А можеше да нямате и нито един, защото така беше предложено от Министерски съвет.

Водещ: Така ли?

Д-р Даниела Дариткова: От министъра, да, да няма представител на съсловните организации.

Д-р Цветан Райчинов: Да няма нито Лекарски, нито Зъболекарски съюз.

Водещ: Трябва да видим кой е писал закона обаче, кога е писан този закон?

Д-р Даниела Дариткова: Под закона стои подпис, първо се внася в министерството пак по законоустановения ред...

Водещ: Не, кой го е писал, кой го е направил?

Д-р Даниела Дариткова: Значи, Министерството на здравеопазването внася закона, но

Д-р Цветан Райчинов: Подписът е на министъра на здравеопазването.

Водещ: Но Павлова през това време там ли е, в министерството ли е? Това е много важен момент.

Д-р Даниела Дариткова: Да.

Д-р Цветан Райчинов: Аз не мисля, че точно Павлова е искала да няма представител на съсловните организации, по-скоро искането е да няма прозрачност.

Д-р Цветан Райчинов: И да са наистина толкова по-скъпи лекарствата, просто нещо...

Водещ: Нещо има някъде сбъркано.

Д-р Цветан Райчинов: Някъде сбъркано има. Другото...

Водещ: Да чуем обясненията, които...

Д-р Цветан Райчинов: ... това, че министерството вече колко години забавя съвсем тенденциозно и не изработва електронната здравна карта на пациента. Която ще даде прозрачност, да се види кой, защо, колко и какво ползва. Това се прави съвсем тенденциозно, за да няма контрол.

Водещ: Възможно ли е г-н Донев, всъщност без да се усети вчера, по един перверзен за съжаление начин, да е дал отговора на въпроса, който вие издирвате. Той казва законът и конкуренцията определят цените в България. Да погледнем така. Законът, този закон, за който вие говорите и смятате, че е проблемът, може би г-н Донев е прав. И конкуренцията като липса на конкуренция, защото тя конкуренцията може да бъде конкуренция, може да бъде и монопол, има две страни.

Д-р Даниела Дариткова: Фармацевтичният пазар не е обект на свободна стопанска инициатива, там наистина има регулация, която се упражнява чрез закона от държавата. Но ние вчера не можахме да преценим дали законовата промяна, която сме направили август, е допринесла до някаква промяна, защото от един месец функционират новите правила реално. За този един месец не може да се направи адекватна преценка за това дали новата наредба, защото тя разписва начина на ценообразуване. Законът дава рамката, а наредбата определя начина на ценообразуване, наредбата е подзаконов нормативен актив. Това не можахме да разберем. Ние не можахме да разберем и тази наредба дали има някаква разлика от предходната наредба между другото. Надявам се пак в оперативния анализ на министъра това да ни се изясни. Така че отговорите на въпроса дали има законово някакво установено правило, ние също не можахме да получим. Защото ние като законодатели е естествено да се интересуваме от ефекта на това, което залагаме, и което ни беше обяснено, че абсолютно съответства на европейските директиви, върху реалното му положение и върху крайния потребител, върху пациента.

Водещ: Току-що сигнал получаваме от наш зрители, аз просто наистина ви казвам, че състоянието е такова, че хората са крайно изнервени. В Косово, пише нашият зрител, В Косово, забележете, не знам каква точно държава да наречем Косово, но това е един тип протекторат под егидата на Обединените нации и е нещо като държава, не искам да кажа нищо, призната е мисля, че , не знам дали я признахме, в Косово българските медикаменти са с пъти по-евтини, отколкото в България. Вие разбирате, че нещо става тук. Не може в Косово, в Полша, в Сърбия, в Турция българските лекарства да са в пъти по-евтини и тук в България да няма проблем.

Д-р Даниела Дариткова: Може би трябва да изучим механизмите на ценообразуването в тези страни как го правят, за да постигат този резултат. Министерството, ако има експертен капацитет, може да се заеме и с това, ако не, мисля, че като законодатели можем да го възложим. Все пак ние разчитаме на този анализ, който ще получим, може би това ще ни даде основните насоки.

Водещ: Целта на този анализ е да разберете защо разликата е в пъти по-голяма, а не защо не могат да паднат лекарствата с 5 % в България?

Д-р Даниела Дариткова: Те нещата са свързани. Защо са такива цените и защо няма начин, поне по този начин на ценообразуване, да паднат и да стигнем до другите страни, които виждаме от сигналите на вашите зрители и вашите разследвания, че са постигнали такъв ефект в цените на лекарствата за своите граждани.

Водещ: Вие сте били и сте всъщност общопрактикуващ лекар, лекувате болни в България. Как те приемат тези високи цени на лекарствата в цената и как въобще това покачване, покачване се отрази на тези хора?

Д-р Даниела Дариткова: Аз виждам какви затруднения изпитват пациентите да закупуват лекарствата, които им се изписват. Те търсят по-евтини варианти на дадено лекарство, търсят заместители в групата, някои от тях за съжаление не си и купуват лекарствата, които са им предписани, което естествено влошава здравето им. Аз много разчитах наистина на прехвърлянето на медикаментите от министерството, от централизираните търгове към касата. Затова, защото имаше огромен проблем с достъпа тогава. Мои пациенти с таласемия чакаха с месеци протоколи, налагаше се да се обаждаме безброй пъти, администрацията работеше мудно, сега те си получават лекарствата от Здравната каса, всичко това е уредено. Но цената, която плащаме, се оказва, че е много по-висока от касата. Защото, прехвърляйки ги, министерството не е разписало, а е имало такава възможност в наредбата, че трябва да се запазят цените последните, които са били на търга. В касата тези цени се регистрират като пределни цени по позитивна листа и скачат в пъти цените, които ние плащаме от нашия, общия фонд. Т.е. едно добро като замисъл дело се оказва с реализация, която облагодетелства естествено фармацевтичните производители.

Д-р Цветан Райчинов: Има и нещо друго, на практика тези цени изяждат лечението, дейността медицинската, защото ...

Водещ: Точно така. Не остават пари за инфраструктура, за ...

Д-р Цветан Райчинов: Вижте, няма държава в света...

Водещ: А партия?

Д-р Цветан Райчинов: ... в която разходът за лекарства 2,2 млрд. да е равен на разхода за дейността. Това се случва в България в момента.

Водещ: Тука само е объркано съотношението. Навсякъде по света за лекарства по-малко се дава, нали?

Д-р Цветан Райчинов: 15 %, 15-20 % е нормалното съотношение.

Водещ: Т.е. тук Здравната каса работи в полза на фармацевтичните компании.

Д-р Даниела Дариткова: Не съвсем. Объркано е съотношението на това, което плаща фондът, и това, което плащат гражданите от джоба си. Би следвало в европейските страни фондът да поема и е така, 80 % от цените за лекарства, 20 % плащат гражданите от джоба си. При нас 56 % от джоба, 44 % се плащат от фонда. Ето това е, което искаме и което ще облекчи нашите граждани, което сме дали като законова възможност касата да може допълнително да намаляване на цените с производителите...

Д-р Цветан Райчинов: И в същото време болниците харчат много повече средства за лекарства, което води до намаляване на заплатите на персонала и до невъзможност за инвестиции, отделно от това трупат и задължения.

Водещ: И до обезлюдяването на болниците от лекари, от среден персонал и т.н.

Д-р Даниела Дариткова: Те задълженията до това водят, до фалити.

Д-р Цветан Райчинов: Това са свързани неща, системата на здравеопазването няма как да бъде разделена на отделни части.

Водещ: Да завършим със свободата на пресата в България. Вие сте любимка д-р Дариткова на вестника на г-н Донев и Павлов, в. „Труд”, сега отново сте на първа страница, бяхте с ягуара на мъжа си, който се оказа 25-годишен, сега сте с някаква чайна на Пампорово, на първа страница „Опрощават 50 хиляди лева на мъж на депутатка”. Как приемате тези медийни комплименти от страна на, значи вие сте в здравната комисия, говорим за конфликт на интереси. Аз искам много ясно да го изясня. Разследвате в момента дейността на фармацевтичната компания "Софарма", това на практика е така с въпросите към...

Д-р Даниела Дариткова: Ние официално разследваме лекарствената политика в България.

Водещ: Официално разследвате лекарствата, но проблемът тръгна от "Софарма", така.

Д-р Даниела Дариткова: От позицията, в която сме.

Водещ: Така. Вие задавате неудобни въпроси към министър Константинов, очевидно, и на следващия ден вестник „Труд”, който се издава от "Софарма", ви праска с това заглавие на първа страница. Аз не искам да го покажа това заглавие, защото като го покажа, ще им направя реклама, а, знаете ли как, ей така ще им го покажа на обратно. Ето това ще бъде съдбата на парцала „Труд”. Не го правя заради вас, правя го заради това заглавие, че са поевтинели във вестника на г-н Донев с 400 лева лекарствата в България. Та вие как го приемате това, това конфликт на интереси ли е?

Д-р Даниела Дариткова: Аз смятам, че се опитват тук да ми се вмени съмнителен морал на фона на всичко, с което се занимаваме в момента, с едни внушения, които касаят първо бизнеса на моя съпруг, неща, които са минали със съответна законова процедура, но интерпретирани по подходящ начин, те могат да отклонят общественото внимание е мнение. Аз съм показала, че съм човек, отговорен и принципен, отговарям за всичките си постъпки и винаги съм действала съобразно закона и съобразно интересите на моите избиратели и няма да престана да действам по този начин.

Водещ: Нищо че ще ви атакуват пак от вестниците.

Д-р Даниела Дариткова: Те ме атакуват от януари.

Водещ: Значи от януари нещо не сте...

Д-р Цветан Райчинов: Това са и неща, които се случват ежедневно, мисля, че преди ден беше как болниците получили подкуп от Здравната каса във вид на по-високи лимити...

Д-р Даниела Дариткова: ... чрез лобизъм от страна на депутати.

Д-р Цветан Райчинов: В момента нито една болница в страната няма определен прогнозен бюджет, как така са го получили? Абсолютни лъжи.

Водещ: Аз много се учудих как така се оказаха и „Пирогов”, и ВМА, където, общо взето, цяла България, специални болници, нали, болници на една партия. Това беше абсолютно нелепа история. Какво прави сега Българският лекарски съюз в тая ситуация? Вие сте най-влиятелната, най-старата съсловна организация в България. Вашият глас може да бъде чут много силно в обществото.

Д-р Цветан Райчинов: Ние вече казахме, ако моралът е мерило и дано в България се случи наистина моралът да е мерило за това даден човек да е на даден пост, то следва министър Константинов да си подаде оставката. Това мисля, че е ясно след всичко, което се случи, и лекарствата са част от нещата. Същото е и с тия 340 милиона, които се оказаха похарчени доста не по предназначение. Така че мисля, че пълна смяна в ръководството на здравеопазването е наложително.

Водещ: А вие имате две седмици, в които също ще искате адекватен отговор от министъра защо в пъти са по-евтини българските лекарства в чужбина.

Д-р Даниела Дариткова: Точно така. Защото ние по принцип сме търсили винаги консенсус. Аз съм убедена, че дългосрочни и добри решения в сферата на здравеопазването могат да се намерят само чрез търсене на съгласие. Търсили сме го многократно, искаме да работим наистина екипно и консенсусни и затова очакваме сега да ни се подскажат добрите решения.

Водещ: Добре, благодаря ви за това гостуване. Разчитайте и на ТВ7, нашето разследване продължава. Другата седмица ще стане много интересно, защото влизаме в дълбоки води и хората ще разберат всъщност отговора на въпроса къде отиват всички тези милиони, спечелени от държавата и от българските болни. Много е интересен отговорът на въпроса, но просто трябва да гледате ТВ7, за да разберете каква е истината.
Каталог: images -> Documents
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Семинар (за най-малко 20 участници)
Documents -> Програма на „загорка" ад „ Създаваме по-добро бъдеще"
Documents -> Програма за Първи ден: 11. 00ч. 11. 15ч.: Регистрация на участниците и получаване на материали


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница