"The Observer"- kjustendil, published on 24Дата12.05.2017
Размер14.9 Kb.
#21215
"The Observer"- Kjustendil, published on 24th February 2011

България част от европейски проект за социални умения

България е част от проекта " Повишаване на социалните умения" (PSS - Promoting Social Skills), който се финансира от Европейския съюз в рамките на програма за обучение за цял живот - секторна програма "Коменски".  Проектът стартира в края на 2009 година и ще приключи през септември 2011-та. Партньори в инициативата са публични и частни организации от пет европейски страни - Италия, България, Дания, Полша и Великобритания, като проектът се реализира от университети, изследователски центрове, агенции за обучение и 10 училища от държавите-партньори. Цялостната цел на проекта е да се подобрят социалните умения сред учениците на вързаст над 14 години, успоредно с това и повишаване на компетенциите на преподавателите в представянето на уроците за социални учения и създаването на социален микроклимат в училищата. Основен резултат по проекта ще бъде създаването на Наръчник, насочен към преподавателите за въвеждане на уроци по социални умения. Той ще съдържа 60 сценария за уроци, които да се използват при работата с учениците на възраст 14+. Наръчникът ще бъде отпечатан на пет езика за ползване от държавите-партньори и е достъпен за всички на сайта на проекта www.pss-comenius.eu, където има и секция на български език. Българският партньор по проекта е Асоциация Квалификация и кариерно развитие.

Пилотно инициативата се промотира при голям интерес в две професионални гимназии в Кюстендил - ПТГ "Джон Атанасов" и ПГИМ "Йордан Захариев".Изследовател по проекта е пернишкият експерт в сферата на социалните умения Илиан Кутев. Тринайсет от 60-те предвидени за международния наръчник сценарии за уроци са негови разработки.

Съвременнният кибер свят е богат на информация от всякакво естество, но затваря младите в омагьосан кръг на виртуалното, коментира мотивацията си за участие в проекта Илиан Кутев. Младите хора са способни с лекота да напишат съобщение, но все по-трудно им се отдава да се изправят очи в очи с човека и да му кажат какво мислят, как се чувстват, както и да разберат какво чувства другият. Проектът  “Повишаване на социалните умения” бе разработен и стартира с желанието да преодолее точно този проблем, пред който се изправят младите.
Каталог: doc
doc -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
doc -> Програма за развитие „България 2020 8 Национална стратегия за регионално развитие 2012-2022 8
doc -> Лична информация
doc -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
doc -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
doc -> Провеждане на общинските състезания от ученически игри – 2015 г. Гр. Стара загора
doc -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница