Ти, лечителят Хосе Силва & Роберт Б. Стоунстраница1/15
Дата24.07.2016
Размер2.91 Mb.
#2938
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15
На

моята жена Пола, моята сестра Жозефина,

моя брат Хуан и всички мои синове и дъщери:

Хосе Силва, Ана-Мария Мартинес, Хилда Силва Гонзалес, Лаура Силва Перес, Даяна СилваХосе Силва
Ти, лечителят

Хосе Силва & Роберт Б. Стоун

Световно известният метод Силва или Как да лекуваме себе си и другите
Предговор

Не е необходимо да прекарате живота си в страдание.

Не е необходимо да умирате от болести.

Ваше право е да живеете в отлично здраве точно до деня на естествената ви смърт.

В тази вълнуваща, сензационна книга Хосе Силва разк­рива какво е научил от изследователското си проучване, започнало в 1944 год. за психосоматичните причини на за­боляванията и тяхното лечение.

Тук ще прочетете много примери за хора, които с години са страдали, но когато са се научили да прилагат огромната сила на ума си, са успели да се излекуват за много кратко време.

Ще научите за действителни случаи - процедури за първа помощ, които бързо са оправяли рани, получени при зло­полуки.

Най-важното, ще се научите как да не допускате в живота си болести, дори нещастни случаи и така ще можете да живеете здравословно, безопасно и щастливо и ще помагате на любимите си същества да го постигнат.

Възможно ли е наистина всичко това?

От 1966 г. милиони хора от 72 страни са се научили и прилагат в живота си уникалния Метод Силва за развиване на ума и контрол над стреса и навсякъде казват: „Благодаря Ви, че ми показахте как да направя живота си по-добър". Когато прочетете тази книга и следвате лесно изпълни­мите указания тя, стъпка по стъпка, ще промени живота ви. Чудотворните резултати бързо ще ви убедят във въз­действащата сила на програмата и вие ще недоумявате защо не я използуват всички. Този ден ще дойде!

Днес е денят, в който ще започнете да използувате тези техники, за да можете и вие, и вашите близки да живеете щастливо и без болести всяка минута, до края на живота.
За авторите

Хосе Силва е самообразовал се научен изследовател, чийто проучвания в областта на лечебните изкуства не се ограничават с традиционните практически и научни изследвания. Неговите разработки върху чудесата на нашия свят го доведоха до исти­ни, които сега са окончателно доказани от общоприетите ла­бораторни изследвания. Тази книга демонстрира откритията на неговите проучвания в областта на лечението и поддържа­нето на по-добро здраве.

Роберт Б. Стоун е автор и съавтор на повече от 70 „помогни си сам"-книги. Той е лектор на Метода Силва, обиколил е два пъти земното кълбо, говорейки за силите на ума и е популя­ризирал Умствения контрол на Силва в Япония, Нова Зелан­дия и Тайланд. Член е на Нюйоркската академия на науките и на МЕНСА.
Увод

Един мъж седи на удобен стол, затваря очи и три пъти поема дълбоко въздух. Наблюдателят не знае, че при пър­вото издишване човекът си е представил числото 3 три пъ­ти; при второто издишване - числото 2 три пъти; и при третото издишване - числото 1 три пъти. Наблюдателят не знае също, че този човек е броил назад от 10 до 1 и след това е визуализирал сцена на задълбочено лечение. Ако наб­людателят можеше да надзърне в мозъка на този мъж, ще­ше да види, че той си представя как разтрива въображаем мехлем върху дясната си ръка в областта на лакътя, където изпитва болка. Представя си ръката в отлично състояние. Приключил умствената си работа, след няколко секунди мъжът ще отвори очи. А след няколко часа той ще бъде на тенис корта и ще играе енергично, без никакви „сигнали" от лакътя.

Човекът е завършил курса на Метода Силва. Той е обу­чаван да влиза в ниво на съзнанието, в което чрез контрол на ума си може да въздейства на тялото.

Н.Л. имал артрит в ставите на пръстите, което пречело на проектантската му дейност. Той периодично се отпускал и визуализирал подутините по пръстите. След това си пред­ставял как целува пръстите. Представял си артрита като прах, който се изсмуква от прахосмукачка. После във въ­ображението си виждал пръстите без подутини, а себе си -да работи без болка.

Н.Л. правел това всеки ден, като отделял по 3 минути и визуализирал проблема отстранен, а себе си - с отлично здраве.

След една седмица ежедневните му триминутни вложения започнали да се отплащат - отокът и подутините по пръс­тите обективно спаднали. След три седмици той се излек­увал от артрита.

Р.С. имал болки в гърдите. Лекарят му поставил диагноза ангина пекторис. Обяснил му, че е резултат от втвърдяване на артериите. В артериите му се образувала коричка, наре­чена „плака" и тези, които снабдяват сърцето с кръв, били частично запушени. Препоръчал му диета с нисък холесте­рин, малко мазнини и много целулоза и програма от леки упражнения, като разходка и плуване. Р.С. следвал указа­нията за диетата и упражненията, но прибавил още нещо: програмиране. Той се отпускал и визуализирал частично запушените артерии към сърцето. После си представял, че виждал една от тези артерии, изчистена от плаката. Визуа­лизирал ежедневно и след месец болките в гърдите осезаемо се разредили. След два месеца болките изчезнали напълно и вече години не са се появявали.

В зрялата си възраст М.У. редовно и силно страдала в менструалния си период. Започнала програма „разговор" с тялото си и по две минути на ден мислено виждала себе си без менструална болка. Това правела една седмица преди предполагаемото начало на цикъла си. Когато настъпил ци­кълът след програмирането, тя преценила, че обичайната й болка е два пъти по-слаба. С упражненията тя все повече я намалява.


Има начин

Ако имаше начин да се освободите от болки и страдания, бихте ли го направили?

Ако имаше начин да използвате ума си, за да заспите, бихте ли пренебрегнали хапчетата за сън?

Ако имаше начин да помогнете на себе си и приятелите и да победите повечето от затормозяващите здравословни проблеми, бихте ли го използували?

Най-после дори професионалната медицина започва да разбира как умът ни въвлича в болести и как може да бъде обучен да обръща този процес и да ни лекува.

От десетки години Методът Силва успешно използва това прозрение.

Карл Симънтън, д-р по медицина, онколог във военно­въздушната база Травис, Калифорния, е приспособил част от Метода Силва към лечението на раковоболните си па­циенти и така значително е увеличил броя на ремисии. Д-р Симънтън е учил Метода Силва в курс под наименованието „Динамика на ума". По-късно задълбочил работата си по Метода Силва. Сега нарича своя метод Метод Симънтън. Д. Орниш, д-р по медицина, докато е бил аспирант в Харвардския медицински институт, независимо от другите е създал методи за релаксация и визуализация, предназначени за сърдечноболни, комбинирал ги е с диета и упражнения и успешно ги е проконтролирал чрез научни тестове. Кон­статирал е, че повечето от участниците съобщават за явно затихване на болките в гърдите, причинени от сърдечно за­боляване, а много са без болки.

За лекуващи лекари, които работят с болни в последен стадий, става все по-обичайно да използват релаксация и действие. През 1983 г в списание „Таим" един репортаж, отнасящ се до Метода Симънтън, цитира психиатъра Санфорд Коен от Бостънския университет: „Колкото и странно да изглежда, техниките съвсем неочаквано са помогнали на значителен брой безнадеждни пациенти да оцелеят. Откак­то д-р Симънтън се подлага на Метода Силва и го комби­нира със световноизвестната си програма за обучение, сто­тици лекари и хиляди сестри са взели квалификация".

През 1973 год. астронавтът Едгар Мичел основа институт за духовни науки, посветен на „разширяване на познанието за природата и възможностите на ума и съзнанието и из­ползването на това познание за подобряване на човешкото благополучие и качеството на живот на планетата.

Преди обикновено се приемаше, че Симънтън получава подкрепа единствено от неавторитетни, дори странни източ­ници. Сега Духовният институт съобщава, че следните офи­циално отхвърляни схващания са общоприети във водещите медицински кръгове:

1. Човек има много по-голяма вродена способност да конт­ролира физиологичните си процеси, отколкото се е прие­мало за възможно досега;

2. Лечението винаги включва и ума, и тялото, както и това, което много хора наричат дух;

3. Отрицателните емоции могат да имат неблагоприятни психофизиологически последици;

4. Положителните емоции могат да имат положителни пси­хофизиологически последици;

5. Умът има много възможности за контакт с процесите в тялото, някои от които могат да „наклонят везните" към оздравяване.

Тази промяна в общественото мнение се появи.в края на шестдесетте години, когато за първи път „дадох гласност" на Метода Силва. Това е повод да се радваме. Стриктният подход чрез противодействие, характерен до тогава за ме­дицинското лечение, беше отстъпил място на допускането, че мисловното изобразяване действително може да даде по­лезни резултати.

Сега, за да подобрят качествата си и повишат издръжли­востта си, атлетите си представят, че участието им в съот­ветната дисциплина е съвършено, бягането в състезание­то - отлично.

Когато аматьорите удрят топката в игрището за голф и плахо поглеждат наляво към хидроподавателя на топки, после надясно към неравното залесено игрище, те се програмират за неточен удар. Професионалистите, видят ли знаменцето на дупката, се програмират за точен удар.

Представите, които съхраняваме в ума си, имат видимо въздействие върху нашите тела. Положителните представи пораждат желателни последици, отрицателните - отрица­телни последици.

Умът може да ни разболее, а също може и да ни излек­ува - това е едно от най-важните открития на 20-ти век.

Все повече хора започват да разбират, че когато човек промени душевната си нагласа, тялото му съответно се приспособява. Ако знаете как, можете да използувате ума си и постоянно да изглеждате лъчезарни и здрави, имунната ви система да работи добре и да поддържате енергията си на високо ниво.

Можете да използвате ума си, за да се освобождавате бър­зо от досадни здравословни проблеми като настинки, гла­воболия, хронически болки и страдания. Ако знаете как, можете да го използвате дори, за да помогнете на специа­листа, който се грижи за здравето ви, да ви избави например от такива сериозни заболявания като рака.

А можете да използвате ума си, за да помогнете от раз­стояние на другите да се радват на същите преимущества, дори без те да знаят за това.

Звучи невероятно? Но това са научнообосновани факти. Сега науката признава, че умът ви може да планира в сфе­рите на разума и да въздейства на материята.

Неотдавна в една тексаска лаборатория няколко души са успели съзнателно да увеличават и намаляват електричес­ката активност на кожата на други хора в съседна стая, отдалечени на 20 метра. И те дори не са били специалис­ти - просто обикновени хора с различни професии.

В друга лаборатория - фондацията Бакстър в Сан Диего, Калифорния, изследователи са успели да демонстрират (в присъствието на писателя Робърт Стоун), че човешката ми­съл може да влияе на клетките на човешкото тяло през една стая.

Такива експерименти показват, че вие и вашите приятели можете да живеете по-дълго, по-щастливо, с по-добро здра­ве, ако знаете как да контролирате собствения си ум.

Тази книга ви учи да правите точно това. Милиони, за­вършили курса на Метода Силва, в повече от 100 страни, могат да използват ума си, не само за да поддържат здра­вето си в по-добро състояние, а да управляват интуицията си. да увеличават творческите си сили, да повишават кое-

си за решаване на проблеми. В тази книга вие ще научите всичко необходимо - как да използвате Метода, за да се чувствате по-добре, да не се разболявате и да помагате на семейството и приятелите си да правят същото.
Вашият мисловен компютър ръководи тялото ви
Методът Силва ви разкрива как да впрегнете киберне­тичните си мозъчни сили, подобни на компютърни, за да си осигурите по-добро здраве и да увеличите умствените си функции. След като прочетете книгата, вие ще знаете как да не допускате собствения ви ум да ви разболява. Ще зна­ете как да се изолирате от стрес, как да разрешавате здрав­ни проблеми и как да помогнете на лекаря си да ви излек­ува.

Ние се учим да се чувстваме зле на много ранна възраст. За това всъщност сме програмирани с идеи като: „Ако на­мокриш краката си, ще настинеш". Мозъчните ни неврони приемат такова програмиране като указание, като заповед, на която да се подчинят. Така подобно съобщение става предсказание, което се самоизпълнява.

Наблюдаваме как другите се разболяват. Представяме си, че се случва и на нас. Това се нарича тревога. Тревогата също програмира. Представите, които умът ни съхранява,, също действат като команди за подчинение. Нашите мисли и думи стават програматори. Отрицателните мисли и изра­зи на чувства се превръщат в отрицателно или нежелано програмиране. Положителните мисли и изява на чувства се превръщат в положително или желано програмиране. От­рицателното програмиране поражда нещастие, неуспех, ло­шо здраве. Положителното програмиране предвещава щас­тие, успех и добро здраве.

Ако сте програмирани да мислите отрицателно, вие сте в клопката на отрицателен модел. Ако не промените прог­рамирането си. ще си останете същите. Ето защо хора, ко­ито искат да са здрави, все още изпълват нашите болници. Необходимо е те да се препрограмират.

Вашето програмиране се превъзмогва в трудна битка. Ако не смените програмата, може и да се промените временно, но рано или късно пак ще се върнете към програмираното си поведение. За промяна е необходимо препрограмира не.

за хранене, като преминете на някой нов режим. Наричаме това „да минете на диета". Но малко хора могат да останат постоянно на диета. Когато приключат с диетата и се вър­нат на предишните си програмирани начини на хранене, те обикновено си възвръщат теглото, изгубено по време на диетата. Необходимо е да препрограмират навиците си на хранене. Отрицателно програмиране, което причинява бо­лест, може да се спре с ново, положително програмиране.


Техники от типа „формула" на Метода Силва

Препрограмиране за по-добро здраве чрез Метода Силва се извършва чрез мисловна представа в състояние на ума или ниво на съзнанието, наречено „алфа ниво".

Алфа е ниво, в което мозъчните вълни намаляват често­тата си до около половината на нормалната честота по вре­ме на бодърстване. Когато сме активно будни, излъчваната мозъчна енергия е от 14 до 24 пулсации в секунда. Учените наричат това нормално бодърстване „бета ниво". През нощ­та, когато лягате и заспивате, мозъчните ви пулсации се забавят.

Електроенцефалографът, машината, която измерва тези пулсации, би показала, че когато легнете и се отпуснете със затворени очи, мозъчните пулсации намаляват наполовина. Учените са обозначили от 7 до 14 пулсации в секунда като „алфа ниво" - ниво на отпуснато сънливо будуване. При навлизане в съня мозъчните вълни се забавят още повече. Лекият сън. между 4 и 7 пулсации в секунда, се нарича „тета ниво". Най-дълбокият сън, всичко под 4 пулсации в секунда, се нарича „делта ниво".

фиг. 1 илюстрира тези четири нива. Обърнете внимание, че дълбоко алфа ниво е наречено „основно ниво". Това е най-ниската честота на алфа, използвана в повечето техни­ки на Силва. То е естественото, удобно, спокойно и отпус­нато състояние, през което преминаваме, когато заспиваме вечер и когато се събуждаме сутрин. От тази книга ще се научите да оставате в това ниво и да го използвате, за да лекувате себе си и другите и сами да се препрограмирате.

Какво общо има алфа нивото с добрите, здравословни ефекти, описани тук? Изследователи, които работят с уреди за обратна биовръзка, са разбрали, че когато мозъкът е в алфа ниво въздейства добре на тялото. Органите и систeмите в стресово състояние се възстановяват и стават отново жизнеспособни. Кръвното налягане се нормализира, пулсът се стабилизира. В Ларедо, Тексас, учените, докато изслед­ваха как да впрегнем ума си да работи повече за нас, те откриха, че в алфа ниво изследваните лица придобиват кон­трол над функции, които преди не са умеели да контроли­рат. Способности, смятани за подсъзнателни или несъзна­телни, станали по-осъзнати, навиците се подчинили на съз­нателен контрол. Автоматичните телесни функции също станали по-контролируеми. Способностите на гений на чо­вешкия ум, които само отвреме-навреме проблясват интуи­тивно, могат да се предизвикат в алфа ниво, за да се реша­ват проблеми, като с някакъв свръх разум.


Преглед на обучението Силва

Вече сте програмирали мозъка си да поеме по-голям кон­трол над живота ви. Ставате сутрин, обличате дрехите си, завързвате връзките на обувките, миете си зъбите или ка­рате колата, без и за секунда да помислите за всички тези дейности. С Метода Силва ще се научите да използвате своя ум, за да придобиете съзнателен контрол над живота си. Ще научите начини да използвате ума си да:

• заспивате по желание;

• да се събуждате по всяко време без будилник;

• да не заспивате, когато сте сънливи;

• да се освобождавате от главоболието;

• да разрешавате проблеми с помощта на съня;

• да спрете да пушите:

• да отслабнете;

• да запомняте леко дълги списъци;

• да учите с по-голяма концентрация;

• да се справяте с трудни проблеми;

• да постигате цели;

• да се избавяте от болки навсякъде по тялото;

• да коригирате аномалии в тялото си;

• да задействате и двете си мозъчни полукълба да рабо­тят за вас:

• да станете по-възприемчиви и съзидателни;

• да отстранявате здравословни проблеми в други хора....

Вие ще се облагодетелствувате с тези 16 ценни придобив­ки чрез техники от типа формула, както ги наричам. Под формули имам предвид: ..първо направете това, после – това и т.н” – прости умствени стъпки, повечето изпълнявани в алфа ниво.

Повече от осем милиона в 100 страни са преминали ми­нимума от 32 часа обучение в Метод Силва. В десет часа участниците в курса се обучават на контролирана релакса­ция, за да изчистят проблеми като умора, безсъние, главо­болие от напрежение и мигрени. Точно в този начален етап от обучението те се научават бързо и лесно да влизат в алфа ниво и да го използват както за контрол над енергията и жизнеспособността на тялото, така и за разрешаване на проблеми без напрежение или стрес.

В следващ етап от обучението участниците научават как да засилят контрола над психическите и физиологическите функции, които по традиция се смятат за подсъзнателни или без съзнателен контрол. Научават начини за подобря­ване на паметта и концентрацията, за използване на по-го­ляма част от техния ум за решаване на проблеми, за първа помощ за премахване на хронична или внезапна болка, сред­ства за контрол или премахване на нежелани навици.

В третия и четвъртия етап на обучението една серия от упражнения на въображението изграждат опорни точки, ко­ито позволяват на обучаваните да контролират духовни функции.

Лявото полукълбо на мозъка се ориентира към физичес­кия свят, докато дясното се ориентира към нематериалния свят или може да се каже духовната сфера, която е твор­ческа.

В резултат новите опорни точки насищат дясното полу­кълбо на мозъка с преимуществата на лявото полукълбо, давайки му възможност чрез подсъзнателен контрол да уве­личава възприятията, да повишава творческите способнос­ти, да регулира здравето.

Тази фаза на обучение позволява на курсистите да визуа­лизират телата си, в които се провежда въображаемо лече­ние и след това изпитват подобрението. В последните часове на обучението участниците получават безспорно потвърж­дение на тяхната способност да „чувстват" непознати хора, да установяват техните здравословни проблеми и да ги лек­уват.
Как да се използва тази книга?

За да постигнете чрез книгата ценните придобивки, които могат да се получат в 32 часовото обучение, ще трябва да отделите повече време, докато прочетете за всичко това и стъпка по стъпка го практикувате.

Ако следвате с вяра указанията в първа част, здравето ви ще се възползва от повечето предимства, получени в курса на живо. От утре сутринта бихте могли да започнете овла­дяването им и след 6 седмици те може да са изцяло под ваш контрол.

За да станете полезни за себе си, ще трябва всяка сутрин, щом се събудите, да упражнявате по няколко минути.Това е време, когато сте отпуснати и когато упражняването ще даде най-добри резултати. Чрез тези тренировки ще се нау­чите да релаксирате все по-дълбоко и така ще достигнете алфа ниво. Самата релаксация лекува и ще подсили тялото ви.

По-късно, когато постигнете по-бърза и дълбока релак­сация, ще можете да използвате състоянието алфа, да прог­рамирате мозъка си, точно както бихте програмирали ком­пютър, за да промените нежелани физически симптоми и да коригирате всякакви тревожни физически състояния.

Ако желаете, прочетете цялата книга до края, но след това се върнете и изпълнете 40-те занятия за 40 дни - по едно на ден. В края на този период ще умеете да провеждате задълбочена лечебна дейност върху себе си и другите.

Обучението в курса преминава малко по-бързо от само­обучението с книгата, защото присъства квалифициран пре­подавател, за да ви помага да релаксирате и да чете на глас дълги пасажи, които ви водят стъпка по стъпка през про­цедурите. Последните ви помагат да постигнете дълбока ре­лаксация. Независимо от това, за 40 упражнения сутрин вие ще можете да се научите да постигате необходимата дъл­бочина в релаксацията. После можете да започнете поло­жителното програмиране, което ще помогне да отстраните болестите.
Част първа

Четиридесет ежедневни занятия

Релаксация - ключът

През април 1975 г тридесет и четиригодишният М.Б. се намирал в болница във Филаделфия, подготвян за операция. Лекарите открили, че последните два месеца тумор в гръб­начния стълб на врата му причинява прогресивна парализа на ръцете и краката. Когато операцията свършила, лекари­те му съобщили лошата новина. Не могли да отстранят тумора, защото бил сраснат с гръбначния стълб. Бил зло­качествен. Той имал не повече от година-две живот.

След една година, точно в деня на операцията, М.Б. е трябвало да направи изследвания. Лекарят не открил нищо. Нямало никакви данни за тумор. Същият лекар, който пре­ди година бил казал на пациента М.Б., че е безнадеждно болен, сега му съобщава, че той, неговият лекуващият ле­кар, сигурно е допуснал грешка.

Какво беше направил М.Б. междувременно? Беше изпол­звал Метода Силва! Около 10 месеца след операцията чул за Силва и се включил в обучението. Упражнявал наученото само два месеца преди годишния си преглед.

М.Б. релаксирал дълбоко по 15 мин, три пъти на ден -при ставане, след обяд и преди лягане. Той използвал тех­никата за прогресивна релаксация, като отпускал първо гла­вата си, после врата, раменете и така нататък - последова­телно всички останали части на тялото, надолу до пръстите на краката. След като се отпуснел, той мислено виждал тялото си и тумора. Представял си, че туморът намалява. При всяка следваща процедура на релаксация той го виждал мъничко по-малък от предишния път. Представял си също, че може да вижда имунната си система - системата на бя­лата кръв, как преследва раковите клетки, как ги разпръс­ква и ги отстранява. Всеки път, когато влизал в банята, си казвал, че раковите клетки излизат от тялото навън. М.Б. в това релаксивно състояние на медитация си давал и по­ложителни указания, като многократно повтарял: „Всеки ден, по всякакъв начин, аз ставам по-добре, по-добре и по-добре".

Когато М.Б. започнал да разказва за тези умствени упражнения на лекаря си, последният излязъл от стаята. Всичко това му било напълно чуждо.

Лекуващите лекари рядко могат да приемат, че имаме

си. В медицинските учебни заведения то не се преподава -все още не!

В много от примерите за лечение, цитирани в книгата, се използват инициалите на курсисти от Метода Силва, за да се предпазят от нападките на скептиците в родните им градове.

Но понякога курсисти писмено ни съобщават, че така сил­но желаят да споделят с другите успеха си, че разрешават да се използва пълното им име. В тези случаи аз с радост съм включил в описанието имената им.Каталог: mag5 -> wp-content -> uploads -> 2010
2010 -> Предупреждението
2010 -> Холографската вселена
2010 -> Приключението да откриеш себе се Станислав Гроф въведение
2010 -> Конкурс на Националния център за книгата С. G. Jung Die Archetypen und das kollektive Unbewusste Walter-Verlag ag, Zurich, Schweiz, 1959, 1976 ea-плевен, 1999
2010 -> Ефективна сетивна проекция за всеки ден Хосе Силва Младши и Ед Бернд Младши
2010 -> То, Аз и Свръх-Аз То – това са инстинктивните импулси. То действа в съответствие с принципа на удоволствието
2010 -> Предговор
2010 -> Суфизмът не е възникнал в някакъв определен момент от човешкото развитие. Той винаги е съществувал, защото е част от стремежа на човека да намери отговор на най-важните въпроси, които стоят пред него
2010 -> Изкуството на сънуването


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница