Тигровият комар (на латински: Aedes albopictus) е вид от семейството на кръвосмучещите комари (Culicidae) с характерно черно-бяло оцветяване на тялото и крайниците. Дължината му е от 2 до 10 ммДата26.08.2016
Размер21.89 Kb.

Тигровият комар (на латински: Aedes albopictus) е вид от семейството на кръвосмучещите комари (Culicidae) с характерно черно-бяло оцветяване на тялото и крайниците. Дължината му е от 2 до 10 мм.

Произхожда от тропическите и субтропическите райони на Югоизточна Азия. През последните няколко десетилетия се разпространява в много други региони на света главно чрез транспортни средства и интензивна търговия. Неговите ухапвания са по-болезнени и могат да предизвикат повече алергични реакции.

Характерно за този вид комари, е че хапе и през деня, а не само привечер и по тъмно като останалите видове. Женските комари снасят много на брой яйца (около 80 за седмица) на места, където се задържа вода като: саксии за цветя, стари автомобилни гуми, контейнери, кофи, хралупи и стволове на дървета.

За разлика от другите комари тигровият снася яйцата си над водната повърхност (останалите го правят и върху самата вода) и на мига се излюпват. Поколението му издържа на студ и засушаване. Тези насекоми са особено чувствителни спрямо температурните колебания. Развитието им започва при средно месечни температури около 20 градуса.

Видът е доста опасен, тъй като е с висока екологична пластичност, т. е. има способността да се приспособява и установява бързо и трайно в новозаселени площи с последващо разширяване на засегнатия район. Тигровият комар е преносител на около 22 вируса, сред които Денга, Западнонилска треска, Чукунгуня. Никой комар не пренася опасни болести, преди да ухапе заразен човек. У нас няма болести, които този комар да може да пренесе към настоящия момент. След установяване на популация на тигрови комари е необходимо да се проведат незабавни профилактични мероприятия за борба, които включват ларвицидни и имагоцидни обработки на терените.

При подаден сигнал от граждани в частен имот в гр. Петрич и проведените полеви проучвания на РЗИ-Благоевград и НЦЗПБ-София през периода 07-12.08.2014 г., за огнища на инвазия от азиатски тигров комар, е установено множество нападащи женски комари, както и ларви на вида в съд с вода в двора на къщата. Това е първото регистриране на азиатски тигров комар Aedes albopictus в област Благоевград.Във връзка със способността на Aedes albopictus за бързо и трайно установяване в новозаселени територии с последващо разширяване на заселената площ и потенциалната му роля като преносител на вируси, са предписани незабавни дезинсекционни мероприятия.

Предпазване от ухапване на комар включва:

- При работа на открито да се ползват лични предпазни средства: репеленти, ризи с дълги ръкави, дълги панталони, чорапи. Да се избягва работа през активните за комарите часове;

- При работа с птици и диви животни да се ползват еднократно латексови ръкавици особено, ако са болни или мъртви, за да се избегне прекия контакт с тях. Ако липсват ръкавици, да се ползват полиетиленови торби;

- Защита на дома с комарници; да не се съхраняват в домовете и дворовете открити съдове за съхранение на вода – чинийки на саксии, чашки, отводнителни канали, автомобилни гуми; смяна на водата на 4-5 дни в поилки за животни, почистване на канавки, дерета, малки изкуствени езера, улуци и др. от застояла вода. Редовно почистване и дезинсекциране на гнезда, клетки за животни и стопански постройки, в които се отглеждат същите.
Каталог: dokumenti
dokumenti -> Предизвикателства при настаняването и адаптацията на бежанците мюсюлмани
dokumenti -> Какви документи се издават на учениците със соп при завършване на клас, етап и степен
dokumenti -> Социална работа с бежанци със специални нужди непридружени малолетни и непълнолетни, бежанци с
dokumenti -> Отчет за изпълнение на бюджета и сметките за средства от Европейския съюз
dokumenti -> Птг”д-р н. Василиади”-габрово заповед
dokumenti -> Наредба no 14 от 12 декември 2006 г. За придобиване на квалификация по професия "машинен техник"
dokumenti -> Заседание на общински съвет калояново докладна записка от инж. Александър Кръстев Абрашев Кмет на Община Калояново Относно


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница