Тиктакащ в такт театърДата11.06.2018
Размер29.42 Kb.
#73801Тиктакащ в такт театър

Четири проекта на ACT: Фестивал за свободен театър: 2 ще свържат

театъра с музиката и времето в различни жанрове
В четири от постановките в програмата на ACT: Фестивал за свободен театър: 2 ще проследим връзката между свободния театър и времето, музиката, симбиозата между различните жанрове и изкуства.
ПроТекст 5: НАВРЕМЕ е интердисциплинарно представление в архитектурно пространство - Централна минерална баня - на Организация „36 маймуни”. Проектът е продължение на платформата ПроТекст за нова драматургия и нови театрални форми и ще обедини жанрове и елементи от различни сфери на изкуството, науката и съвременния градски живот. В него четирима режисьори – Гергана Димитрова, Василена Радева, Петко Стоянов и Мортен К. Роесен, които са получили своето театрално образование в Германия, България, Румъния и Дания, се събират, за да създадат общ спектакъл с различни интерпретационни подходи към темата „време“. Всеки от режисьорите ще изработи своя авторска миниатюра в различен изпълнителски жанр: театрално-научна лекция, филмов театър, пърформанс - четене и мини-опера.
Отново на четири е разделено времето в „Романс” на Валерия Вълчева. Премиерата на проекта ще събере в едно четирите спектакъла от поредицата „Сънища в четири сезона” – музикална колекция Шекспирови любовници, пресъздадена по различен начин четири пъти – в тон с магията на двете слънцестоения и двете равноденствия. На ACT Фестивал за свободен театър: 2 за първи път сезоните ще се слеят в едно цяло. В проекта ще се включи основният екип от деца, музиканти, актьори, режисьор и сценограф и ще съчетаят музика, текст, видео и театър в едно романтично и емоционално преживяване.
Трансформабилити” на Вили Прагер също свързва различни практики и изкуства – театър , текст, съвременен танц. Авторският пърформанс е създаден и вдъхновен от едноименния философски текст на Боян Манчев, който се занимава с „перверзния капитализъм” и „глобалния пазар“. Самото представление обаче е във формата на сценарий за мюзикъл, с идеята да създаде комерсиална връзка между философията и съвременния танц, коментирайки съвременното перформативно общество. Мюзикълът, като символ на консуматорското общество, бутафорното щастие и сервилното му изпълнение поставя тримата участника в ситуация на невъзможност и „удоволствие” до пълно изтощаване.
Премиерна театрална ситуация в контакт и неспокоен капан за реалност е „Да изядеш ябълката” на Ида Даниел, по текстове на Катя Атанасова. Проектът на „Нейно величество тенджерата под налягане “ ползва за база различни текстове на авторката, както и действени наблюдения от четири работилници. Една от основните цели на екипа е да превърне натрупаното в сценичен акт, като не се опира на класическа адаптация и фиксирана структура. Софийски ах-този-джаз, в който може да е смешно, но може и да се плаче. Текстът не е затворен в рамките на една пиеса, а се разхожда по-свободно между актьорите и публиката. Смисловите му ядра са острови, между които участници и зрители сърфират върху непредвидими вълни със своенравен вятър в платната.
***
Навреме” се осъществява с подкрепата на Столична община, Министерство на културата, Посолството на кралство Дания, Дом на културата "Средец", Общински културен институт "Музей за история на София", Фондация "Америка за България", Културна фондация „ А 25” и Твоето радио и е на: http://36monkeys.blogspot.com/,
Романс” се осъществява с подкрепата на Софийски Арсенал - музей за съвременно изкуство
Трансформабилити” се реализира от Tanz Tage , HZT Berlin и Willy Prager, с подкрепата на Goete Institut Sofia.
Да изядеш ябълката” се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и е на http://ohpressure.tumblr.com/press

ACT Фестивал за свободен театър: 2 се организира от Асоциация за свободен театър, съфинансиран е от Столична община - Програма “Култура” 2012г., Министерство на културата, Фонд Култура, Посолството на САЩ и Гьоте-институт и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата-2019г. Фестивалът е организиран в партньорство с фондация „АРТ офис” и платформа „Нови драматургии”, с медийната подкрепа на Българската национална телевизия, JazzFM радио, FM+ радио,списание „Едно”, списание „Vice”, Списание 360°, Teatri.bg, Dnes.bg, SofiaLive.bg, Stand.bg, Timeart.bg, и HighViewArt.com.

http://actfestival2.wordpress.com/

http://www.facebook.com/ACT.Festivals
Каталог: 2012
2012 -> За приемане чрез централизирано класиране на децата в общинскиte детски ясли, целодневни детски градини и обединени детски заведения на територията на община пловдив раздел І – Основни положения
2012 -> Критерии за отпускане на еднократна финансова помощ и награждаване на жители на община елхово I общи положения
2012 -> Alexander Malinov
2012 -> Програма за развитие на туризма в община елхово за 2014 г
2012 -> Област враца походът се провежда под патронажа на


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница