ТоксоплазмозаДата28.10.2018
Размер38 Kb.
#103344
ТОКСОПЛАЗМОЗА
Токсоплазмозата е широко разпространено паразитно заболяване сред хората, което засяга човека, както преди, така и след раждането ( вродена или придобита токсоплазмоза ).

Причинител на заболяването е паразит - Toxoplazma gondii, към който са възприемчиви всички млекопитаещи и някои видове птици. Паразитът се среща както между домашните животни (кучета, котки, овце, кози, едър рогат добитък, гълъби и др.) така и между дивите животни.

Като резервоар на инфекцията котките играят съществена роля. Трябва добре да се преценява рискът от заразяване от котките, особено когато се касае за бременни жени. В градски условия домашните котки, отглеждани в апартаменти, които не напускат дома или се хранят със суха или консервирана храна, не представляват голям риск, защото няма как да се заразят с токсоплазми. Когато обаче се хранят с инфектирани гризачи, птици или месо е възможно да се инфектират. Най-голямо епидемиологично значение имат селските и скитащите в градовете котки, които лесно могат да се заразят и да контаминират околната среда – зеленчукови градини, тревни площи, детски площадки и пясъчници за игра, водни източници. Консумацията на недостатъчно измити сурови зеленчуци, особено листни /марули, салати/, зелени подправки /магданоз, копър и др./, приземни плодове /ягоди и др./, нападали на тревата и земята плодове, представлява сериозен риск от заразяване с токсоплазмоза.

Водещ фактор за предаване на токсоплазмозата е месото /недостатъчно термичнообработено месо и месни продукти/, съдържащо токсоплазмени цисти. Важен момент са и кулинарните навици и традиции на населението, свързани с консумацията на сурови и/или полусурови месни продукти.

Токсоплазмозата се разделя клинично на две големи групи:


  1. Придобита токсоплазмоза

  2. Вродена токсоплазмоза

Придобитата токсоплазмоза може да засегне всички възрасти, но е по-честа при млади хора и деца. Много често протича с малко и нехарактерни прояви или крайно леко, така че клинично остава неуловима. Клинично изявената форма протича с увеличени лимфни възли, повишена, най-често субфебрилна температура, болки в мускули и стави, отпадналост, понякога и бързопреходен макуло-папулозен обрив. Макар и рядко придобитата токсоплазмоза се изявява с развитие на хориоретинит, иридоциклит, атрофия на зрителния нерв, помътняване на лещата и на стъкловидното тяло; пораженията на ретината са тежки и необратими. При повечето болни се появяват рецидивиращи пристъпни болки в очите, развиват се ограничени дефекти в полезрението и прогресиращо намаляване на остротата на зрението. Всички форми на придобитата токсоплазмоза след преодоляване на острата инвазия минават в стадий на латентна токсоплазмоза.

При лица със СПИН и други имуносупресивни състояния (системен лупус еритематодес, Хочкинов лимфом, карциноми и др.) токсоплазмозата има полиморфна изява: енцефалит, ретинит, пневмония или дисеминиране на паразита със засягане на всички вътрешни органи на организма (сърце, черен дроб, панкреас, черва и тестиси).

Вродената токсоплазмоза се изявява при първична инфекция, т. е. придобита от майката по време на бременността или непосредствено преди забременяването. Тежките поражения на плода настъпват при инфектиране в ранните срокове на бременността, а при заразяването му на по-късен етап заболяването протича по-леко или асимптомно. Съдбата на плода, придобил токсоплазмоза от майката, може да бъде различна. В около две трети от новородените здрави деца с токсоплазмена инфекция наличната инвазия се изразява само с присъствието на антитоксоплазмени антитела в серума. Описани са редки случаи на спонтанен аборт и мъртво раждане. В 10% от случаите на конгенитална токсоплазмоза обаче се наблюдава тежко заболяване, като на преден план изпъкват пораженията на централна нервна система и очите. Характерна за неонатална вродена токсоплазмоза е класическата триада – хориоретинит, хидроцефалия и мозъчни калцификати.

Тъй като в 80% от случаите придобитата остра токсоплазмоза протича безсимптомно, не е обосновано изследванията да се провеждат само по клинични индикации. От изключителна важност за предотвратяване на риска от конгенитална инфекция е установяването на имунологичния статус по отношение на токсоплазмозата на жената преди забременяването и по време на бременност. Ако жената е серонегативна преди забременяването, се провежда здравна просвета на бъдещата майка и се извършват контролни изследвания през 8-12 седмици с оглед своевременна диагностика на възможна сероконверсия по време на бременността.Профилактика:

  • добра лична хигиена

  • прецизно измиване на плодовете и зеленчуците (особено онези, които се намират близо до почвата и върху нея)

  • месото и месните продукти да се консумират само след добра термична обработка

  • хубаво измиване на ръцете след контакт с котки, обработка на почвата и на суровото месо

  • домашните котки да се хранят само със специални готови храни, а ако се използва домашна храна, тя трябва да е термично обработена

Тези основни мерки са особено важни при рисковите контингенти – бременни и болни със СПИН или други имунокомпрометирани лица. За тях е от голямо значение провеждането на серологичен скрининг за своевременно диагностициране на тази паразитоза.

Отдел „Медицински изследвания” на РЗИ – Разград разполага с тестове за имунологично изследване за токсоплазмоза по РПХА / открива IgG антитоксоплазмени антитела /.

Цената на изследването е 9 лв. / с включени 3 лв. за вземането на венозна кръв /.

дд НЗБ:
Каталог: novini -> novni
novni -> Програма по прехраната и Международния фонд за развитие на селското стопанство
novni -> Разпространение на маларията (вид), риск за заразяване и препоръки за химиопрофилактика
novni -> Спин – истина и реалност някои от най-популярните митове
novni -> Амбулаторна карта № Болница
novni -> Натурални минерални води, които не следва да се предлагат ежедневно на деца до 7 годишна възраст
novni -> Януари месец на радона заедно можем да спасим живота от радон- индуциран рак на белия дроб
novni -> Програма за превенция и контрол на хив и сексуално предавани инфекции в Република България 2008 2015г и тестове за доказване на хламидийна инфекция
novni -> Програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България" през IV то тримесечие на 2016 г в област Разград


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница