"Топлофикация" нагласи високи сметки въпреки студеното парно Причината била поскъпналата енергия От Светлана НеноваДата10.02.2018
Размер263.63 Kb.
#56569


19.02.2009 г.

"Топлофикация" нагласи високи сметки въпреки студеното парно

Причината била поскъпналата енергия
От Светлана Ненова

Януарските сметки за парно в София ще бъдат с 30-40% по-високи, въпреки че повече от седмица нямаше отопление заради газовата криза. Увеличението на цената на парното с 35% от януари 2008 г. до януари 2009 г. е основната причина за по-големите сметки, заяви изпълнителният директор на "Топлофикация" Петко Милевски.

Заради газовата криза клиентите на дружеството зъзнеха, докато то премине на мазут. Тогава Милевски твърдеше, че сметките ще са по-ниски и ще бъде отчетен нарушеният комфорт в жилищата. Тази теза беше повторена и от председателя на Асоциацията на топлофикациите Валентин Терзийски, който обяви, че времето, през което хората са стоели на студено и са получавали по-малко енергия, ще бъде отчетено в сметките. За същото призова дори премиерът Сергей Станишев.

Данните на "Топлофикация София" сочат намалено потребление на енергия през януари с 11%. На въпрос защо въпреки по-малката консумация сметките са толкова високи, Милевски каза: "Индивидуалната сметка не може да се вади от общото потребление на сградата и е резултат от разпределението на енергията в нея. При по-високата цена и повишената консумация клиентите трябва да преценят как да ползват енергията."

Енергийният министър Петър Димитров заяви, че анализът на сметките ще покаже дали има грешки при отчитането, но по-големите сметки се дължат на по-високата цена. Председателят на асоциацията на компаниите за дялово разпределение Тодор Кузманов повтори, че основната причина са новите цени на парното, но топлофикациите трябва да обяснят какви количества енергия са влезли в абонатните станции. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) анализира разходите на дружества по време на газовата криза, когато те бяха принудени да купуват мазут и как те са се отразили на сметките на абонатите, каза зам.-шефът на регулатора Валентин Кирчев. Мазутът е по-евтин от природния газ.
Софийска вода“ планира повече инвестиции, но и по-висока цена

Над 50 млн. лв. обещава да инвестира „Софийска вода“ в канализационната и водопроводната мрежа през тази година. Планираните средства са два

пъти повече спрямо 2008 г. Средствата са част от бизнес плана на компанията за периода 2009-2013 г. Те са обвързани с увеличение на цената на водата всяка година, като в края на периода за куб.м трябва да се плащат 2.18 лв. с ДДС. Тази година инвестициите ще бъдат насочени към кв. „Бенковски“, „Модерно предградие“ и по Симеоновско шосе.


19.02.2009 г.

"Фонтаните" на "Софийска вода"

Столичното ВиК дружество удвоява инвестициите си, но течовете си остават
През миналата година "Софийска вода" е инве­стирала във водопреносната мрежа на столица­та 25,4 милиона лева, а за тази година инвести­ционната програма на дружеството предвижда 52 милиона лева (стр. 4). През 2006 г. водният кон­цесионер е вложил в мрежата си 14,7 млн. лв. С тези бързи темпове на растеж на инвестициите би могло да се очаква, че остарялата ВиК система на София само до няколко години ще се превърне в ефективна мрежа от мо­дерни съоръжения. И столичани ще забравят течовете, ниското налягане в тръбите и некоректните платци в големите жи­лищни блокове, заради ко­ито страдат всички. За съжаление това е са­мо красива утопия като тази, в която София е град на пеещи фонтани и работещи улични чешмички. Загубите на вода в двумилионния град оба­че са над 50%, а в наглед красивите квартали око­ло Витоша няма и помен от канализация и пречи­ствателни станции за отходни води. Тези про­блеми ще стават все по-належащи и заради про­гресивното увеличение на населението на града, предупреждават експерти. Водата в София например е една от най-скъпите в страната именно заради огромните загуби в мрежата, въпреки че по-голя­мата част от нея стига до домовете каптажно, т.е. без използване на електроенергия. Затова и на столичани им остава да пият по една вода и да се надяват сериозните инвестиции от 52 милио­на лева наистина да се оползотворят ефектив­но.


19.02.2009 г.

Титан” и общинската фирма „Чистота” ще чистят вместо „Волф”


Проблема с почистването на боклука на София е решен. От 1 март консорциумът "Титан Чистота София" ще поеме почистването на районите "Витоша" и "Младост", а общинското дружество "Чистота Искър" - "Люлин", "Овча Купел" и част от "Триадица". Общинската фирма ще чисти само в "Овча купел", а в "Люлин" и "Триадица" това ще прави фирмата подизпълнител "АЕС-Х" ООД.

По-рано днес стана ясно, че се водят преговори между дете фирми и столична община. "Волф - 96", която сега чисти петте района, твърди, че не е била поканена на преговори и в началото на март започва да изтегля своите контейнери. По време на заседание на екологичната комисия в парламента общинските съветници от БСП предупредиха отново за криза с боклука.
19.02.2009 г.

Костов да признае - лидерът е Борисов

С Вилфрид МАРТЕНС, шеф на Европейската народна партия, разговаря Емилия Караабова
- Г-н Мартенс, закусихте с лидерите на десните партии у нас, членки на Европейската народна партия (ЕНП). Интересното е, че за първи път двама от тях - Иван Костов на ДСБ и Бойко Борисов на ГЕРБ - седнаха на една маса, ако не броим неофициалните им срещи, държани в тайна от медиите. С какво впечатление останахте?

- Две са основните заключения от тази среща. Първото засяга политическата платформа, по която всички присъстващи постигнахме съгласие - за спазване на общите ни ценности, които да защитаваме в Европейския съюз (ЕС). Съвсем конкретно, става въпрос за демокрацията, за правовата държава - много важен сюжет и за България - трябва да се прилагат и уважават основните човешки права, да се подпомагат малцинствата в България. На второ място, те приеха основната, движещата роля на ГЕРБ. Единствената възможност на всички тези десно-центристки партии у вас да се представят добре на предстоящите избори минава през признаването на водещата роля на ГЕРБ, както и на лидерството на г-н Бойко Борисов.

- Смятате ли, че всички участници са приели това, например Иван Костов?

- Те са длъжни да го направят, ако погледнат каква е ситуацията през последните две години в България. Не може да си затварят очите пред един неоспорим факт - че Бойко Борисов е безспорният лидер. Рядко се лъжа в преценката на хората, но наистина ми се струва, че присъстващите на закуската го приеха.

- Това означава ли, че на срещата в италианския град Каденабия през март, където от години десницата ходи, за да се помири, но по традиция се връща още по-разединена, този път ще е различно?

- Ще бъда откровен. Тези предишни срещи бяха отчайващи. Истинската новост от две години насам обаче се казва ГЕРБ и Бойко Борисов и аз наистина смятам, че този път трябва да е различно. В срещите си тук, с хората, аз изключително силно усетих, че те му вярват, че те наистина повече не могат да търпят сегашното положение, че искат промяна, че са отчаяни от тези вътрешни битки и вътрешни разцепления. И те виждат надежда в г-н Борисов, който заедно с партията си може да води страната напред. Но подчертавам, много важна е кампанията, която останалите десни партии ще водят, от нея ще зависи крайният резултат от изборите. Убеден съм, че успешното им представяне ще зависи от това, да си сътрудничат помежду си, но и като подкрепят ГЕРБ. Партията на г-н Борисов обяви, че ще се състезава сама на избори и това е тяхно право. Но за останалите партии шансът им е в обединението. Какво ли не преживяхме, за да бъдат те всички една по една приети в ЕНП, имах цялата мъка на света, за да наложа членството на тези пет партии! Но ЕНП повече няма да приема пороците, да си затваря очите пред разцепленията и боричканията на дребно, на ударите под кръста.

- Какъв е смисълът от механичния сбор? Зад някои от тези десни партии вече няма никакъв потенциал, няма реални гласоподаватели и подкрепа.

Разединението. То предопредели тази ситуация. Но все още има шанс положението да се промени. Затова тези избори са ключови. И пак ще повторя, успехът обаче минава единствено и само през обединение. Разбира се за днешното положение на десницата повлияха и други фактори. Аз бях тук и в началото надемокрацията и не бива да се омаловажава фактът, че благодарение на нашите и техните усилия България преживя исторически процеси като членството в Евросъюза и НАТО. Но бях тук и през 2001 г., за да подкрепя кампанията на Иван Костов. За целта бях събрал всички президенти - и премиери от ЕНП от страните членки на ЕС. Тогава съществуваше и вярата, че царят също ще го подкрепи, дори бяхме убедени в това. Симеон Сакскобургготски даде пресконференция, ние очаквахме, че тогава той публично ще обяви подкрепата си за Иван Костов, но той обяви създаването на НДСВ.

- Поискахте от премиера Сергей Станишев да се извини за изявленията, че по отношение на България Европейската комисия прилага двоен стандарт при изготвянето на докладите. Това обаче го призна и шефът на парламентарната група на Партията на европейските социалисти Мартин Шулц, който бе тук преди вас. Вече сме в кампания за европарламента?

- Скандално е! Няма двоен стандарт, ЕК винаги е изключително прецизна и обективна в работата си. ЕК задължи самата себе си да спре парите за България, защото реформите, които се очакват, така и не са реализирани, става въпрос за борбата с корупцията, с криминалната престъпност. Вместо да се вложи енергия, за да се промени това положение, вашето правителство я хаби в оспорване на преценки и обвинения, че ЕК е необек-тивна! И в същото време то е главният виновник за съществуващите проблеми. Очевидно е, че то има необходимост от продължаване на ко-рупционните схеми, иначе как да се обясни фактът, че няма съществен напредък в борбата с престъпността. Няма присъди, няма осъдени. Ако погледнете зад сцената, ще видите, че има много връзки между властта и основните действащи лица в сивата икономика на България. И това е ясно посочено в докладите на ОЛАф. Последствията са очевидни, страда обикновеният българин. Защото парите, които са предназначени за подобряване на живота му, отиват в джобовете на корумпираните политици и гангстерите. И сега е моментът, в който България ще реши дали иска промени, или ще продължи по пътя на непукизма.

- Как ще коментирате скандала, който тук избухна след изказването на Бойко Борисов за „материала", който е останал в България и гласува на избори?

- Много внимателно се запознах с изказването на г-н Борисов, при това от два източника. Първо, целият текст ми го изпратиха от кабинета на г-н Борисов и още веднъж от един английски вестник тук, в България. Не видях нищо укоримо.

- И не го намирате за ксенофобско?

- Не! Познаваме г-н Борисов, той е открит, той е честен, той всъщност си казва мнението за ситуацията, за проблемите в България. Някои фрази са извадени от контекста и така звучат много различно от това, което той всъщност е казал. Отрича се основното от неговата реч, а това е, че трябва икономическо развитие на България, а без него няма и социална сигурност. За сметка на това се сложиха акценти върху интерпретации на думите му.

- Г-н Мартенс, покрай газовата криза през януари т. г. президентът Георги Първанов отвори отново темата за рестартиране на III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй". Според десницата това е гол популизъм. Какви са шансовете според вас?

- В момента, замисляме се наистина, дали това повторно отваряне е необходимо, няма да дам окончателен отговор на този въпрос. Преди три седмици се срещнах с г-н Путин, той предложи нещо много интересно. Става въпрос за създаването на международна агенция, в която да участват и потребителите, и производителите на газ, които да обмислят въпроса за сигурността на енергийните доставки. Но този въпрос може да се реши еди-ствено при равно партньорство между ЕС от една страна и Русия от друга. Търденията, че е имало някакви тайна среща между ЕНП и ПЕС, на която да се бабува за бъдещо правителство между ГЕРБ и БСП, е категорично невярно. Искам също така твърдо да заявя, че коалиция между двете партии е напълно изключена, и това не са мои думи, това са думи на г-н Борисов. Той много ясно каза, че предпочита да стои в опозиция, но не и със социалистите. Амбицията трябва да бъде за абсолютно мнозинство, или ако няма такова, с някои от другите десни партии в парламента.
19.02.2009 г.

Бойко Борисов: Материалът, който се явява на избори, никак не е голем

В политиката, като не им режеш главите, те режат твоята. Затова аз кой кмет, заместник-кмет като надигне главица, го омитам веднага и не го връщам в партията
Б.Б.: Добър вечер на всички. Ще седна, че така малко като на концерт излиза работата. Не знам... Сценарий за срещата няма. Първо, благодаря на всички, които сте дошли тука. Радо Точев и Брадърски са две момчета от ГЕРБ, които са със мене. Международен секретар Брадърски се занимава с българите в чужбина, особено с бесарабските българи... Радо Тунчев ми е международен секретар, а Брадърски се занимава и със смесеното население, което е извън България. Имахме среща с кмета на Чикаго, искаме да побратимим двата града... Той е кмет на петия по големина град в България, така че след София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе Чикаго е следващият по големина (град - б.р.) с население българи. След срещата отиваме във Вашингтон - там имаме четири срещи, с президента Обама и с това приключвам. Вие четете вестници, интернет, тука има български вестник, телевизия гледате, така че сте запознати и по-добре да ви отговоря на въпросите, които имате конкретно. Така че по-бързо давайте.

Ина Българска: Благодарим на г-н Борисов за това, че уважи и дойде в Чикаго и съответно можем да му зададем въпросите, които ни интересуват. Какво, освен че работите за обединяване на двата града - София и Чикаго, и кое в приоритетите на вашата дейност засегнахте с господин кмета на Чикаго? Има ли нещо във вашата програма, което да касае българите, живеещи зад граница?

Б.Б.: Това, което споделих с кмета, е, че при толкова много българи трябва да има по-голяма и по-висока представителност в общината... Чикаго ще кандидатства 2016 г., и това му е целта, да сложи на знамето петата звезда Олимпиада 2016 г. на среща на МОК... Лично президентът Обама ще отиде да представи, а знаете, че ние искаме да канадидатстваме за 2016 г. за юношеските зимни олимпийски игри. Така че да можем да си помогнем. А и считам, че е хубаво да се познава, да има по-преки контакти, като възникнат проблеми тука, да могат да се решават. Не знам сега как е било, но...

И.Б.: За приоритетите...

Б.Б.: Приоритетите - колко се може повече договори да се върнат в България... За мене реформи в държавата не са правени. Самият факт, че ако извадите един днешен вестник от България и един отпреди 25 години, ще срещнете същите фамилии - Велчев, Пръмов, всичките, не знам какво се е променило... Крушата пада под крушата, не под ябълката.

Въпрос: Казвам се Емил Консолов и съм от 42 години емигрант. Положението в нашата родина е тежко и плачевно, кой какво ще да говори, сега е третият шанс, когато може да се направи нещо за бъдещето на България. 1992 г. се явиха предатели, които свалиха правителството на Филип Димитров, 2001 г. се намериха предатели, които доведоха несменяемия цар Симеон, така наречен, за да не може Иван Костов да се избере за втори път, сега е третият шанс, но и последен - или ще вървим напред, или България ще се унищожи. България ще я завладеят цигани и мюсюлмани и най-недостойните, които не заслужава да живеят и да управляват до ден-днешен от 60-70 години насам. Вие сте този, който сега българският народ очаква да направите нещо. Какви са различията между вас, лично теб, твойта партия и другите десни партии, специално Иван Костов?

Б.Б.: Няколко думи, даже и малко история, което е важно. На 9 септември 1944 г. моят дядо е бил кмет на едно село до София, Герако се казва, и са дошли комунистите, и са го извели, и са го трепали с тояги. В смъртния акт се водеше безследно изчезнал. Като станах секретар в МВР, отидох да потърся документи. Оказа се, че са го утрепали, след това са го пренесли в болницата на затвора и там са издали смъртен акт, даже и тук са били цинични, че е починал от червен вятър.

Отвял го червеният вятър. За това трябва да ти кажа, че към Станишев и тая компания БСП, ДПС... е това ми е различието с Костов. Защо не отвори досиетата, цялата власт имаше Костов - прокурор, президент, парламент, това ми е основното различие. Кой не му даде, защо не им каза имената, каква е разликата между червената и синята корупция, защо не им каза имената, защо не ги вкара в затвора, за това се сринаха на 1-2% и ако сега се доближим повече до тези десни, почвам да нося пасив, който аз нямам.

Да вземем София. Ако за държавата са ни виновни комунистите, София е управлявана само от сини и е разграбвана по най-безобразния начин, само от "Софийски имоти" над 1 млрд., по кое управление - по това управление. Това са ми различията. И въпреки всичко аз не си позволявам, именно заради това, че толкова ги мразя червените, че... към десните дума не казвам. Те ни атакуват, ние не казваме нищо, ако забелязваш (бурни ръкопляскания).

На всички избори те излизат и гласуват и се бият срещу мен. Девет пъти падат. Ако има нещо радостно е, че с г-н Костов намерихме общ език, направихме няколко срещи, общият противник е ясен, той е толкова силен. Спомена царя - царят не го споменавам, той има един личен интерес, който си го гледа и ако някой е предаден, то съм аз и такива много като вас. Защото когато не даде на Румен Петков да съм му главен секретар, аз отивам при царя и му казвам: "Аз не мога с теа да работя". И като се шегувам, викам, че истинският създател на ГЕРБ е Румен Петков. И като го сложи него министър, сигурно щех да марширувам там по плаца. Всеко зло за добро. Но царят ме жертва за... Одих, молих му се - да дадем военно министерство и да остави вътрешно, за да мога да остана. Така че за това не го броя.

Но БСП и ДПС са изключително силен противник. И нищо не се е реформирало или променило. Рублата я смениха с долара, Варшавският договор - с НАТО, СИВ - с ЕС. Същите хора. Това са фактите. И това е основното различие.

И ако нещо ми тежи, това е точно това, което започна въпроси към мене. Хората чакат от мене. Чакайте! Вярно е, че е много важно една партия да има лидер, да има отговорен човек. Но ние не можем да продължаваме с тая народопсихология да чакаме някой да дойде да ни оправи. И вие сте пример за това - като не сте дочакали, сте си вдигнали торбата и айде - кой у Чикаго, кой по Франция, Италия, всеки да изкарва пари и да се оправя.

Идеята е да може вашите деца или тези, които искат да се занимават, да се върнат обратно. Защото няма как в България да останат...

Ами това е основното население в момента. Един милион цигани, седем-осемстотин (хиляди - б.р.) турци, 2,5 милиона пенсионери. Е, това е срещу ГЕРБ. Пенсионерите, с целата си глупост, носталгията и младостта ги води и те си викат: "Е, това е. Едно време на Хаинбоаз какъв проход правихме. Имаше един Пешо. Е, какъв беше убав..."

Се едно, че ще се върне пак. Никога нема да се върне младостта. Обаче това си ги води под строй и си гласуват за Станишев. И вие като избегахте милион и половина - материалът, който се явява на избори или можеме да избираме като кадри, никак не е голем. Лесно е да каеш - на тебе разчитаме. Ако така се разсъждава - на тебе разчитаме, значи след една година ще се издъна и аз. А потенциалът на нацията трябва да се използва.

Виждате, американците не са по-умни от нас, но си избират хора, които да ги водат и по тоя начин просперират. Така че относно БСП и ДПС - в момента те, за самия червен електорат, коалицията с Доган и с цара е пагубна. Това са хората, които те мразат. И затова ГЕРБ им е толкова сладък и ни търсят за партньор. Това, че ние не ги искаме и сме толкова твърди, ги вбесява до голяма степен. И пускат от сутрин до вечер - ма то са професори, то са социолози, то са политолози.

Аз никога не съм вярвал, че имаме толкова много такива. И всеки излиза и вика: "Да де, тъй като в политиката всичко е възможно, може да се направи коалиция между ГЕРБ и БСП". И това се наслагва поради две причини: първата - десният електорат, да го наречеме, понеже цара един път ги лъга, става мнителен и вика - дали и тоа нема да ни излъже? Левият електорат, който би гласувал за нас, щото не харесва тая коалиция, си вика - абе те, нашите, сигурно ше се оправят с Бойко, така че пак ше си гласуваме за БСП.

Това е едно много активно мероприятие, което всеки ден го прават. Всеки ден. Пусни и гледай при Бареков - всяка сутрин има някой, който казва, че БСП и ГЕРБ - в коалиция някаква. И това се набива на хората у главите и те си викат: "Пък щом толкова се говори, може и да стане. Сиреч - те умишлено ни нанасят щета всеки ден. Затова с... последния въпрос с Костов. Действително, особено първите две години управление, беше добро управление. Но когато трябваше да почне да реже неговите хора, той ги махна, но не каза защо. Скоро в едно интервю той го отчита като вина, че не им е отрязал главите. Само че в политиката, като не им режеш главите, те режат твоята. Затова аз кой кмет, заместник-кмет като надигне главица, го омитам веднага и не го връщам в партията. Навънка и това е. Това е единственият начин и превенция. Щото хората винаги ше ме разберат, че от сичките теа хора, които идват при мене като партия, ше дойдат и боклуци.

Ситуацията, която се намираме в ГЕРБ, не е много-много за завиждане. Срещу нас - тройната коалиция, срещу нас - "Атака" и много, много слаби десни. Много слаби десни не заради друго, господине, щото там не махнаха лицата, които беха символ на корупцията.

И сега, както и да искат да се обединат, пак нещо механично... сборът в политиката между две и две не е четири. А е три или обикновено две и половина. Затова лично съм много притеснен, но и съм абсолютно категоричен, че не ги ли биеме сами, не успеем ли да си направим правителство и да си носим отговорност, оставаме опозиция.

Ще дойдат други избори, такива като нас, които с право могат да са мнителни - дай да видиме дали ще го направиш, тогава със сигурност ще дойдат и ще гласуват за нас. Защото ще видят, че сме били искрени и честни с тях. Много ми е трудно, защото съм изправен срещу няколко милиарда откраднати пари. И се плаща за всичко на всеки. И моите хора също имат цена. Надявам се, че няма да ме предадат. Ако напримерно на това младо момче, е на това, дойде някой и му каже, ето ти 10 милиона, 20 милиона, само излез и във важния момент, и се махни, дали ще устиска.

Отговор: Ще устиска.

Б.Б.: Надявам се. Аз... Вие сте хора, които живеете вече години на Запад и знаете, че парата е нещото, което много бързо се услажда. Един от най-сериозните ми сътрудници го бяха викнали скоро на една среща и му бяха предложили 20 млн. евро. И му казвам, няма как, виж, напиши колко е. Защото знаят, че докопам ли ги - не "Булгартабак", Държавен резерв - това са много пари, и "Топлофикация" ще им се види детска игра. И правят всичко възможно да не се случи. Не е много весело, но всъщност и вие по кожата си чувствате, че в България реформа няма. Просто те я нагаждат, комунистите са като хамелеона, нагаждат се - това е.

Въпрос: Много се радвам, че сте тука и съм убедена, че ще спечелите изборите.

Б.Б.: Зависи с колко.

Въпрос: Обаче...

Б.Б.: Това е също много важно.

Въпрос: Имам един въпрос, който винаги от всяко правителство е избягван. И това е македонският въпрос, българите, живеещи в Македония. Какво бихте направили, каква ще бъде вашата политика спрямо Македония, в която българите са бити и преследвани заради българския си произход? А също така българската история е изопачавана от македонски политици и историци...

- Госпожата има право. Понеже има и медии, ще се опитам много дипломатично да отговоря, да не ме цанят утре в... Един месец, като се прибера, ще има от сутрин до вечер Борисов каза, че еди какво си. Ще се явят около стотина анализатори да ми анализират думите. Ще бъда кратък, че и другите, които не ги интересува, да го разберат.

В съвременната ситуация, да я наречеме, ние имаме толкова много инструменти, с които на Македония и на нейните управници да им влияем. Първото, най-елементарно проспано време преди 10-15 години, когато продаваха МАК "Петролиум", мисля, че се казваше тяхната държавна компания, цената беше, ако не ме лъже, около 100-ина милиона - за един бюджет 50 милиарда - троха. Ние трябваше да я купиме, защото като държава, съвременната ситуация в света, икономиката е водеща. Чрез икономиката ние спокойно можеше да влияеме на тези процеси. Тогава България се замота, не го направи, веднага гърците го купиха.

Веднага. След това техния телеком, защо в България гърци и всякакави купиха телекомуникациите, ние не. Държиш информацията, държиш петрола. Оттука нататъка можеш да накараш да признаят и не да признаят грешна, да признаят истинската история. След това кандидати са за НАТО, кандидати са за ЕС, ама толкова е важно да имаш лобисти там да ти помогнат, това трябваше ние да използваме и по-добър приятел и съсед от Македония нямаше да имаме. Просто те самите щяха да ни обичат, защото, та и ако щеш, техният език е развален наш български.

Реплика: Български, те са български, учим.

Б.Б: Мисля, че горе-долу ме разбра - с икономически инструменти и с нашето влияние, което имаме като страна в НАТО и ЕС, можеме да си постигнеме всички цели там. Не е нужно дори публично да се говори на тази тема. За съжаление нямаме национална стратегия - нито към Македония, нито към Сърбия, нито, ако щеш, и към Турция. И трябва да ви кажа, че като нация нямаме. Днеска се видях тука и с други българи. Това че няма българско училище - тука след поколение децата ще говорят английски, няма да говорят български, ваште.

Реплика: Ние имаме училище. Четири училища.

Б.Б.: Казвам, че 5000 деца има близо, но няма училище.

Реплика: Четири училища има.

Б.Б.: Хубаво е държавата да има.

Реплика: Пръст в тая работа...

Б.Б.: Пръст в тая работа - дали ще е с пари, дали ще е с учебници, дали ще е с внимание. Аз във Франция, в Париж бяхме по същия начин...

Просто трябва да се държиме в това отношение, да имаме стратегия като държава... Убеден съм в това, защото това е стратегическо за нацията. Бяхме заедно при бесарабските българи надолу към Молдова, Украйна...

В един град като Созопол са останали само 3 семейства навремето. Турците, като са дошли - села, градове... Има един град, Булгар се казва, само България. 300 хиляди. Ама същите са. Е, така бехме у една механа, всичките, ама 100% чисти българи, избегали от турците. И украинската държава си ги асимилира бавно, бавно, защото са качествен материал. България - нищо. Пратихме от фондацията на Брадърски сателити да могат да гледат българска телевизия.

На 5 месеца деца до 18 години докарваме на наша сметка във Варна, в "Дружба" по една седмица да почиват. През тая седмица ги водиме до Търново, до манастирите и сега работя да издействам стипендии от няколко университета в София, безплатни, за да можеме да ги докарваме да учат и да си ги връщаме. Просто това е тема, на която навремето Съветският съюз не ни е давал да говориме, защото е голям съюз, след това ДПС не ни дава да говориме.

Значи, турците идват да гласуват в България, а наш'те българи там, у Бесарабия, никой не им обръща внимание. А там са 300 хиляди. С една дума - ще се опитаме там, където има големи общности, държавата да се постарае да помага и да толерира.

Въпрос: Може ли няколко думи по линия насърчаване на малкия, дребния и средния бизнес в България да кажете. Дали има някакви възможности държавата, или по линия на европейските фондове да се търсят начини за подпомагане на дребния и среден бизнес в България?

Б.Б.: Ще отговоря много бързо. По оперативните програми на ЕС има около 2 млрд. евро, заделени за малкия и среден бизнес. Проблемът какъв е? За ЕС, за ЕК по-точно, е ясно, че това е крадливо правителство. Те са дипломати и не могат да го кажат така. Вие знаете, на езика на Запада или на капитала, отношението към един човек, или към една фирма, или държава с какво се изразява. Ако работиш добре, ти дават по-голяма заплата. Ако не работиш добре - първо ти я намаляват, после спират и накрая вече може да си ходиш. ЕС действа по същия начин към България. Спира САПАРД, спира ФАР, спира ИСПА - трите програми, които финансира и носят свежи пари на всяка държава. Днеска са спрели и последните пари по разплащателната агенция на САПАРД. Няма друга нация, не, те няма да си отидат, защото - как да ти кажа...

Представи си ти да си премиер и заради тебе България да губи милиарди в момента. И ти да стоиш и да викаш: "Искам още 4 години да стоя, за да не загуби още". Какво требва да имаш като достойнство или като чест, ако щеш. Тези, заради които толкова се радвахме, че влязохме в ЕС, казват на вас не ви даваме, защото ни крадете, и те искат още 4 години. Просто, господине, нямам коментар. Докът са тея, ще ни пускат толкова, по колкото да оцеляваме като нация.

Въпрос: Всички знаем, че стана промяна в Америка, за първи път избрахме афроамерикански президент и това стана благодарение на мажоритарната система... Аз искам да чуя вашето мнение. Мислили ли сте по този въпрос да се промени системата?

Б.Б.: За да разберат и хората. Въпросът е дали мажоритарна или пропорционална система. Защото вие грешите в Съединените щати има две партии - демократи и републиканци. Вътре в партиите е подредена мажоритарната система. Но се знае кой е републиканец и носи отговорност и кой е демократ и носи отговорност. И като не се справя, се срива партията. Още Чърчил навремето е казал, че за съжаление нищо по-добро от партиите не е измислено.

Значи аз самият съм антипартийно настроен човек. Винаги съм бил за мажоритарното, за личното, за успеха на самия човек. Защото успелият човек има и мнение, и характер, и прави всичко. Практиката обаче показва, че държавите, в които има силни политически партии, са много напред, а там, където се заложи на мажоритарния, на личностния характер, рано или късно отиват към диктат. Навсякъде. Партията е нещото, което контролира и обществото, и лидера си. Там, където един човек го изправиш, и аз включително, аз съм много готин, но представи си цялата власт, 15 години на власт, какъв ще станеш, един Господ знае.

И за това хората са наложили партийната система и тя държи обществото във възможно най-добро състояние. Такова е мнението, мойто. Ще дам пример с Гърция, поправките на избирателните закони се правят през един парламент, сиреч, да речем това е българският парламент тука, и да речеме залагаме поправки в избирателния закон, те ще влизат в сила не с този парламент, а за следващия. Защото в България промените се правят заради партиите и хората.

Мойто мнение е - смесената система е най-добра. Пропорционална, сиреч гласуваш за партия, а вътре на партията в листата - мажоритарна система. Можеш, ако аз съм пръв, а на теб ти харесва Врабески(?), който е пети, ти можеш да го поставиш първи, и ако всички харесват повече Врабески, той ще излезе начело в листата, той ще стане депутат. Аз, независимо, че съм депутат на листата, ще остана пети и няма да стана депутат.

Така че в тази система това е най-доброто. Освен това, специално аз съм привърженик на германския модел - ходил съм, гледал съм, ние можем да прекопираме немците добре и можеме да постигнем един добър успех. Факт, че два месеца преди избори почват да търсят варианти за смяна, нищо хубаво не очаквайте от предложението за мажоритарен вот.

Какво имат предвид - да ти го обясня сега къде е капанът. Допускаме, че ГЕРБ печели 100 депутата. За правителство трябват 130. Не можеме да направиме с другите политически партии, поради ясни ограничения, които вие сте ми сложили - хората, които ще гласувате за нас. Те ми казват: ще гласуваме, но не щем с комунистите, не щем с турците, не щем с "Атака". Предварително ми казват с кой не щат. И практически ние имаме един вариант - или да биеме с пълно болшинство, или оставаме в опозиция. Аз нямам варианти да се срещам и да се пазара с други партии. Което е и хубаво от друга страна. Ако те ми вкарат 20-30 мажоритарни депутати, България не е Америка. Всеки един може да го купат, да го платят, ще му намерят кусур, досие... тези хора ще се манипулират много лесно. И тука фактически е капанът, който се опитват да заложат с мажоритарната система. Той звучи много хубаво. Има личности в политиката. Да, така е. Но тези личности трябва да са в политическите партии и ние трябва да си възобновиме доверието в партиите, защото видяхте - когато демократите извадиха Обама, какъв потеницал изведнъж обществото придоби. Партията го крепеше него. Демократите му правиха предизборната кампания. И фактически се получава както във футболните отбори - трябва да имаш един силен отпред, който да вкарва голове, а отзад това го има само в партиите. Така че ти трябва един защитник и вратар, трябва ти цял тим. А това го има само в партиите. Ние трябва да избягаме от порочното мислене, че стане ли некой партиец, той автоматично става маскара.

По-добре да изкараме такива хора, които да не са окаляни, да не са омаскарени. Да имат качества и опит. И затова съм тръгнал и по чужбина - да ги върнем обратно. Да не са зависими. Това е най-големият проблем. Аз бия на два избора, на мускули, без пари. И усещам, че това ще е последно. Срещу нас има много пари за купуване на гласове и всичко останало. Мисля, че ме разбрахте.Стенограма от срещата на Бойко Борисов с представители на българската общност в Чикаго. С незначителни съкращения. Заглавието е на редакцията


19.02.2009 г.

След като през януари бяхме на студено в София, вчера получихме горещи сметки, днес ни обещават

Яките сметки ще полу върнат на лято. Ку-ку!

Само абонатите в столицата дължат общо 72 млн. лв. за първия месец на 2009 г.
МАРИЯНА БОЙКОВА, ПЕПА СТРАНСКА

Януарската сметка за парно на София е 72,252 млн. лв. Столицата е потребила за първия месец на та­зи година 741778 мегаватча-са топлинна енергия. При 410 230 потребители това прави средно по 2,04 мегава­та на домакинство.

След скок на цената на парното три пъти от 1 януа­ри 2008 до 1 януари 2009 г. то вече струва 97,404 лв. за мвтч с ДДС.

През януари миналата го­дина София е похарчила то­плинна енергия за 59,248 млн. лв. Тогава цената с ДДС е била 72,30 лв. Всички топлофицирани жилища в града са потребили общо 819 447 мегаватчаса парно.

Цялата топлофицирана столица на държавата е из­разходвала през настоящия януари 77 669 мегаватчаса по-малко парно в сравнение с януари 2008 г. При поло­жение че за година потреби­телите са се увеличили с 9000 домакинства.

За сметка на намалялото потребление обаче София ще плати 13 млн. лв. повече. Зам. -шефът на столич­ното парно Иван Маринов казва, че причината за по-ниското потребление е га­зовата криза, а за по-висо­ки сметки - поскъпването на парното. Той обаче ут­очнява, че увеличението на цената на топлинната енергия изостава сериозно от природния газ. Скока в януарските сметки от 18 до над 40% той обяснява с дяловото разпределение. От друже­ството предоставиха смет­ки, но не в суми, а на доста­вена топлинна енергия в сгради в различните райо­ни на София.

Блок 102, вх. Б в Сухата река е получил с 20,4% по-малко енергия за януари в сравнение с предната година. Но ще доплаща общо 293 лв.

Сграда в кв. Надежда пък е намалила потребле­нието си само с 5,2%, зато­ва при нея скокът в дължи­мите суми е 24%.

Общите сметки на бло­ковете обаче не обясняват скока на суми във фактури от 40% нагоре, казват от топлофи­кацията. Така е, защото кал­кулирането на топлината в сградата се прави по топло­мера в абонатната станция. После енергията се разпре­деля на база на миналого­дишното потребление. И така, ако някой в блока е заявил нисък дял, а му е сту­дено и пуска парното, го плащат тези с големите дя­лове. Клиентите с 200 лв. сметки ще си получат пари­те при изравняване, уточня­ват от парното.

Екип на "24 часа" потър­си по две януарски фактури -за 2008 и 2009 г., на случаен признак в четири града спо­ред различните апартамен­ти. Пои­скахме да видим дължимите суми за гарсониера, дву­стаен и тристаен апарта­мент.

В София за едностаен то­плото за миналия януари е 64 лв.,сега-89 лв.Във Варна сметката е драстично ниска - 43,19 лв. за 2008 г. и... 32,40 лв. за 2009 г. Това семейство обаче прави уговорката, че сериозно пести. В Пловдив плащанията са 70 лв. за ми­налата година и 80 лв. за то­зи януари. В Плевен - 56 лв. за януари 2008 г. и 80 лв. за миналия месец.
Иван Маринов, зам.-директор на столичното топло:

Изравнителната фактура ще даде реалната сума

Г-н Маринов, защо януарските сметки на ваши клиенти са с по 40% по-високи от съ­щия месец на 2008 г., при условие че имаше газова криза?

- Цената на топлинната енергия е по-различна от 1 януари. Извадил съм ви графика. Увеличението на цената на природния газ за една го­дина е 68,4%, а на парното с 34,45%. И това е нещо, което хората забрав­ят. И ако гле­дат януарски сметки от ми­налата година и сега, не трябва да за­бравят да по­гледнат в гра­фата цена, коя­то е утвърдена от ДКЕВР.

- Правихте ли изчисления във връзка с този очакван интерес към януарските сметки?

- През цялото време следим процеса. Въпреки че имаме увеличение с около 9 хил. потребители, топлинната енергия, която сме продали, е намаляла и е 741 778 мвтч. Енергия­та за един потребител за този януари спада на 1,8 мвтч при 2,04 мвтч мина­лата година. Така че производството на енер­гия е намаляло с 11,46%. Това са данни от топломе­рите, които са търговско средство за мерене, ме­трологично проверен, то­чен уред, ние не можем да кажем, че неточно е измерено и консумацията

на сградата не е тази. Извадихме данните на 20-ина сгради от всички райони на София. Виждаме намале­ние на потреблението. Обаче цена­та е, която влияе, защото сметката расте. И трябва да стане ясна ико­номическата логика - не може цена­та на газа да е по-висока, а на топлинната енергия да 1 бъде същата от януари I 2009 г.

- Вчера (вторник - б. р.) по касите имаше 1 разлики 18-20 и повече процента и между сметките от декември и януари.

- Цената бе по-ниска, а декември е от месе­ците, в който консумацията не е най-високата. Имайте предвид, че по празниците около Коледа и Нова година София се из­празни. Затварят радиаторни венти­ли,, пести се. А януари е 31 дни.

- Какво да обясним на хората -сега има от 18 до 40% увеличение на сметка?

- Не бива да се разглежда инди­видуално сметката на един. За да анализираме това трябва да се ана­лизират всички. Примерно - абонат е заявил по-малко ползване. Да, обаче станало студено и той потребява повече. Тази енергия, която е отчел топломерът в абонатната станция се разпределя към хората, които са заявили по-големите дяло­ве. Окончателната изравнителна сметка е тази, която би трябвало да определи реалното потребление. Не може по януарска или декемврийс­ка сметка да се съди, че някой е платил повече, отколкото е консу­мирал.

19.02.2009 г.

50-сантиметрова дупка зейна на столичния бул. “Витоша” след атентата

Бомба в курника на Пилето

Взривът изтърбуши клуб “Неро” и остави блокове и магазини без прозорци
ЙОРДАН ЙОЧЕВ

Мощна бомба унищожи едно от лъскавите заведения в центъра на София.

Клуб "Неро" на бул. "Витоша", собственост на сочения за крупен контрабандист Николай Методиев - Пилето, беше изтърбушен във вторник през нощта от взрив с най-малко 400 грама тротилов еквивалент. Ударната вълна помете още сладкарница “Лучано”, намираща се на другата страна на булеварда, и остави блокове и магазини без прозорци.

Стъкла се посипаха върху главите на невинни граждани час след полунощ. Две парчета от прозорец са паднали върху леглото на 20-годишна кубинка, която живее на втория етаж в съседния до “Неро” блок. Момичето било заспало, но за щастие стъклата не го нарязали, защото било завито с няколко одеяла.

Във вторник барът затварял по-рано, защото нямало много клиенти. Малко след полунощ персоналът си тръгнал и останал един охранител, разказаха пред “Монитор” запознати. Той не е пострадал, защото се намирал в задната част на заведението.

Според свидетелски показания около 1 часа мъж между 25-30 години притичал и оставил пред входната врата на бара найлонова чанта. Няколко минути по-късно центърът на столицата бил разтърсен от взрива. Бомбата била чута в притихналата вече София чак в кв. “Младост”, който е на около 10 километра. От ударната вълна завесите на заведението бяха изхвърчали по средата на булевард “Витоша”.

Истински ужас преживели хората от кооперацията, в която се намира “Неро”. Клубът е на приземния етаж, а над него в новата сграда се намират офиси на фирми. По време на инцидента част от служителите застъпили нощта смяна.

“Работех на компютъра и си бях взел една бира. Тъкмо щях да отпия, когато всичко се разтресе. Стъкла паднаха върху бюрото ми, бирата ми се изля. Първоначално помислих, че е земетресение, но после осмислих, че се чу и гръм”, разказа половин час след взрива младеж, който работи в сградата. Той, както и останалите служители бързо изскочили навън.

“Не ни пуснаха после да си вземем нещата, защото полицията отцепи всичко. Трябваше да чакаме час, за да влезем само за 5 минути в офиса”, оплака се младежът.

Полицаите коментираха, че взривът е бил доста мощен, тъй като в земята пред входа има издълбана дупка с размери около 50 сантиметра. Няколко минути след ченгетата на мястото пристигна и стопанинът на клуба. Пилето спря с черен поръчков “Мерцедес” с регистрационен номер СА 4488 НА. През по-голяма част от времето Методиев не слезе от колата и угрижено гледаше от вътре огледа на експертите. При него се качи служител от СДВР, който го разпита за около 15 минути. Пред ченгетата Пилето не посочил евентуален поръчител.

По време на втория оглед, който бе направен вчера, традиционната усмивка отново се появи на лицето на Методиев. Мобилният телефон на бизнесмена не спираше да звъни през целия ден, а той на почти всички обясняваше, че нещата ще се оправят и до няколко дни заведението ще бъде ремонтирано.

По-притеснени от Методиев бяха жителите на квартала.

“На него ще му ремонтират клуба до 3 дни. Ето вижте, вече пристигна фирмата, която ще му смени дограмата. В нашия блок има пенсионери, чиито пенсии едва ли ще стигнат за всички стъкла”, жалваха се комшиите от съседния блок. Прозорците им от първия до седмия етаж вчера липсваха. Хората разказаха, че в четвъртък и петък “Неро” работи до сутринта и е пълно с ВИП клиенти.

“Понякога спират с джипове и лимузини. Част от посетителите си имат охрана. Едри момчето слизат първо от колите, гледат нагоре терасите и около входа, преди да слязат шефовете им от возилата”, разказа таксиджия пред “Монитор”.

Заведението е било като офис на Методиев. През деня той правел срещите си в него. Хора от квартала коментираха, че цялата сграда, в която е “Неро”, е строена с пари на Пилето. По документи обаче той няма нищо общо с нея. Същото се отнася и за заведението, с което той парадира. Преди години, когато бе разследван за контрабанда, той прехвърли всичко на свои роднини и познати.

Клуб “Неро” е собственост на фирмата “Г.А.Н.Т. и Ко”, която принадлежи на анонимката “Фуего” ООД-САЩ, твърдят запознати. Преди време неин управител е била адвокатката Таня Иванова, която беше дългогодишната приятелка на Методиев. След раздялата им е направена пререгистрация, при която шеф на фирмата става Стояна Димитрова Николова-майка на Пилето.

През 2000 г. Стояна е била собственичка на фирмата “Ем Джи Ес” ЕООД, занимаваща се с товарен автомобилен транспорт. През 2002 г. я прехвърля на Пилето, а през 2003 г. след засечен контрабанден канал, в който фирмата развива активно участие, той се освобождава от нея и прехвърля управлението и собствеността на лицето Марин Нику.


19.02.2009 г.

Хем грозни, хем нахални
МИНИСТЪРЪТ НА ИКОНОМИКАТА Петър Димитров казал, че подадената енергия през януари е no-ниска с 11%, но цените за топлото са скочили с 34%.

Петър Димитров обявил, че за да получаваме по-мал­ки сметки, трябвало да бъде намалена или цената, или консумацията. И тъй като на всеки здравомислещ човек му е ясно, че цената няма да тръгне надолу, остава ни да се ограничаваме. И ние го правим непрекъснато. Крано­вете на топломерите отдавна се използват повече от дистанционните на телевизорите. Всеки върти към нулата и се надява да спести някой лев. Естествено сметките продължават да набъбват.

Освен с дълга крадлива ръка "Топлофикация" явно разполага и с невиждани математически познания. В неразбираемите счетоводни и ценообразуващи лабиринти на процъфтяващата топлинна фирма, нито една цифра не е това, което би трябвало да бъде. Точно както Вальо Топлото не бил Валентин Димитров.

Има множество народни мъдрости, които могат да обрисуват нелепата ситуация, но най-подходяща би била: "Хем грозни, хем нахални". Хем услугата им е под вся­каква критика, хем крадат като изоглавени.
19.02.2009 г.

156 лв. сметка за студен радиатор
156 лв. сметка за януари при спряно парно получи двустаен апартамент в "Люлин", оплака се пред "Стандарт" собственикът му. Радиаторите не са пускани от три години, топли са единствено тръбите в банята. Сумата е почти двойно по-висока в сравнение със същия месец на миналата година.
Каталог: 2009
2009 -> Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2009 Г. Обн. Дв бр. 109 от 23 Декември 2008г
2009 -> Операционни системи Unix въведение
2009 -> Католически Литургичен Календар 2010
2009 -> Смб – Секция “Изток” Великденско математическо състезание 22. 04. 2007 г
2009 -> Програма 10 11 февруари 2009 г. Гр. София, Конферентна зала на хотел „Диана-3 Лектори
2009 -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
2009 -> Общински съвет гр. Тервел п р е д л о ж е н и е от
2009 -> Предлага изработване на абитуриентски албуми


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница