Това измислих, ако измислите други въпроси добавайте. Поздрави ДианаДата22.01.2019
Размер62 Kb.
#111048
Това измислих, ако измислите други въпроси – добавайте.
Поздрави Диана
- 15 номинирани за президент от БСП, г-н Добрев, това много или малко ви се вижда за капацитета на вашата партия?
Мисля, че е напълно нормално. БСП като че ли е единствената партия днес, в която кандидатът за президент се номинира с нормална процедура „отдолу – нагоре”, в която всяка местна организация може да предложи свой кандидат, който да бъде обсъждан в партията. За разлика от БСП в другите партии кандидатурите се определят еднолично или в много тесен кръг и се спускат на структурите едва ли не за сведение. Наличието на толкова много имена на номинирани показва, че БСП в момента е единствената партия, която реално има кадрови ресурс, защото досега не съм чул някакво обществено негодувание към посочваните на партийните събрания кандидати. Тоест, това са като цяло достойни професионалисти с опит и авторитет. Във всички други политически сили по същото време виждаме, че кадровия потенциал се свежда до партийните лидери или до световно неизвестни лица, издигнати в това, което самите те наричат „уреден мач”. Това, че в БСП се намериха достатъчно добри претенденти за президент ме кара да бъда оптимист, защото при основните ни опоненти от ГЕРБ далеч не е така – и най-услужливите към властта каментатори твърдят, че само Бойко Борисов има шанс да доведе управляващите до победа на изборите. Засега!
- Май никога не е имало такъв наплив от червени кандидат президент, на какво се дължи това според вас?
След два успешни мандата на президент, издигнат от БСП, е нормално партията да има амбицията и възможността да запази този най-висш държавен пост, чрез нова силна фигура. Може би това кара актива на БСП да подхожда към номинациите много сериозно и търсейки силните личности в БСП.

Има и още един момент. Факт е, че допреди година важеше принципа, че ГЕРБ и магаре да изигнат на изборите ще спечели. Тогава в левицата цареше чувството, че на предстоящите избори ще се отиде на олимпийския принцип – просто за да участваме. Към онзи момент имаше чувството, че кандидатът за президент на БСП ще направи жертва без особен шанс да победи и лепвайки си петното „неуспял кандидат-президент”. Ситуацията си промени коренно и сега БСП отива с амбиция да победи. Убедени сме в това, и сме мотивирани, независимо от това кое точно магаре ще издигне ГЕРБ на изборите. Именно, защото работим за победа е много по-добре да направим избора си между колкото може по-широк кръг претенденти.


- Готови ли сте за изборите във вашия район

Вие какъв кандидат искате – непартиен, но с шанс за блотаж, или тясно партиен?


А кой казва, че един партиен кандидат на БСП няма шанс за балотаж? Времето, в което партията беше поставена в ъгъла отмина безвъзвратно. Спукват се балоните на пиара на ГЕРБ, лъсват лъжите, клеветите, несправедливите обвинения и приказвиките за лошото наследство. Хората усетиха управлението на ГЕРБ по паяжината в хладилника и по празнотата на джоба си. В момента вече е нужна промяна, нужно е ново правителство и нова програма за управление. Нужно е да спрат безумията и некомпетентността на това управление. Нужно е всички политически сили, които изпитват поне малко смелост и отговорност да постигнат тази промяна. И тази промяна трябва да има своят лидер. Този естествен лидер на промяната е най-голямата опозиционна партия – БСП. При тези условия не виждам причина БСП да не издигне свой партиен кандидат, а да се крие зад гърба на някакъв непартиен човек. Моите уважения, но ако искаме да постигнем промяната целта ни не може да е добутване до балотажа или просто да имаме за цел ГЕРБ да загуби. Тези две позиции са избиване на комплекси от изборите преди две години. Новината е, че времето за комплекси свърши. Нашата цел е не ГЕРБ да загуби, а БСП да победи. При това можем да го направим, обединявайки зад гърба си хората, които не харесват днешното управление и искат промяна и връщане към нормалността в политиката. Това може да го направи и партиен кандидат, стига да е човек, който има способността да говори искрено и да отстоява позицията си докрай.

Виждате ли в Меглена Кунева човек, който може да обедини ляво център


Безспорно, госпожа Кунева е човек с много добри професионални качества и добре приета в европейските структури, но тя е част от НДСВ и трудно може да обедини лявото. Госпожа Кунева е лице от либералната писта и тя не се приподзнава в БСП. Това сочи най-обективната справка – партийните събрания, в които нейната номинация не среща ентусиазъм. Но вярвам, че госпожа Кунева, ако реши да се кандидатира, няма да бъде кандидат, към който се отнасяме с негативизъм. Напротив, ще гледаме на нея като на достоен и умен опонент, с който един ден можем да стиснем ръка в името на националния интерес.

Бихте ли гласувал за нея на изборите, при какви условия ще я припознаете за червения кандидат?


Бих гласувал за кандидатът на БСП. Аз имам чувството за политическа дисциплина. Ако случайно тя отиде на втори тур бих гласувал за нея в тъмната стаичка, защото съм убеден, че сравнена с тези кандидати на ГЕРБ и десницата, за които чуваме, тя е по-добрият избор. Но пак искам да ви уверя – убеден съм, че единият от кандидатите на балотаж ще е от БСП. Дали другият ще е от ГЕРБ – ще видим.

Кой стои зад кандидатурата на Кунева в партията?


Не съм чул някой, поне открито, да стои зад нейната кандидатура в БСП. Почти пълен консенсус в партията има по това, че трябва да участваме с припознат от левицата кандидат. Ако някой има някакви лични симпатии или разглежда вариантът тя да е кандидат и на БСП, то това са по-скоро неформални разговори. Би било жалко, ако някой прави някаква политическа сметка около вариантът „подкрепа на БСП за Кунева”. Трябва да си наивен, или да не познаваш партията, за да си мислиш, че избирателите на БСП могат да служат за придатък на чужди политически схеми. Избирателите на БСП не са подъарък, който може да бъде направен в името на коалиционни или други схеми и отношения. Те са достойни хора, които мислят с главите си и ще гласуват не като придатък или подарък от 20 процента за друга формация, а като избиратели на 120 годишна партия с история, традиции и гордост. Именно затова вярвам, че обсъждането на този вариант е чисто теоретично, и че избирлателите на БСП ще могат да грасуват за кандидат с ясен профил в левицата и припознат от тях като съмишленик.
Определихте ли се вече къде стоите – по близо до АБВ или до БСП?
Категорично не смятам, че има „или – или” по отношение на АБВ. Първо, АБВ все още не е учредено като формация, второ – то не е анонсирано като политическа партия, а гражданско сдружение, и трето – провокирането на конфликт между БСП и президента е не просто политически недостойно, но и глупаво. Би било тежка политическа грешка някой в БСП да изрече формулата „Ти с мен ли си, или против мен”. Причината е простичка – БСП понесе преди две години тежко поражение, днес лъсват истините за новото управление и се нуждаем от промяна. А промяната е кауза, която изисква съмишленици. Защо да затваряме вратата си пред едни сериозни и мотивирани потенциални съмишленици в гражданското общество. Нормално и работещо е не да се питаме по кьошетата или в медиите – „ти с кого си?”, а когато АБВ се учреди да седнем на един партньорски, човешки разговор и да видим къде можем да работим заедно, и къде имаме различия. Провокирането на неразбирателство между БСП и президента, между БСП и АБВ е братоубийствен конфликт, ненужен на никого. Георги Първанов е най-успешният ляв политик – избран бе през 2001 на едни инфарктни избори, след победата му БСП тръгна нагоре и за броени месеци стана от трета първа политическа сила, преизбран бе за президент с огромен процент, пази обществено доверие и днес в края на мандата. Той е капитал за БСП. Той е участвал в живота на БСП в течение на много години – всички ние, освен най-младото поколение, сме израствали в БСП, достигали сме политически постове, трупали сме опит под негово ръководство. Много от нас нямаше да са това, което са, ако не се бяхме учили от него, ако той не ни беше помагал. Именно затова му дължим уважение в отношенията си.

Та по горните съображения ще ви дам следния отговор – аз съм и ще бъда винаги в БСП, защото това е партията, завещана ми от три поколения в моя род. Аз ще се отнасям с уважение и респект към президента Георги Първанов и ще проявявам уважение и внимание към неговите инициативи и идеи, каквато е АБВ. И ще се боря в БСП никой да не произнесе вредната фраза: „Ти с мен ли си, или против мен”. Най-малкото, защото този който я произнесе после ще се срамува от нея.


Атаките към Първанов за лова защо сега, в края на мандата?
Президентът бе умишлено и злостно атакуван в рамките на целия си втори мандат. В този смисъл, нищо ново. Просто има хора в средите на властта, които се страхуват от личността на президента и ще се стремят да го залеят с кал на всяка цена. За мен показателно е, че комисията в НС, в която ГЕРБ, „Атака” и десните имат пълното мнозинство не намери никакви нарушения на държавния глава по отношение на лова – хоби, което имат няколко стотин хиляди български мъже. За мен по-интересно ще е същите автори на доноси в жълтата преса да сезират комисията за по-интересни неща като далаверите в митниците, имотното състояние на вътрешния министър, ходенето на футболни мачове на премиера с правителствен самолет. Тези неща също са много интересни.
Бойко президент, реално ли е това според вас?
За мен няма съмнение, че Бойко Борисов ще опита да се скрие в президентството. Да се скрие от икономическите и социалните проблеми, от полицейкината и ръста на битовата престъпност, от замразяването на доходите и фалита на дребния бизнес, от геноцида в образованието и културата. Ще опита да се скрие, но няма да му е за пръв път. Така през 2001 година се скри в МВР от миналото си, през 2005 година се скри в общината след 40-50 неразкрити поръчкови убийства. В правителството се скри от нерешените общински проблеми. Вярвам, че този път номерът няма да мине. Хората го искаха за премиер и ще усетят, че той ги излъга и дизертира от отговорност. А повярвайте ми – генералът-дизертьор е фигура, която предизвиква само отвлащение и гняв.
С кого трябва да се коалира по места БСП или в името на победата всичко да е позволено
Да започнем от това, че коалиция не е мръсна дума, както се опитваха да ни убедят. В почти всички държави от ЕС, в това число и държавата с традиционна двупартийна система – Великобритания, управляват коалиции. Коалицията е форма не просто на взаимен контрол на партийте, но и на начин да се постигне по-широка подкрепа за определени цели и програми. Това вече могат да го потвърдят участниците в това, което вие – журналистите – сполучливо нарекохте „новата тройна коалиция” между ГЕРБ, Атака и ДПС, които заедно вече си избират съставите на важни държавни комисии. Но вече на въпроса – БСП според мен трябва да се коалира с всички разумни и сериозни политически сили, с които можем да имаме достатъчно допирни точки в програмите си. Това за управленските коалиции след изборите. Убеден съм, че на вторите турове на изборите ще са нужни и възможни и един друг вид коалиции – всички срещу ГЕРБ и Атака. Казвам това не от излишен негативизъм към управляващите, а защото България наистина се нуждае от спешна промяна, а и от силен контрапункт на правителството в лицето на един президент, който няма да е послеушно оръдие на ГЕРБ, и в лицето на силни кметове в страната.
Кое ще е успех на изборите за БСП според вас?
За мен успех на БСП е победата на президентските избори, която да покаже, че в нашето общество има ново мнозинство – хората, които не искат да ги управляват така, както ги управляват днес. Успех ще е и да запазим присъствието си в местната власт, защото през 2007 година там ние бяхме първа сила – по брой кметове и общенски съветници.
- С вашето име се свързват атрактивни червени кампании като „Презареждане”, сега каква кампания трябва на партията, за да победи или най-малкото да мобилизира членове и симпатизанти?
Съжелявам само за едно – че кампаниите са останали в публичното съзнание само като атрактивни. Зад на пръв погрлед атрактивната обвивка се криеха важни послания – създадохме сайта РЕД, за да съберем общност от млади хора. На тази база създадохме две години по-късно Младежко обединение, което вече има 6-7000 члена. Направихме „Презареждането”, за да покажем на обществото, че в листите на БСП има над 100 кадърни млади хора. Но с тъга ще призная – всяка от тези кампании имаше и обратна страна на „медала” – РЕД проекта затъна в блатото на лични амбиции на неосъществени млади апаратчици, а „Презареждането” не се случи – кого можехме да излъжем, и как да скрием, че 95 процента от тези млади кандидати са в дъното на листите.

Именно затова поуката, която аз съм си извлякъл от онези кампании, е че атрактивността не е най-важното, че зад нея ясно трябва да личи реалният смисъл, защото има риск той да остане скрит. И второ – че кампанията трябва да бъде основана само и единствено върху истината, без да гримираме проблемите.А мобилизацията на членовете и симпатизантите става с работа. Не с дълги съвещания и дискусии, не с важничене и високомерие, не с гастроли по сутрешните блокове, а с работа сред хората. Въпросът, който всеки от нас трябва да си зададе вечер в дните на кампанията е не колко клепа излъчихме, в корлко студия отидох, и колко плаката поръчахме, а с колко хора се видяхме, колко разочаровани убедихме, на колко хора дадохме надежда.
- Цветанов започна акция „Памперс”, какво ще посъветвате лидера си, дали и той да не заложи на бебето си предизборната агитация?
Искам и чрез вашия вестник да поздравя Сергей с щастливото събитие. Имам две деца и зная, че политиката, кариерата, постовете са временни, а децата и семейството са важните. Те са опората и постиженията в живота, които остават, когато ги няма политиката, постовете. Именно затова те са лични и съкровенни. Те не са територия на ПР-а и не са средство за агитация. Тук министър Цветанов сбърка. Бих посъветвал Сергей Станишев да пази детето от политическата шумотевица, защото тя носи много ненужна болка, злоба, предателство и обида.
Каталог: dobrev k.mbox
dobrev k.mbox -> Кафене новини в памет на закъснялата паметливост срещу злопаметния Първанов
dobrev k.mbox -> Българската комунистическа партия
dobrev k.mbox -> На Дарин Вълев Мирчев София 1784, ж к."Младост-1", Полигона
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница