Това лекарство, както и за другите тежки заболявания, когато излизат от България, трябва да има служба, която да ги внася в страната и да гарантира тяхното разпространение в аптечната мрежаДата25.10.2018
Размер40 Kb.
#97940
www.bnr.bg, 23.04.2015 г.

http://bnr.bg/post/100549030/roditeli-na-deca-s-epilepsia-shte-sadat-zdravnoto-ministerstvo
Родители на деца с епилепсия ще съдят здравното министерство
Автор: Гергана Хрисчева

Асоциацията на родителите на деца с епилепсия ще съди Министерството на здравеопазването. Аргументът е, че липсата на животоспасяващия медикамент "Ривотрил" застрашава живота на пациенти, обяви пред "Хоризонт" Веска Събева, председател на пациентската организация.

Лекарството, което се приема от около 100 хиляди пациенти у нас с различни психични заболявания, излезе от списъка на Здравната каса миналата година, защото фирмата не пожела да намали още цената му до нива по референтното ценообразуване. Веска Събева посочи:

Това лекарство, както и за другите тежки заболявания, когато излизат от България, трябва да има служба, която да ги внася в страната и да гарантира тяхното разпространение в аптечната мрежа.

Събева допълни, че след като държавата не гарантира достъп на пациентите до животоспасяващ медикамент, ще се стигне до съда:

Това, че ще има нова форма, че ще има генерик, това не отменя задължението на държавата да се грижи за своите граждани. В момента работим по завеждане на дело срещу Министерство на здравеопазването, ще поискаме и търсенето на персонална отговорност.

Засега пациентите принудително са си намалили дозите от лекарството и си го доставят от съседните страни, като самата Събева е купила лекарството за петима епилептици в тежко състояние.

Лечението със заместителя засега не се поема от Здравната каса:

За момента нямаме никаква представа, то го няма. Надяваме се, че като е същата молекула, няма да има проблеми. Трагичното е в това, че никой не мисли, че епилепсията е толкова тежко заболяване и никой не може да си играе с живота на хората.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов заяви, че чрез законодателни промени ще търсят начин такива лекарства да остават на нашия пазар:

Да променим начина на рефериране там, където има няколко генерика. Не при иновативите, а само където има няколко генерика да дадем възможността да не е най-ниската цена, а средната от трите най-ниски цени. Това би намалило финансово-икономическия натиск върху тези фирми и би оставило медикаменти като Ривотрила на българския пазар.
www.dariknews.bg, 23.04.2015 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1423362
Москов потвърди за извадени от позитивния списък лекарства за диабетици
Диабетици променят лечението си заради липса на три вида инсулинДиабетици променят лечението си заради липса на три вида инсулин

Три вида инсулин изчезват от пазара заради производствени проблеми?Три вида инсулин изчезват от пазара заради производствени проблеми?

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов потвърди, че са извадени от позитивния списък лекарства за диабетици.

Да, информацията е вярна, има такова предложение от министерството. Нямаме медицинска причина да поддържаме такъв медикамент от НЗОК, заяви на заседание на Здравна комисия министър Москов. Той бе запитан дали е вярна информацията, че Министерство на здравеопазването е решило да извади от позитивния списък два медикаменти за т.нар. диабетно стъпало, за което бе подаден сигнал от сдружение. Въпросът отправи депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев. „Близо 20 000 са хората, които страдат от диабетно стъпало? Вярна ли е тази информация и какво са мотивите”, запита той.

„Надявам се, че въпросът се задава от член на комисията, не от говорител на човека, който продава това лекарство”, отвърна му Москов.

Той коментира и чекирането с лични карти в болниците след като му бе представен казус, че пациенти се чекират с лични карти в болници, престояват 3 дни при предписани общо 7. Тръгват ли като си остават личните карти и се връщат, за да си ги вземат след пет дни.

„Въвеждането на чекиране е опиатът за контрол от страна НЗОК. Проектът се подготвя повече от година, но не е съвършен. Убеден съм, че всяко нещо би могло да бъде фалшифицирано, но това е незаконно”, каза още по темата Москов.

По време на дебатите по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, внесен от Министерски съвет на второ гласуване, здравният министър посочи, че НЗОК е превърната във функцията на здравната система. „Ролята на НЗОК е да подбира най-добрите параметри и условия. Здравно осигурителната система не е НЗОК”, каза още Москов.

24.04.2015 г., с. 5
Москов чака актуализация на касата
Въпреки твърдо заявеното намерение на здравния министър Петър Москов да няма актуализация на бюджета на здравната каса през тази година, най-вероятно такова ще има. Това стана ясно в отговор на парламентарен въпрос на съпредседателя на БДЦ д-р Красимира Ковачка по време на парламентарния блицконтрол на заседанието на парламентарната здравна комисия в четвъртък.

Заявихте, че тази година няма да има актуализация на бюджета на касата, а от лекарския съюз вече говорят за нуждата от едни допълнителни 60 милиона лева. Какво ще се случи в крайна сметка, запита д-р Ковачка здравния министър. Възможно е да има актуализация на бюджета на здравната каса, но то няма да е в размерите, в които е била през миналите, стана ясно от отговора на д-р Москов. Засега все още не може да се каже какъв недостиг се очаква в бюджета на касата към края на годината. Това зависи от ефекта на мерките, които ще се въведат по Закона за здравното осигуряване, каза зам.-управителят на НЗОК д-р Димитър Петров. Според него, ако недостигът е до 100 милиона, може да се компенсира и от надсъбрани здравни вноски от НАП. Ако дефицитът е още по-голям от 50-60 милиона обаче, тогава ще е нужна актуализация. До месец здравното министерство трябва да даде отчет на депутатите защо болниците са натрупали близо 500 милиона дългове.Мария ЧИПИЛЕВА
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница