Това проучване представя трифазен кух влакнест метод с течна фаза за микроекстракция (lpme) за предварително концентриране на метопролол сукцинaт съдържащи лекарства от чешмяна вода и уринастраница1/6
Дата03.01.2022
Размер18.71 Kb.
#112661
  1   2   3   4   5   6
за четене мрк

Това проучване представя трифазен кух влакнест метод с течна фаза за микроекстракция (LPME) за предварително концентриране на метопролол сукцинaт съдържащи лекарства от чешмяна вода и урина. Извлеченият аналит с LPME се открива с високоефективна течна хроматография, оборудвана с ултравиолетов детектор (HPLC-UV). Изследван е ефектът на няколко параметъра върху ефективността на екстракцията и се оптимизират, като вид органичен разтворител, фаза на приемане, рН на фаза на получаване и фаза на екстракция, време на екстракция и скорост на смесване.

През последните години изследователите успяха успешно да въведат и развият по-бързи и по-точни аналитични методи, особено за аналитични измервания на сложни биологични и екологични проби [1,2]. Първият етап е подготовката на пробата, която е една от най—важните стъпки в аналитичните процедури, тъй като те пряко засягат точността, прецизността, границата на откриване и ефективността на извличане [3-5]. Екстракцията течност-течност (LLE) и екстракция на твърда фаза (SPE) са най-често срещаните техники за подготовка на пробите, които са широко използван в аналитичните подходи [6-8]. Тези техники обаче имат някои недостатъци като ниска възпроизводимост, дълго време за екстракция и използване на органични разтворители, водещи до замърсяване на околната среда и здравословни проблеми за човека [9]. За да разрешат тези проблеми, изследователите са въвели по-екологични, по-прости, по-бързи и по-евтини техники.

Напоследък, чрез изобретението на микро-екстракцията в твърда фаза (SPME) , нови процедури са въведени в техниките за микро екстракция в аналитичната химия. SPME техниката предоставя потенциални ползи като бърза техника, консумиране на малко количество полимерен материал, напълно автоматизиран, като онлайн метод и без разтворители с термична десорбция . Въпреки че използва SPME влакната все повече привличат вниманието на учените някои недостатъци, включват наличието на тесен диапазон за температура на десорбция (240-280 ° C), нестабилоност в органични разтвори, невъзможност за свързване с HPLC, унищожаване на влакна след използване няколко пъти, крехкост на влакното, деформация на спринцовката и високите разходи . Следователно, за да се преодолеят тези проблеми, течна фаза микро екстракция (LPME) е въведена в аналитичната химия . LPME е миниатюризираният размер на LLE, който има характеристиката на ефективна предварителна концентрация на аналита (изходна фаза) само с количество от микро литра разтворител (фаза на приемане), освен това няма много LEE няма много недостатъци.. LPME е проста, евтина и бърза техника, която обикновено не се нуждае от сложно оборудване, апаратура и материали . LPME е класифициран в три основни класа: микроекстракция с една капка (SDME), диспергираща течно-течна микро екстракция (DLLME) и микроекстракция с кухи влакна в течна фаза (HF-LPME).

SDME е разработен с помощта на микро капка органичен разтворител (хлороформ) за екстракция на аналита от водна проба. Предимствата на SDME включват висок фактор на концентрация и добра способност за зареждане на проби . През 2006 г. за първи път Представиха DLLME метод, базиран на два органични разтворителя, един от който е с екстрахиращ (несмесващ се), а другият дисперсионнен (ракетни) разтворител. Следователно, високият концентрационен фактор и краткото време за извличане са две предимства на този метод . Тези техники обаче страдат от някои недостатъци като невъзможност за извличане от комплексната матрица и нестабилност на капката по време на разбъркване в SDME .

HF-LPME е друга стратегия в аналитичната екстракция, въведена от Bjegaard и Rasmussen през 1999 г. [24]. Тази техника може да се съчетае с високоефективната течна хроматография (HPLC) , в съчетание с масспектрометрия (LC-MS) , газова хроматография (GC) и капилярна електрофореза (CE) за предварително концентриране на аналити от екологични и биологични проби. В допълнение на високият фактор на предварително концентриране, почистване на пробата, нисък разход на разтворител и възможност за автоматизация са основните предимства на HF-LPME.

LPME може да се класифицира в две групи: двуфазен [30] и трифазен . Двуфазна микро екстракция обикновено се извършва чрез спиране на капка (няколко микро литри) органичен разтвор на върха на тефлонова спирала или върху иглата на микро-спринцовка, която е наситена с водна проба . Аналитите се екстрахират в органичен разтвор и след това се инжектират директно в газовата хроматография или във високоефективната течна хроматография за анализ. В трифазната микро екстракция , йонизираните аналити на воден разтвор пробата се екстрахират с тънка фаза на органичен разтворител в рамките на полипропиленови кухи влакна или с органичен слой разтвор в тефлонов пръстен, след което те се извличат обратно, за да се получи воден разтвор . Тъй като този метод на екстракция се извършва в три стъпки, тя има по-висока селективност в сравнение с двустепенния метод . HF-LPME има добра способност да извлича лекарства и метаболитни съединения от биологичните матрици и проби от замърсена околна среда . Целта на настоящото изследване е да разработи HF-LPME техника за екстракция на метопролол сукцинат и неговото количествено откриване във водни проби и проби от урина преди HPLC-UV анализ. Тъй като Metoprolol Succinate е широко разпространен - използва се за лечение на хронична гръдна ангина, контролирането на неговата стойност в кръвта, може да помогне за предотвратяване на ангината и нейните симптоми.

ЧЕТЕШ ОТ СЛАЙДА

6 СЛАЙД


Анализът на пробите се извършва с HPLC инструмент. Този комплект включва една помпа с четири входа за разтвори, ултравиолетов видим (UV) детектор и един 20 микролитра контур.Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница