Традиционно изкуство за създаване на ветрила и чадъри ханчжоуДата20.03.2017
Размер277.63 Kb.


ТРАДИЦИОННО ИЗКУСТВО ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ВЕТРИЛА И

ЧАДЪРИ ХАНЧЖОУ

От древни времена в Китай ветрилата са произведения на националното изкуство. Първите ветрила са се появили през епохата на Шан и Чжоу преди повече от 3000 години. С развитието на изкуството за правене на ветрила са се появили съответно и различни видове ветрила: хартиени, копринени, от палмови листа, пера, бамбук и слама. Формата на ветрилата също е разнообразна: те биват квадратни, кръгли, с формата на цветчето на слива, на дива ябълка или на слънчоглед. Една от отличителните особености на китайското ветрило е традицията то да се украсява с изображения или с поетически текстове. Знаменити китайски художници и калиграфи са рисували и писали върху ветрилата, благодарение на което са се съхранили до наши дни много шедьоври. Така китайските ветрила стават уникални изделия, обединяващи различни изкуства и занаяти: живопис, графика, поезия, калиграфия, дърворезба и други. Изкуството за правене на ветрила е неотменлива част от традиционната китайска култура.


Дължината на всяко ветрило обикновено е един чи /примерно 1/3 м./, а тежестта му не превишава няколко грама. Най-популярните ветрила в Китай са сгъваемите. Те са удобни и елегантни. Ханчжоу е най-известното място, където се правят сгъваемите ветрила. „Структурата” им обикновено се прави от ценни материали. Измежду прекрасните примери на китайските ветрила са тези от черна хартия, сандалово дърво и слонова кост.
Чадърът е един от най-разпространените предмети за ежедневна употреба. В Китай първите чадъри са се появили преди 4000 години. Първоначално целта на неговата употреба е била за предпазване от дъжд. С увеличаването на неговата популярност той започнал да се използва и срещу защита от яркото слънце. Конструкцията на чадъра не е претърпявала сериозни изменения, но неговите разновидности и функции се увеличавали и усъвършенствали. Не толкова отдавна се е появил мушамения чадър, а след него - пластмасовите и найлонови чадъри. През последните години на пазара се появиха нови видове чадъри, например, предпазващи от ултравиолетовите лъчи.
Изработеният ръчно чадър от Ханчжоу едновременно е предмет, както за бита, така и произведение на изкуството. „Пречките” на чадъра са изработени от висококачествен бамбук, в затворено положение той прилича на растението бамбук. „Куполът” на чадъра обикновено се прави от промазана хартия, дантела или коприна. Чадърите биват щамповани, нашарени и везани /бродирани/, като всяка от тези техники има своите особености.
История на китайските ветрила
Първите ветрила са се появили през епохата Юй и Шун, през ХХ – средата на ХХI в.пр.н.е. По време на епохите Шан и Чжоу /XVII-XI век пр.н.е./ са се появили ветрилата Чжишан направени от пера, с дълга дръжка и са били символ на императорско достойнство. По време на династия Хан /206 г.пр.н.е.-220 г.пр.н.е./ с развитието на копринената промишленост се появили копринените ветрила, известни с названието Туаншан. Те са били с формата на елипса, правоъгълник, пъпка или цветче на дива ябълка, "пречките" са били от сандалово дърво. След господството на династия Хан до епохата на Вей Цзин и на Южните и Северните династии /220-589 г.н.е./ най-изисканите ветрила са се правели от белите пера на гъска и главно са се използвали в императорския двор.
Сгъваемите ветрила, които широко се използват и сега, вероятно са се появили по време на династията Сон /960-1279 г./. По време на династията Мин /1368-1644 г./ при писателите и художниците е станало на мода на повърхността на ветрилата да се нанасят текстове и изображения, което от своя страна постепенно създало нова форма – изкуство за декоративни надписи и изображения върху ветрилата, което оказало голямо влияние върху развитието на традиционната китайска живопис. Сгъваемите ветрила се делят на категории като Хан /Ханчжоу/, Су /Сучжоу/, Нин /Нанцзинъких/ и други, като се обединяват под общото наименование "Изящните ветрила на Сучжоу и Ханчжоу".
Понастоящем повечето китайски ветрила се правят в провинциите Чжензян, Цзянсу, Съчуан и Гуандун. Художествената ценност на ветрилата като обекти на естетическа наслада и колекциониране определят тяхната висока цена.
Разновидности на китайските ветрила
По начало Китай се счита за царството по правенето на ветрила. Ветрилата са 400 или 500 вида, като най-известни от тях са видовете от пера, палмови листа, коприна, от тръстикови листа, кръгли, сгъваеми, бамбукови, ветрила от гъши пера. Всеки вид имал своето предзначение. Копринените ветрила са се използвали от дами от богати семейства. Кръглите ветрила са били принадлежност на придворните дами от дворците и са се използвали за предпазване от слънцето и вятъра и показване на уважението на придворните дами към императора. Ветрилата от тръстикови листа обикновено са били предназначени за жените на село, прислужничките, сватосничките или на носачите на покрити носилки за богати и знатни хора. Учените са предпочитали сгъваемите ветрила. Ветрилото от гъши пера, принадлежащо на Чжуге Лианю - най-известния стратег в древен Китай, се считало за символ на спокойствието, находчивостта и мъдростта. На картината на китайския художник Чжоуфаня, от времето на династия Тан /618-907 г./ "Красавиците с цветя", дамите крият лицата си от нескромни погледи с копринени ветрила с дълги дръжки. Тези ветрила са се правели от бяла коприна и са се шарили с божури, което ги правело много изящни и скъпи. На картината на художника Гу Хонгчжонга от времето на династията Южен Тан /937-975 г./ "Хан Сицзай начело на организиран обяд", Шизай е изобразен с квадратно ветрило направено от коприна и бамбук, със закръглени ъгли, а неговите прислужници държат кръгли нашарени копринени ветрила с дълги дръжки.
Ветрила Хан /Ханчжоу-1/
Ветрилата, правещи се в Ханчжоу са известни най вече с качеството и художествените си достойнства. Ветрилата Хан станали популярни по време на Северната династия Сон /960-1127 г./. Изкуството за тяхното създаване се е развивало и през епохата на Южната династия Сон /1127-1279/. Понастоящем съществуват над 400 вида ветрила Хан, например: ветрила от черна хартия, от сандалово дърво, от бяла хартия, от коприна, от ароматични сортове дървета, кръгли /използвани от дворцовите дами в дворците/, ветрила от птичи пера, от паунови пера, ветрила за танцьори, портативни ветрила, ветрила за шапки, ветрила от слонова кост и т.н.
Ветрила от черна хартия
Те са една от разновидностите на ветрилата Хан. Тяхната конструкция обикновено е направена от бамбук или палма, като повърхността се прави от хартия, която е произведена от черничево дърво боядисана със златна или сребърна боя, с хартиени апликации, нашарени или калиграфирани.
Ветрила от бяла хартия
Тези ветрила се изработват от хартия с високо качество, която се нарича хартия Сюан и се използва за писма и рисуване. Конструкцията на тези ветрила се прави от ценни материали – от червено, черно дърво или от кост. Украсяването на този вид ветрила със стихотворения и рисунки е било едно от любимите занимания на образованите китайци.
Ветрила Хан /Ханчжоу-2/
Ветрила от сандалово дърво
Сгъваемите ветрила от сандалово дърво се отличават с дълго съхраняващия се аромат.
Ветрила от слонова кост
Правят се от ребро на слон и се украсяват с различни цветя, птици и други декоративни мотиви.
Кръгли копринени ветрила
Историята на кръглите копринени ветрила може да се проследи до времето на Западната династия Хан /206 г.пр.н.е.-25 г. н.е./. Повърхността на това ветрило се украсява с шарки от разнообразни сюжети и мотиви: растителен орнамент, изображения на красиви жени, птици, риби, насекоми, пейзажи, съпроводени със стихотворения и с подписа на художника или поета.
Копринени ветрила
Повърхността на тези ветрила е изработена от коприна или памучна тъкан и е украсена с рисунки или с шаблонен печат.
Висящи ветрила
Висящите ветрила, известни също като ветрила-паравани, се закачат по стените като елемент на художествена украса или се използват като параван в зала или в гостна.
Ветрила от птичи пера
За направата на тези ветрила се използва перо или кожа на гъска, пуйка или паун.

Ветрилата от сандалово дърво като украса за маса
Красивото ветрило от коприна и сандалово дърво, поставено на изящна поставка допълва колекцията от предмети ръчна изработка. Ветрилото е направено от сандалово дърво, поставката – от червено дърво.
Историа на китайските чадъри
Чадърът в Китай е с древна история. От исторически данни той съществува от над 4000 години. Казват, че чадърът е измислен от жената на Лу Баня – герой от китайската митология, изтъкнат строител на дървени постройки в периода на Чунцю /770 г.пр.н.е. – 476 г. пр.н.е./, покровител на строителите. Първоначално чадърите са стрували много скъпо, т.к. са се правели от коприна. Например, по време на династията Хан /206 г.пр.н.е. – 220 г.пр.н.е./ за направата на чадъри хората започнали да използват промазаната хартия. С времето чадърите от промазана хартия станали популярни. По време на династия Тан /618 г. – 907 г./ в Япония се появили китайски чадъри, а през XVI век – в Европа. По време на династия Кин /1616 г. – 1911 г./ са започнали да правят изящно украсени чадъри.
Чадърите в китайската опера и в народното изкуство
За нас днес чадърът е обичаен предмет за ежедневна употреба. В Китай той много се е използвал на сцените на оперите, в музикалните и акробатическите изпълнения и от танцовите състави. В известната китайска традиционна опера „Дамата - бялата змия” има заимствана от „Чадърът на Западното езеро” сцена, която пресъздава началото на любовната интрига между Кеу Сиан и Дамата - бялата змия, след като Кеу Сиан използва чадъра. В едно от действията на известната опера на Павильон Пиона, когато Ду Линияни и нейната прислужница Чанксианг се разхождат през пролетта из градината, чадърът също така играе важна роля в сюжета. Тези две опери са много популярни в Китай.
В някои райони на Китай чадърът се използва и на сватби като символ на благополучие, разцвет, богатство и високо социално положение. Народите на Хакка в Мейнон, на Тайван и на Китай вярват, че чадърът е символ на дружбата и успеха и за това продължава да битува традицията да се подаряват чадъри на младоженците на сватбата им с пожелания за щастлив брак и много деца. В етническата група Ли се танцува традиционен танц на влюбените юноши и девойки, всичките под чадър, като танцът се изпълнява на трети март по лунния календар.

Видове китайски чадъри
Художествено направеният китайски чадър ръчна изработка, истинско произведение на изкуството, направо може да се нарече изискано екзотично цвете в „градината” на китайските национални изкуства и занаяти. Структурата на чадъра се изработва от висококачествен бамбук. В затворено положение умело изработеният чадър прилича на растящия бамбук. За купола на чадъра се използва промазана хартия, дантела или коприна. Чадърите ръчна изработка по своя дизайн се делят на щамповани, нарисувани и бродирани, като всяка от тези техники на изработване има свой уникален художествен стил и особеност.
Широко известни са чадърите от дантела. Куполът на чадъра се изготвя от висококачествена памучна дантела. Изящната дръжка и структурата се правят от дърво.
За направата на чадъри от промазана хартия се използва дърво, бамбук, хартия и тунгово масло. Чадърите се правят посредством традиционни методи, по образец на народното изкуство и те са самобитни по своя стил, като при това те не са само изискано украшение, а и могат да се използват за защита от слънцето и дъжда.
Копринени чадъри от Западното езеро
Коприненият чадър от Западното езеро за първи път е направен в началото на 30-те години на миналия век. Понастоящем той е много разпространен в цял Китай и е известен като Цветето на Западното езеро.
Куполът на копринените чадъри от Западното езеро е тънък, като крилата на цикада. Обаче структурата на тъканта от която е направен е дребнозърнеста, порьозна и здрава. Тя дава прекрасна защита от слънцето. Тези чадъри са леки и много удобни за ползване. Куполите им са ярки, пъстри и изрисувани на традиционни теми. Върху тях може да се видят изображения на пейзажи /в това число и десет пейзажа от Западното езеро/, идилически картини от миналото, на цветя и птици, на дракони и други персонажи от митологията, на хора и животни. Тънките, гладките и блестящи "пречки" на чадъра са направени от висококачествен бамбук, който расте в райони разположени на юг от р.Янцзъ. Дори силното слънце не влияе на здравината на "пречките" на чадъра.
Съществуват повече от дузина разновидности на копринени чадъри от Западното езеро: за ежедневно ползване, във вид на дъга, чадъри за акробати /те помагат за балансирането при ходене по въже/ и много други видове. Изисканите копринени чадъри придават на дамите изящество и очарование.


Категория

Номер


Размери

Название

Брой

Дата на

създаване

Черни

ветрила от хартия10 х 22 см.

експонат


Фигурки

1

След 2000 .г


23 х 32 см.

експонат


Сто символа на

щастието


1

След

2000 г.27 х 32 см.

експонат


Пейзаж
След

2000 г.27 х 32 см.

експонат


Сто златни символа на дълголетието

1

След

2000 г.30 х 40 см.

експонат


Златен текст на предисловието, написано от калиграфа Ван Синцзи в палатата Лантинг, 353 г.н.е.

1

След

2000 г.30 х 40 см. експонат

Пейзаж на Западното езеро /Златен/

1

След

2000 г30 х 40 см. експонат

18 пейзажа от Западното езеро /Златни/

1

След

2000 г30 х 40 см. експонат

Девет дракона

1

След

2000 г30 х 40 см. експонат

Сто деца /в цвят/

1

След

2000 г30 х 40 см. експонат

Сто генерала /в цвят/

1

След

2000 г30 х 40 см. експонат

Сто цветни маски

1

След

2000 г30 х 40 см. експонат

Символи на богатството, почитта и дълголетието /в злато, двустранно/

1

След

2000 г33 х 60 см. експонат

Текст на военното изкуство СунциКатегория

Номер


Размери

Название

Брой

Дата на

създаване


26 х 16 см. експонат

Нашарено копринено ветрило /крайните пластини са от червено дърво; вътрешните образци са от бамбук/

1

След

200030 х 18 см. експонат

Нашарено ветрило от червено сандалово дърво с разхвърляни златни петна по лицевата страна

1

След

2000 г.30 х 18 см. експонат

Четирисекционно ветрило с рисунки и надписи, с разхвърляни златни петна по лицевата страна /образците са от тънък бамбук/

1

След

2000 г.30 х 18 см. експонат

Ветрило със сто символа на дълголетието /лицевата страна е от злато и пластини от черно дърво/

1

След

2000 г.30 х 18 см. експонат

Нашарено копринено ветрило /образците са от тънък бамбук/

1

След

2000 г.30 х 18 см. експонат

Четирисекционно ветрило с рисунки и надписи /крайните образци са от дърво „пилешко крилце”, а вътрешните - са от бамбук/

1

След

2000 г.30 х 18 см. експонат

Копринено ветрило с рисунки и надписи /в старинен стил, образцине са от бамбук/

1

След

2000 г.33 х 14 см. експонат

Нашарено копринено ветрило в старинен стил /образците са от черно дърво/

1

След

2000 г.33 х 14 см. експонат

Ветрило от червено сандалово дърво със стотици символи на дълголетието и разхвърляни по лицевата страна златни петна /образците са изгравирани във формата на малки квадратни парчета/

1

След

2000 г.


Бели ветрила от хартия33 х 14 см. експонат

Нашарено ветрило от коприна в старинен стил /крайните образци са от червено дърво, а вътрешните - са от бамбук/

1

След

2000 г.33 х 14 см. експонат

Нашарено ветрило с изображение на 18 Архата /образците са от червено дърво, а една от украсите е разхвърляни златни петна/

1

След

2000 г.40 х 22 см. експонат

Нашарено ветрило от черно дърво с разхвърляни по лицевата страна златни петна

1

След

2000 г.


Ветрила от сандалово дърво15 х 24 см. експонат

Ажурно ветрило от сандалово дърво с цветно нашарване с фигури

1

След

2000 г.20 х 28 см. експонат

Ажурно ветрило от сандалово прогорено дърво и инкрустация с парченца от кост

1

След

2000 г.20 х 28 см. експонат

Ажурно ветрило от сандалово дърво с рисунка, изобразяваща прогорена орхидея

1

След

2000 г.23 х 28 см. експонат

Ажурно ветрило от сандалово прогорено дърво, 10 вида от Западното езеро

1

След

2000 г.23 х 28 см. експонат

Ветрило от сандалово дърво с цветни жерави

1

След

2000 г.23 х 28 см. експонат

Ажурно ветрило от сандалово дърво с прогорена рисунка, изобразяваща красавици

1

След

2000 г.25 х 28 см. експонат

Ажурно ветрило от сандалово дърво с прогорена рисунка, изобразяваща божур

1

След

2000 г.
25 х 28 см. експонат

Ветрило от сандалово дърво с прогорена рисунка – сцена от Съня на червеното имение

1

След

2000 г.25 х 28 см. експонат

Ажурно ветрило от сандалово дърво с прогорена рисунка – цъфтяща слива

1

След

2000 г.25 х 28 см. експонат

Ажурно ветрило от сандалово дърво с прогорена рисунка – осемте безсмъртни в морето
След

2000 г.33 х 30 см. експонат

Ажурно ветрило от сандалово дърво с прогорена рисунка с цветни жерави и бор

1

След

2000 г.


Ветрило от бала кост20 х 30 см. експонат

Ветрило от бяла кост

1

След

2000 г.18 х 30 см. експонат

Ветрило от бяла кост с украса от нашарена коприна

1

След

2000 г.


Кръгло копринено ветрило18 см. диаметър

Кръгло копринено ветрило

1

След

2000 г.18 см. диаметър

Кръгло копринено ветрило

2

След

2000 г.40 см. дължина

Кръгло копринено ветрило със сцена „Есенна луна над Тихото езеро” от двете страни

1

След

2000 г.


Копринени ветрила

  1. -43

20 х 30 см. експонати

Копринено ветрило от бамбук

2

След

2000 г.

44.-48.

21 х 42 см. експонати

Копринено ветрило

5

След

2000 г.

49.-58.

21 х 42 см. експонати

Копринено ветрило с ръчно рисуване и с тясно пригодени бамбукови образци

10

След

2000 г.


Дървени ветрила от ухаещи видове дървета

59,-60.

20 х 30 см. експонати

Ветрило от ухаещи видове дървета с цветни рисунки

2

След

2000 г.

61.-62.

20 х 30 см. експонати

Ветрило от ухаещи видове дървета с рисунка

2

След

2000 г.

63.-64.

20 х 30 см. експонати

Ветрило-имитация на слонова кост с цветни рисунки /образците са от ухаещ вид дървета/

2

След

2000 г.


Ветрила от кипарис

65.-66.

20 х 30 см. експонати

Ветрило от кипарис с рисунка - пейзаж

2

След

2000 г.

67.-68.

23 х 30 см. експонати

Ветрило от кипарис с рисунка - пейзаж

2

След

2000 г.


Висящи /окачени/ ветрила

69.-70.

50 х 22 см. експонати

Голямо бамбуково копринено ветрило с рисунки и надписи

2

След

2000 г.

71.-72.

80 х 26 см. експонати

Голямо копринено ветрило от бамбук с рисунка и червен символ на блаженството

2

След

2000 г.73.-74.

100 х 26 см. експонати

Голямо копринено ветрило от бамбук с рисунка и надписи

2

След

2000 г.

Ветрила от пера

75.-76.

30 х 28 см.

Ветрила от птичи пух

2

След

2000 г.
77.-78.

45 х 33 см.

Ветрило от гъши пера

2

След

2000 г.
79.

45 х 33 см.

Ветрило от орлови пера

1

След

2000 г.

Покритие на маса

80.

38 х 22 см.

Покритие на маса от сандалово дърво с рисунка, изобразяваща момичета /двустранни рисунки/

1

След

2000 г.
81.

50 х 22 см.

Покритие на маса от сандалово дърво: перла на Западното езеро

1

След

2000 г.

Подставка за ветрило

82.-93.
Подставка за ветрило от полисандрово дърво

12

След

2000 г


94.-101.
Подставка за ветрило от полисандрово дърво

8

След

2000 г
102.-130.
Малка подставка за ветрило

29

След

2000 г.


Копринени ветрила

131.

38 см.

Копринено ветрило двустранно избродирано

1

След

2000 г.

132.

38 см.

Чадър с пейзаж от Западното езеро, ръчна живопис

1

След

2000 г.

133.

38 см.

Чадър с фигурки, ръчна живопис

1

След

2000 г.

134.

38 см.

Чадър с изображение на сценка от „Момичето-Бялата змия”, ръчна живопис

1

След

2000 г.

135.

38 см.

Чадър с изображение на сценка от „Западната стая”, ръчна живопис

1

След

2000 г.

136.

38 см.

Чадър с изображение на 8 маски, ръчна живопис

1

След

2000 г.

137.

38 см.

Чадър с изображение на маски от Пекинската опера

1

След

2000 г.

138.

38 см.

Чадър с изображение на сто деца

1

След

2000 г.

139.

38 см.

12 красавици от „Сън в червеното имение”

1

След

2000 г.

140.

38 см.

Красавица /ръчна живопис/

1

След

2000 г.


Чадър от промазана хартия

141.-146.

48 см.

Цветя и сценки /ръчна живопис/

6

След

2000 г.


Дантелени чадъри

147.

15 см.

Дантелен чадър /ръчна живопис/

1

След

2000 г.

148.

19 см.

Дантелен чадър /ръчна живопис/

1

След

2000 г.

149.

24 см.

Дантелен чадър /ръчна изработка/

1

След

2000 г.
150.

30 см.

Дантелен чадър с украса /ръчна изработка/

1

След

2000 г.

151.

38 см.

Дантелен чадър с украса /ръчна изработка/

1

След

2000 г.

152.-153.

48 см.

Дантелен чадър с украса /ръчна изработка/

2

След

2000 г.

154.

52 см.

Дантелен чадър с украса /ръчна изработка/

1

След

2000 г.

155.

52 см.

Дантелен чадър /ръчна изработка/

1

След

2000 г.

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница