Транспортно-технически съоръжения Видове управлениеДата05.03.2018
Размер26.4 Kb.

Приложение № 21Транспортно-технически съоръжения

Видове управление

Изборът на вида за управление на движението зависи от:

а) Мерките, които трябва да се вземат за предотвратяване на опасни ситуации (например спиране на движението в случай на пожар), се въвеждат автоматично. Отмяната им става ръчно. Приоритетът на включване за тези мерки за управление е с централна техника за управление. Привеждането в действие на съоръжението за затваряне на тунела за движение трябва да стане незабавно (по възможност в реално време).

б) Мерки за промяна организацията на движението при много интензивно движение (например влиянието на скоростта на движение, предупрежденията за задръстване, регулирането на входящия транспортен поток по други пътища при наличие на съседни пътни връзки и кръстовища) и това може да се осъществява напълно автоматизирано.

c) Мерки за гарантиране на безопасността на движението и на персонала при дейности по поддръжката (затваряне на пътни ленти или платна за движение) и те трябва да се задействат дистанционно само полуавтоматично.

д) Мерки за промяна организацията на движението в случаите, когато не могат да се установят автоматично (например произшествия и изоставени автомобили) и те се въвеждат полуавтоматично. За осигуряване на бърза намеса за оператора трябва да се предвидят улеснения при въвеждане на данните (специални програми) за сигнализиране на частично затваряне за движение при отчитане на актуалното експлоатационно състояние.


При пътно-транспортни произшествия командите за включване на централната техника за управление на движението имат най-висок приоритет. В другите случаи за управление на съоръжението за промяна организацията на движението трябва да се спазват определени в нормативните актове приоритети.

Процеси за управление на транспортно-технически съоръжения

От особена важност е спазване на определена последователност за включване на съществуващата сигнализация при затваряне на движението по пътни ленти или платна за движение. Това е задължително при осъществяване промяната в организацията на движението, която се различават от нормалната експлоатация и по-късно при възстановяване на съществуващата организация на движението.Затваряне на пътна лента или платно за движение в едната посока при основно оборудване

На Схема 10.6 е посочена последователността на командите при затваряне на тунел за движение, съоръжен с основно оборудване.

Стъпка 1: Подаването на жълта мигаща светлина над постоянен пътен знак А24 „Светофар” през цялото време на затварянето. Включват се управляеми пътни знаци за намаляване на максимално разрешената скорост В26 (60 km/h) и за забранено движение след пътен знак В2.

Стъпка 2: Трисекционният светофар от светофарната уредба при бариерата пред входа на тунела свети 5 сек. с постоянна жълта светлина.

Стъпка 3: Трисекционният светофар от светофарната уредба при бариерата пред входа на тунела свети червено.

Стъпка 4: Спускане на бариерата след предварителна проверка за достоверност чрез видеосистемата за наблюдение (спускането е автоматично само в случай на пожар).

При забрана за движението поради пожар Стъпка 2 отпада, а Стъпки 3 и 4 се реализират едновременно със Стъпка 1.

Схема 10.6. Затваряне на тунел за движение при основно оборудване –

последователност на сигнализацията при еднопосочно движение

(по аналогия се прилага при двупосочно движение)
П10.4-


Каталог: static -> media -> ups -> articles -> attachments
attachments -> График за провеждане на първите заседания на Регионалните съвети за развитие
attachments -> Министерство на регионалното развитие и благоустройството
attachments -> Република българия министерство на регионалното развитие и благоустройството
attachments -> Изисквания при устройството на зоните за стрелба на открито спортно стрелбище извън урбанизирани територии за динамична стрелба
attachments -> Институции и административна уредба на средновековна българия
attachments -> 9 декември 2005 11. 30 – 11. 45 Откриване на дискусията
attachments -> Министерство на регионалното развитие и благоустройството наредба № рд-02-20-6 от 19 декември 2016 г


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница