Тревожност в юношеска възрастДата18.10.2017
Размер13.92 Kb.
#32653
ТипАнализ
ТРЕВОЖНОСТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ
Анализът на тревожността по традиция налага разграничаването й като състояние, и като личностна черта.

В ПЪРВИЯ АСПЕКТ ТЯ СЕ ОПРЕДЕЛЯ като преходно емоционално състояние, характеризиращо се с преживяване на напрежение, безпокойство и негативни очаквания, съчетани с активация на автономната нервна система. Като ЛИЧНОСТНА ЧЕРТА—ШИРОК КРЪГ ОТ СИТУАЦИИ да се възприемат като потенциално заплашителни и да се реагира на тях със състояния на тревожност. За разлика от СТРАХА, който е насочен към конкретен външен обект/ситуация.

ТРЕВОЖНОСТТА представлява предметно неопределено, дифузно чувство на заплаха, пораждащо безпокойство. Фокусът на тревожността е по-скоро “вътрешен”, а не “външен” тя е реакция на неясен отдалечен често несъзнаван стимул. Именно предметната неопределеност на феномена определя тягостния,мъчителен характер на преживяването. Страхът се разглежда и като реакция на непосредствена заплаха в актуалната ситуация, докато тревожността-като реакция спрямо очаквана заплаха в бъдеще. Затова функцията на страха е да подготви индивида за реакция от типа ”бягство или борба” чрез активиране на автономната нервна система, докато функцията на тревожността е да подпомогне планирането на действията за справяне с бъдещо събитие. Физиологични реакции при страх и тревожност :

СТРАХ - учестено дишане, сърцебиене, изпотяване, мускулно напрежение; Тревожност - учестеният сърдечен ритъм двигателно неспокойствие са доминирани от повишено равнище на напрежение, безпокойство и негативни очаквания за бъдещето.

За разлика от нормалната тревожност обаче тревожните разстройства се различават по своята интензивност, продължителност, трудности с контрола/овладяването на състоянието и негативното им влияние върху всекидневието.

Когато се провокира само от дадена специфична ситуация /стимул тревожността придобива ситуативен характер и при наличие на определени условия преминава във ФОБИЯ/агорафобия, социална фобия, специфична фобия/.
Изготвил: Христо Добрев

Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница