Търг на 17. 09. 2008 г. – Акценти кирил Шиваров 1887-1938 гДата23.07.2016
Размер46.62 Kb.
ТЪРГ НА 17.09.2008 г. – АКЦЕНТИ


Кирил Шиваров

1887-1938 г.

Завършва скулптура в Художествената академия в Прага (1913 г.).

Специализира във Виена.

Работи във всички области на скулптурата, но основните му постижения са в сферата на монументално-декоративната пластика.


Творба: “В играта на вълните”

Техника и материал: патинирана теракота

Състояние: отлично
Описание:

Изкючително събитие е скулптурата „В играта на вълните” на Кирил Шиваров, която е изработена от патинирана теракота и е в отлично състояние. Скулптурата е представена в самостоятелна изложба на автора в Морското казино във Варна през 1920 г. Тогава скулпурата е откупена и следите й се губят до наши дни, като е останал само снимков материал на творбата. Сега скулптурата излиза на бял свят предоставена на аукционна къща „Сезони форум” от голяма частна колекция.

Пластично представена женска фигура, облечена в бански костюм характерен за модата от началото на XX век. Долната част на скулптурата е стилизирана в две срещащи се морски вълни, от които плавно изниква приведеното тяло на младата жена.

В „Играта на вълните”, авторът показва ясно търсенията си свързани с динамиката и движенията на човешкото тяло, а морските вълни спомагат за оформянето на едно композиционно цяло.

Предпочитанията на автора са свързани с реалистичното решение, като голямо внимание отделя на изразителните движения на женското и мъжкото тяло, което е резултат от доброто познаване на човешката фигура и възраждането й, като единна и цялостна скулптура. „В играта на вълните” е един чудесен пример в това отношение.


„В играта на вълните”Цветана Щилянова

1903-1994 г.

През 1928 г. завършва живопис в Националната художествена академия при проф. Д. Гюдженов, специализира в Париж (1929 – 1933 г.), където по-късно живее и работи с известния художник Пенчо Балкански.

Голяма част от творчеството й е откупено от френски колекционери и галеристи. Цветана Щилянова изповядва дъновисткото учение, което дава отражение в творчеството й. Работи в царския двор, като нейните интереси са съсредоточени в натюрморта и портрета.

"Копие на Lady Avdley по Холбайн" "Люляци"Константин Щъркелов

1889-1961 г.

През 1906 г. постъпва в Държавното рисувално училище.

През 1909 г. заминава за Москва.

Пътува до Виена, Мюнхен, Париж, Лондон, Женева, Венеция.

Военнен художник е в Балканската, Междусъюзническа и Първа световна война.

Той е любимият художник на цар Борис и на цялата българска интелигенция от началото на XX в.

Константин Щъркелов е организирал много изложби в България и чужбина. Предложената от аукционна къща „Сезони форум” картина е участвала в изложба, провела се в Германия. След това се завръща в България. Акварелът представя образа на млада жена с лице, озарено от лъчезарна усмивка.
Картината е предоставена за търга от частна колекция.

„Циганка”Стоян Райнов

1894-1978 г.

Учи графично и декоративно изкуство в Художествено - индустриално училище в София, художествена керамика в Чехословакия, в Дрезденската художествена академия, в Държавната консерватория за изкуства и занаяти в Париж.

Авторът получава много награди и дипломи – Париж (1937 г. – златен медал), Берлин (1939 г.) и др.

Стоян Райнов е един от българските керамици, получили най-голямо признание. На пазара изключително рядко се предлагат негови акварели. Представените от аукционна къща „Сезони форум” платна, изобразяват къщи от Тетевен, рисувани от натура при честите му посещения там.
„Къща в Тетевен” I „Къща в Тетевен” IIИван Ненов

1902-1987 г.

Учи в Националната художествената академия при проф. Никола Ганушев и завършва при проф. Никола Маринов през 1925 г.

Получава много наши и чужди награди.

Предложеният от аукционна къща „Сезони форум” портрет представя съпругата на Иван Ненов Екатерина Савова–Ненова, която авторът рисува много рядко. Тя е голямата муза в живота му. С този уникален портрет художникът отразява цялата си нежност към нея. Картината е закупена от една от големите колекции в България."Портрет на Екатерина Савова Ненова"Борис Михайлов

1868-1921 г.

Учи в Художествената академия във Флоренция. Работи в областта на декоративното изкуство. Излага свои творби в София и Флоренция. Получава сребърен и бронзов медал на Академията във Флоренция и четири бронзови медала от есенното изложение в Сент Луис (1904 г.).

Борис Михайлов е първият директор на Националната художествена академия. Неговите платна се радват на изключителна популярност през последните няколко години. Представеното от аукционна къща „Сезони форум”плaтно, е един от най-добрите примери на символизма в неговото творчество.

„Залез”Слави Генев

1893-1977 г.

Завършва Националната художествена академия. След това специализира в Париж.

Живее и рисува в София. По време на бомбардировките над София през Втората световна война ателието на художника е засегнато и голяма част от картините му са унищожени. По тази причина изключително рядко се предлагат творби от ранния му период. На търга се представят две изключителни работи - „На реката” и „Последен сняг”, които принадлежат към ранното творчество на автора.

„На реката” „Последен сняг”


Жул Паскин

1885 -1930 г.

Паскин е един от най-големите бохеми на своето време, приятел на Амедео Модилияни, Ърнест Хемингуей, Пикасо и Жорж Папазов. През 1930 г. открива две самостоятелни изложби - в Ню Йорк и в Париж. В деня на откриването на изложбата му в Париж - 2 юни 1930 г., Паскин се самоубива в ателието си. Всички търговци затварят галериите си в траур, като знак на почит към художника.Миналата година в музея „Майол” в Париж имаше негова ретроспективна изложба с над 200 творби събрани от целия свят. Това беше най-голямото културното събитие в Париж. Творбата е придобита от частна колекция.„Композиция”
Каталог: resources
resources -> Списък на издадените сертификати за продукти
resources -> Bg европейски икономически и социален комитет
resources -> Старогръцки легенди и митове
resources -> Bg европейски икономически и социален комитет
resources -> Книгата на Лудвиг Ерхард „Благоденствие за всички", Университетско издателство „стопанство"
resources -> Информация за номинираните фирми и личности Фирма “Лидер 96”
resources -> Георги Андреев българия или мафията ? II
resources -> Програма по европейска интеграция към Центъра за европейски изследвания и информация в София и в програма по публична администрация в американските университети „Джорджтаун" и „Джордж Вашингтон"
resources -> Нашия народ, нашата територия, нашия начин на живот – е моя Първостепенна мисия и конституционен дълг.” Уилям Клинтън, Президент на сащ


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница