Три основни въздействия на йога върху мозъкастраница1/9
Дата31.10.2022
Размер253.01 Kb.
#115425
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
ТРИ-ОСНОВНИ-ВЪЗДЕЙСТВИЯ-НА-ЙОГА-ВЪРХУ-МОЗЪКА-1
Свързани:
Комплекс оздравителни йога пози по реда на изпълнението имТРИ ОСНОВНИ ВЪЗДЕЙСТВИЯ НА ЙОГА ВЪРХУ МОЗЪКА
(РЕЛАКСИРАНЕ – БАЛАНСИРАНЕ –СИНХРОНИЗИРАНЕ)

Нашият мозък има две полукълба. И лявата отговаря за логическото, научно мислене, а дясната може да се нарече по-скоро хуманитарна, интуитивна.

Така че науката не може да обясни интуитивните явления, науката не е в състояние да отговори ясно на въпроса какво е съзнанието. Науката няма нищо разбираемо, което да ни каже за доброто и злото.

И мисля, че две полукълба са ни дадени с причина. Имаме и две очи, всяко от които вижда света малко по-различно и заедно създават триизмерна картина на света. По същия начин синтезът на възприятието на двете полукълба трябва да ни даде хармонично съзнание.

Но нашата цивилизация постоянно се позовава само на уменията на едно от полукълба. В резултат на това се опитваме да подходим към всички явления изключително от гледна точка на таблицата за умножение. Може би корените на тази диспропорция се крият в събитията от Френската революция.

Тогава обществото се разбунтува срещу инерцията и догмите на църквата и църковните власти и за разлика от тях издига на пиедестал чистата логика и рационалния подход. Но бебето беше изхвърлено с водата: опитвайки се да се освободят от хватката на религиозните догми, хората също изоставиха интуитивното възприятие на света, присъщо на религията.Логиката и практичността бяха поставени на преден план. Но в музиката или поезията, например, няма практическа полза. Защо са необходими? Да, защото те ни помагат да развиваме извънлогични, интуитивни начини. Това ни прави човешки същества по-цялостни. И може би истински щастливи.
Нормално нашият мозък е като кола, която се кара от двама шофьори – единият седи в ляво, другият в дясно, а воланът е по средата. Идеалният случай е когато и двамата управляват заедно с равно участие 50 на 50%, но в 99% от случаите кормува само левият мозък и когато десният се пресегне към волана, левият го бие през пръстите да не пипа кормилото.
Резултатът от тази асиметрия е, че в живота много често грешим, като се осланяме само на левия мозък, на „счетоводителя“. И пренебрегваме не само редица други ценни качества на десния, но и ИНТУИЦИЯТА СИ.
Практическият въпрос, който се поражда от тази информация, е: Има ли техники, които да подпомагат синхронизирането между двете хемисфери?
Това, което е много интересно, е, че такива техники в Йога съществуват от хилядолетия – много мощно въздействие върху мозъка имат АЛТЕРНАТИВНИТЕ варианти на пранаяма – Капалабати, Бастрика и Анулома вилома, като и някои по напреднали комплекса от крии.
Продължителното практикуване на алтернативните асани и пранаями въздейства върху СИНХРОНИЗАЦИЯТА на двете хемисфери и повишава интелигентността и събужда творческите способности на човека...
Това, което впечатлява, е, че Йога съчетава в себе си две неща: поразяваща ПРОСТОТА и ГЕНИАЛНОСТ! С достъпни средства, тя помага на всеки да постигне многопластово въздействие върху ЦЯЛОСТНОТО си развитие.
С езика на съвремието, може да се каже, че ЙОГА Е ТЕХНОЛОГИЯ за УСКОРЕНА ЕВОЛЮЦИЯ НА ВСЕКИ ЧОВЕК.
ЗА РАЗГРЪЩАНЕ НА ЦЯЛОСТНИЯТ МУ ПОТЕНЦИАЛ –ДУХОВЕН, ИНТЕЛЕКТУАЛЕН, ЕМОЦИОНАЛЕН И ФИЗИЧЕСКИ!
Определено мога да кажа, че Йога е мистерия, тя е един огромен парадокс...
От една страна, исторически, тя идва от дълбока древност, идва от МИНАЛОТО, но от друга – като познание – тя сякаш идва от... БЪДЕЩЕТО!
По един или друг начин всички ние се питаме за смисъла....
Питаме се, за големият смисъл на Йога, но всъщност Тя е тук, за да ни помогне да намерим СМИСЪЛА на НАШИЯ ЖИВОТ!
Ние всички, по един или друг начин се опитваме да си обясним Какво представлява Йога?
Но всъщност Йога е тук, на Земята, за да ни обясни:
Какво представляваме ние!
КАКВО Е ЧОВЕКЪТ?
КАКВО МОЖЕ ДА БЪДЕ?
КАК ДА ГО ПОСТИГНЕ?
КАК ДА РАЗВИЕ ПОНЕ ЧАСТИЦА ОТ ОГРОМНИЯ СИ ПОТЕНЦИАЛ.
И КАК отново да намери във себе си изгубения рай!
И ТАКА, ВСЕКИ ЧОВЕК, ДА ИЗЖИВЕЕ МАКСИМАЛНО ПЪЛНОЦЕННО ДНИТЕ СИ, ОТРЕДЕНИ МУ... НА ТАЗИ ЗЕМЯ.
Интуитивният ум е свещен дар, а рационалният ум е верен слуга. Създадохме общество, което почита слугата и е забравило дара. ”


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница