Търси се изпълнителен директор подбор на персонал в кризаДата10.07.2017
Размер29.56 Kb.
#25427
Търси се изпълнителен директор - подбор на персонал в криза

В последните месеци все повече мои приятели на висши управленски позиции ми се обаждат с думите да ги имам предвид, ако някой търси изпълнителен (или друг) директор с опит... Лошото е, че засега нямам насрещни обаждания от специалистите по подбор на персонал.

И изведнъж светлина в тунела! Доклад от 2009 година на ExecuNet за състоянието на пазара на труда за висше управленско ниво твърди, че типичният изпълнителен директор очаква подобрено предлагане на свободни висши позиции към края на годината.

Докладът, основан на проучване сред 5060 директори и 476 специалисти по подбор на персонал търси отговор на следните въпроси: Какви са тенденциите на пазара на труда?Как един изпълнителен директор си търси работа? Какви са начините за подбор на топ мениджър?Пазар на труда за топ мениджъри - тенденции

Очакванията на специалистите ЧР са за спад от 14% на новооткриващите се позиции за топ мениджъри през първата половина на годината, но само 4% спад към края на 2009.

От интервюираните изпълнителни директори едва 8% смятат, че икономическите условия ще се подобрят, а 46% са сигурни, че основното предизвикателство ще бъде как да се справят с несигурността на пазара.

Интересен факт е, че 60% от специалистите ЧР отчитат липса на достатъчно квалифицирани висши управленски кадри. Три са причините за това: първо, годините на устойчив икономически възход предизвикаха доскоро трескаво търсене на изпълнителни директори, готови да поемат новоизлюпващите се фирми, холдинги и т.н. Търсенето силно превиши предлагането и в резултат сегашният топ мениджър е продукт на бързо израстване в кариерата, невинаги подкрепено от добро образование и достатъчен и релевантен опит. Второ, засилващата се криза кара компаниите, които са решили да сменят някои от своите топ мениджъри, да се презастраховат и да поставят допълнителни изисквания в профила на търсения нов кандидат. Така стесняват кръга от потенциални висши управленски кадри, които могат да бъдат намерени. И трето, като се има предвид, че голяма част от изпълнителните директори, които в момента имат работа, смятат, че кризата тепърва ще се засилва. Следователно, тяхната потребност от сигурност в работата нараства и те са по-малко склонни да сменят работата си в несигурното време на криза.

Независимо от скептицизма за продължителността на икономическата криза, интервюираните предполагат, че някои индустрии ще продължат да търсят топ мениджъри: здравеопазване, зелените и еко технологиите, фармацевтичния сектор, медицински и биотехнологии, ютилитис, услугите.

Изпълнителен директор търси работа

Много показателно е твърдението на 70% от директорите, които твърдят, че са все по-удовлетворени от работата си (едва 53% са били удовлетворени през 2007). Същевременно също 70% биха изслушали предложение на хед хънтър. Това може да се разглежда като критерий за силата на кризата. Очевидно заплахата от изгубване на работата и страхът от евентуално продължителен период без работа води до по-високо оценяване и харесване на сегашната позиция и същевременно желание да се следи пазара на труда на висшите позиции (за да не се пропусне някоя ценна оферта).

Дали поради собствен избор или поради кризата, средният топ мениджър прекарва по-кратко време на една позиция: от средно 3,2 години през 2007 на 2,8 години през 2008. Нараства и времето за търсене на подходяща работа, като очакваният период сега е достигнал 10,1 месеца независимо от професионалния стаж или предишен опит.

Начини за подбор на топ мениджър

Около 73% използват лични и професионални контакти (нетуъркинг) за да открият подходяща позиция в желаната компания. Специалистите по подбор от своя страна разчитат повече на таланта и репутацията на кандидата и много по-малко на умения специфични за дадената индустрия. В резултат, през последните няколко години едно от всеки пет назначения на висше миниджърско ниво е на кандидати идващи от различен бранш.Съвети

Затова и моите съвети към хората, които ми подшушнаха, че си търсят работа са:Първо. Не унивайте! Подгответе се за по-дълъг период на търсене – вероятно половин година е оптимистичен срок.

Второ. Помислете за други браншове. Навсякъде компаниите се възползват от кризата за да заменят мениджъри с ниски резултати, но с висока заплата, с по-подходящ човек. Не пропускайте тези възможности.

Трето. Networking is the name of the game или „Нетуъркинг му е майката”. Сега е моментът да се контактува, да се четат статии в интернет, да се проверява всяка новина. Това е валидно и за изпълнителни директори и за специалисти по подбор.

Пък и кой знае, може цялата тази работа с кризата да се окаже отлична възможност за всеки, който е готов за нови предизвикателства?


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница