Труд 4 стр. Топбесепар сравни Първанов с монархстраница1/3
Дата12.10.2017
Размер368.97 Kb.
#32206
  1   2   3
Капитал Daily - 3 стр.

Цитат на деня

Всички знакови престъпници са с охрана от Националната служба за охрана, която е подчинена на президента.”

Николай Марков, офицер от НСО, уволнен през 2007 г. от президента Георги Първанов, в предаването „Неделя 150" на БНРТруд - 4 стр.

Топбесепар сравни Първанов с монарх

Лидерът на БСП даде рамо на бившия президент за обвиненията в „ловни оргии"

Рейд в различни точки на България предприеха двамата опоненти за лидерския пост в БСП - сегашният водач Сергей Станишев и бившият Георги Първанов. Така те продължиха словесната си битка дистанционно. Станишев бе във Варна и попитан къде е мястото на Първанов в БСП, заяви: „Всеки има право на еволюция, в партията има място за всеки, който иска искрено да отстрани вредната власт на ГЕРБ." Той защити бившия държавен глава от изявленията на лидера на РЗС Яне Янев, че с пари на разузнаването са плащани „ловни оргии" на Първанов. „Подобни твърдения имат нужда от факти", отсече лидерът на БСД. На червената конференция във Варна за избор на местен лидер депутатът Петър Димитров, който е от "лобито" на Станишев, декларира: „Никой не оспорва двата успешни мандата на Георги Първанов като президент. Въртенето на едни и същи лица в политиката обаче е против демократичните традиции на Европа и е монархия." И допълни: „Не може един лидер на ПЕС, какъвто е Станишев, да не бъде достоен и за лидер на БСП." По въпроса със затварянето на АЕЦ „Белене" Станишев отсече, че левицата ще настоява за дебати в парламента и търси партньори за предизвикване на национален референдум по въпроса (интервю със Станишев - стр. 16-17). По същото време Първанов бе в Плевен и лично поведе соцмитинга срещу затварянето на АЕЦ „Белене".

„Обзалагам се пред вас с правителството, че нова атомна централа ще има", каза той пред стотици хора от Плевен, Враца, Ловеч и Монтана. И също отново настоя за референдум, какъвто предлагаше още докато бе на „Дондуков" 2. Включи се и в подписката, която вече тече. В края на митинга се разбра, че събраните парафи вече са около 2000. „Трябва ли да се развива ядрена енергетика в България чрез строителството на АЕЦ „Белене", според него трябва да е въпросът в националното допитване до гражданите. Първанов определи спирането на проекта като „престъпление", за което Борисов носи отговорността.

Въпреки видното политическо присъствие, организаторите на протеста в защита на „Белене" обявиха, че той е „граждански и ще остане такъв". И очакват всички политически сили да ги подкрепят. Ден по-рано на конференцията на БСП в Габрово левицата обвини ГЕРБ и правителството, че лъжат за усвояването на еврофондовете. „Според ЕК усвояването на средства по програми за селските райони е 22%, а министър Мирослав Найденов приказва за 40%", възмути се Станишев.

БСП обяви и че кабинетът на ГЕРБ е преписал програмата за еврофондовете на „уж лошата тройна коалиция

***


Президентът (2002-2012) Георги Първанов поведе митинга срещу затварянето на АЕЦ „Белене" в Плевен.

24 Часа - 4 стр.

Бивш гард: НСО пази знаковите престъпници

Първанов ловувал в резервати

Всички знакови престъпници и в момента са с охрана от НСО, разкри бившият й служител Николай Марков пред БНР.

Той обясни, че шофьори и охрана от службата работят едновременно и за държавата, и за организираната престъпност. Марков, който бе уволнен от НСО по времето на ек-спрезидента Георги Първанов, даде пример със защитен свидетел по делото "Наглите", който обявил, че докато е работел за НСО, му е поръчано убийство. Това малко доказателство ли е, запита бившият бодигард.

Той разказа, че в службата е имало назначени ловци, които всеки уикенд трябвало да организират ловни излети на Първанов. Те го придружавали и обстрелвали животни в българските резервати.

Междувременно Сергей Станишев отхвърли твърденията на депутата Яне Янев, че Националната разузнавателна служба е финансирала ловни оргии на Първанов. Когато се отправят такива обвинения, трябва да имаш факти, добави лидерът на БСП.

Депутатът Димитър Дъбов, който е известен ловец, също каза, че твърденията на Янев са художествена измислица. Откъде той знае предварително доклада на НРС, звучи много странно, попита риторично Дъбов.

Министърът на отбраната Аню Ангелов коментира пред БНР, че не може да се ангажира кои от изнесените данни за злоупотреби в разузнаването са истина. Той обаче смята, че НРС трябва да мине към правителството, тъй като президентът няма нужния апарат, с който да я управлява и контролира.

За лова на Първанов на 14-а и 15-а стр.

Народът платил лова на агент Гоце

Полк. Николай Марков: Отказах да правя лицеви опори пред Маргините

Медиапул

Законът за СРС не е променен, а "бръмбарите" си остават в ръцете на Цветанов

От МС обещават промените да бъдат публикувани в началото на май

Повече от година след като министър-председателят Бойко Борисов пое личен ангажимент за промени в Закона за специалните разузнавателни средства и вътрешният министър да загуби контрол върху тях, такъв проект все още няма. Това обясниха пред Mediapool запознати с прословутия доклад, изготвен от работна група, оглавявана от правосъдния министър.

Настойчивите опити на Mediapool да изясни защо работата по проекта е замразена и отправените питания към пресцентъра на Министерския съвет обаче родиха "новина" – в началото на май законовите промени ще бъдат оповестени. В какъв вариант – все още не се знае.

Обещаните от премиера промени в закона за СРС всъщност бяха единствената реакция на правителството в отговор на безпрецедентния скандал "Тановгейт" с изтичане на компрометиращи властта записи. През януари 2011 г. във в. "Галерия" излезе стенограма от подслушан разговор на директора на митниците Ваньо Танов с премиера Бойко Борисов, в който Борисов нарежда на Танов да спре митническа проверка срещу пивоварна “Леденика”, собственост на бизнесмена Михаил Михов (Мишо Бирата), близък до тогавашния президент Георги Първанов.

Няколко месеца по-късно Михов почина, а през януари т.г. Софийската градска прокуратура спря разследването, което трябваше да установи как са изнесени записите с аргумента, че няма заподозрян.

Проучванията на ресорните парламентарни комисии показаха, че вината за теча на СРС-та е по-скоро на МВР. Оставка обаче подаде шефът на ДАНС Цветлин Йовчев, а премиерът анонсира законови промени, които да отнемат правата на вътрешния министър да разпорежда СРС-та, а службите и съдиите да бъдат задължени да мотивират по-добре исканията и съответно разрешенията за СРС.

Към днешна дата е ясно, че проектът за промяната на Закона за СРС вече почти половин година отлежава в Съвета по сигурността към МС, който е председателстван лично от министър-председателя.

Месеци кореспонденция и въпроси що е то “национална сигурност”

Борисов реши да лиши Цветанов от достъп до "бръмбарите" в края на февруари 2011 г., когато скандалът "Тановгейт" бе в разгара си и виновни за него така и не бяха намерени. Премиерът инициира серия разговори между парламента, прокуратурата и Министерския съвет.

Два месеца по-късно – през април - със заповед на Борисов бе създадена работна група, председателствана от заместник-министрите на правосъдието и на вътрешните работи, като задачата й е да изготви законопроект за промяна на ЗСРС до 16 май 2011 година. По-късно срокът бе удължен до 31 май същата година.

За изпълнение на задачата работната група е изготвила доклад до премиера, посочвайки необходимостта от изясняване на някои понятия. Според експертите е трябвало да се разтълкува съдържанието на понятието “национална сигурност”.

Наистина ли да вземем "бръмбарите" от Цветанов?

Както разказаха пред Mediapool запознати с дейността на работната група, членовете й за всеки случай отново са питали премиера дали да запазят правомощията на вътрешния министър да разписва СРС-та.

Не е известно какво е отговорил Борисов, въпреки ясно декларираното от него намерение да отнеме тези правомощия от вътрешния министър и да ги предостави на главния секретар на МВР. "Не виждам логиката политическо лице да дава тези разрешения, защото главният секретар е висшата професионална фигура в министерството - той трябва да върши това", заяви премиерът през февруари м.г., а главният прокурор Борис Велчев също изрази мнение, прилагането на СРС-тата трябва да се отдели от политиката.

Тогава Борисов каза още, че не е работа на вътрешния министър да утвърждава агентурния апарат и да знае кои са агентите, а е работа на професионалното ръководство. Разделянето на политическото и професионалното ръководство Борисов определи като "много силна реформа" за МВР, с която ще се гарантират правата на гражданите.

Към днешна дата не е известна съдбата на доклада, изготвен от работната група.

Известно е само, че на 29 юли 2011 г. в Министерството на правосъдието е получен за становище законопроект за промяна на ЗСРС, разписан от секретаря на Съвета по сигурността към МС Румен Миланов, който е и директор на прословутия антикорупционен център към кабинета БОРКОР. Центърът трябваше да изготви стратегии за борба с корупцията по високите етажи на властта, но все още не е започнало да функционира.

Министерството на правосъдието обаче е изразило становище, че законопроектът трябва да бъде обсъден в Съвета по сигурността, чийто секретар е автор на промяната в нормативния акт.

Всички документи по темата – на лично разпореждане на Борисов

Проверка на Mediapool в Министерството на правосъдието показа, че от началото на декември 2011 г. всички документи, свързани с промяна на закона за СРС, окончателно са предадени в Съвета по сигурността към Министерския съвет.

От Министерството на правосъдието заявиха, че досега никой не ги е търсил по тази тема.

Според неофициална информация председателстваният от Бойко Борисов съвет, в който влизат още вътрешният и външният министър, дори не се е занимавал с предложените им промени.

Запознати обясниха, че “проектът отдавна вече е в историята” и по него не се очаква никакво движение. Тогава, когато беше необходимо да се успокои общественото мнение, това бе направено, но единственият резултат е, че вече не се говори за променяне на закона - разясниха депутати от мнозинството.

От пресцентъра на Министерския съвет уточниха, че по законопроекта, без да е ясно по кой - изработеният от Румен Миланов, или по този, изпратен от работната група, е работено. В понеделник ще бъде пратена документацията за повторно съгласуване с институциите - правосъдното министерство и прокуратурата.

От Министерския съвет заявиха пред Mediapool, че се надяват в началото на май да качат окончателния вариант на сайта на правителството и след двуседмичния срок за обществено обсъждане, проектът да бъде одобрен от МС и след това внесен в парламента.

От сайта на Съвета по сигурността към МС обаче изобщо не става ясно дали той извършва някаква дейност.

За трите години управление на кабинета на ГЕРБ графите “Работна програма” и “Отчет на работната програма” са празни, въпреки че Борисов, чиято политическа кариера започна именно от сферата за сигурността, многократно е заявявал пристрастността си към този сектор.

Според сега действащия Закон за СРС подслушването се разрешава от съда, но вторият разрешителен режим е в ръцете именно на вътрешния министър. Той трябва да издаде разпореждане за изпълнение на съдебното разрешение, което се изпраща в секретната служба в МВР СДОТО (Специализирана дирекция за оперативно-технически операции). Ако министърът не издаде това разпореждане, СРС не се прилага. Самостоятелно министърът има право да разпорежда и 24-часово подслушване или издирване без предварително съдебно разрешение.Капитал Daily - 4 стр.

Военната прокуратура проверява Кирчо Киров за финансови нарушения

Сигналът е подаден от новия директор на разузнаването

Бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров ще бъде проверен от военната прокуратура по сигнал на новия директор ген. Драгомир Димитров, стана ясно от съобщение на прокуратурата. В него се казва, че „в петък в деловодството на главния прокурор е постъпила сигнална записка от директора на НРС, съдържаща твърдения за нарушения на финансовата дисциплина в службата на значителна стойност. В материала не се съдържа информация за лица и институции извън НРС."

Киров беше уволнен в четвъртък от поста съветник на премиера. Бойко Борисов го назначи на 1 февруари с аргумента, че „близо 10 години ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят". Генералът беше директор на НРС по време на двата мандата на президента Георги Първанов. Според грама на бившия американски посланик Джон Байърли от януари 2007 г. Киров е контролирал досиетата на Държавна сигурност, чийто агент е бил Първанов. През 2007 г. комисията по досиетата се усъмни, че папката на агент Гоце е прочиствана.

Първанов: "Партенка е, че е плащал лова ми"

Информационният вакуум около уволнението на Киров беше последван от твърдения за злоупотреби в услуга на бившия президент. Според полк. Николай Марков - бивш офицер от НСО, уволнен от Първанов - предишният държавен глава е събирал компромати за фигури по високите етажи на властта. Пред TB7 той заяви, че Първанов възлагал да се събират .детайлни сведения за личния живот на прокурори, съдии и други лица, заемащи висши длъжности". „Това е злоупотреба с власт, която остава ненаказуема", коментира ген. Атанас Атанасов от ДСБ, който потвърди информацията.

Лидерът на РЗС Яне Янев, който за кратко ръководеше анкетна комисия, разследваща бившата президентска двойка, заяви в медиите, че се натъкнал на данни за безотчетно харчене на огромни средства. Според него с пари на разузнаването са плащани ловни пътувания на президента. Първанов нарече „груба партенка и поредна димка" твърдението и обясни, че е разговарял с новия шеф на НРС и с представители на новата президентска администрация, които го уверили, че името му не присъства в доклада за финансови нарушения в службата. Николай Марков хвърли още светлина върху „ловния сюжет", като обясни, че като служител на НСО ходил по такива мероприятия, на които имало негови колеги със задача да организират лов всеки петък, събота и неделя. Марков се възмути, че Първанов отрича, с думите: „Как да не е вярно, като аз съм бил там?"

Плевнелиев: "Нарушения при отчитането на пари"

И президентът Росен Плевнелиев се включи по темата с информацията, че е получил доклада на директора на разузнаването, изненадал се от констатациите в него и го пренасочил към компетентните органи и към премиера. „Не бих могъл да давам конкретни данни какви са нарушенията. Мога да кажа със сигурност, че са от финансово естество, свързани са с правилата и начина, по който са отчитани средства", каза той. Според него са необходими правила за „работа с информация и с пари".

„По никакъв начин не искам да опетня името на когото и да било, включително и на ген. Кирчо Киров, но има много въпроси, на които трябва да се дадат отговори, и то пред компетентните органи", допълни Плевнелиев.

Борисов: "Единствен ход - на прокурор"

„От Турция до Пловдив -магистрала. От Черно море до София - магистрала. От София до Бяло море - магистрала" така премиерът Бойко Борисов отговори в неделя на въпроса дали Киров е харчил пари за лова на Първанов.

Ден по-рано той беше цитиран от в. „Преса" с коментара: „Докладът за работата на ген. Киров съдържаше такива факти, че моят единствен ход бе да го адресирам веднага до прокуратурата. Разочарован съм много от него, имах го за професионалист, за колега и за приятел."

Самият Киров заяви, че е изненадан, и отказа да коментира.

24 Часа - 14 стр.

Забравили викачите на Първанов в дерето

Тръгнат ли купувачи на магарета по селата в Пиринско, това е ясен знак, че се готви ловен излет на големец. Магаретата са най-добрата примамка за вълци, а опитните авджии знаят, че вълкът е един от хищниците, чийто отстрел е най-труден. Миризмата на мъртвите животни привлича вълците. Те тръгват за храна и докато разкъсват магарето, е най-добрият момент за точен изстрел.

Понякога за примамка се залагат поне 4-5 магарета. Изкупуват се от хората по селата. Ако животното е старо и болно, може да се продаде за най-много 200 лв. Когато няма такива обаче, се плаща поне 500 лв. за здраво магаре.

За задоволяване на ловните страсти, без да се шуми и без да има много свидетели, най-подходящ е районът около геоложкия феномен Коматински скали край Симитли.

Ловният район е див, труднодостъпен, на близо 30 км от Симитли, до македонската граница, и дотам пътят е черен. Стига се само с високопроходими джипове и случайни хора няма как да попаднат наоколо и да станат свидетели на ловни забежки на височайши особи. Наблизо има 1-2 села с по десетина жители на преклонна възраст, които не представляват "заплаха" за разкриване на тайната. Местните хора са виждали мощни джипове на депутати, министри, митнически шефове, но са свикнали и ги приемат като нещо обичайно.

Мястото доскоро бе непознато и стоеше в сянка на други известни ловни полета, но "благодарение" на един скандален лов на експрезидента Георги Първанов вече всички знаят за Коматинските скали. Държавният глава бе на лов в района на 1 март 2008 г., ден след пожара във влака за Кардам, при който загинаха 9-има души.

Докато държавата бе разтърсена от трагедията, Първанов дебнел вълци, но убил лисица.

Тогава от президентството отрекоха лова, но признаха, че държавният глава е бил в планината в района на Симитли на излет. Придружавал го депутат от левицата, запален ловджия.

Като виц се разказва как местни ловци били събрани набързо за викани на вълците. Откарали ги с джипове в дере, откъдето трябвало да гонят хищниците в посока към чакалото на Първанов. След края на ловния излет обаче ги забравили в дерето и мъжете вървели часове наред, докато се приберат.

Освен недостъпните Коматински скали видни авджии стрелят и в държавната дивечовъдна станция "Дикчан", която е сред популярните у нас, предпочитана за лов и почивка. Намира се в Югозападни Родопи и изобилства от дивеч.

Обект на лов са вълк, лисица, благороден елен, лопатар, муфлон, дива свиня, сърна и др., като много от екземплярите са с високи трофейни качества. Стопанството има 3 хижи, ремонтирани наскоро, с отлични условия за почивка.

И там са се радвали на височайши посещения. Говори се, че след Първанов министър от сегашното правителство бил най-запаленият ловец на вълци. Малко след като бил назначен на поста, посетил стопанството и вдигнал мерника на вълк. Чакал цяла нощ на вишка и успял да рани един екземпляр, но не и да го доубие и с куршум в крака, хищникът избягал.

***

Текст под снимкаКато президент на държавата Георги Първанов често се радваше на добри ловни успехи.

Първанов юркал 15 „гончета” от НСО

Монитор - 12 стр.

Добре прикрити тайни

По време на президентството на Георги Първанов Националната служба за охрана през последните десет години е изпълнявала много странни задачи. Тази дейност трябва да се разследва внимателно. Важният въпрос е защо прокуратурата мълчи, след като е била сезирана, че през своето управление Първанов е използвал службите по стар начин. Ако това, което казва полк. Николай Марков е истина, то е скандално. А именно, че служители са били карани да събират информация за всички охранявани лица в страната, тоест за целия висш ешелон на властта, защото хората, които ги вози НСО, са от ранга на главен прокурор, министри, шеф на парламента, горе-долу каймакът, елитът на страната. Служителите са били карани да събират в писмена форма наблюденията си и да предоставят доклади. Според твърденията на Николай Марков, в тази форма, в този формуляр, който са попълвали, е имало и графа „недъзи”. Ако това се окаже вярно, вероятно се задава най-големият скандал на десетилетието. Това е много по-голяма афера от всичко, което сме преживели досега. И за мен е странно защо по темата се мълчи, след като има свидетел, който твърди, че една официална държавна структура е била използвана за шантаж и рекет на висши политици.80% от отдел „Лична охрана” на НСО, са работили в един момент за хора от организираната престъпност. Според Марков тези служители са още там и заемат даже ръководни постове. В България нищо не се е правило през тези 25 г. освен шантаж. Той е правен като ежедневна политика от страна на Георги Първанов. Тази политика е била не инцидентна, а за дълъг период от време. Според Николай Марков служителите са получавали пари по други начини и от други места, тоест симбиозата между престъпния свят и тези служби е явна. Ако това е на 50 процента истина, ние ще се изправим пред една от най-добре прикриваните тайни и сигурно най-грозната истина за политиката в България. Представете си да се окаже, че Сикрет сървис в САЩ всъщност през свободното си време работи за Ал Капоне? Също така и че събира информация, за да шантажира председателя на Конгреса в Америка? Аферата „Уотъргейт” е само едно подслушване на личности от партията на противника, на политическите опоненти. В случая говорим за тематично и последователно събиране на информация с цел шантаж и рекет от първия човек в страната - държавния глава. Всички тези факти досега бяха неизвестни за публиката. Според мен ефектът от изнесеното е равносилен на хвърлена бомба. Не мога да си представя как ще кажат за сръбския президент или за който и да е друг държавен глава, че е използвал службата за охрана, за да шантажира най-висшите политици в страната. Сега топката е в полето на държавния глава Росен Плевнелиев. Фактите са известни, отговорът на загадката е в ръцете на президента.България днес - 1 стр.

Проверяват чия пушка държи синът на Първанов

ПАРИ ОТ СЛУЖБИТЕ БИЛИ ОТКЛОНЯВАНИ ЗА ХОБИТО НА БИВШИЯ ПРЕЗИДЕНТ

Ивайло с оръжие за 50 бона и екип на отряда за борба с тероризма

„Трябва да се провери на кого е и с какви пари е купена пушката, с която позира синът на бившия президент Георги Първанов - Ивайло", коментира вчера пред „България Днес" лидерът на партия РЗС Яне Янев.

Малкият син на предишния държавен глава бе сниман с пушка, за която се твърди, че струва 50 хил. лв. Оръжието може да е едно от ловните приспособления, които са купени с пари от Националната разузнавателна служба, предполага Янев. За това се заговори, след като гръмна огромен скандал при уволнението на бившия шеф на службата Кирчо Киров като съветник на премиера Бойко Борисов. Той бе изгонен заради сигнал за злоупотреби в Националната разузнавателна служба (НРС). От прокуратурата са започнали проверка по доклад, постъпил при тях на 20 април. Той е изготвен от сегашния шеф на НРС Драгомир Димитров. В него се съдържат данни за нарушение на финансовата дисциплина в службата, които са на значителна стойност. Малко след като Киров бе освободен от Борисов, Янев обясни, че по свои канали има информация за купувани скъпи пушки и ловни приспособления с пари на НРС.

„Има значими злоупотреби и отклонявани пари от службата за неприсъщи дейности, в това число за удовлетворяване на ловното хоби на Първанов и най-близкото му обкръжение", твърди Янев.

Снимка на малкия син на Първанов Ивайло със скъпата пушка е правена точно по време на лов. На него той е със суичър и шапка с емблемите на специализирания отряд за борба с тероризма към служба „Полиция". По закон само служители на МВР имат право да носят дрехи, свързани с вътрешното министерство. Пушката, с която Ивайло е сниман, е марка Blaser. Тя се смята за любима на държавния глава. От нея президентът имал 2 такива, но доста по-евтини. Ивайло позира в гората пред черен джип, какъвто се ползва и от НСО, когато придружава Първанов при ловните му подвизи.

Веднага след като станаха обществено достояние скандалните снимки, от президентството обясниха, че снимка с пушка може да си направи всеки, който посещава ловните изложения, които всяка година се организират.

По повод обвиненията, че неправомерно за лична изгода е изразходвал средства от Националната разузнавателна служба, Георги Първанов обясни: „Груба лъжа, част от черния пиар, който върви срещу мен. Това е кампания от различни страни. Очевидно някой много го е страх от мен."

„Оправданията на Първанов звучат нелепо. Много по-достойно би било той да запази мълчание до края на проверката, вместо да иска да прехвърля вината към други институции", контрира пък Яне Янев.

***


Каталог: dobrev k.mbox
dobrev k.mbox -> Кафене новини в памет на закъснялата паметливост срещу злопаметния Първанов
dobrev k.mbox -> Българската комунистическа партия
dobrev k.mbox -> На Дарин Вълев Мирчев София 1784, ж к."Младост-1", Полигона
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”


Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница