Турция — еп призова към помирение и предупреди срещу предприемане на груби меркиДата28.08.2017
Размер16.13 Kb.
#28934
Турция — ЕП призова към помирение и предупреди срещу предприемане на груби мерки
Депутатите са дълбоко притеснени от непропорционалната и прекомерна употреба на сила от страна на турската полиция срещу мирните и законни демонстрации в истанбулския парк „Гези“. В резолюция, гласувана в четвъртък, те се обявиха срещу грубите мерки, използвани при мирните демонстрации, и заявиха, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган трябва да изиграе обединителна и помирителна роля.
Отговорните за полицейското насилие трябва да бъдат изправени пред съда, задържаните мирни протестиращи — незабавно освободени, а жертвите — компенсирани, заявиха депутатите. Те одобриха балансираната реакция към протестите на президента Абдуллах Гюл, както и извиненията на вицепремиера Бюлент Арънч, но заклеймиха нежеланието на турското правителство и на премиера Ердоган да вземат мерки за помирение, да се извинят и да осмислят реакциите на част от населението.
Включване в обществения дебат
Протестиращите все повече имат чувството, че гласът на малцинството, разочаровано от последните ограничения, не се чува достатъчно, заявиха депутатите. Те подчертаха, че в плуралистичната демокрация мнозинството е отговорно за включването на опозицията и на гражданското общество в процеса на взимане на решения.
Провеждането на мирни и законни демонстрации, само по себе си, е доказателство за жизнеността на гражданското общество в Турция, но държавата трябва да подобри демократичните си институции, върховенството на закона и спазването на основните свободи, заявиха депутатите.
Свобода на мнението и медиите
Депутатите изразиха притеснение и от нарушенията в свободата на медиите в Турция, включително чрез цензура и увеличаваща се автоцензура. Масмедиите продължават да мълчат относно демонстрациите, а потребители на социалната мрежа Twitter бяха арестувани. Членовете на ЕП подчертаха важността на независимата преса за демократичното общество, както и ролята на съдебната власт в гарантирането на тази свобода, цитирайки големия брой задържани и осъдени журналисти.
Процедура: Незаконодателна резолюция
Приети текстове
Видеозапис от дебата
Законодателно досие
Аудиовизуални материали
Каталог: bulgaria -> resource -> static -> files
files -> Отново национален победител за наградата „Карл Велики
files -> Програма за обмен за студенти по програма "Еразъм" (Чехия). За носител на трета награда бе обявен проектът "Заведи ме у дома с колело", документален филм от Унгария
files -> Валери Петров и Милен Врабевски — лауреати на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 г
files -> София, 15 август 2013 г. Борбата с младежката безработица е темата на Гражданския форум "Агора" 2013 на Европейския парламент


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница